Slovenija

Odziv ministrice na napovedano interpelacijo: Zelo se je veselim

Ljubljana, 23. 01. 2024 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.Z.
Komentarji
137

Nakup 13.000 prenosnih računalnikov, ki so še vedno uskladiščeni, vse bolj dviguje politične napetosti. Po tem, ko je NSi ministrici Stojmenovi Duh, ki je podpisala pogodbo o 6-milijonskem nakupu, na komisiji za nadzor javnih financ očitala, da je šlo za negospodaren nakup in za nakup, ne da bi se vedelo, za koga je opravljen, je zdaj SDS napovedala, da bo zaradi tega nakupa zoper ministrico vložila interpelacijo. Kako odgovarja ministrica in kdo zavaja, ko pravi, da mehanizem deluje?

Očitki Nove Slovenije ministrici Emiliji Stojmenovi Duh glede nakupa 13.000 računalnikov so že znani, saj je Jernej Vrtovec konec tedna sklical izredno sejo komisije na to temo, ki pa se je ministrica zaradi potovanja v Davos ni udeležila. Se je pa z obtožbami NSi na račun nakupa soočila v oddaji 24UR ZVEČER. 

Na vprašanje, ali bo prevzela politično odgovornost za ta negospodarni večmilijonski nakup računalnikov in odstopila s položaja, je odvrnila, da nakup ni bil negospodaren in da z njim izpolnjujejo zakonske obveze. "Zakon je bil sprejet marca lani, na našem ministrstvu smo učinkoviti, takoj smo šli k izpolnjevanju zakonskih obveznosti. In sprašujem se, kaj bi me danes spraševali, če teh prenosnikov ne bi kupili, bi pa ostali udeleženci izpeljali vse aktivnosti – torej bi bil mehanizem vzpostavljen, mi pa ne bi imeli opreme, ki bi jo razdeljevali." 

Emilija Stojmenova Duh in Jernej Vrtovec
Emilija Stojmenova Duh in Jernej Vrtovec FOTO: POP TV

Vrtovec ji je očital, da gre absolutno za negospodarno ravnanje ministrstva, pa tudi netransparentno in nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja. "Ministrstvo je šlo v razpis teh računalnikov, ne da bi vedeli, kdo jih potrebuje, na kakšen način jih bodo razdelili, na kakšen način bo sam potek razdeljevanja potekal ... Danes vidimo, da mehanizem ne deluje, da javni sklad za štipendiranje nima kapacitet, da bi lahko te računalnike razdelil. 6,5 milijona evrov denarja, ki smo ga dali davkoplačevalci za te računalnike, je bilo popolnoma netransparentno porabljenih."

Poleg tega so občine, ki so se javile na razpis, sporočile, da potrebujejo samo 39 računalnikov. "Poraja se resno vprašanje – kdaj bodo ti računalniki razdeljeni, ker tudi vrednost opreme zelo hitro pada. V enem letu tak računalnik izgubi 25 % svoje vrednosti," je opozoril. 

Stojmenova mu je odgovorila, da to ne drži in še enkrat poudarila, da je šlo za transparenten postopek, javno naročilo, ki ga je peljalo ministrstvo za javno upravo in ne njihovo. "Vsi postopki so kristalno jasni, število upravičencev je pol milijona, imamo 13.000 računalnikov, to je 2,6 % vseh upravičencev. Samo prejemnikov socialne pomoči v Sloveniji je 84.000, kar pomeni 15 % računalnikov."

Kot še pravi ministrica, se nanje obrača vedno več ljudi, ki potrebujejo to opremo. Svet je namreč vse bolj digitalen – da dobimo digitalno pismene otroke in prebivalstvo, pa potrebujemo dostop do računalniške opreme. 

'Za računalnike, na katerih se nabira prah, plačujemo 2500 evrov na mesec'

Digitalizacija je pomembna, ampak na pameten način, se je strinjal Vrtovec. Spomnil je, da je bil odziv pomoči potrebnih minoren, predstavniki šol pa so govorili, da jih nihče ni nič vprašal. "Najbolj se bojim, da bodo ti računalniki ostali v skladišču v Logatcu leta, davkoplačevalci plačujemo 2500 evrov na mesec za shrambo računalnikov, na katerih se nabira prah."

"Medtem ko ljudje – tudi zaradi stališč vlade – težje živijo, plačujejo vedno višje davke, vlada tako nonšalantno razmetava z davkoplačevalskim denarjem. In tukaj, ministrica, bo treba prevzeti politično odgovornost. S tem nakupom Slovenija ne bo nič več in nič manj digitalna, kvečjemu bo napredovala na lestvici koruptivnih dejanj." - Jernej Vrtovec 

Mehanizem bi moral biti vzpostavljen od 1. januarja, pa ni, je še dodal. "Ne verjamemo, da je ministrstvo v takšni kondiciji, da bi lahko vseh 13.000 računalnikov razdelilo v dveh mesecih. Če jim bo uspelo, jim bomo rekli kapo dol," je napovedal. 

Ministrica je prejšnji teden povedala, da mehanizem deluje, v istem tednu pa je državni sekretar to zanikal. Kdo torej laže, kdo zavaja? "Ne lažem in ne zavajam!" pravi ministrica. Kot je pojasnila, se razdeljevanje prenosnikov še ni začelo, kar pa ne pomeni, da mehanizem ne deluje. Mehanizem namreč predstavlja postopke – administrativne, logistične, informacijske sisteme ... "V zakonu predviden rok za vzpostavitev mehanizma je 1. 1. 2024, ne rok za razdeljevanje prenosnikov. Ko se vzpostavi ta mehanizem, štipendijski sklad objavi poziv, na katerega se prijavijo upravičenci, nato pa se prenosniki razdelijo. To bo v zelo kratkem času in takrat pričakujem s strani NSi besede 'kapo dol'."

NSi bo interpelacijo, če bo do nje prišlo, podprla

Kako pa ministrica komentira napoved interpelacije poslancev SDS? "Zelo se veselim interpelacije, enako, kot sem se veselila vaše komisije, ker smo lahko predstavili vsa dejstva. Enako, kot se veselim tudi pregleda na KPK. Vsak lahko vloži prijavo in prav je, da se vlaga. Če kdorkoli misli, da obstaja kanček dvoma, naj organi preiščejo, s tem pri meni dvigujejo zaupanje v organe v naši državi."

Če bo prišlo do glasovanja, bomo interpelacijo podprli, pa je napovedal Vrtovec. In še: za celoten slovenski politični prostor in za vladno koalicijo bi bilo dobro, da do interpelacije sploh ne bi prišlo, da bi ministrica, skupaj s predsednikom vlade, prej potegnila ročno zavoro in priznala zmoto pri netransparentnem nakupu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starima?ek 1
24. 01. 2024 18.35
Vse bo pojasnila,nič bat.
peresni
24. 01. 2024 18.20
+1
Če nimaš drugega resnega dela in resnega programa...si plačo opravičuješ s takim cirkusom.
zmago56
24. 01. 2024 14.14
+4
Glede na to, da je vedela, da bodo poplave že predno so se zgodile, bi bilo bolje, da se s šloganjem namesto z ministrovanje ukvarja, bomo od tega vsi več koristi imeli.
Jernej Sekirnik
24. 01. 2024 13.11
+9
Tudi, če bo letela, jo bo Golob potrepljal po rami in rekel, nič se ne sekirat ti bomo uredili super novo službo, bo še boljša. Saj veš, da ti vsi stojimo ob strani bla bla...Tako kot pri oni kradljivki Sanji Ajanović
Slovener
24. 01. 2024 12.48
+7
"Svobodnjaki" so obljubljali raj na zemlji, ko bojo prišli na oblast. Na oblast so prišli, obljube so ostale. Med drugim so obljubljali tudi transaprentnost. A se spomnite linč Počivalška, ko je nabavljal maske med vrhuncem kovida. Ne da bi ga podpiral, ampak dečva iz "ministrstva" je imela čas, da v miru spelje nabavo in tudi postopek razdelitve notesnikov. Čas je da na SŽ dajo razpis za novo delovno mesto!
Jernej Sekirnik
24. 01. 2024 11.56
+12
To je tak kot afera za tisto stavbo, pa je vse jasno bilo, vse je bilo dogovorjeno, še zadnji sestanek je bil komplet vseh od Vesne Vuković, Goloba, Pipan, Tanje Fajon, vse zmenjeno, da bodo speljali ta sporen posel, Vukovički je bila naloga s strani Goloba, da vse vodi in je šlo naprej. IN kaj zdaj? Aja, da imajo SLO narod za bedake, je potem tudi izjava Goloba, naj mu poda Pipanova poročilo, kdo je tu vse sodeloval pri tem spornem poslu. PA če je sam bil zraven, sam vse ve, pa še njegova sekretarka Vuković vse vodi. A se lahko delaš tako norca iz ljudi?????
Jon Bacek
24. 01. 2024 11.44
+11
Leglo korupcije!
Brabus
24. 01. 2024 11.22
+11
Lahko se veseli interpelacije, ki jo bo pač prestala, saj imajo večino, drugače pa na SŽ za 8 000€ .Za bruhat.
vvvilice
24. 01. 2024 11.21
+12
Ne vem, ali je tako naivna ali zmedena ali narcisoidna. Morda pa je ...
Perivnik
24. 01. 2024 13.00
+7
Morda pa je ....? Vzvišena? Podkupljena? skorumpirana? ...??? Nič pozitivnega????
pecl123
24. 01. 2024 11.15
+7
Ma prav😅 vsakmu klošarju po en laptop, pa naj rudarijo, da ne bo fehtanja po ljubljani in drugje.😂
Perivnik
24. 01. 2024 13.00
+4
pecl123 - No, no, no, ... mi smo socialna država. Mi nimamo 13.000 klošarjev.
smuuki
24. 01. 2024 11.11
+8
Čas je za tele pa pa. Pospraviti bo treba mizo in poskusiti srečo drugje
Jernej Sekirnik
24. 01. 2024 10.56
+2
KO je Mesečev Luka prevzel vodenje so ugotovili v Svobodi, da je Windows služi pri glasovanju in je povezan med gumbekom in zaslonom nekako....ugotovili so da ej neka povezava. Pa kozmični dež vpliva na to povezavo, zato niso hoteli dvignit pokojnine s inflacijo.
Jernej Sekirnik
24. 01. 2024 11.02
+2
to je bila strokovna ugotovitev: "povezava med gumbekom in zaslonom je windows" - takšne i.d.i.o.t.e. ste volili
Jernej Sekirnik
24. 01. 2024 10.54
+7
torej pa jo naj non stop bombardirajo, pa bo najbolj srečna ženska na svetu, če je že zdaj zelo vesela....
pecl123
24. 01. 2024 11.16
+3
Se ve, kaj jo osrečuje😁 ne ni moka😅
janez horvat
24. 01. 2024 10.38
+12
Pa še nekaj: Bil sem informatik v javnem sektorju. Informatika je bila ves čas v rokah ponosnih naslednikov. Vse računalniške firme, ki so delale za javni sektor(SRC, Unistar, Lancom, Comtron, Comland, Astec...) so imele izrazito leve povezave. Že kar dolgo nazaj je CVI (center vlade za informatiko) nabavil 500 namenskih kar dragih tiskalnikov. Ker smo dobili enega premalo, sem (z dovoljenjem vodstva) pri lokalnem računalniškem s.p. , naročil še enega. Dobil mi ga je od istega dobavitelje, ki je dobavljal CVI skoraj 30% ceneje in še mi je hotel dati 10% popust. Dogajalo se je v roku enega meseca. Imel sem dobavnico CVI in naš račun.
nick73
24. 01. 2024 10.31
+9
Kakšno sprenevedanje. Računalniki so kupljeni brez operacijskega sistema in so neuporabni, dokler ga ne bo naložil zunanji izvajalec, ki bo šele izbran na javnem razpisu. Že zdaj jih valjajo par mesecev v skladišču, ko jih bodo usposobili do konca in razdelili, bo njihova vrednost samo še 50% nabavne. Torej bodo pol davkoplačevalskega denarja vrgli skozi okno, kar se smejoči ministrici zdi povsem v redu.
janez horvat
24. 01. 2024 10.20
+13
To ministrico so očitno nafilali s smejalnim plinom. Mogoče je celo res, da je šla nabava po vseh pravilih in transparentno. Dejstvo pa je, da so računalnike kupili na pamet. Niso imeli pravil za delitev, niso vedeli komu jih bodo delili, očitno bodo šele sedaj spreminjali zakon...Tudi tisti, katerim bi vsaj teoretično delili te računalnike o tem nimajo pojma. Na samem ministrstvu še marsikdo marsičesa ne ve, pa bi moral delati. Garancija je eno leto in do takrat, ko bodo računalnike dobili uporabniki, bo potekla. Nalagali naj bi odprtokodne OS, ob tem, da večina šol uporablja Windows in tak ali drugačen MS Office, da ima večina običajnih uporabnikov prav tako naložen Windows in MS Office. Kako se bodo znašli z npr. Linux in Open Office? Za ta denar bi npr. vlada nabavila 100 luksuznih avtomobilov. Ko bi prišli, bi pa začeli ugotavljati ali jih rabijo, kdo jih rabi in ali jih res rabijo 100. Adijo pamet
Julijann
24. 01. 2024 10.25
+4
Sem klical na ministrstvo. Po sedaj veljavnem zakonu je 500 tisoč upravičencev, prenosnikov je pa 13 tisoč - 39. Potrebna bo sprememba, ampak ne tako, da je kaka skupina prikrajšana. In da bodo kaj pogruntali bo trajalo najmanj 3 mesece. Ta čas pa računalniki " propadajo" v skladišču.
Samorai88
24. 01. 2024 10.19
+14
Zanimivo, da imamo največje težave s transparentno porabo davkoplačevalskega denarja ravno na ministrstvih, ki jih vodijo ženske.
paru
24. 01. 2024 10.15
+8
Jaz, MV, se javljam , da mi pošljete računalnik, ker jih imate morje , pa ne veste kam z njimi. Vi, pa ste Kekci...Kam pošljem podatke za pošiljanje? Na ministrstvo ali kar Stojmenovi? Mehanizem za pošiljanje vam vzpostavim v 1 dnevu, jutri vam lahko pošljem 13000 naslovov, vi pa pakirajte in pošiljajte...in tako se igrate z javnim , tudi mojim, denarjem. Zravem pa ministrica zagotavlja, da se veseli interpelacije. Združite Pipanovo in Stoimenovo, da ne hodite poslanci 2x na show.
Jozaa
24. 01. 2024 10.12
-5
Glede na to kar se je dogajalo v politiki od osamosvojitve nam gre presenetlivo dobri. Trenutna politika je slaba, ampak vse trenutno realne alternative, ali realna alternativa je slabša, žal.
cakra
24. 01. 2024 10.12
+5
Enkrat ji je celo na začetku ušla izjava da jih nje naročila zaradi poplav in da jih bo razdelila med prizadeta. Samo revice je pozabila da ja računalnike naročila 35 dni pred poplavami. Poslušam večino izjav teh ministrov na čelu z P.V. ti imajo narod za totalne b...le. Po drugi strani pa jih razumem dobili so veliko glasov imajo veliko večino povrh pa so večinoma neizkušeni politiki in jih položaj in slava prevzela, ne pa zdrav razum.