Slovenija

Načelnik SV o incidentu na meji: Z vso resnostjo smo pristopili k temu, da razjasnimo dogodek

Ljubljana, 11. 06. 2020 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, Maja Račič
Komentarji
562

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je v zvezi z incidentom na italijanski meji, ki naj bi se zgodil na začetku maja, dejal, da so z vso resnostjo pristopili k temu, da razjasnijo dogodek. "Ne dopuščam zlorab in prekoračitev pooblastil. Vsako odstopanje je potrebno ustrezno sankcionirati," je izpostavil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi v Italiji
    01:15
    Iz 24UR: Odzivi v Italiji
  • Iz 24UR: Mešana patrulja
    02:39
    Iz 24UR: Mešana patrulja
  • Iz 24UR: Še ena interpelacija?
    03:49
    Iz 24UR: Še ena interpelacija?
  • Iz 24UR: Načelnik stopil pred kamere
    03:34
    Iz 24UR: Načelnik stopil pred kamere
  • Iz SVETA: Incident na meji
    03:08
    Iz SVETA: Incident na meji
Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš
Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš FOTO: Bobo

Vedno več indicev je, da se je incident na meji z Italijo res zgodil, pravijo v Slovenski vojski (SV), vendar pa zaradi interesa preiskave o podrobnostih dogodka, ki naj bi se zgodil 7. maja, ne govorijo. Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš je danes poudaril, da prekoračitev pooblastil ne dopuščajo. "Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.

O incidentu, ko naj bi moškega ob meji z Italijo ustavila vojaka Slovenske vojske (SV), eden pa naj bi vanj meril z avtomatsko puško, je 23. maja prvi poročal Primorski dnevnik. Glede na prve informacije naj bi se dogodek zgodil 8. maja in vojska je zatrdila, da na ta dan na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov.

Nove informacije pa so kasneje pokazale, da je do incidenta pravzaprav prišlo dan prej. Sprehajalec je po poročanju oddaje 24UR oba vojaka tudi identificiral policiji na fotografiji.

Glavaš je v današnji izjavi za medije pojasnil, da je preiskavo zadeve uradno prevzela Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, SV pa bo v tej preiskavi polno sodelovala. "V interesu vseh nas, predvsem pa v interesu Slovenske vojske je, da se domnevni dogodek razišče. Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.

Glavaš je kljub vsemu izrazil zaupanje v slovenske vojake, da delujejo strokovno in zakonito in po navodilih policije, kar je po njegovih besedah v tem primeru bistveno. "Od leta 2015 in opravljenih več kot 110.000 raznih nalog v podporo policiji pri širšem varovanju državne meje in več desetletjih delovanja v tujini večjih zlorab in prekoračitev pooblastil nismo zaznali. To je prva, ki se je zgodila in o njej se bomo še pogovarjali, ko bo preiskava tudi zaključena," je še povedal načelnik.

Tiskovni predstavnik generalštaba SV Marjan Sirk je ob tem izpostavil, da so v vojski že takoj po prvih informacijah o domnevnem dogodku zadeve preverili. "Proučili smo vsako uro premika naših pripadnikov, a informacije niso bile dovolj precizne," je pojasnil.

Ker je bilo namreč poročanje medija objavljeno 23. maja, v njem pa je bilo govora, da naj bi se incident zgodil v preteklem tednu, so preverili gibanje njihovih pripadnikov za 23. maj in teden pred tem. Ko se je kasneje pojavil še datum 8. maj, so preverili tudi dogajanje na ta datum in indicev, da bi se kaj takega zgodilo, ni bilo, je pojasnil Sirk.

Na vprašanje, zakaj so se slovenski vojaki tistega dne nahajali ob meji z Italijo, glede na to, da se ves čas pojasnjuje, da vojska pomaga policiji pri varovanju meje s Hrvaško, je Sirk še pojasnil, da vojska policiji pomaga pri varovanju državne meje. Zakaj je bilo konkretno tisti dan treba varovati mejo z Italijo, ki je bila sicer zaradi epidemije novega koronavirusa zaprta, pa je po besedah Sirka treba vprašati policijo. Ta namreč odreja delo vojakom, določa tudi območje za nadzor, vojaki pa na tej nalogi izpolnjujejo njihova navodila.

Kaj konkretno se je dogajalo 7. maja, Sirk ni hotel pojasnjevati, ker da že poteka predkazenska preiskava. Opozoril je pred prehitrim sklepanjem in tudi ni želel špekulirati, ali je res prišlo do tega incidenta ali ne. So pa v SV pojasnili, da so vojaki, ki sodelujejo pri tej nalogi, posebej usposobljeni in izurjeni. Imajo tudi zelo podrobna navodila, kako opravljati to nalogo, kaj se sme in kaj ne.

Pojasnil je še, da ni čisto res, da vojak pri opravljanju naloge varovanja meje ne sme uporabljati orožja. Vedno se lahko brani, sicer pa je to odvisno od presoje situacije, je pojasnil. Vojakova naloga je predvsem, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil.

Slovenski vojaki sicer s policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami.

Ali Tonina zaradi incidenta čaka interpelacija?

Opozicijske stranke so  po razkritju, da naj bi slovenska vojaka v začetku maja s puško ustavila sprehajalca na meji z Italijo, izrazile pričakovanje, da bo obrambni minister Matej Tonin zadevo podrobno pojasnil. Zaenkrat interpelacije še ne napovedujejo, je pa tudi ne izključujejo.

V Levici menijo, da je skušal Tonin zadevo zavestno prikriti, saj je ob razkritju incidenta v časniku Primorski dnevnik 23. maja namignil, da bi lahko šlo za lažno novico. Slovenska vojska je tudi zatrdila, da 8. maja, ko naj bi se incident zgodil, na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov. A zdaj je policijska preiskava, kot smo prvu razkrili, pokazala, da je do incidenta prišlo dan prej in da je omenjeni sprehajalec oba vojaka tudi identificiral na fotografiji.

Kot je danes izpostavil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, ima vojska v sodobni državi posebno vlogo in "ni na meji zato, da nekoga ustavi, ga potisne na kolena in mu meri puško v glavo". "Iz tega vidika je razumljivo, da je Tonin skušal to zakriti. Gre za velik mednarodni incident brez primere, ki je vreden vsega obsojanja in terja določeno mero odgovornosti s strani ministra," je ocenil in poudaril, da sta omenjena vojaka prekoračila pooblastila in kršila zakon.

Menil je, da bi moral Tonin odstopiti. V Levici bodo sicer počakali, kakšni bodo izsledki policijske preiskave in tudi obrambnega ministrstva, bodo pa uporabili vsa orodja, ki jih imajo v parlamentu na voljo, da pridejo zadevi do dna, "v končni instanci je to tudi interpelacija".

Podobno je v imenu stranke LMŠ podrobna pojasnila od Tonina zahteval predsednik te stranke Marjan Šarec. "Minister Tonin mora povedati, kaj se je dejansko dogajalo," je dejal.

Incident je označil za nezaslišanega. "Si ne predstavljam, kaj bi obrambni minister počel, če bi bil obrambni minister nekdo drug (...) Zgodil se je poseg v civilno sfero s strani vojaka, ministra pa skrbi, da bi, če bi za vsako stvar odgovarjal, zmanjkalo ministrov," je dejal Šarec.

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je dejala, da je treba najprej počakati na končno poročilo preiskave. "Absolutno pa vojaki z orožjem v naši državi, dokler smo v miru, nimajo kaj delati. Če se bo to izkazalo za resnično, bo nekdo za to moral prevzeti odgovornost. Za nas je nesprejemljivo, da se v nasprotju z zakonom vojaki sprehajajo ob meji in celo uporabljajo orožje," je dejala.

Prav tako je bila kritična do besed Tonina, da ne more odgovarjati za vsako nepravilnost vsakega vojaka. "To pravi danes, včasih je govoril drugače," je dejala.

Matjaž Nemec (SD) je medtem glede odgovornosti obrambnega ministra dejal, da je treba počakati na dejstva. Napovedal je, da bodo, tudi sam v vlogi predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ko bodo prejeli vse uradne relevantne podatke, temu primerno ukrepali.

Na novinarsko vprašanje, ali je možno po objavi poročila pričakovati sprožitev preiskave obveščevalnih služb s strani Knovsa, je odgovoril, da je to njihova dolžnost. "Naša dolžnost ni, da se vtikamo v samo preiskavo, naša dolžnost je sam nadzor nad to preiskavo," je poudaril. Pojasnil je, da jih bo zanimalo, kako je bila izpeljana prva preiskava, ko govorimo o 8. maju, ter kako se namerava obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva lotiti tega drugega primera.

Spomnimo 

Pred nekaj tedni je Primorski dnevnik poročal o zgodbi, ki naj bi se zgodila na začetku maja. Vojak Slovenske vojske naj bi po pričevanju domačina ob patruljiranju na italijanski meji 32-letnega moškega zaustavil, zakričal "Stoj, sit down!" (usedi se) in vanj usmeril avtomatsko puško. Sledila je vojaška preiskava, po kateri je minister Tonin trdil, da gre za lažno novico in da vojske na tem območju omenjeni dan ni bilo. 

A policijska preiskava po naših zanesljivih informacijah v tem trenutku kaže, da sta bila v incident res vpletena vojaka naše vojske. Kot smo izvedeli, so dogodek v strogi tajnosti in najožjem krogu preiskovali najizkušenejši kriminalisti z Uprave kriminalistične policije in vojaška obveščevalna služba OVS. Včeraj so se vojaški kriminalisti sestali s policijskimi in po prvih ugotovitvah je nastala velika zagata. Preiskavo so včeraj prepustili vojaškim kriminalistom, ki jih usmerja koprsko okrožno državno tožilstvo. Danes pa ima direktor OVS polne roke dela z obveščanjem vojaškega in političnega vrha. 

Policisti so namreč po preiskavi in pogovoru z domnevnim oškodovancem ugotovili, da vse kaže, da se je dogodek z vpletenostjo slovenskih vojakov odvil, a le da dan prej, kot je bilo prvotno poročano. 32-letni dvojni državljan Slovenije in Italije s prebivališčem na naši strani meje je po fotografijah prepoznal vojaka, ki sta ga ustavila kot civilno osebo in mu, kot kaže, za kratek čas odvzela prostost.

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Oni?
12. 06. 2020 14.40
-1
Glede na to, da vse bolj kaže, da je dogodek povsem izmišljen, prijave o "incidentu" na policijo ni bilo, ne v SLO, ne v ITA, tudi datumi se spreminjajo kot sekunde na uri, predlagam, da se opravi izsleditev signala mobilnih telefonov, glede gibanja, po moje, namišljenima oškodovancema, sicer vsaj za enega, na fb profilu, zagriženega titoista! Same mučke leve opcije!
cannaboom
12. 06. 2020 12.43
+0
A mi lahko prosim kdo razlozi: Zakaj so sploh kontrole na severozahodnem obmocju? A nam preti nevarnost z strani Avstrije ali Italije?A nebi raje poostrili nadzor na juzni meji,kjer hrvati spuscajo vse zivo? A ni vecja potreba po tem da se kontrolira kdo pride v Slovenijo ne pa kdo izstopi iz drzave?Malo ciste zdrave logike!!
setisfekšn
12. 06. 2020 11.44
+3
V jugoslaviji je bila jugoslovanska armada samostojna institucija in imela je nalogo čuvati državo!imela je svojo vojno policijo in imela je svoje vojaško sodišče in noben prav nobeden se ni smel vtikati v njihove naloge niti policija kaj šele neki civilni novinarji in tako je bilo prav,ker imajo tako urejeno vse večje vojske na svetu!in vsi postopki in dejanja se v glavnem štejejo kot vojaška tajna, vse kar je ključnega pomena za nedotakljivost in varnost državljanov je bila stroga vojaška tajna!to da se mora nac. general štaba pred civili zagovarjat onecesu kar v vojski sploh ni incident to je smešno in smo priča burleski ki jo sproži neki novinar!! Ta predst vojske bi moral samo izjaviti da je bil človek ustavljen in preverjen v skladu z vojaškim postopkom in pika konec debate!!!pa še to mu ne bi bilo treba reči ce bi bil prava vojaska avtoriteta!!
setisfekšn
12. 06. 2020 11.46
+3
Tko je pa vse skupaj brez kakšne vojaške avtoritete in to ni to!!!
Castrum
12. 06. 2020 11.14
+1
Če je res, da je v to zgodbo vpleten aktivist antife, potem daje zadevi popolnoma nov vidik.
Castrum
12. 06. 2020 11.12
-1
Spodaj berem, da ni več meje med Italijo in Slovenijo. Neumnost! Meja seveda je!!!!
breza182
12. 06. 2020 09.02
-2
"preiskavo zadeve uradno prevzela Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, SV pa bo v tej preiskavi polno sodelovala", ja ja seveda super nujno je, da preiskavo prevzame notranje ministerstvo, zato da spet ne bodo nič ugotovili in zaščitili sami sebe.. besede načelnika general štaba SV Roberta Glavaša "V interesu vseh nas, predvsem pa v interesu Slovenske vojske je, da se domnevni dogodek razišče. Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati" pa se ubistvu preberejo takole "nujno je da sodelujemo, da ga zadevo kar se da pometemo pod preprogo in zabrišemo vsakrše sledi".. tako kot se za fašiste spodobi
zelo star kavkaški ov?ar
12. 06. 2020 08.30
+22
Zanimivo, v incident z vojsko je vpleten član Antife, naključje ali?
pravica5
12. 06. 2020 08.27
+17
levičarji drekate z brezveznim incidentom, vi ki podpirate socialkomunizem si malo poglejte kaj so delali vaši vzorniki na mejah nekoč!!!
LLORT
12. 06. 2020 11.16
-2
Ti pa si poglej mednarodne zakone o pooblastilih vojske na svoji zemlji. Kot je omenil minister, da smo od diktature potem samo še korak. Trenutno država ni napadena ali v kakšnem podobnem stanju in so pooblastila dovolj jasna. Ne pravim da je glede tega incidenta vojak kriv, bo sodišče oz preiskava odločila. Samo poglejte ZDA zakaj je na ulicah nacionalna garda in ne vojska. Kdaj lahko vojska posreduje na lastni zemlji je določeno.
LLORT
12. 06. 2020 11.19
-1
bo treba misliti na to in zaposliti več policistov, šparati na varnosti državljanov in samih mej ni pametno. Ko bodo nekateri dojeli, kot so že tuje države, da meje pač ne moremo varovati povsod bo to še hitreje zastonj vstopna točka.
setisfekšn
12. 06. 2020 11.51
+1
Ti si mladenič in niti vojske od blizu nisi videl!kar se pa diktature tiče je pa v vojski vedno in povsod prisotna in red in disciplina drugače vojska ne more obstajat!!
skorpijon968
11. 06. 2020 21.53
+4
...novim načelnikom GŠ vse kot mora bit! Malo morgen!
skorpijon968
11. 06. 2020 21.53
-4
Pa so rekli, da boz novi
Bolfenk2
11. 06. 2020 21.37
+23
Meje se ne da ubraniti pred migranti, če se bodo vojaki in policisti držali vseh pravil. Poglejte kaj delajo hrvaški policisti z migranti na meji. Zato so v boju učinkoviti, naših pa se noben migrant ne boji.
Zmaga Ukrajini ...
11. 06. 2020 21.42
-26
Očitno si navdušen nad očitnimi in hudimi kršitvami človekovih pravic, ki jih hrvatarji zganjajo nad migranti. Očitno si samo še en, ki si pravzaprav sploh ne zasluži svobodne družbe kot je EU.
jesenvoyo
12. 06. 2020 10.24
+3
Nihče ni navdušen nad človekovimi pravicami pri nas, še manj pa za njih odgovoren. Da pa do teh ne prihaja, je pa treba samo ena malenkost, državno mejo ni dovoljeno ilegalno prestopati, samo to, če pa se tega ne človek ne drži in spoštuje je sam kriv za posledice, ki se mu lahko zgodijo, še posebej če je pri tem nasilen (veliko jih je).Nihče ne sili nobenega da na silo vdira v državo brez dokumentov iz sosednje države Hrvaške, ki je mimogrede tudi varna država, če je torej varnost vprašanje.
Zmaga Ukrajini ...
11. 06. 2020 21.36
-25
A smo še vedno v 20. stoletju? Očitno se svečkarji nikakor ne morete posloviti od "komunizma", pa ravno vi imate največ povedat čezenj. Zberite se! In predvsem upoštevajte, da smo sedaj v Evropski uniji, kjer so odprte notranje meje in na katerih velja prost pretok ljudi, blaga, storitev, kapitala. Ali pa se vam morda toži po Severni Koreji - tam vas še lahko ustrelijo pri prehodu meje, zato kar izvolite...
Bolfenk2
11. 06. 2020 21.39
+25
Prost prehod za državljane EU, ne za migrante.
ne rabimo predsednika
11. 06. 2020 21.29
+35
kakšna zgaga brez pomena, vojak je ravnal pravilno.
Bolfenk2
11. 06. 2020 21.30
+26
VAREN
11. 06. 2020 21.36
-19
Zgaga, ki noče razumet dejstva, si ti. Postavi se mu pred cev, pa da vidim, če boš še tako pametoval. Glede nato, da je ta vojaček zdravil svoj ego, je imel civilist še srečo, da je živ.
severnik
12. 06. 2020 08.01
-11
Predvsem vojak nima dovolj znanja takšnega in drugačnega, da bi operiral s civilisti. In kako bi izgledalo, da bi vas vsakič policija ustavila s pištolo v roki???? Enim res marsikaj ni jasno glede vojske in civilistov.
pravica5
12. 06. 2020 08.28
+9
setisfekšn
12. 06. 2020 11.55
+1
VAREN
11. 06. 2020 21.23
-10
Glavaš, glede na to, kako si na TV udarjal mimo, si totalno nesposoben zato delo.
zurbrigen
11. 06. 2020 21.37
+9
In ti si KDO, nekdo ki bi se verjetno porezal že ob odpiranju konzerve z ključkom !!!?
BenQurer24
11. 06. 2020 21.15
+3
kar dvomim da policije ni blo zdraven...
osiris_V
11. 06. 2020 21.15
+13
Prosim vlada uzakonite, da nam nebo potrebno preko ponudnikov nujno plačevati PROPLUSA, ker vse kar ponujajo je laž in mehiške, sedaj že v "primetimu" ter turške in bogve katere še žajfnice! Niti centa niste vredni!
24ur ADMIN
11. 06. 2020 21.13
+27
V Avstrijo pejte in boste doživeli isto verjetno vas bodo uklenili in pridržali.
24ur ADMIN
11. 06. 2020 21.27
-2
Vojaki ali policist, pa se pritožujte plačali boste 500e kazni, v času korone je to bil illegalen prehod meje !!!!
VAREN
11. 06. 2020 21.34
+3
A bo zakonito. Pri nas pa na tvojo žalost ni. Najdi drugo primerjavo, da ne izpadeš bebec.
osiris_V
11. 06. 2020 21.11
+4
POP TV najboljši ste! Ne znam si predstavljati kako bi brez vas sploh preživeli! Hvala vam!
BenQurer24
11. 06. 2020 21.10
-1
mogoč so gledal sončni zahod?
BenQurer24
11. 06. 2020 21.11
-6
še sim kartice več ni varno met pri sebi!
SteffXRP
11. 06. 2020 21.08
+29
naključni sprehajalec...hmmm...morda provokator