Slovenija

Koalicija zadržana glede Hojsovega odstopa, opozicija poziva k odstopu celotne vlade

Ljubljana, 30. 06. 2020 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA, Ti.Š.
Komentarji
955

Nepričakovan odstop notranjega ministra in generalnega direktorja policije ter aretacija gospodarskega ministra v istem dnevu so sprožili val komentarjev in ugibanj o ozadju odločitve. Koalicijske stranke so z odzivi bolj zadržane, Pivčeva pričakuje pogovor koalicijskih partnerjev in ne želi komentirati Hojsovih izjav glede političnih motivov preiskave. Iz opozicijskih strank pa se vrstijo se pozivi, naj odstopi kar celotna vlada.

"Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji," je v odstopni izjavi zapisal notranji minister Aleš Hojs. Ta je sicer javnosti svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci, kjer je sporočil, da je odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner

Vse to se je zgodilo na dan, ko na 11 lokacijah potekajo hišne preiskave zaradi spornih nabav zaščitne opreme in v katerih so prostost odvzeli ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Hojs je preiskave ocenil za politično motivirane.

Pivčeva glede hišnih preiskav pričakuje korektno in objektivno delo organov

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi za medije glede današnjih hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znanega kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem.

Kot je pojasnila Pivčeva, dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati. "V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti," je dejala.

Tako tudi ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo.

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni zaključena. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je pojasnila.

Tudi v drugih koalicijskih strankah z odzivi zadržani 

V poslanski skupini SDS so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi dejal Hojs, je danes izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC, iz katere prihaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pri katerem so danes hišne preiskave.

Šarec: Neodvisnost organov pregona očitno trn v peti vladajočih

Odzval se je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki pravi, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. "Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih," je zapisal na Twitterju.

V izjavi za medije je Šarec dodal, da so njihova stališča ves čas jasna. "Na nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme smo zelo glasno opozarjali, pravzaprav smo bili v določenem obdobju celo najbolj glasni. Nekateri so govorili, da iščemo pet minut slave, a se je zdaj pokazalo, da je nekaj na tem," je dejal.

Odstopa po mnenju LMŠ kažeta, da so v ozadju "še večje zadeve". "Napad ministra na policijo, ta poskus diskreditacije NPU in policije v celoti, kaže na to, da se želi že vnaprej izničiti uspeh preiskave oziroma da se želi vplivati nanjo," je dodal.

Različne informacije po Šarčevih besedah jasno kažejo, da je res prišlo do nepravilnosti. V LMŠ si želijo, da policija ostane neodvisna, preiskave pa da potekajo ustrezno.

Najbolje bi bilo, da bi vlada odstopila in bi prišlo do predčasnih volitev, je poudaril. Na novinarsko vprašanje, kakšen odziv pričakuje od drugih koalicijskih strank, je odgovoril, da so že od začetka tiho.

"Dokler nimamo dovolj glasov za kakršen koli preobrat, je položaj takšen. Je pa vedno na koalicijskih partnerjih, da se odločijo, ali bodo še sodelovali v takšni vladi. Rešitev je zelo enostavna: zapustijo vlado, nato pa se ne išče novega mandatarja, temveč se razpiše volitve, ki so po našem mnenju edina poštena možnost," je poudaril. Nekaterim koalicijskim poslancem je ob tem očital, da so zelo goreči zagovorniki vlade; zlasti tistim, ki so bili del prejšnje koalicije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na aktualno dogajanje se je na Twitterju odzval tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Odstop ministra Hojsa in prvega policista Travnerja je posledica tega, da vesta, kaj policija preiskuje. S svojim dejanjem preusmerjata pozornost od najbolj odgovornih za vse nepravilnosti pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Čas je za odstop vlade," je pozval.

Fajon: Moja domneva je, da odstopata, ker jima ni uspelo preprečiti hišnih preiskav

V Socialnih demokratih (SD) takšne novice danes niso pričakovali. "Smo sredi globoke krize. Namesto, da bi se vlada ukvarjala z reševanjem problemov ljudi, se veliko preveč ukvarjamo s kriminalom epskih razsežnosti, ki verjetno sega v vrh same vlade," je dejala vodja stranke Tanja Fajon

Odstopa notranjega ministra Hojsa in direktorja policije Travnerja ter pridržanje gospodarskega ministra Počivalška vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. "Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi," je dejala. Spomnila je, da so v preteklosti že sami zahtevali Hojsov odstop. "Vrh ledene gore je bil Thompsonov koncert, ampak dovolj je drugih razlogov, da si je minister zaslužil našo nezaupnico. Tako da nam je mogoče samo olajšal delo," je povedala.

Fajonova meni, da gre pri odstopu za preusmerjanje pozornosti. "Očitno ve minister Hojs, kdo je ta globoka država. Še enkrat, ti izgovori so zelo neresni," je poudarila. Izpostavila je še, da je imela Nova24TV informacije o napovedanih hišnih preiskavah že v ponedeljek, Hojs pa je bil v preteklosti direktor te televizije. Poudarila je, da to dejstvo "pove vse".

Predsedujoča SD domneva, da vladi ni uspelo "prekriti ali ustaviti hišnih preiskav", ob tem pa je poudarila, da imamo dobro policijo in dober preiskovalni urad ter, da "ni prav, da jim delo onemogočamo" .

"Moja domneva je, da odstopata, ker jima ni uspelo preprečiti hišnih preiskav," je ocenila. Zato meni, da je čas, da odstopi vlada in da priložnost novi. Od Janševe vlade torej pričakuje, da bo odstopila in dala "priložnost novi vladi, ki bo začela delo, se resno lotila reševanja problemov ljudi, predvsem pa spet dobila zaupanje ljudi". Kot najboljšo možnost v trenutni situaciji tako vidi predčasne volitve.

Minister Aleš Hojs je odstopil
Minister Aleš Hojs je odstopil FOTO: Bobo

Levica: Ne le Hojs in Travner, oditi mora vlada

V Levici so ocenili, da je to dobra novica. Luka Mesec je zapisal, da bi morala poleg Hojsa in Travnerja oditi tudi vlada. "Odstopa Hojsa in Travnerja sta se zgodila po tem, ko so kriminalisti priprli Počivalška. Odstopila sta torej zato, ker nista uspela policije 'povsem' politično podrediti SDS. Problem ostaja: njuna naslednika bosta imela nalogo, da umazano delo za Janšo opravita bolje," je zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hojs in Travner sta po njegovem mnenju odstopila potem, ko so "korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote". "Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki," je ocenil.

Bratuškova: Očitno si je delo policije predstavljal po svoje

Hojsov odstop je presenetil tudi predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, ki pravi, da pa to kaže na to, da si je minister delo policije očitno "predstavljal nekako po svoje". Tudi Bratuškova Janši predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da "tudi sam stopi pred ogledalo" in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Bratuškova je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oziroma da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Po slovenski ustavi je tako, da dokler ti krivda ni dokazana nisi kriv," je Bratuškova komentirala današnje preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Je pa po njenih besedah vprašanje, kako bo "s tem nahrbtnikom" lahko še naprej opravljal svojo funkcijo.

Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da je zdaj vendarle na mizi dovolj podatkov, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste in končno ugotovijo, kako pripeljati državo do predčasnih volitev. Edino konstruktivna nezaupnica je po njenem mnenju način, ki lahko zagotovi neko prehodno projektno vlado, po tem pa predčasne volitve.

Zato bi opozicija sicer potrebovala absolutno večino v DZ, ki pa je ta trenutek nima. A Bratuškova je poudarila, da morajo najprej vrste strniti štiri opozicijske stranke. "Potem bomo pa lahko gledali tudi po drugih," je pojasnila. Med prvimi, s katerim bi se na to temo lahko pogovarjali, pa je omenila DeSUS.

Je pa Bratuškova ob tem tudi spomnila na hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću pred skoraj desetletjem. V tem primeru zadeva po njenih besedah še vedno ni končana. "Hišne preiskave so večkrat namenjene nekemu resničnostnemu šovu v politiki, kar je hudo narobe," je opomnila. Zato se je zavzela, da bi postopki zdaj, ko so hišne preiskave opravljene, tudi hitro stekli, da bo jasno, ali je bilo kaj narobe ali ne.

Jelinčič: Del vodstva policije s političnim delom zavira njeno strokovnost

Predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je Hojsov odstop nekoliko presenetil. "Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo," je dejal. Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. "Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije," je prepričan. Takšne kadre je treba po njegovem mnenju odstraniti.

Premier Janša ima po njegovih besedah zagotovo kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami.

Jelinčič je sicer že pred dnevi na kavi z Igorjem Bavčarjem in Dimitrijem Ruplom, ko je dejal, da je "narod neumen", govoril tudi o tem, da je treba "spucat NPU". V pogovoru, ki ga je posnela kamera televizije TOP TV, je Jelinčič dejal: "Saj bomo videli zdaj. NPU je treba spucat najprej. Tam je Kresalka noter nasmolila vse mogoče, ne?"

Po novici o odstopu Hojsa in Travnerja je završalo tudi na družbenih omrežjih. Pod Hojsovo objavo se je v eni uri zvrstilo okoli sto komentarjev. Nekateri so izrazili obžalovanje, da se je odločil za odstop, drugi pa so odločitev pozdravili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (955)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mosqito
02. 07. 2020 10.26
+2
Predlagam JANKOVIČA,za policijskega ministra...bi bil mir.... SIGURNO, bi se KOS, JAVNO TOŽILSTVO IN VEČINA SODSTVA, IN NPU mafija udbovska, s tem najbolj strinjala.
Realistt
01. 07. 2020 19.06
+0
Lopovi, odklenkalo vam je. Za vas bi bilo še najbolje da malo moderniziraze zapor na Dobu, verjetno boste tam zvesti gostje. Bravo policija, samo po zakonu in ohranite svojo digniteto.
kmkm
01. 07. 2020 19.03
+3
Predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je Hojsov odstop nekoliko presenetil. "Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo," je dejal. Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. "Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije," je prepričan. Takšne kadre je treba po njegovem mnenju odstraniti. TAKO JE JELINČIČ TUDI TI SE ŽE CELO ŽIVLJENJE VLAČIŠ V POLITIKI, TVOJ POLITIČNI USPEH JE TOTALNA NULA. Treba je začet pri tebi, bodi vzor Tankotu in ostalim, odidite iz politike za naše dobro!
morjeee
02. 07. 2020 09.56
+2
Točno tako. Uspehi,delo Zmaga Jelinčiča je ena velika NIČLA. PARAZIT na državnih "jaslih" v breme tistima ki dobijo 600 evrov na mesec.
SLObunkeljn
01. 07. 2020 12.44
+3
Koalicija zadržana ... haha ... res čudno ... a res pričakujete da bodo Sandra, Matejči in paštena gospa Sluga kaj modrega povedali?
Antoniozmaj
01. 07. 2020 10.37
+5
kakšne pravljice od uboge, ranjene sekte bomo pa danes poslušali?
superjezek
01. 07. 2020 09.08
+18
Opozicija zahteva? Kaj pa če bi odstopili prav vsi, ki ste kadarkoli v teh 30 letih bili v parlamentu in naj se vam še pridružijo nekateri iz sodišč!!!! Državljani pa zahtevamo še ta trenutek zapustite državne funkcije, ki jih niste vredni ker samo kradete, uničujete in kreditirate poštene delovne državljane Slovenije.
ALTRUIST
01. 07. 2020 08.23
+5
Če bi imel čisto vest, že ne bi odstopil....tako pa...
Pravicaje
01. 07. 2020 08.09
+12
Dejstvo je, da nihče ne vlada sam.Obkrožen je s svetovalci ,ki mu dvorijo in lezejo nekam, ter z zaslepljenimi in fustriranimi podrepniki ,ki vidijo ob njem svoje koristi ! Tako ne čudi tudi današnje slepo sledenje nekaterim voditeljem ,ki propagirajo eno , živeli pa so do nedavnega diametralno nasprotno temu ,kar govorijo sedaj ! Tudi v Nemčiji so leta 1933 slepo verjeli možakarju, da je super rasa blont s plavimi očmi in postal je vodja te rase - človek s temnimi lasmi in smešnimi črnimi brki ?? Vsaka podobnost z resničnimi osebami je zgolj naključna ?? (op.a.)
motorist_mb
01. 07. 2020 08.08
+2
Dezerterji pozivajo na dezerterstvo...hehehe luzerji!!!
CIGU MIGU
01. 07. 2020 08.02
+5
lahko pride tudi pinko palinko,vem le to,da ne bo tako aroganten,pa ravno je pripravljal spisek menjav topografskih imen nekaterih ustanov,ki imajo še zvezdični predznak,,joj kako ste bogi po 70 letih
iga_biba
30. 06. 2020 21.58
+16
Pivčeva še vedno ne vidi in ne sliši. Pričakuje pogovore z IJJ. Halooo. Dobro jutro gospa Desusova.
SLObunkeljn
01. 07. 2020 12.46
+2
Od kje bi pa vzela? Iz frizurce in modne maskice? :))))
kmkm
01. 07. 2020 19.07
+2
Pivčeva izhaja iz družine katera je podpornik SDS-a tako, da ni kaj za pričakovati, pričakujemo lahko kaj od ostalih poslancev Desusa, če jih bo pamet srečala.
?ebula
30. 06. 2020 21.57
+5
Konec hojsanja, kako vzpodbudno.
Covid 19
30. 06. 2020 21.37
+4
To,da se policija ne pusti skorumpiranim mafijskim posameznikom ljudi navdihuje z upanjem.Prav ta policija trenutno rešuje ugled države pred ostalim svetom in pomirja razgret narod.Bravo,podpiramo vas./
CIGU MIGU
30. 06. 2020 21.30
+17
gospa pivec,enkrat bo potrebno tudi kaj povedati,kaj mislite,ali so vas zavezali k molčečnosti,sicer , kmalu bo igral trio adijo
magura
30. 06. 2020 21.28
+16
Kompletna slovenska politična scena - vsa brez izjem ni vredna ,da jih fido polula ! ..delajo izključno samo za svoj žep - mi pa se potem delimo na leve in desne in se kregamo čigav drekec bolj smrdi ! ...pametne in tudi butaste ideje imajo oboji - da pa bi se končno zmenili in uporabili le pametne - no tega pa ne bomo doživeli,ker to ni namen !!! ....
FAUSTOS1
30. 06. 2020 21.27
+11
tale pivčeva je iz indijekoromandije nikoli nič ne ve nič ni videla ali slišala bo pa prebrala-kdaj,sramoti desus ,ki bo izgubil vsal 70% članstva zaradi njene želje po stolčku-vem odstopila nebo ker zato rabiš malo razuma.
ina5785
30. 06. 2020 21.38
+8
FAUSTOS1 - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Duh8
30. 06. 2020 21.11
+6
RAZOČARAN2
30. 06. 2020 21.07
+1
Ta vlada, ni vredna piškavega oreha, njihov konec sem napovedoval konec Maja, no blizu bo.
Uporabnik1536341
30. 06. 2020 21.04
+35
Sam si želim, da bi tudi Jelinčič enkrat odgovarjal za vse lumparije...
jožamb
30. 06. 2020 21.03
+13
Zakaj bi odstopila ta vlada? A da bi mogoče spet ta rdeči nadaljevali krajo. Dobena svinja še ni šla lačna od korita!!! Ne bit tako naivni. Tišlar je že najdo gvir f koruzi? Vsi so isti. Samo Janša je vodja, ki se ne pusti vozit in to jim gre v nos!!
kmkm
01. 07. 2020 19.11
-1
Šarec je naslednji grobar SDS-a to si zapomni, ker bo dobil na volitvah več glasov kot vsa desnica skupaj !