Slovenija

Pivčeva o obisku Izole po dopustu, stroške varovanja plačala policija

Ljubljana, 31. 07. 2020 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica Aleksandra Pivec bo na dodatna vprašanja v zvezi s svojim obiskom v Izoli odgovarjala, ko se vrne z dopusta, so sporočili iz njenega kabineta. Na navedbe medijev, da je njihova predsednica v izolskem hotelu bivala na stroške občine, se je odzval tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Da je to nenormalno, je ocenil in dodal, da od vpletenih pričakuje natančna pojasnila. V SDS in SMC medtem dejanj Pivčeve ne želijo komentirati, iz NSi pa so sporočili, da bodo s komentarjem počakali do konca postopkov pristojnih organov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V stranki DeSUS zaskrbljeni
    01:41
    Iz 24UR: V stranki DeSUS zaskrbljeni
  • Iz 24UR: Pivčevi hotel plačala Izola
    03:28
    Iz 24UR: Pivčevi hotel plačala Izola
  • Iz 24UR: V koaliciji molčijo
    02:33
    Iz 24UR: V koaliciji molčijo
  • Iz SVETA: Nova afera Pivčeve
    04:19
    Iz SVETA: Nova afera Pivčeve
Vodja poslanske skupine stranke, ki jo vodi Pivčeva, pričakuje odgovore.
Vodja poslanske skupine stranke, ki jo vodi Pivčeva, pričakuje odgovore. FOTO: POP TV

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša od ministrice in predsednice Aleksandre Pivec ter vpletenih pričakuje natančne informacije glede medijskih objav o ministričinih nočitvah v izolskem hotelu na stroške izolske občine. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je ocenil Jurša.

Ne glede na vsa pojasnila pa vodja poslanske skupine stranke, ki jo vodi Pivčeva, pričakuje odgovore. "Nenormalno je, da nekdo plačuje stroške za tako bivanje ministrice. Te plačuje ministrstvo," je dejal Jurša.

O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti s položaja, če navedbe v medijih držijo, pa ne želi polemizirati.

Televizija Slovenija je v četrtek poročala, da je Občina Izola kmetijski ministrici Aleksandri Pivec ob junijskem službenem obisku plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. V kabinetu Pivčeve so pojasnili, da je bila ministrica od 12. do 14. junija gostja Občine Izola.

Televizija pa je navajala, da naj bi se obisk raztegnil v zasebnega in da naj bi s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve. Pivčeva sicer to zanika. Pivčeva je pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Policija tega, kje sta spala varnostnika, ne razkriva. Kot so na Generalni policijski upravi spomnili, je Pivčeva kot podpredsednica vlade varovana po III. stopnji uredbe o varovanju, kar pomeni, da jo na vseh službenih poteh, razen če bi se temu sama izrecno odrekla, spremljajo tudi varnostniki.

"Vse varovane osebe, tako tudi podpredsednica, so varovane s taktiko in metodiko varovanja, skladno z ukrepi načrta varovanja varovane osebe, ki pa je označen s stopnjo zaupnosti," so navedli. So pa dodali, da stroški varnostnikov bremenijo proračun policije.

Na Pivčevo sicer v zadnjem času leti veliko očitkov. Zadnje mesece so zaradi tega trenja tudi v stranki, a se je vodstvo do zdaj poenotilo v podpori predsednici.

Iz njenega kabineta so danes sporočili, da bo Pivčeva na dodatna vprašanja v zvezi z junijskim obiskom Izole odgovarjala po dopustu. "Ministrica se je odločila, da se bo trenutno posvetila dopustu in družini ter bo na ta vprašanja odgovarjala, ko se z dopusta vrne," so zapisali. 

V koaliciji zadržani z ocenami o ravnanjih Pivčeve

V kabinetu predsednika vlade ter koalicijskih SDS in SMC ne komentirajo zadnjih razkritij o ravnanjih kmetijske ministrice in predsednice koalicijske DeSUS Aleksandre Pivec. Tudi v NSi bodo s komentarjem počakali do konca postopkov pristojnih organov, podpirajo pa zavezanost javnih funkcionarjev visokim etičnim in moralnim standardom.

"V NSi podpiramo visoke etične in moralne standarde, ki jim morajo biti zavezani vsi javni funkcionarji. Verjamemo, da jim sledijo tudi naši koalicijski partnerji," so v NSi zapisali v pisnem odzivu. Ob tem so navedli, da primer ministrice preiskujejo pristojne institucije, zato ocen o morebitnih kršitvah protikorupcijskega zakona ne morejo podati do zaključka omenjenih postopkov.

"Pomembno pa se nam zdi, da so ministri in ostali člani vlade čim več na terenu in med ljudmi. Stik z državljani je po naši oceni ključen za dobro delo in učinkovito reševanje problemov ljudi. Temu načelu sledijo tudi ministri NSi," so navedli.

KPK bo v okviru zadeve Vinakras preverila tudi aktivnosti Pivčeve ob obisku v Izoli

Na Pivčevo se je vsul plaz kritik že pred dnevi, ko je nastopila v videu vinarskega podjetja.
Na Pivčevo se je vsul plaz kritik že pred dnevi, ko je nastopila v videu vinarskega podjetja. FOTO: vinakras

Protikorupcijska komisija bo aktivnosti ministrice Aleksandre Pivec na junijskem obisku v Izoli preverila v okviru zadeve, ki jo vodi o njenem obisku v podjetju Vinakras, kjer že opravlja predhodni preizkus. Okoliščine obiska v Izoli preverjajo, a še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli.

Bivanje v izolskem hotelu na račun občine je že drugi očitek Pivčevi v le nekaj dneh. KPK namreč vodi tudi predhodni preizkus glede gostovanja Pivčeve na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v videu zasebnega podjetja Vinakras. Pivčeva je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova plačala sama in da bo račun, če bo treba, pokazala pristojnim institucijam.

Na KPK so danes pojasnili, da bo komisija sicer v okviru zadeve, ki jo vodi, preverjala sume vseh morebitnih kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Okoliščine obiska ministrice v Izoli komisija še preverja, vendar pa glede na objave v medijih dodajajo, da v tem trenutku še ne morejo govoriti o kakršnih koli kršitvah v povezavi z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o nasprotju interesov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1678)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
02. 08. 2020 12.26
+2
Neka znana oseba je na Fb napisala, "nekomu se trga, saj sem tudi jaz jedel kosilo, ki mi ga je plačal župan." Seveda se trga in to upravičeno. Nisem še slišal, da je župan povabil in plačal delavcu kosilo, tudi nisem slišal, da je direktor povabil in plačal delavcu kosilo, isto še nisem slišal za ministra. Dlavcu ki ima 700€ plače nihče ne plača kosila, direktorju ali pa ministru ki imajo po 5000€ plače je pa to na dnevnem redu. Zato je prv da se ljudem trga zaradi takih stvari.
komarec
02. 08. 2020 12.27
+1
01xxy
02. 08. 2020 10.26
+3
Nepreklicno so uničili Desus. A v njem so ministri! V SDS so NULA. Bedniki. Ona? Samo odsev bedne okolice.
Walter Pravicek
02. 08. 2020 10.14
+1
K cirkusu v DESUS še dodatek:MAR NISO VSI,KI SO JO MALIKOVALI PRED STRANKARSKIMI TRENJI ,GLASOVANJEM,KRIVI ZA NJENO IMENOVANJE,POSLEDIČNO ZA IMENOVANJE"PO SLUŽBENI DOLŽNOSTI"ZA MINISTRICO?TEDAJ IMATE VSI OGROMEN TEŽAK "RUKSAK".SPLOH VODJA POSLANSKE SKUPINE,TUDI PRLEK,PA Dr.GANTAR TER TISTI,KI SO CEPETALI OD SREČE,DA SE JE E.KOREL POSLOVIL!BREZ MNOGIH UGIBANJ SE VE:ONA JE JANŠEVA UČENKA,POSLANA,DA DESUS PRIPELJE V JANŠEVO"ŠTALO":
camaro.ccc
02. 08. 2020 09.15
+3
Bo nepreklicno odstopila kot Hojs...to je v modi in navadi...
Kolesar5678
01. 08. 2020 21.39
+10
Ta afna misli da je nedotakljiva in lahko počne kar ji je volja.Seveda pri tem ima podporo velikega šefa JJ.Ta lopov.desnuharski ima moč da zagovarja svoje pokvarjene ministre,verjetno ima koristi od njih
ElectroVoice
01. 08. 2020 12.31
-11
Afero okoli Pivčeve neumorno kuhate mediji. Ali nimate pametnejšega dela? Zakaj pa ne preganjate kriminalcev tipa Jankovič, Jaklič in še stotine podobnih? Vem, da ima Slovenija na tone nekih kvazi inšpektorjev, ki komaj čakajo na take in podobne inscenirane afere, da lahko v takih primerih kobajagi opravičujejo obstoj svojih nepotrebnih in polnomastno plačanih služb. Pustite Pivčevo pri miru, da bo lahko kvalitetno opravljala svoje delo. Vanjo pa naj kamen vrže samo tisti, ki je brez najmanjšega greha.
srebrnibreg
01. 08. 2020 18.56
+11
Torej priloženi računi ti nič ne pomenijo? Pri sendviču enega levičarja si se pa verjetno iz kože dajal od gobezdanja kot ostali janšisti pod stoterimi nicki.
Walter Pravicek
02. 08. 2020 10.25
+2
ZAKAJ POPRAVLJEN RAČUN?ZATO,KER OBČINA NE PLAČA BIVANJA IN HRANE OTROKOMA PIVČEVE.BILO BI ENOSTAVNO:PIVČEVA NA RAČUN OBČINE-ČETUDI SE NE VE KAJ IMA OBČINA Z PLAČEVANJEM NJENIH STROŠKOV,ČE TO PREVZEME MINISTRSTVO ZA KMETIJSKO=ŠTALE,GRUNT,GOŠA,IN VINOGRADI !ZA SVOJO DECO PA JE PLAČNIK LE IN SAMO ONA,ČE ATA NOČE NIČ PRILOŽITI.SE MI FANTA SMILITA,KO TAKE VIDITA NA TV,ČITATA,KOT,DA STA BARABI.ONA BI MORALA SAMA POVEDATI V HOTELU KAKSEN RACUN HOCE SKUPNI Z SINOVOMA,ALI DVA LOCENA!ALI NIMA IZKUSTVA Z BIVANJEM V HOTELU_ALI POTREBUJE GOOGLE ZA PREVOD_ALI KAKO DRUGO MNENJE.
dante
01. 08. 2020 12.26
-7
Slovenci in faušija
srebrnibreg
01. 08. 2020 18.56
+11
FAUSTOS1
01. 08. 2020 11.36
+8
Z vsemi štirimi se drži položaja-saj ga vsak dan izkorišča zase in svojo družino-KORUPCIJA NA KVADRAT-zato se je pridružila janšistom.
iglaigla
01. 08. 2020 16.25
-6
Ne navadila se je od LEVAKOV. Tako so oni delali .
srebrnibreg
01. 08. 2020 18.50
+7
Levaki so zaradi enega sendviča odstopili vi pokvarjenci pa milijone kradete pa nič od odstopa.
Walter Pravicek
02. 08. 2020 10.25
+2
rottwailer
01. 08. 2020 11.24
+12
Kot se vidi so na vladi koalicijske pijavke ki uporabljajo davkoplačevalski denar za svoje avanture
Gsmm
01. 08. 2020 11.16
+12
Pivčeva na račun davkoplačevalcev preživljala vikend v hotelu Marina. Ironično je, da imajo upokojenci v Izoli svoj hotel Delfin, Pivčeva pa je šla raje v konkurenčnega. Hotel Delfin zanjo ni dovolj dober? Še en dokaz, koliko predsednica stranke upokojencev naredi za svoje!
Walter Pravicek
02. 08. 2020 10.27
+2
DELFIN JE EN A/MORAL BI BITI TUDI ZA PRKLECKO/ENA NOC MAGARI POD PALMO!
pravi?nik2
01. 08. 2020 10.47
-6
Naj se razišče in ugotovi!!!Od pristojnih institucij na državni ravni.Raziskovalni novinarji,prav tako.Protikorupcijska komisija,bo podala ugotovitve in zaključila postopek z objavo,je kriv,ni kriv.Zanima me kako zaključi postopek raziskovalno novinarstvo?Ali so lažne objave,ki so povzročile kakršnokoli škodo,kaznivo dejanje. Na koncu je vedno tako,da novinarji povedo,da so samo opravljali svoje delo.Naročnik tega dela, pa se ne razkrije,ker je vir zaščiten po novinarskem kodeksu.Politiki ali stranke,brez medijske podpore,skoraj nimajo nikakršnih možnosti uspeha.Kar pomeni,da mediji tvorijo politiko in obratno.Sedaj,ko je koalicija želela uravnovesiti medijsko področje in odvzeti monopol,davkoplačevalske RTV in dreznila v osje gnezdo,je le ta poslala na teren,kontraobveščevalno službo.Želim jim veliko uspeha v novi oddaji kako zrušiti vlado,ki nam želi zmanjšati sredstva za delovanje v imenu naroda.
rottwailer
01. 08. 2020 11.27
+3
Si njihov daj jim denar od svoje plače če ti hodi višek za drugače misleče je pa kraja
morituri
01. 08. 2020 09.09
-2
Pivčeva, Pivčeva, Pivčeva-vsak dan čivkajo na 24ur in potem še pravijo, da so nepristranski???!!!! Za Jankovičevih 29 milijonov so čivkali 10 krat manj!!!!!!
Gsmm
01. 08. 2020 11.18
+10
ElectroVoice
01. 08. 2020 12.35
-1
In povzročil je samo kakih 10000X več škode od Pivčeve...
srebrnibreg
01. 08. 2020 18.53
+3
Vi svečkarji ste z eno nabavo mask preko enega posrednika ukradli 16 milijonov imeli ste pa 59 posrednikov. Zvonovom stre šenkali 300 milijonov, orožje ste prodali na jig za stotine milijonov. od oklepnikov ste čuda provizij pobrali...pa vas nič ne moti. Jankovič je ubogi revež in vajenec za vas kriminalce.
Walter Pravicek
02. 08. 2020 10.28
+1
AMPAK JANKOVIC JE ZUPAN GLAVNEGA MESTA/NITI ZUNANJI MINISTER MU NE SEZE DO GLEZNJEV!
Mejduš
01. 08. 2020 08.21
+4
Počivavšekova je delala tako delajo drugi in zakaj nebi saj je pri kuritu kot ostali pa se jim tudi ni nič kaznovalo
Gsmm
01. 08. 2020 11.20
+11
Če so kradli vsi pred njo, lahko tudi ona! Zaradi take miselnosti smo tam kjer smo in na nivoju države tonemo!
Betuul
01. 08. 2020 08.17
+13
Medtem ko so v Hrastniku in še kje v slo prostovoljci v pomoč; Pivec pa kar na stroške Države . To ni pravično
Messia
01. 08. 2020 10.10
+0
batom@pinkponk.com
01. 08. 2020 08.15
+12
Pritlehnost, nedoraslost, balkanizem. Ta garniture je pa res poden.
batom@pinkponk.com
01. 08. 2020 08.12
+16
Racun je za vse placala obcina. So sami priznal. Nekdo tu salamensko laze. Tut voznje z ribisko barko ni blo. Tut srecanj z ribici ne. A ta ministrca je tko neumna al tko arogantna da si tako izmisljuje dogodke??? Pa neminister Hojs s prevelikimi covid izplacili? Kar zanika in zanika celrav je evidentno? Kaj je tem ljudem? Ivanjanez pa naenkrat ne twita vec? So dopusti bolj vazni kot drzava?
batom@pinkponk.com
01. 08. 2020 08.33
+4
"V nedeljo pa tako: ministrica pravi, da je že zgodaj odšla domov, na občini pa, da je obiskala še znano istrsko vinsko klet, kjer se je seznanila s težavami istrskih vinarjev."
123soba
01. 08. 2020 08.07
+12
Večina naših politikov je takšna kot je Pivčeva. Poleg tega pa veliko neumnih ritoliznih politikov, ki sedaj letajo kot kure brez glave, ponarejajo račune, lažejo pred novinarji. Bog se te usmili punčka lažniva, lahko te je sram, da kot ministrica nimaš denarja za nočitev treh oseb. Bi bil že čas da izgineš izpred oči slovencev in te funkcije.....
Betuul
01. 08. 2020 08.04
+15
Očitno je Pivec problematična. Sedaj ko se vsi spopadamo s cov. 19 in sanacijo po toči bo še ona probleme delala. Pospravi in odide naj
Nidani
01. 08. 2020 08.06
+15
morituri
01. 08. 2020 09.12
-4
Janša, zaščiti ministrico pred levimi norci, ki iščejo Pivčevi dlako v jajcu, ogromno dlak in 29 milijonov Jankoviča pa ni pomembno. Pivčeva ne krade in ji ni treba odpisovat dolgov!!!!!!!!!!!!
inside1
01. 08. 2020 08.02
+20
Nekatere zajebavajo za vsako napako na računu, tukaj pa vsem na očeh popravljajo račune, da bi vse zadovoljili. A je gospa taka reva, da se mora skoz šlepat na račun drugih. Ni kaj pač zna izkoriščat svoj položaj, če ga že ima.
ImamLastnoMnenje
31. 07. 2020 21.59
+20
Še enkrat podoben komentar na podobno temo kot včeraj. Mogoče si bodo pa tudi v glavnem osnovnošolsko izobraženi člani in podporniki sekte tako lažje zapomnili, kaj je to integriteta javnih funkcionarjev in kje se začne korupcija, če bodo ta komentar večkrat prebrali. Iz mnogih komentarjev pod to temo je namreč razvidno, da se večina ljudi ne zaveda, kaj so korupcijska tveganja in integriteta funkcionarjev, državnih uslužbencev in ne nazadnje tudi predstavnikov privatnih podjetij. Ker so ljudje na to neobčutljivi, oz. ne vedo, kaj je zakonsko dovoljeno in kaj ne, to funkcionarji s pridom izkoriščajo, saj tudi sprejem "daril" visoke vrednosti zanje ne predstavlja tveganja, da bodo zgubili politično kredibilnost. Kaj je moralno oz. etično sprejemljivo in kaj ne, pa slovenski politiki tako in tako ne vedo ali pa se na to požvižgajo. Posledica tega je, da je korupcija v naši družbi globoko zakoreninjena in vsesplošno prisotna. In kaj pravi KPK in zakonodaja o tem? Takole pravi: "Z natančno in pregledno ureditvijo področja sprejemanja daril se zmanjšujejo možnosti za neutemeljene očitke in nezaupanje v poštenost funkcionarjev pri izvajanju javne funkcije; po drugi strani se javni funkcionar s sklicevanjem na zakonske določbe lahko izogne morebitnim zadregam ali nesporazumom pri sprejemanju daril v okviru protokolarnih, diplomatskih in drugih običajev, ko sta javni funkcionar ali njegova funkcija deležni spoštovanja in priznanja v obliki priložnostnih ali drugih daril. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije v 30. členu opredeljuje protokolarna in priložnostna darila. Protokolarna darila so darila funkcionarjem, dana s strani predstavnikov drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij in institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih, ter darila, dana v podobnih okoliščinah. Priložnostna darila manjše vrednosti pa so darila, dana ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov in katerih skupna vrednost v posameznem letu ne presega 150 evrov, če so dana od iste osebe. Po 31. členu ZIntPK protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last Republike Slovenije, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo." Mimogrede, v podjetju, kjer delam – razvojno-proizvodni enoti velikega mednarodnega podjetja - je meja za sprejem daril postavljena na 10 evrov, v vseh državah, kjer podjetje deluje, tako za navadnega referenta kot za generalnega direktorja. Obstajajo sumi, da je tale gospa zelo naklonjena sprejemanju daril zase in za svoje družinske člane. Kot da bi imela premajhno plačo za svoje potrebe, čeprav je veliki svečenik sekte vsem v vladi postavil plače visoko. Nagrada za izdajo pač! V normalni, na korupcijo občutljivi družbi, kar naša vsekakor ni, bi to storila samo enkrat, potem pa bi bilo njeno politično delovanje zaključeno! Pri nas pa se, ne glede na ugotovitve KPK, ne bo zgodilo nič, saj je v igri nelegitimna vlada velikega svečenika sekte in ni ga sredstva, ki ga veliki svečenik sekte ne bi uporabil, da se obdrži na oblasti.