Slovenija

Odvzete krave so nazaj pri Možganovih, ki trdijo, da so živali v slabem stanju

Leskovec, 18. 01. 2024 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je stranki vrnila govedo, ki so ji ga odvzeli, ker naj ne bi imela zagotovljenih ustreznih mest za govedo, nastanjeno zunaj objektov. Očitali so ji tudi, da mesto za krmljenje in napajanje živali ni pravilno urejeno ter da živalim ni zagotovljen stalen dostop do čiste vode. Vendar so, kot je dejal Rudi Možgan, živali zdaj v slabšem stanju kot takrat, ko so bile odvzete. Opozicijski stranki NSi in SDS sta pozdravili informacijo o vrnitvi odvzetega goveda kmetu iz okolice Krškega, obe namreč menita, da je bil ukrep nesorazmeren.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Timotejem Možganom
    02:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Timotejem Možganom
  • Iz 24UR: Odziv Kmetijsko gospodarske zbornice
    02:42
    Iz 24UR: Odziv Kmetijsko gospodarske zbornice
  • Iz 24UR: Odvzete krave so nazaj pri Možganovih
    02:46
    Iz 24UR: Odvzete krave so nazaj pri Možganovih
  • Iz SVETA: Odvzete živali vrnjene lastnikom
    03:24
    Iz SVETA: Odvzete živali vrnjene lastnikom

Po odvzemu goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem in močno razdeljenim mnenjem tako opozicije kot koalicije, pa tudi preostale Slovenije, so se na kmetijo Možganovih vrnile krave. UVHVVR je sicer že včeraj Možganovim vročila novo odločbo, v kateri so dejali, da bodo preverjali, ali je kmet odpravil ugotovljene nepravilnosti in mu bo – če je to storil – odvzete živali vrnila.

Očitno pa je izpolnil vse kriterije za vrnitev goveda in tako se je 13 krav danes vrnilo na kmetijo. Druge naj bi pripeljali jutri. Vendar, kot je dejal Rudi Možgan za našo televizijo, so živali zdaj v slabšem stanju kot na dan, ko so bile odvzete.

"Inšpektorici bi za ta postopek izročila odpoved"

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je uvodoma poudarila, da je od vsega začetka opozarjala, da je bil ukrep nesorazmeren in da je šlo vse narobe. "Rada bi se zahvalila tudi medijem, ker če ne bi o tem poročali, bi to lahko ostalo skrito in se živali ne bi vrnile."

"Menim, da je inšpektorica odredila ta postopek, opogumljena s strani političnega vrha. Ta prijava je namreč romala tudi k gospe Tini Gaber," je dodala. Tudi minister Šarec je obljubil, da bodo hitro ukrepali, pa so potrebovali kar deset dni na UVHVVR, da so napravili notranji nadzor, je še pojasnila. Z odvzemom goveda, je bila jasna Čadonič Špeličeva, je bila narejena škoda samemu kmetu, slovenskemu kmetijstvu pa tudi inšpektorjem, ki delajo dobro in zakonito.

Poslanska bi pričakovala, da bi inšpektorici odvzeli inšpektorska pooblastila, saj je bila to velika napaka. "Treba jo je poslati na dodatna izobraževanja. Če bi mene vprašali, bi inšpektorici izročila odpoved, ker se vidi, da dela serijske napake."

"Napaka v tem postopku je bila tako velika, da v NSi vodstvo uprave za varno hrano in novo kmetijsko ministrico pozivamo, da se dotični inšpektorici odvzame inšpekcijska pooblastila, da ne bo delala škode naprej, in se jo pošlje na dodatna izobraževanja," je dejala Čadonič Špeličeva. Po njenem mnenju bi nastale stroške odvzema in vrnitve goveda morala kriti inšpektorica in ne proračun.

Inšpektorico je označila za osebo, ki nima kompetenc in znanj, da bi vodila inšpekcijske postopke. Poleg tega je potrdila kmetove navedbe, da te živali zdaj izgledajo slabše kot ob odvzemu, kar pomeni, da je živalim bila narejena škoda.

Vrnitev goveda pozdravili tudi v SDS

Vrnitev živali lastniku so pozdravili tudi v poslanski skupini SDS. "Veseli nas, da se bodo kmetu vrnile živali. Upamo, da se bodo vrnile vse. Pričakujemo, da se v nadaljevanju podobne zgodbe v sramoto slovenskemu kmetijstvu s strani določenih inšpektorjev ne bodo več dogajale," je v izjavi za medije dejal poslanec SDS Tomaž Lisec.

Po njegovi oceni se stvari vračajo v normalno, dogajajo pa se zadeve, do katerih sploh ne bi smelo priti. Kot je dejal, so v SDS pri sprejemanju novele zakona o zaščiti živali opozarjali, da bo prišlo do vmešavanja nevladnikov. Po njegovem mnenju prav tako ni moč pričakovati, da bodo živali po večdnevnem slabem vremenu videti tako, "kot naj bi bile po nekih slikanicah za mestne prebivalce".

Čalušićeva: Upoštevali bomo vse zakonodajne postopke

"Vodja inšpekcijske službe bo vse postopke dodatno obrazložil. Na tej točki pa znova poudarjam, da bomo upoštevali vse zakonodajne postopke," je danes po seji vlade medijem dejala ministrica za kmetijstvo. Vse inšpekcijske službe so po njeni oceni opravile svoje delo in če bo treba, bo v prihodnjih dneh v zvezi z odvzemom govedi znanega še več.

Predsednik KGZS Roman Žveglič: Veseli smo, da so se živali začele vračati

"Danes se je začelo vračati živali na kmetijo Možganovih. Mi smo ves čas govorili, da je bil ukrep nesorazmeren in nezakonit. Veseli nas, da je prišlo do nove odločbe in da so začeli živali vračati," je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Žveglič.

Pojasnil je, da je kmetija takoj po odvzemu živali začela reševati pomanjkljivosti, pri čemer je treba vedeti, da je bilo v času odvzema živali res veliko dežja. Na kmetiji so skladno z navodili kmetijske svetovalne službe uredili bivalni prostor in območje, kjer se bodo živali nahajale.

"Zavedamo se, da je nepoučenemu opazovalcu kakšna stvar lahko nejasna in je ne pozna. O tem zadevah mora ugotavljati stroka, pri tem pa se je treba držati zakonov in postopkov," je poudaril Žveglič. V Sloveniji redimo skoraj pol milijona govedi. Po Žvegličevih besedah prihaja tudi do zanemarjanja in kršitev, pri čemer so vedno na takih kmetijah zraven še kakšne druge težave, kot so denimo psihosocialne, zato bi po njegovi oceni takrat poleg inšpektorja morale posredovati še druge ustanove za pomoč tem ljudem.

Ta primer odvzema govedi je bil po Žvegličevi oceni zelo aktivističen, zato upa, da je primer pokazal, da se ne sme postopati aktivistično. "Prepričan sem, da noben drug veterinarski inšpektor v Sloveniji ne bi izvedel takrat takšnega odvzema, ampak bi vročil ureditveno odločbo," je menil Žveglič.

Ob tem je izrazil še prepričanje, da bo ustavno sodišče razveljavilo sporne člene novele zakona o zaščiti živali oz. zakonodajalcu naročilo, da jih popravi.

Novico, da je bilo 13 glav goveda vrnjeno na kmetijo Možgan, ostalo govedo pa bo vrnjeno v naslednjih dneh, so pozdravili tudi v Sindikatu kmetov Slovenije. "Dobri novici navkljub pa nas močno skrbi dejstvo, da je govedo po navedbah gospoda Rudija v slabšem stanju kot je bilo na dan odvzema," so sporočili iz sindikata. Ob tem so izrazili pričakovanje, da bo kmetu povrnjena nepopravljiva škoda, ki mu je bila s tem ukrepom prizadejana. "Hkrati upamo, da si bo tudi govedo opomoglo od vsega stresa, ki mu je bilo povzročeno," so še dodali in odgovorne pozvali k premisleku o uvedbi odgovornosti ob takih primerih.

Kot so zapisali, se jim zdi absurdno, da je bila inšpektorica iz postopka zgolj izključena in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla. Bojimo se namreč, da se bodo takšni nezakoniti odvzemi v nasprotnem primeru vrstili še naprej.

Spomnimo

Uprava je prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu oskrbniku. Uprava je v okviru izredne verifikacije odvzema goveda ugotovila kršenje posameznih določb zakonodaje.

Odvzem 24 glav goveda je sicer močno odmeval v javnosti. Medtem ko je veterinarka, ki jo je uprava zdaj izločila iz inšpekcijskega postopka, med drugim navajala, da je bil prostor ograjen z žico, tla razmočena, poplavljena z meteorno vodo, globokim blatom in fekalijami ter da živali v času pregleda niso imele na voljo čiste vode, nekatere pa so ob pregledu kazale klinične bolezenske znake, so bili v KGZS prepričani, da je šlo za pretiran, nesorazmeren in nezakonit ukrep. Kot "neprimeren in v celoti nezakonit" ukrep so odvzem označili tudi v Sindikatu kmetov Slovenije. Odvzeto govedo je razdelilo tudi parlamentarne opozicijske in koalicijske stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (498)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GALARI
19. 01. 2024 15.18
+5
Ve se, kje so krave do sedaj bivalne. Ker so se bolj umazane in poškodovane, naj se sedaj pregleda te kmetije in veterinarja. Nisem se videla tako umazanih krav.
murate
19. 01. 2024 10.31
+4
Kakor koli vse tole kar se dogaja je žalostno .Družina na sramotilnem stebru,živali niso tako kot bi morale biti,že na prvi pogled so v precej slabšem stanju kot prej.Kaj bo z inšpektorico po vsej tej blamaži....Je pa res da živali nimajo izbire ,človek jo pa ima
Darko32
19. 01. 2024 13.54
+2
Tukaj je nekaj drugega in to je kak obi na račun nekateri na lahek način služili in nič drugega. Tuak sem pravil ,da bodo krave srpavile v zapor DANUŠO in VALERIJO. Sedaj je to dejstvo. KAZEN bodo obe dobile.
mr.poper
19. 01. 2024 10.12
-1
Opozicijski stranki NSi in SDS pozdravili vrnitev živali Sedaj pa na prakso eno 30 dni !
zoran pušenjak
19. 01. 2024 09.30
+7
Kje so jih imeli ti ljubitelji živali skrite, da so tako zanemarjene, bolne. Te bi trebalo zdaj kaznovati
Darko32
19. 01. 2024 09.56
+6
Prijatu jaz sem v začetku tega jasno povedal, da bodo krave prešle hudo agonijo in sumim, da so jih tepli, ker so bil ijezni, da jim to ni uspelo. Te poškodbe jaz pripisujem prav temu. Bodimo realni in pošteni in povejmo naglas. Te krave so bile iz strani teh kvazi ljubiteljev živali obravnavane kot najslabše in so se maščevali prav tem ubogim kravam. Zato se ne smemo čuditi, da so poškodovane in še bolj usrane. Popelti so bile od blata sedaj pa od dreka. Poglejmo drugo plat tega. Žival je potrebno hraniti in tukaj je potrebno priznati, da je za takšno čredo potrebno imeti hrano. Ti kobajagi skrbniki so očitno denar potrebnovali a dobil iga pa niso, ker niso imeli podlage zato. Sedaj pa je stvar takšna, da vidimo kako v bistvu ti kvazi varuhi skrbijo za živali. VSE SKOZI DENAR IN KAKO SI ŽEPE FILATI. MISLIJO, D AJIM BODO KRAVE SLUŽILE DENAR. V TO SMER SO NASTAVILI SVOJO EKONOMIJO.
zvoneti
19. 01. 2024 08.57
+5
G. Matoz prosim slecite jih do spodnjih gat, da nikoli več nobeni zblojeni osebi ne pride na misel krasti osebno lastnino brez zakonite podlage ali postopka. Nehajte tukaj trobezlati o politiki, ker je naravnost grozljivo, da lahko kdorkoli zaradi političnih prijateljev dela malo po domače oz. nezakonito. V tej državi moramo vsi stremeti k temu, da so čisto za vsako stvar ali osebo spoštovani zakoni, ne glede na politično pripadnost.
stanga123
18. 01. 2024 21.53
+4
Kje pa je osel?žival je res prišla nazaj v slabem stanju.ičitno je tačas tudi bila v blatu
borjac
18. 01. 2024 21.35
+14
V mojem prejšnjem komentarju sem napisal da se po fotkah vidi , kako so krave umazane, sedaj ko sem pa videl TV prispevek, smo vsi lahko videli da so krave bolj umazane kot prej, vimna imajo zamazane z drekom, pa bula na boku , rane na nogah, ..... kje pa so jih imeli ti ljubitelji živali, krave so zamazane od dreka, po pravici povedano sem pričakoval da bodo krave po "dopustu" pri skrbnih čuvajih živali vsaj malo očiščene, pa nič od tega, zakaj pa so jih odvzeli ?? zato da pridejo nazaj domov bolj umazane kot so jih odpeljali, in še poškodovane od prevoza, mar jih tam na "varni " lokacijo ni pregledal živinozdravnik, zaradi poškodb in bule na boku, morali bi slediti veterinarsko poročilo od "skrbnih " zaščitnic živali, da pa bi živali vsaj malo očistile te skrbnice, pač ne moremo pričakovati, ker bi si lahko poškodovale nohte, z gumijastimi škornji na nogah pa bi si pokvarile modni izgled, to pa od njih pač ne moremo pričakovati, one samo fotkajo z telefonom.
Darko32
19. 01. 2024 13.58
+2
Ža tudi sam vidim to, ka rti praviš. Ko sem pogledal posnetke sem mislim, d as eje pisec članka lotil friziranja slikovnega materiala in je od drugje prilepil slike. A k oberem in polsušam pa vidim, d aje to res. No to samo dokazuje, da se je krave zanemarjalo in ni skrbelo za njih. Očitno so bile deležne maltretiranja.
Volja
18. 01. 2024 21.28
+8
Pri RTV Slo 1 Dnevniku sem videla krave na kamionu in nato takoj v odprtem delu hleva....A, res niso hoteli pokazati, kako so se veselile prihoda domov????? Drugo, kar je, eden od domačih je na eni kravi opazil precejšnji hematom (bulo), krave so bile ovešene kot novoletne jelke z bombetami...Grozljivo.
Franci Luzar
18. 01. 2024 20.57
+1
Živali so bile zanemarjene o tem nerabimo razpravljati, jaz bi rekel da bi morali kmeta!!! prvo opozoriti in ga denarno kaznovati in če v določenem času vse ne zrihta se mu odvzame dovoljenje za držo živali. naj pa se začne baviti z zelenjavo ali podobno.
Darko32
18. 01. 2024 21.22
+1
MindyMouse
19. 01. 2024 12.10
-4
So ga opzorili, že 2x prej in ni naredil ničesar. In prav da so živali odvzeli, je vsaj porihtal sedaj. Upajmo, da se je kaj naučil s tega in bo lepše delal z govedom.
Bigbadjohn
18. 01. 2024 20.09
+0
Sodeč po komentarjih, bi morala vsaka krava dobiti svojo garsonjero z jacuzzijem.
ap100
18. 01. 2024 20.43
+12
ni prav da imajo na vimenih najmanj 1 teden star drek
Darko32
18. 01. 2024 21.23
+3
ap100 Daj nehaj halucinirati. A sedaj pa boste z VALERIJO na čelu nakladali in si še izmišljali. Ni čudno, da imamo same šalabajzerje po javni upravi, kar vidim ov drugem članku, da nihče nič ne dela samo kaklkulira kako pokrasti čim več.
bodi
18. 01. 2024 20.00
+6
to govedo je v še slabšem stanju kot je bilo prej pa tega nihče ne obravnava
Bigbadjohn
18. 01. 2024 19.56
+4
Jaz bi v "dodatna izobraževanja" obvezno vključil verouk in moralno vzgojo z nadaljevalnim tečajem osnovne in poklicne etike.
Joakim
18. 01. 2024 19.52
-3
Od kdaj je Matos takšen ekspert za krave. Pred to afero se jih je, gospod kakršen pač je, izogibal v širokem loku. Vse je ena velika hinavščina.
Bigbadjohn
18. 01. 2024 20.00
+3
Izobraženec s 7. stopnjo izobrazbe v enčetrt ure pridobi vse informacije kategorije 3. in 4. stopnje in ž njimi funkcionalno operira.
Joakim
18. 01. 2024 19.37
+10
Cela zgodba dejansko nima nič z skrbjo za krave. Če si Golobov so bile krave na kmetiji zanemarjene, če si Janšev so bile čiste kot solza. Resnica je pa nekje vmes. Bilo je treba kmeta najprej upozoriti, da izboljša zadevo. Po določenem času pa drugače ukrepati.
kr nekdo
18. 01. 2024 19.36
+14
ampak poglejte res so sedaj umazane od dreka k prej so bile od blata. kdo je skrbel da je pustil v dreku lezat
Dragulj
18. 01. 2024 19.36
+12
Bolj zanemarjene kot so bile pred odvzemom
Dragulj
18. 01. 2024 19.35
+9
Matovz stisni jih do konca
Vegeta
18. 01. 2024 19.33
+13
Zaradi teh lopovov jim je moral zunaj zbetonirati podest, da na kameri lepše zgleda haha. Krave so znane po tem, da so se že tisočletja nazaj z evolucijo prilagodile na betonska tla. Predlagam spremembo zakona, kjer bo potrebno zabetonirati pašnike, ker je to da krava hodi po pašniku mučenje živali.
Bigbadjohn
18. 01. 2024 20.05
+6
Tako je! Pred kako miljardico let, ali dveh, so izvorna sabljezoba goveda stopicala po strjeni lavi. V tem duhu Islandija trenutno čaka na prvo pošiljko 10.000 mukic iz Argentine.
Dragulj
18. 01. 2024 19.29
+1
Pokvarjeni levaki so pripeljali v slabšem stanju govedo nazaj sramota
Bigbadjohn
18. 01. 2024 20.07
+4
Menda da so popravljeni, le garancija jim je potekla...
Franci Luzar
18. 01. 2024 21.00
-1
Levaki gor ali dol, živali so bile zaničevane,to je lahko videl vsak
19. 01. 2024 08.26
+2
če bi bil gospodar levi ne bi bilo toliko komentarjev ker je sds so pa je treba ploskati in mu čestitati za malomarnost
Dragulj
18. 01. 2024 19.27
-1
Pokvarjenjaki levi bolj zapuščeno umazano govedo so pripeljali nazaj