Slovenija

Odzivi na Haiderjev odstop

Ljubljana, 29. 02. 2000 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Velika Britanija, Belgija in Danska so se danes zadržano odzvale na sinočnji odstop Jörga Haiderja s položaja vodje avstrijskih svobodnjakov (FPOe).

Tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je dejal, da bo London še naprej opazoval dejanja in izjave avstrijske vlade ter proučil razloge za Haiderjev odstop. Vodja skupine laburističnih poslancev v Evropskem parlamentu Simon Murphy pa je opozoril, da se Haider z odstopom ne umika iz politike. Belgijski zunanji minister Louis Michel je Haiderjev odstop označil kot ''nedvomen manever za pomiritev zahodnih prestolnic''. Na vprašanje, ali bo morda štirinajst članic EU, ki so uvedle dvostranske sankcije proti Avstriji, zdaj razmislile o omilitvi teh ukrepov, pa je vodja belgijske diplomacije odgovoril nikalno. Tudi danski zunanji minister Niels Helveg Petersen je dejal, da evropska štirinajsterica ne bo omilila ukrepov proti Dunaju. Menil je, podobno kot njegov belgijski kolega, da so prav sankcije prisilile Haiderja k odstopu, kar ga veseli.

Tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta James Rubin pa je sinoči izjavil, da je odstop Haiderja s položaja predsednika avstrijskih svobodjnakov (FPOe) ''korak v pravi smeri za uveljavitev takšne vlade v Avstriji, ki bo zagotovila strpnost, spoštovanje človekovih pravic in zaščito manjšin''. Obenem pa je povedal, da ta odločitev še ni pregnala zaskrbljenosti Washingtona zaradi avstrijske vladne koalicije.

Izrael tudi po odstopu Jörga Haiderja s položaja predsednika avstrijskih svobodnjakov (FPOe) ne bo vrnil svojega veleposlanika na Dunaj, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva. Dokler namreč svobodnjaki ostajajo v avstrijski zvezni vladi, Izrael ne namerava spremeniti svoje odločitve o odpoklicu veleposlanika z Dunaja, za kar se je odločil ob prihodu nove avstrijske vlade na oblast. V Tel Avivu tudi menijo, da gre pri Haiderjevem odstopu le za taktično potezo, je še povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

Vodja judovske skupnosti v Avstriji, veliki rabin Haim Eisenberg, je opozoril, da Haiderjeva odločitev za odstop ne pomeni tudi konca njegove politične poti in sramote, ki jo za Avstrijo pomeni sodelovanje njegove stranke v zvezni vladi.

Tudi britanski Financial Times v današnji izdaji piše o odstopu Jörga Haiderja. Pri tem ugotavlja, da je Haiderjeva priljubljenost od oktobra dalje naraščala. Če bi sedaj bile volitve, bi lahko FPOe dobila največ glasov. Nekateri opazovalci so mnenja, da so Haiderjeve stalne kritike na račun nove avstrijske vlade samo taktična poteza, da bi dosegli padec vlade in razpis predčasnih volitev, na katerih naj bi FPOe dosegla zmagoslavje. Haider je seveda bolj spreten kot mnogi njegovi politični nasprotniki. Njegova odločitev, da se umakne iz središča pozornosti, bi lahko bila del načrta, da preizkusi, kako je FPOe sposobna vladati.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8