Slovenija

Odvzem goveda razburja tudi politiko: 'Zakon daje nevladnikom preveliko moč'

Ljubljana, 20. 11. 2023 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odvzem 24 glav goveda kmetu pri Krškem odmeva tudi na političnem parketu. V opoziciji so uperili prst v prenovljeni zakon o zaščiti živali, SDS zato napoveduje vložitev predloga nove novele, ki bi črtala po njihovi oceni sporne člene. V koaliciji medtem pravijo, da je inšpekcijski postopek še odprt in da je treba počakati na rezultate revizije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarec zagotavlja, da bodo primer raziskali
    03:33
    Iz 24UR: Šarec zagotavlja, da bodo primer raziskali
  • Iz 24UR: Primer meče slabo luč na vse živinorejce?
    02:49
    Iz 24UR: Primer meče slabo luč na vse živinorejce?
  • Iz SVETA: Sporen odvzem?
    04:28
    Iz SVETA: Sporen odvzem?
  • Iz SVETA: Politični pritisk?
    01:52
    Iz SVETA: Politični pritisk?

"Zdaj se postavljajo standardi, kako bomo uporabili novelo zakona o zaščiti živali. Prav je, da se omenjeni primer spremlja in razišče," je danes dejala poslanka NSi in predsednica odbora DZ za kmetijstvo Vida Čadonič Špelič. Sama sicer ne želi komentirati odločitve inšpektorice, se pa po njenem mnenju glede na objave v medijih postavlja dvom o spoštovanju zakonodaje.

"Če odvzameš toliko govedi z ustno odločbo, moraš to zelo jasno opredeliti in lastniku živali tudi jasno predočiti, kaj je naredil narobe," je opozorila. Po njenem mnenju izdana odločba ne vsebuje niti enega elementa, ki bi bil osnova za pravno formalno odločbo, ki bi lahko zdržala vse presoje. Najhuje pa je, da je pri odvzemu živali sodelovala civilna družba, je ocenila.

"Živali so vezali za rogove, jih vlekli na kamion, ena žival se je celo spotaknila in padla po tleh. Mislim, da so pri odvzemu naredili zelo veliko strokovnih napak, ki že mejijo na mučenje živali," je bila kritična.

Temu pritrjujejo tudi v opozicijski SDS. Prepričani so, da je do tega inšpekcijskega nadzora prišlo zaradi nedavno sprejete novele zakona o zaščiti živali, ki podeljuje pooblastila nevladnim organizacijam. "V SDS smo opozarjali, da je novela naperjena proti kmetom in ravno dikcija na novo postavljenih členov odpira možnost takšnim zadevam," je izpostavil poslanec SDS Tomaž Lisec.

V največji opozicijski stranki so ob tem napovedali vložitev predloga nove novele zakona, ki bi črtala po njihovi oceni sporne določbe sedanje novele. Če zakon ne bo spremenjen, pa bo slej ko prej o njem odločalo tudi ustavno sodišče, verjamejo.

Krave v Krškem
Krave v Krškem FOTO: Facebook

Forum za kmetijstvo in podeželje pri SDS: Prekomeren in nezakonit ukrep

Iz Foruma za kmetijstvo in podeželje pri SDS so sporočili, da z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje. Po njihovem mnenju zgolj blatna podlaga ne ogroža pašnih živali, zgodovinsko prilagojenih na pašne razmere. Prepričani, so da gre pri odvzemu 24 po videzu lepo rejenih govedi na kmetiji v Posavju za prekomeren in nezakonit ukrep, ki ga je treba takoj zaustaviti. 

"Pri tem ukrepanju gre za evidenten način delovanja veterinarske inšpekcije, ki se v sodelovanju z nevladnimi organizacijami maščuje nekaterim kmetom. Da gre na dotični kmetiji za ukrepe, ki z zaščito živali nimajo veliko skupnega, nenazadnje govorijo tudi imena oseb, vpletenih v odvzem. Mediji poročajo, da je odvzem odredila veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic, ki je bila poleti glavna kandidatka za prevzem Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ker je v stroki poznana kot izrazita živaloljubka, je tedaj ostro nasprotovala njenemu imenovanju na direktorsko mesto. Prijaviteljica Valerija Podgornik iz Društva za zaščito konj, prijateljica omenjene inšpektorice, je celo sodelovala pri odvzemu živali," so zapisali.

Ob takšnih ukrepih veterinarske inšpekcije, jasni zlorabi zakona in nezakonitih posegih na kmetijah v omenjenem forumu ostro protestirajo. Prav tako obsojajo vstop nepooblaščenih oseb, kot je Podgornikova, na slovenske kmetije. V zvezi s tem pričakujejo ukrepanje Policije, takojšnjo vrnitev nezakonito odvzetih živali na kmetijo in ureditev morebitnih nepravilnosti z vidika zdravstvenega varstva živali in dobrobiti živali na kmetiji, pa tudi takojšen suspenz inšpektorice Štigličeve in izredno odpoved delovnega razmerja. 

Od ministrstva zahtevajo takojšnjo zaustavitev izvajanja zakona v z zadnjo spremembo spremenjenih členih Zakona o zaščiti živali in takojšnjo pripravo sprememb tega zakona, ki bo usklajena s stroko, kmetijskimi organizacijami in ustavo. Predlagajo tudi takojšnjo vložitev ustavne presoje na zadnjo novelo Zakona o zaščiti živali. 

Koalicija: Odločitev je treba prepustiti stroki

V koaliciji medtem ostro zavračajo vsakršne povezave med omenjeno novelo in primerom odvzema govedi ter poudarjajo, da se politika ne sme vpletati v delo inšpekcije.

Prvopodpisana pod nedavno sprejeto novelo zakona, poslanka SD Meira Hot, je danes izjave posameznih politikov o primeru označila za "izjemno zavajanje in manipuliranje z ljudmi". Po njenih zagotovilih v tem trenutku nobeno društvo v Sloveniji ne izpolnjuje pogojev oziroma nima licence kvalificiranega prijavitelja. Določbe zakona, ki bi to omogočile, namreč še niso implementirane, je zatrdila.

Sam postopek je bil morda lahko nujno potreben, a je to vprašanje za inšpekcijo in politiko. Ali je bil legitimen in utemeljen, pa bo pokazala notranja revizija, ki jo je odredil obrambni minister v funkciji ministra za kmetijstvo Marjan Šarec, je opozorila.

Koalicijski kolegici je pritrdil tudi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic, ki "težko razume izjave, ki odvzem obsojajo, še preden je komisija, ki bo ta postopek znova preverila, zaključila svoje delo". Odgovor je treba prepustiti stroki, šele nato naj sodi politika, je pozval.

"Vsem, ki smo videli slike živali do kolen v blatu in v vodi ob praznih jaslih, nam je jasno, da je bilo tam nekaj narobe. To je zagotovo slabo spričevalo za to, da jemo slovensko, domače," je sicer ocenil. Glede morebitnih vnovičnih sprememb zakona pa je dejal, da vsak zakon potrebuje čas, da se izkaže v praksi.

Če je v postopku odvzema prišlo do napak, morajo odgovarjati tisti, ki so bili za to pristojni, pa je dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Spomnil je, da so novelo zakona sprejeli z namenom boljše zaščite tudi živali na paši. Mogoče bi bilo narediti tudi kaj več za to, da bi govedo iz omenjenega primera živelo v boljših pogojih, je še ocenil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez Kovač 1
22. 11. 2023 13.24
+3
Tem nevladnikom je potrebno pristriči peruti in končati njihovo financiranje,vsak kdor hoče se gre nevladnika ,samo da cuzajo denar od države,torek od nas,ki jih v večini ne podpiramo!
iskriv
21. 11. 2023 10.36
-4
Opozicija izkoristi vsako najmanjšo sled , ki vodi do vladajočih strank za obračunavanje in podtikanje in laži ter hujskanje zoper vlado , samo da ji zbija priljubljenost , naivni pa nasedajo tej populistični kliki . To kar počne opozicija s tem odvzemom krav je čisti politični pritisk na javnost , in javne ustanove , ki so avtonomne pri svojem delu !
zdravkob
22. 11. 2023 11.11
+2
Tole ni neka "najmanjša sled", ampak jarek! Hvala bogu za opozicijo, ker tole bi sicer čisto skrili in pospravili v predal.
Nebodijetreba
23. 11. 2023 10.19
Perivnik
21. 11. 2023 08.47
+5
Predlagam, da si ogledate izjave ga. Valerije Podgornik na družabnih omrežjih, e-maribor objavlja "preslikave" njenih objav. To so naši nevladniki, to so naši "borci za živali", to so nenazadnje člani Društva za zaščito konj????
zoran pušenjak
21. 11. 2023 08.24
+4
Tako pač je v Sloveniji, kjer vlada ulica
Darko32
20. 11. 2023 21.10
+3
Mislim in kot vidim v vseh pisanjih in izjavah je več kot očitno, da je tukaj šlo za politično zlorabo. Namreč vsi, kateri zagovajrjaj otakšno početje, da s ene naredi zapisnik na kraju dogodka z ciljem, da se dokazno zapiše dejnsko stanje dokazujjeo, da bi še naprej radi ribarili v kalnem. Že to, da INŠPEKTORICA ni naredila popisa živali dokazuje, da je šlo za naklepno početje z ciljem, da si zaščiti hrbet in naknadno frizira stanje. To sm osedaj lepo videli, da obtožuje sina in sočasno sm ovideli, da so bili zraven POLICAJI. Torej je storila najmnj kar je kaznivo dejanje prirejanja dokazov z ciljem onemogočanja pravne varnsoti tega kmeta. Namreč javna skrivnost je, da se teh metod lotevajo v javni upravi v primerih, da so z svojim početjem odškodninsko odgovorni za dejanje. Tukaj ni popisala ne živali in še manj izvršila temeljit pregled živali in stanja le teh. Z anameč pa še z članico društva manipulirali in si brez zapisnikov in sledljivosti o številki živali delili živali prosto po prešernu. Tak oso celo napadli neposredno sledljivost živali. NIČ jih več ne opraviči. To bi morali storiti pred odvzemom in zato je potrebno uvesti suspenz in zapor za navedeno inšpektorico. To početje jasno in javn odokazuje kako in na kašne načine ovirajo dokazne psotopke zaposleni v javni upravi in potem prirejajo dokaze. Zato se ne smemo čuditi, če Vsi razgledani Slovenci vidijo kriminalno početje, saj vedo kaj so delali predniki teh po 2 sv vojni, k oso prav tako živali kradli po hlevih in se zgovajrali za obvezno oddajo. Poznamo celo priemr, ko so si prisvojili takšno kravo in so tistega, ki je videl storilce pospravili. Zato tukaj vidmo, da greza politično diskreditacijo, saj temu kmetu ves čas dokazano vsi mečejo naprej SDS-ovce. A glej ga zlomka zapisnik pa bi morala napisati inšpektorica in je se šla ribarjenje v kalnem. Zato odločno podpiram ŠARCA in DRŽAVNI SVET V CELOTI.
mitjaa17
20. 11. 2023 21.16
-3
Če si ribič, zakaj loviš v kalnem? Pejdi že enkrat v čisto vodo,,, pa svojga kmečkega ministra povabi, tam ga boš lahko treplau po rami.
Darko32
20. 11. 2023 21.33
+2
mitjaa17 Sedaj vidimo kdo ribari v kalnem in seje meglo. Če se vodi sledljivost živali je potrebno od hleva do končne destinacije voditi sledljivost. KAko bo sedaj vodena slednjivost teh živali. Da gre za delo p odomače dokazuje tudi priemr, ko je tisti mesar iz štajrske uvažal meso, katero je prav takšni inšpektorji podali celo dovoljenje za prodajo v SLoveniji in AVSTRIJA je isto meso zahtevala, da se uniči. Sedaj je lahko vsem nam jasno kdo sodeluje pri takšni h svnjarijah. SLedljivost je izdala inšpektorico, da ribari v kalnem. Priatu ko boš vse to razumel se mi javi in mi boš hvaležen za napisano.
janez Kovač 1
22. 11. 2023 13.26
Po vojni je bila obvezna oddaja zato .da niso bili ljudje lačni,ali umirali od lakote,to se je dogajalo po vsej Evropi,to primerjat z nevladniki je bolano!
mptour
20. 11. 2023 20.49
+10
Da mi sam ena taka influenserka stopi na posest, sta sam dva tipa vozičkov s katerim jo odpeljejo.
Janez Gorenc 1
20. 11. 2023 21.45
+2
Tako je pride lahko, ampak odšla ne bo, ker jo bojo odnesli
Kreden2
20. 11. 2023 20.18
+6
Goveja župa pr mami je pa vseen dobra a ne, pol ko krvico rešiš, a ne?😂
Darko32
20. 11. 2023 21.19
+1
Prijatu a ti si pa res smešen a misliš, da je tukaj res šlo za živali. Tukaj je šlo za kako si na lahke način pridobijo malo mesa za decemberske dni.
mitjaa17
20. 11. 2023 20.13
+4
Ste hoteli Goloba, pa Meiro Hot in levake...vam iz Avstrije privoščim,da vam vladajo še 2 mandata,,,pol Slovenije bo na minimalcu, polovica penzjonistov s 500 do 700 euri...tujih vlagateljev v Slovenijo je iz leta manj, mladina se izseljuje...vi levičarji in spreobrnjeni komunisti pa samo uživajte, da ste se rešili Janšizma. Srečno nova Jugoslavija
Lion91
20. 11. 2023 20.51
-2
Briga tebe, ker ti bo Avstrija izplačala odškodnino.
mitjaa17
20. 11. 2023 20.54
+1
Lion,ne odškodnino ampak penzijo za 12 let dela v Avstriji, in ta bo večja kot za 30 let v Sloveniji- novi Jugoslaviji
?avi?
20. 11. 2023 19.54
-8
Bravo inšpektorica...
kiropraktik
20. 11. 2023 19.37
+4
Po novem letu bodo živino gojili samo še nevladniki!
MESE?AR
20. 11. 2023 19.32
+9
Krava hodi tam, kjer ji paše. V čem je problem ?
Joe Black 1
20. 11. 2023 19.20
+0
vsi iz kleti so dobili navodila da morajo na vse soc. omrežja bolnika zagovarjat. janšisti so virus slovenije
Soul
20. 11. 2023 19.19
+2
Razburi se lahko le ego, ki ne vidi ničesar razen sebe. Vse mu je ok., živali v blatu, klavnicah, ni pomembno. Na trpljenje se odzove hladno ter ozkosrčno. Predstavlja se kot nedolžna žrtev, čeprav krši vse lasnosti pravega in humanega človeka.
zajebant1
20. 11. 2023 19.14
+2
O.F.
20. 11. 2023 19.28
-1
janez Kovač 1
22. 11. 2023 13.27
Golub na strehi
20. 11. 2023 19.14
+8
Zgodilo se bo da bo nekdo obležal,grdo se sliši,ampak do tega bo prišlo...sramota kam gre ta država,na svojem nisi več gospodar.
Miran1960
20. 11. 2023 19.08
+9
zdraharica podgorniška plus ponižana in razžaljena nesojena šefica za varno hrano in rezultat je tu
slovenka62
20. 11. 2023 19.20
+3
toxicox
20. 11. 2023 19.06
-5
nisem glih verjel inšpektorci zdaj pa vidim da je imela prav to ni samo blato je tudi gn oj ..
smuuki
22. 11. 2023 11.59
+2
Ja a to je za vas nekaj novega. Krava spredaj je in zadaj serje. To počne istočasno. Zato je največ dreka v okolici pašnih jasli in korita za vodo. Na žalost. Samo to dejstvo je omogočilo te škandalozne posnetke. Nekaterim je to vsakdanje za nekatere nekaj novega kar bi z zakonom spremenili. Takšna pač je mama narava. Opazujte pašne živali. Nikoli niso na mestu. Pasejo in se premikajo naprej. Vsake toliko od njih pade drek in vedno znova pasejo in se premikajo naprej. Tega ne počno na mestu dokler ne popasejo na čisto
Jerry321
20. 11. 2023 18.53
-3
Sds spet povsod kjer se da meša drek! Sds je MLINSKI kamen okoli vratu vsakokratne vlade
gggg1
20. 11. 2023 18.52
+12
Je inšpektorica že odpuščena? Če še ne, kaj čakajo?
vrzwta1
20. 11. 2023 18.51
+6
Dobro tipajo postene in delovne ljudi!