Slovenija

Odzivi na napad na Niko Kovač: 'Gre za odraz klime v naši državi'

Ljubljana, 26. 10. 2022 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Tako fizično kot verbalno nasilje je nesprejemljivo, se strinjajo politiki, ki najostreje obsojajo napad na Niko Kovač. V PS Svoboda so prepričani, da morajo biti politiki zgled v spoštljivi komunikaciji, v SD pa pravijo, da je treba spremeniti zakonodajni okvir, da bo striktno in resno obravnaval tudi korake ter dejanja, ki vodijo do nasilja. Vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec pravi, da ima sistematično širjenje sovraštva do drugače mislečih neposredne učinke, Janez Janša pa je tvitnil, da se, kjer je vladavina prava, taka dejanja obravnavajo z istimi vatli.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janez Janša se je odzval na Twitterju
    02:55
    Iz 24UR: Janez Janša se je odzval na Twitterju
  • Iz SVETA: Odzivi na napad Nike Kovač
    02:00
    Iz SVETA: Odzivi na napad Nike Kovač

 

Po včerajšnjem fizičnem napadu na aktivistko Niko Kovač so se odzvali številni politiki, ki vsi po vrsti dejanje obsojajo. V poslanski skupini Svoboda jih skrbita nestrpnost in sovražni govor, ki se razraščata v naši družbi, in ju širijo tudi nekateri politiki ter portali, ki so blizu nekaterim strankam. "V Svobodi smo se zavezali spoštljivi komunikaciji in dvigu politične kulture in to zavezo izpolnjujemo, prepričani smo namreč, da moramo politiki biti zgled," so zapisali.  

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič najostreje obsoja vsakršen fizični ali verbalni napad na kogar koli. "Gre za odraz klime v naši državi," je pojasnila za 24ur, na vprašanje, ali je dogodek primerljiv z grožnjami, ki jih je deležen predsednik SDS Janez Janša, pa odgovorila, da gre za dva različna dogodka, saj je pri Niki Kovač prišlo do fizičnega napada, v primeru Janeza Janše pa še ne. Je pa zato Janšo pozvala, naj reagira, da do tega ne bo prišlo, in ga prosila, naj umirja retoriko, da ne bo prišlo do revanšizma na drugi strani. 

Da je vsako nasilje nesprejemljivo, pravijo tudi v poslanski skupini SD, kjer poudarjajo, da se je treba proti vsem oblikam nasilja vsakodnevno boriti z ozaveščanjem žrtev, da nasilja niso dolžni trpeti, s preventivnim delovanjem, ki bi morebitne nasilnike odvrnilo od tovrstnih ravnanj, ter, najbolj pomembno, z odločnim in doslednim pregonom in sankcioniranjem vsake oblike nasilja. "Vse se prične s kulturo dialoga, kjer pa ima politika s svojim zgledom pomembno in ključno nalogo. Lažne novice, sovražni govor in hujskanje k sovraštvu žal privedejo tudi do fizičnega nasilja, zato je treba spremeniti zakonodajni okvir, da bo striktno in resno obravnaval tudi korake ter dejanja, ki vodijo do nasilja," so sporočili. Poslanki Meiri Hot pa se zdi nedopustno, da se v 21. stoletju ženske ne počutijo varne v javnem in tudi v zasebnem okolju. Kot je pojasnila, SD že vrsto let opozarja, da imajo besede posledice, da ima sovražni govor, ki se ga poslužujejo politiki, posledice, in to je včeraj eskaliralo z napadom na Niko Kovač. 

Sovražni govor
Sovražni govor FOTO: Shutterstock

Tudi v Levici napad ostro obsojajo. Kulturna ministrica Asta Vrečko je pojasnila, da je napad na Niko Kovač dejanje, vredno vsega obsojanja. "Ne gre zgolj za šovinistični napad, pač pa ima tudi politično ozadje, saj gre za napad na vrednote, ki jih Nika kot aktivna predstavnica civilne družbe zagovarja. Vrednote demokracije, vrednote boja za skupnost in vrednote izkoristiti svoj glas proti sovražnemu govoru. Posebej zaskrbljujoče je, da je napad posledica sistematičnega širjenja sovraštva in hujskanja k obračunavanju z drugače mislečimi, ki se ga poslužuje stranka SDS na čelu s svojimi najvidnejšimi predstavniki. Dolgoletno toleriranje sovražnega govora v javnem prostoru in normalizacija žalitev in groženj kot strategij političnega boja sta pripeljala do situacije, ko je za določeno politično opcijo tudi fizično obračunavanje postalo sprejemljivo o čemer priča tudi zapis na Nova24, ki fizični napad opravičuje. Sovražnemu govoru in razdiralnemu ter hujskaškemu diskurzu v politiki in medijih je treba narediti konec, saj kot družba nočemo po poti, kamor nas ta pelje." Koordinator Levice Luka Mesec pa obsoja tudi vse odzive, ki svoje obsodbe nadaljujejo z "ampak". "Vsak od njih, po večini prihajajo iz kroga SDS, nas skuša na tak ali drugačen način prepričati, da "si je zaslužila". Minimum politične kulture se mora oblikovati na zavedanju, da se hujskanje v javnosti, v medijih, na socialnih omrežjih, prej ali slej odrazi tudi na ulici." Z njim se strinja tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki pravi, da ima sistematično širjenje sovraštva do drugače mislečih neposredne učinke. "Napad na nekoga, ki dosledno opozarja na probleme v družbi, je zavržno dejanje. Dve leti izkoriščanja razpoložljivih vzvodov sta se prelili v fizično nasilje na ulici. Nesprejemljivo in grožnja demokraciji."

Predsednik NSi Matej Tonin je napad na Niko Kovač obsodil na družbenem omrežju Twitter. "Številni se s politikami Inštituta 8. marec ne strinjamo. Vseeno pa se stvari ne morejo reševati z nasiljem, ampak z dialogom in strpnim izražanjem mnenj," je zapisal.

Na Twitterju se je odzval tudi predsednik stranke SDS Janez Janša in zapisal: "Zločin je zločin in nasilje je nasilje. Ne glede na to, kdo je storilec. Enako grožnje s smrtjo in nasiljem. Kjer je vladavina prava, se taka dejanja obravnavajo z istimi vatli." 

Po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan je vsakršno nasilje povsem nedopustno in zavržno dejanje. Še posebej zaskrbljujoče pa se ji zdi, da je napad na Kovačevo vsaj na prvi pogled posledica spodbujanja podpihovanja k nasilju oziroma sovražnosti, tako do Nike Kovač kot do Inštituta 8. marec.

"Za ta napad niso odgovorni le tisti, ki fizično napadajo. Ti so spodbujeni k tem napadom zaradi hujskanja, žalitev in sovražnih besed. Sovražne besede spodbujajo k sovražnim dejanjem, zato so za napad odgovorni tudi tisti, ki takšen govor izvajajo, širijo in spodbujajo," je poudarila ministrica in Kovačevi zaželela hitro okrevanje.

Ena od prioritet vlade ne bo le ureditev problematike sovražnega govora, ampak tudi problematike žaljivega, napadalnega hujskaškega govora na splošno, je poudarila Švarc Pipan. Na politike in vse ljudi na vodilnih položajih ob tem apelira, da se samoomejujejo in tudi zavedajo, "kakšne posledice njihove besede lahko prinesejo v realnem življenju."

Napad je obsodila tudi ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. V izjavi za javnost Kovačevi izraža iskreno podporo in sočutje zaradi nedavnih nedopustnih in strahopetnih napadov nanjo, ob tem pa izpostavlja, da tovrstni dogodki še bolj osvetlijo pomen tesnega zavezništva z organizacijami in civilno družbo, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovih pravic ter zaščito šibkejših in ranljivejših.

"Prav to so ravnanja, ki se jim moramo kot družba upreti. Hkrati pa jih nagovoriti na način, da do takih dogodkov v prihodnje ne bo prihajalo," je zapisala Bobnarjeva in izrazila pričakovanje, da policija tovrstne primere z vso resnostjo obravnava in preprečuje. Notranja ministrica je sicer že dlje časa načrtovala srečanje s Kovačevo, ki je bilo sicer predvideno za danes. Ministrstvo in Inštitut 8. marec namreč načrtujeta sodelovanje in skupne aktivnosti pri projektih preprečevanja nasilja nad ženskami, vendar je bilo srečanje zaradi okoliščin odpovedano.

 Že včeraj se je oglasil tudi predsednik države Borut Pahor, ki je obsodil vsako nasilje, verbalno in fizično. "Zelo je pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo," je zapisal na Twitterju. Tudi kandidata za njegovega naslednika Anže Logar in Nataša Pirc Musar nista ostala tiho. Logar je zapisal, da se zavzema za strpno družbo in spoštljiv dialog ter vse pozval, da tudi z besedami prispevajo k temu, Pirc Musarjeva pa je zapisala, da si takšne Slovenije ne želi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (559)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinhron
27. 10. 2022 09.15
+1
Tako se je pričelo v neki bližnji zgodovini in nadaljevalo v tako imenovanih nočeh dolgih nožev , ko je fašizem dvigoval glavo ! Pri nas pa veliki vožđ Janša preko tviterja širi sovražni govor in deli narod , pa se organi , ki so pristojni za te dejavnosti ne zganejo in ne ukrepajo , dokler ne bo prepozno ! Od psihopatov lahko pričakuješ nepričakovano !
Samo DESNO je pravo
26. 10. 2022 21.50
+0
Kar je sejala, to je požela. Zanimivo je to, da se niti sama ne zaveda kaj počne in da ne ona glavni krivec za spor Slovencev. Tega ne smemo dopustiti..Dobro jo vodijo in odlično opravlja svoje levo poslanstvo.
kure bedne
26. 10. 2022 21.47
+3
Že dva dni bluzite o tej nastavljeni slo Greti.
ssbobo
26. 10. 2022 21.07
+3
Farmacevt jo podpira ...... ?????
king11c
26. 10. 2022 21.00
+9
Bolj ko jo promovirate bolj jo mrzim
glasNI
27. 10. 2022 11.39
-1
Morda se tudi TI ojunačiš in jo napadeš?? Morda bom tam tudi jaz in boš ostal brez uneta pa te finte, da boš " mrzil" vse po spisku.
borjac
26. 10. 2022 20.59
-3
Naša Policija je še zmeraj pri rogljičkih, in še zmeraj čakajo na Hojsova navodila, mogoče pa bodo po 1.01.2023 ugotovili da Janša ni več premier in da Hojs ni več minister, jim pač kolesca malce bolj počasi obrača.
Sputnik8
26. 10. 2022 20.53
+13
Trije članki na prvi strani. Plačala nič samo napadla starejšega moškega, ki se ji ni umaknil, ko je paradirala Soroševa plačanka. Ona je nedotaklijva.
Halahar
26. 10. 2022 20.42
+15
Pa kaksen cirkus zganjate s to Niko! Pa kdo sploh je ona in kaj je to institut 8. marec?
Samo DESNO je pravo
26. 10. 2022 21.53
+1
To je ena mavrična skupina zafrustriranih brezdelnih socialno podprtih lenuhov katere so plačane da Slovence razdvojijo. 8.marec je dan žena in to njihovo ime je žalitev za ta praznik.
AZ64
26. 10. 2022 20.35
+14
Nika bo potrebno zavihat rokave in začet delat in si zaslužit za vsakdanji kruh!!! Ne moreš celo življenje biti na plečih delovnih ljudi!!!!
Netajkun
26. 10. 2022 20.33
+9
Politični aktivisti so zmožni vsega , tudi tega da se je zaletel in ozmerjal ( po dogovoru ) kakšen njihov podpornik . . . ker da sredi množice in sredi Ljubljane ob " napadu " ne zavreščiš in pokličeš pomoč , ta je pa čudna .
mungus
26. 10. 2022 20.32
-5
ta čelavi vampir pa brez twiterja očitno ne more niti spati....glede na njegovo reakcijo je pa več kot očitno da ta-puklasti dobr ve zakaj gre....a ne?
13klu?
26. 10. 2022 20.29
-4
To je povzročil hujskač JJ in njegov tepček iz oddaje kdo vam laže
ssbobo
26. 10. 2022 21.08
+3
Kok si pa ti pameten..... socialmarxistična vzgoja ..... al gledaš Dannya od šlogarmojstra trače
krneki_123
26. 10. 2022 20.22
+7
Nika Kovač, pravzaprav njen fotr in stričeki za npm, uporabljajo Goebelsove metode.
Teofil
26. 10. 2022 20.21
+12
Tudi jaz vem kdo je Nika Kovač,to pa ste mi omogočili prav vi POP tv saj je več na naslovnicah kot predsednik vlade in vsi politiki,umaknite igre razvajenke iz medijev in se ukvarjajte z resnejšimi temami in vprašanje za moderatorje: Kaj je tu sovražnega?
slayer2
26. 10. 2022 19.58
+10
Pober se delat!!!!!
konc
26. 10. 2022 20.20
+7
Imaš prav, samo treba ji ni. Delamo mi namesto nje, ona je trenutno poklicna žrtev. To njeno jamranje bomo očitno poslušali še kar nekaj časa.
Spacapal
26. 10. 2022 19.57
+9
Kdaj bodo politični odzivi na napade romov na prebivalce Novega mesta z okolico?????? Aja saj to je pa sam podeželje, ni intelekta, pa še volijo JJ.....🙈🙈🙈🙈
konc
26. 10. 2022 20.22
+3
Še umori in napadi na nedolžne starčke, ne premaknejo stvari nikamor. Žalostno in resnično. Edini, ki so nekaj dosegli in to plačali dobesedno s krvjo, so bili takrat v Ambrusu.
Grma53
26. 10. 2022 19.45
+10
Po potrebna izredna seja vlade in parlamenta potem pa uvedba izrednih razmer. Stanje je vsaj tako resno kot izkrcanje Marsovcev na Trgu revolucije.
Spacapal
26. 10. 2022 19.38
+13
Bruha se mi...napoved za Odmeve...z D.Š.Pipan kaj bo vlada naredila glede napada na Niko?????? Kaj bo vlada naredila glede nezakonitih prehidov na Primorskem????? Bo zaščitila prebivalce?????? Al sam Nika ibstaja v SLO??????
100slovenc
26. 10. 2022 19.33
+8
Kako lahko trdite da je rtv pod desnim vplivom če skoz štancajo o tej žrtvi celotna porocila
ArkaMast
26. 10. 2022 19.36
-5
Morajo poročati, če hočejo vsaj malo biti kredibilni. Zadeva se je res zgodila, zadeva je politična in zadeva se nedolžne mlade punce. Ne morejo biti tiho, bi bilo pa že sumljivo. OK, no, na NOVA24 oni pijanček, ki je 24 ur tam že nabija, da je v tej zgodbi žrtev Janša :))
ArkaMast
26. 10. 2022 19.31
+0
Če bi se zaletel v Jelko Godec bi šel na urgenco.