Slovenija

Odzivi po odstopu Fakina: 'Bil je človek iz sistema in ga je dobro poznal'

Ljubljana, 08. 03. 2019 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
L.Š. / V.Š. / STA
Komentarji
30

Premier Marjan Šarec sprejema in spoštuje odstop ministra za zdravje Sama Fakina, ki s položaja odhaja zaradi zdravstvenega stanja. Na njegov odstop so se že odzvali v nekaterih strankah in v zdravniških organizacijah.

Minister za zdravje Samo Fakin, ki z ministrskega položaja odhaja zaradi zdravstvenega stanja, potrebuje še kar nekaj okrevanja, je pojasnil Šarec."Stanje ni takšno, da bi bilo kaj takega, kar se ne da ozdraviti, se je pa resnično nabralo precej. Imel je dolg bronhitis, nato pljučnico," je Fakinovo zdravstveno stanje ob robu seje DZ v izjavi za medije opisal Šarec, ki je ministra v četrtek obiskal na domu.

"Ta poteza je bila v tem trenutku nujna. Njegov odstop seveda sprejemam in tudi spoštujem," je še dodal Šarec.

Marjan Šarec je delo ministra Fakina ocenil kot dobro. Prepričan je, da je prepoznal prave probleme in se jih tudi lotil.
Marjan Šarec je delo ministra Fakina ocenil kot dobro. Prepričan je, da je prepoznal prave probleme in se jih tudi lotil. FOTO: POP TV

Na vprašanje, kaj to pomeni za vse reforme, ki bi jih moral izpeljati zdravstveni resor, je Šarec odgovoril, da cilji ostajajo. "Ravno zato, ker si je zastavil visoke cilje, je zdaj ugotovil, da jim zdaj s to boleznijo ne bo kos in zato potrebujemo človeka, ki bo te cilje izpeljal," je dejal in hkrati ocenil, da bo to v vsakem primeru težko. "Ta resor terja človeka, ki bo precej moral zagristi v delo. Naloge so resnično hude," je še ocenil.

Delo ministra Fakina je Šarec sicer ocenil kot dobro."Minister je eden redkih ljudi, ki pozna celoten sistem. Prepoznal je prave probleme in se jih tudi lotil. Rokohitrskih uspehov na tem ministrstvu ne more biti," je še poudaril.

Šarec pa je z imenom kandidata za Fakinovega naslednika pohitel in sporočil, da bo za zdravstvenega ministra predlagal direktorja UKC Ljubljana Aleša Šabedra.

To je sicer že četrti ministrski odstop v Šarčevi vladi. "Vsak minister je nadomeščen z novim. Ne pomeni, da smo kot leta 2012, ko je pet ministrov vodilo 17 resorjev. Tukaj ne gre za kakršnokoli tragedijo, gre za to, da je tudi vlada sestavljena iz več strank. Mogoče se odraža tudi to, da takrat, ko smo začeli sestavljati koalicijo, ni bilo upoštevano to, da najprej dobimo kadre, pa potem pišemo pogodbo in se pogajamo. Mi smo se dolgo pogajali, o kadrih pa smo spregovorili šele na koncu," je na dogajanje ob sestavljanju vlade spomnil Šarec.

Jurša: Imel sem občutek, da Fakin ima hrbtenico

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je priznal, da ga je odstop ministra za zdravje kljub poročanju o njegovem zdravstvenem stanju na nek način presenetil. Zaželel mu je uspešno okrevanje. Jurša ne verjame, da bi k odstopu lahko prispeval morebiten pritisk lobijev v zdravstvu, saj tudi Fakin o njih ni nikoli govoril.

Je pa Jurša vendarle dejal, da je imel "občutek, da Fakin ima hrbtenico, da lahko uspešno vodi ta resor, žal pa zdaj že vidimo, da je eden izmed veliko ministrov, ki so odšli iz vlade".

Vodja poslancev DeSUS je še poudaril, da gre za enega najtežjih resorjev. "Zelo težko bo najti ustrezen kader," je povedal Jurša, še preden so iz kabineta premierja sporočili, da bo Šarec predlagal Šabedra.

Trček pričakuje, da se bo na ministrstvu v nekaj tednih vzpostavila delujoča ekipa

Predsednik odbora DZ za zdravstvo in poslanec Levice Franc Trček, ki ga nastala situacija žalosti, pričakuje, da se bo po odstopu ministra za zdravje Fakina v nekaj tednih vzpostavila delujoča ekipa na ministrstvu. "Navsezadnje smo vse stranke izpostavljale, da je to prva prioriteta," je dejal poslanec, ki si želi tudi aktivneje vloge ZZZS.

Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Franc Trček si želi, da bi se "začeli pogovarjati na osnovi dejstev".
Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Franc Trček si želi, da bi se "začeli pogovarjati na osnovi dejstev". FOTO: Miro Majcen

Trček je ob Fakinovi odločitvi, da odstopa zaradi bolezni, dejal, da je zdravje na prvem mestu in Fakinu zaželel vse dobro. Želi si, da bi na ministrstvu začeli reševati izzive, ki jih je cela vrsta, "od dodatnega, dopolnilnega zavarovanja do za preko 800 milijonov evrov investicij, ki jih potrebujemo v naslednjih šestih ali sedmih letih, najmlajše bolnišnice so stare kot Šarec, najstarejše kot Šarec in jaz skupaj," je naštel Trček.

Ob tem je pojasnil, da pričakuje aktivnejšo vlogo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj da bodo navsezadnje "oni morali ponuditi analizo programov, opreme in njene iztrošenosti ...". Pri čemer je Trček dodal, da rezerve obstajajo.

Ob vprašanju o morebitni bojazni, da kompetentni ljudje ne bi hoteli stopiti v ministrske čevlje, pa to pripisuje deloma tudi medijem in napihovanju zgodb.

Prvak NSi Matej Tonin je izpostavil, da je bil Fakin "človek iz sistema in je sistem zelo dobro poznal".

Tonin je sicer dejal še, da je zdravje ključna vrednota, zato Fakinu želi, da čim prej okreva. "V tej luči tudi razumem njegov odstop. Za vsakega človeka je zdravje na prvem mestu, tudi za ministra za zdravje," je dejal.

Jelinčič: Zdravstveno stanje ni bil edini razlog za takšno odločitev

Odstop ministra za zdravje Fakina je predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega presenetil, tako zaradi zdravstvenih težav ministra kot tudi zaradi "splošnega težavnega položaja v zdravstvu".

Jelinčič ne izključuje celo možnosti, da bi Fakin dobil kakšne grožnje in se je morda celo zaradi tega umaknil. Gotovo je tudi zdravstveno stanje prispevalo k tej Fakinovi odločitvi. "Mislim pa, da to ni edini del," je povedal.

Monika Ažman: Za takojšnje ukrepanje ni več odloga

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman obžaluje odstop ministra za zdravje Sama Fakina. "Predvsem zato, ker smo v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege," je poudarila in izrazila upanje, da zaradi zamenjave ministra ne bo prišlo do prostega teka pri uvajanju nujnih sprememb.

Ažmanova je ob robu portoroškega zdravstvenega foruma opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične. "Za takojšnje ukrepanje ni več odloga, z vsakim dnevom izgubljamo," je dejala. Dodala je, da je za zbornico ena od prednostnih nalog sprejetje dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah.

"Začete dejavnosti zaradi zamenjave ministra ne smejo zastati. Pomanjkanje kadra v zdravstveni in babiški negi je več kot zaskrbljujoče. Potrebujemo neprestani dialog tako o kratkoročnih kot sistemskih ukrepih," je navedla Ažmanova. Izrazila je še upanje, da iskanje Fakinovega naslednika ne bo znova ustvarilo "vakuma" v celotnem zdravstvu.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so v odzivu na Fakinov odstop  zapisali, da je prejšnja vlada s spremembami zakonov o zdravstveni dejavnosti, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o pacientovih pravicah naredila veliko škodo zdravstvenemu sistemu, reforme pa nobene.

"Ta vlada pa kljub opozorilom in pogovorom, ki so potekali na to temo, kljub obljubam ni poskušala niti sanirati škode, ki je nastala s sprejemom sporne zakonodaje. O reformah pa tudi s strani te vlade še nismo slišali ničesar," so navedli. Ob tem so spomnili, da Slovenijo na nujnost spremembe opozarjajo tudi že iz EU.

Odstop ministra za zdravje Fakina pa obžalujejo tudi v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije.

"Cenimo njegovo delo in prizadevanja za ohranitev javnega zdravstva. Z njegovim sodelovanjem smo se odločno lotili odpravljanja nekaterih ključnih težav v zdravstvu. Za njegovo delo se mu iskreno zahvaljujemo," je zapisal direktor združenja Marjan Pintar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
08. 03. 2019 18.53
+2
Mene čudi, zakaj se nekateri grebejo za položaj, potem pa čez kratek čas odstopijo. Mislijo, da so ta mesta kot otroški peskovnik? Ko se naveličaš in vidiš, da ti tortica ne rata, čeprav tolčeš s grabljicami po kantici, se nehaš igrati. Pa ne morem verjeti, da se imajo potem taki ljudje za visoko inteligenčne.
anakondabox
08. 03. 2019 18.40
+5
...težko bo najti ustrezen kader. Ne, to ne bo težko, saj so tako rekoč vsi ustrezni. Resnicoljuben, pošten in pravičen kader bo pa težko najti. #kotšivankovsenu
zulj001
08. 03. 2019 17.58
+5
Levica bi lahko predlagala Zemljariča on je njihov.....
JE-BI-GA
08. 03. 2019 20.11
+0
FC Chelsea2
08. 03. 2019 17.56
+4
Kot prvo se strinjam, da bo zelo težko najti pravi kader, ki bi znal počistiti te smeti, ki so se nabrale v zadnjih petih letih. Ko je premier rekel, da se na začetku niso pogovarjali o kadrih ja in čigav problem je to? In kot tretje, ko je rekel, da na tem resorju ne more biti hitrih uspehov no s tem se ne strinjam odvisno je samo kakšen je interes, da bi prišlo do tega uspeha kaj pa pod to vlado ga seveda ni. To lahko z samo enim argumentom povem zakaj, ker povsod na vseh drugih resorjih so bile kadrovske spremembe no na resorju zdravstva prav nobenega še. Zakaj ne, ker je trenutni vladi še kako všeč, da se na tem področju nič ne zgodi in da stari ljudje peljejo svoje umazane posle naprej. Ker, če bi bila volja in interes po spremembah bi takoj prvi dan začeli menjati stolčke ljudem in to na vrhu piramide npr celo vodstvo ukc ljubljana in ukc Maribor nato bi bilo potrebno počistiti smeti na ministrstvu za zdravje torej zmanjšati št. zaposlenih in obdržati samo tiste, ki so sposobni delati na tem področju samo pri teh ukrepih bi se kar naenkrat nabralo ogromno denarja, ker sej veste ko pretrgaš kabel za elektriko zmanjka elektrike pri vseh hišah, ki so povezane s tem kablom enako bi bilo v tem primeru, ko ne bi bilo enakega vodstva tudi zunanji izvajalci, ki služijo na naš denar kar naenkrat ne bi več imeli nekoga, ki bi jim urejal posle in to je pa glavni problem zdravstva.
Devilz Pff
08. 03. 2019 17.41
+1
glava2
08. 03. 2019 17.41
+4
Kordiša takoj za ministra, tako mu ne bo treba več kupovati na črno....
sosed9
08. 03. 2019 17.33
+2
jaz se prjavm
Krainerland
08. 03. 2019 17.29
+6
Država poka po šivih
Kliko7
08. 03. 2019 17.18
+6
ja to pa res, sploh u slovenistanu
wolfterier
08. 03. 2019 17.21
+9
Jaz se javim za ministra.O zdravstvu nimam pojma,pa mi bo že Zemljarič sporočal,kaj naj delam,a ne...
wolfterier
08. 03. 2019 17.24
+0
Ja,vajeniško sem pa končal brez popravcev.
poneumljanje
08. 03. 2019 17.28
-5
Aja si pa sigurno hodil v šolo za ljudi z posebnimi potrebami !
ich123
08. 03. 2019 17.50
+1
V to šolo je hodil Šarec oz. Serpentinšek !!!
ooResnicA
08. 03. 2019 17.16
+5
....tota LMŠ in NEvlada se sama v sebe rušita.....
krtofl
08. 03. 2019 17.14
-7
O....strup za svečkarje je na sliki....
Uporabnik1211614
08. 03. 2019 16.51
+17
Manim, da fakin ni odstopil zaradi bolezni ampak groženj. Samo mnenje.
oježeš
08. 03. 2019 18.55
+1
Scipion
08. 03. 2019 16.43
+10
Takoj ko vidim tega Trčka imam uničen dan
krtofl
08. 03. 2019 17.14
-4
tečnež
08. 03. 2019 17.27
-2
rajš paz da ti svečka ne ugasne....je pa res,da Trčka ta trčeni ne marajo
ich123
08. 03. 2019 18.06
+0
ROMELS
08. 03. 2019 16.39
+6
Jaz mislim, da bi bila ahilova peta super substitut namesto fakina.
man1983
08. 03. 2019 16.30
+17
pa naj Levica da ministra za zdravstvo...sej so del koalicije, al kaj?
HaryGolt
08. 03. 2019 16.27
+14
Tile levaki imajo kar pravšnje priimke. Fakin, Trček, Moderniblefer...
Cogo
08. 03. 2019 16.23
+11
Ja, to pa res, Fakin je bi tako dober, toliko reform je izvedel, da enakega ni moč najti. Mogoče edino Miladojka.
Cisto na hitro
08. 03. 2019 16.21
+16
Rokohitrskih rešitev ni pravi Marjan. So pa utecene kraje. In tako bode ostalo.
matej1111
08. 03. 2019 16.20
+21
Zemljarič je pravi kandidat. 28 let na 40 let podlage haranja v zdravstvu. Kaj češ boljšega.
krtofl
08. 03. 2019 17.15
-3
wolfterier
08. 03. 2019 17.23
+4