Slovenija

Odvzetega računalnika niso pregledovali

Ljubljana, 07. 08. 2008 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Klinični center z odvzemom službenega računalnika svetovalcu direktorice Cerkveniku ni kršil zakona o varstvu osebnih podatkov, pač pa le zavaroval dokaze.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je potrdila, da so v inšpekcijskem nadzoru ugotovili, da se klinični center z osebnimi podatki na odvzetem računalniku ni seznanil. "Univerzitetni klinični center je dva službena računalnika in trdi disk zgolj odvzel, ni pa pregledoval, kopiral ali kakor koli drugače obdeloval osebnih podatkov, ki jih odvzeti mediji vsebujejo," je v sporočilu za javnost zapisala Pirc Musarjeva. Klinični center je po njenem tako zgolj zavaroval dokaze v postopku.

Cerkvenik je osumljen, da je klinični center oškodoval za več kot 100 tisoč evrov.
Cerkvenik je osumljen, da je klinični center oškodoval za več kot 100 tisoč evrov. FOTO: POP TV

Kot je pojasnila, zaseg službenih računalnikov in zunanjega diska Gregorja Cerkvenika ni nezakonit poseg v komunikacijsko zasebnost ter zaseg v pravico do varstva osebnih podatkov, saj se klinični center z osebnimi podatki na odvzetih medijih ni seznanil.

Računalnik v lasti kliničnega centra je bil torej odvzet z namenom ohranitve morebitnih sledov kaznivega dejanja in je zato "sorazmeren, v kolikor pomeni zavarovanje dokazov za policijo". Klinični center je namreč zaradi suma storitve kaznivega dejanja podal prijavo na policijo, ki je na podlagi sodne odredbe podatke iz računalnika in diska prekopirala za namene izvedbe kazenskega postopka, je pojasnila informacijska pooblaščenka.

Cerkveniku so namreč 1. avgusta iz kliničnega centra poslali odločitev v okviru postopka za odpoved delovnega razmerja, sproženem zaradi suma, da je zlorabil položaj. Cerkvenika naj bi sumili, da je klinični center oškodoval za več sto tisoč evrov.

Cerkvenikov odvetnik: Z odvzemom računalnika posegli v zasebnost

Klinični center ni kršil zakona o varstvu osebnih podatkov.
Klinični center ni kršil zakona o varstvu osebnih podatkov. FOTO: POP TV

Njegov odvetnik Marko Zaman je ob tem menil, da je delodajalec z odvzemom Cerkvenikovih računalnikov posegel v njegovo komunikacijsko ter informacijsko zasebnost, o čemer je obvestil informacijsko pooblaščenko.

Ta je prejetje prijave potrdila, vendar je državni nadzornik po zagotovilih Pirc Musarjeve danes postopek inšpekcijskega nadzora ustavil, "ker UKC ni kršil določb zakona o varstvu osebnih podatkov".

Cerkevnik sedaj toži UKC

Je pa Gregor Cerkvenik na pristojno sodišče vložil tožbo proti UKC, s katero zahteva ugotovitev nezakonitosti izredne odpovedi delovnega razmerja in vrnitev na delo. "Zahtevamo Cerkvenikovo vrnitev na delo, ugotovitev nezakonitosti izredne odpovedi o zaposlitvi in ugotovitev nezakonitosti odredbe, s katero je delodajalec stranki začasno prepovedal delo," je poudaril Cerkvenikov odvetnik Marko Zaman.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
09. 08. 2008 18.58
ma če gre za kazniva dejanja, potem se pač pregleda vse. Ni problem, če kdo pooblaščenih vidi osebne podatke in sporočila, problem je, če jih kdo zlorabi.. Takrat pa gospod lahko vloži kazensko ovadbo...
Buena Vita
08. 08. 2008 06.05
cosdmos pa kaj ne poznaš tiste finte malo radi,puno kradi-pošteno živi butasti slovenci bodo pa vračali tvoje svinjarije
pio001: Ja mislim da imaš prav glede računalnika je pa vprašanje za zunanji disk kateri je verjetno njegova osebna last.Vsekakor nimam nič proti kot sem že omenil če so mu vse skupaj zasegli v dokazne namene in pravilno je tako če je oguljofal firmo le taki izgovori kot da niso nič gledali kaj je na njem so za las privlečeni.
titovka
07. 08. 2008 22.09
ziher so igrice na njem igrali...potapljali so ladjice...in delali svetilnike!!!!!
jo1956
07. 08. 2008 16.12
Cerkvenika bi jast obesil za jajca na drog pred KC in naj tam visi dokler ne vrne tisteta kar je odtujil. Sedaj bi pa še tožil KC. A ker je KC državna lastnina...bo tožil davkoplačevalce. Za ta snesem bi se marsikateri bolnik pozdravil..
pio001
07. 08. 2008 16.11
Če prav zastopim mu niso zasegli privatnega računalnika ampak službenega. To pomeni, da je last službe in naj bi se uporabljal za službene zadeve. Če imaš na njem privatne stvari je to pač tvoj problem.
Niso pregledovali diska in računalnika.Hahaha kake bolane finte.Kako jim pa sploh lahko dokažejo ali so pregledovali ali ne.Že ko so to zasegli so kršili njegovo zasebnost.Seveda so vse skupaj zasegli za dokazni material ampak me tukaj moti tako nakladanje češ niso ničesar pregledovali zakaj so pa potem vzeli.