Slovenija

Odziv zdravnice: Mladi ne odhajajo zaradi plače, ampak zaradi slabih odnosov

Ljubljana, 26. 09. 2022 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Hojnik
Komentarji
12

Potem ko je zdravniški sindikat znova zahteval izstop iz enotnega plačnega sistema javnih uslužbencev in napovedal zdravniško stavko, se je oglasila zdravnica, ki se ne strinja z načinom, kako se je sindikat podal v boj za višje plače. Ureditev tega vprašanja je pomembna, a denar ne more biti prvi na seznamu stvari, ki jih je treba urediti, pravi zdravnica in klinična mikrobiologinja Viktorija Tomič. Fides pa odgovarja: "Za nami stoji 3500 zdravnikov, ki podpirajo naš način in zahteve."

Zelo netaktno in zgrešeno je zdravniški sindikat izbral čas za napoved stavke, pravi Viktorija Tomič, ki v slovenskem zdravstvenem sistemu dela skoraj 30 let. "Da to storimo pet dni po tragičnem dogodku v Celju, je nesprejemljivo. To nas postavlja v luč srhljive brezčutnosti zdravnikov, kar nismo," pravi zdravnica in klinična mikrobiologinja.

Kot pravi predsednik Fidesa, enotni plačni sistem ni glavni in edini razlog nezadovoljstva. "Ta enotni plačni sistem povzroča tudi posredno ustavno kršenje pacientovih pravic, ker podi zdravnike iz javnega sektorja in v bistvu bolnikom onemogoča ustrezno in hitro zdravstveno oskrbo," je dejal Konrad Kuštrin.

A Tomičeva se s tem ne strinja in pravi, da tega ne more sprejeti. "Še zdaleč ne. Jaz sem v zadnji treh letih nemo gledala odhode mladih in starejših kolegov, specialistov s kilometrino, ko ni praktično nihče odšel h koncesionarju, ampak so odšli. Ne zaradi slabe plače, ker so tam, kamor so šli, prišli na isto plačo, ampak zaradi slabih odnosov," poudarja zdravnica.

V Fidesu pa pred kamero niso želeli. Pravijo, da je dovolj zgovornih 3500 podpisov zdravnikov, ki jih podpirajo tako v stavki kot v zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema. "Smo ujetniki tega plačnega sistema," pravijo. 

Kot pravi predsednik Fidesa, enotni plačni sistem ni glavni in edini razlog nezadovoljstva.
Kot pravi predsednik Fidesa, enotni plačni sistem ni glavni in edini razlog nezadovoljstva. FOTO: Bobo

Strinjam se, da moramo govoriti o bolj korektnem plačilu za delo, ki ga opravimo, sicer še dodaja Tomičeva. "Ampak dajmo povedati tudi oz. ali smo sploh pripravljeni povedati, koliko je tega dela, ki ga mora opraviti zdravnik, da dobi plačo. Kako in ali bomo nagradili tiste, ki so pripravljeni narediti več in ki delajo kakovostno, ter kaj bomo naredili s tistimi, ki morda ne bodo dosegli zastavljene količine dela, ki ne bodo delali dovolj kakovostno," še izpostavi mikrobiologinja. 

Če tega ne bomo storili, bomo dodatno škodili ugledu zdravniškega poklica, ki je že tako okrnjen oz. zmanjšan, kar je žalostno, saj večina dela dobro in predano.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bysaRD
27. 09. 2022 17.52
+4
Odnosi so pa taki zaradi arogance in naduvanosti zdravnikov. Ja, zdravniki so danes popolnoma drugi karakterji kot so bili včasih. Danes so oportunisti.
Perivnik
27. 09. 2022 09.01
-10
Bi bile trditve precej bolj verodostojne, če bi se oglasili mladi zdravniki, ne pa gospa, ki razmišlja čisto drugače, ki je iz nekih drugih časov.
123pepe321
27. 09. 2022 09.31
+5
Drži! Takrat smo še razlikovali med poštenjem in pohlepom!
Woody
27. 09. 2022 11.41
-1
Res je. Gospa mikrobiologinja je iz drugih časov, pa še 30 let ni videla bolnika 'v živo'. Medijski pogrom proti zdravnikom je v teku, tudi na 24ur. Pričakovati je še več takšnih 'pogovorov', financiranih denarno ali drugače.
sinhron
27. 09. 2022 08.52
+11
Ta prepotentni Kuštrin ne vidi dlje od svojega nosu in to kratkovidnost prenaša na vso okolje ! Njihove zahteve po izločitvi iz enotnega plačnega sistema so neupravičene in neutemeljene ! Zahtevajo plače , kot jih imajo zdravniki v tujini , čeprav so pri nas na prvih 30 .tih mestih najbolje plačanih prav zdravniki Nekaj jim mora biti jasno vsem , da smo majhna ekonomija z majhnim državnim proračunom in lahko se oddvoji le toliko kolikor dobiš , več ne moreš deliti ! Samo to prepotentnežem ne pomeni nič , kajti zadali so si v svoji miselnosti izsiliti nemogoče ! Da so odnosi v zdravstvu nemogoči , bi se kar strinjal , ker starejši zdravniki ne pustijo mladim blizu , zato tudi zavirajo njihove specializacije !
Apostol1
27. 09. 2022 08.45
+11
Tale gospa se je resnično izpostavila in povedala resnico , ki je za Kuštrina nesprejemljiva, čeprav je samo resnica in ne laž.
simeoni
27. 09. 2022 08.29
+12
Kuštrin naj izstopi iz plačnega sistema in naj gre pometati ceste,seveda če si upa.Tam se bo videl njegov rezultat dela.
Perivnik
27. 09. 2022 09.03
-4
@simeoni - enako predlagam za levega Štruklja, pa še koga iz leve ideološke strani. Včeraj smo jih veliko videli iz RTV in to iz JAVNE RTV, za katero naročnino plačujemo vsi. Pa se niti pod razno vsi ne strinjamo, da NE DELAJO.
Potouceni kramoh
27. 09. 2022 08.20
+13
Torej zakaj potem un lakomno pohlepni sindikalista Koštrun toliko o plačah in izstopu.Naj porihtajo odnose ki so na psu.
anjerd
27. 09. 2022 08.26
+11
ker je sam vzrok za slabe odnose, je hujskač, ki ima od tega korist
123pepe321
27. 09. 2022 08.17
+8
Torej le imamo vsaj eno pošteno zdravnico. Sem se že bal...
anjerd
27. 09. 2022 08.16
+15
Ta hijena samo preži na plen-denar. Kako je stanje v zdravstvu pa vidimo. Po vsakem povišanju plač se ni zgodilo nič, kvečjemu je šlo navzdol. In kako je to uspelo tako visoko izobraženemu kadru, pacienti so postali samo številke, za katere jim je vseeno kdaj jih bo pobralo. Ja, plačevanje pa je obvezno, če hočeš kaj več, pa še dodatno plačaj. To je izsiljevanje, naj najprej pogledajo sebe in svoje napake.