Koalicija zadržana glede Hojsovega odstopa, opozicija poziva k odstopu celotne vlade

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
AVTOR
Karmelina Husejnović /STA /Ti.Š. /
KOMENTARJI
944
Nepričakovan odstop notranjega ministra in generalnega direktorja policije ter aretacija gospodarskega ministra v istem dnevu so sprožili val komentarjev in ugibanj o ozadju odločitve. Koalicijske stranke so z odzivi bolj zadržane, Pivčeva pričakuje pogovor koalicijskih partnerjev in ne želi komentirati Hojsovih izjav glede političnih motivov preiskave. Iz opozicijskih strank pa se vrstijo se pozivi, naj odstopi kar celotna vlada.

"Kljub kadrovski menjavi na vrhu policije in menjavam, ki jih je do sedaj v policiji izvedel generalni direktor policije, ocenjujem, da je udbovsko-partijska struktura odločujočega dela policije, v navezavi s tožilstvom in sodstvom te iste provinience, tako močno zasidrana v sistem, da mi ob obstoječi zakonodaji in pristojnostih, ki jih kot minister v odnosu do policije imam, ne omogoča učinkovite depolitizacije in sprememb v policiji,"je v odstopni izjavi zapisal notranji minister Aleš Hojs. Ta je sicer javnosti svojo odločitev sporočil na novinarski konferenci, kjer je sporočil, da je odstopil tudi generalni direktor policije Anton Travner

Vse to se je zgodilo na dan, ko na 11 lokacijah potekajo hišne preiskave zaradi spornih nabav zaščitne opreme in v katerih so prostost odvzeli ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Hojs je preiskave ocenil za politično motivirane.

PREBERI ŠE
Odstopila notranji minister Hojs in generalni direktor policije Travner

Pivčeva glede hišnih preiskav pričakuje korektno in objektivno delo organov

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je v izjavi za medije glede današnjih hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znanega kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem.

Kot je pojasnila Pivčeva, dogajanja in postopkov glede hišnih preiskav ne pozna in bi jih bilo nekorektno komentirati. "V vsakem primeru pričakujem, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Sama si pa predvsem želim, da v tem pregretem političnem ozračju ostanemo vsi dostojni pri teh komentarjih in komentiramo zgolj tiste postopke, ki jih poznamo, ali pa kar je v naši pristojnosti," je dejala.

Tako tudi ni želela komentirati Hojsovih izjav, da gre za politično motivirano preiskavo.

Na vprašanje, kako bo dogajanje vplivalo na koalicijo, pa je odgovorila, da zadeva še ni zaključena. "Ko bo znanega kaj več, pričakujem, da se bomo tudi koalicijski partnerji usedli, se seznanili z dejstvi in potem tudi sprejemali odločitve," je pojasnila.

Tudi v drugih koalicijskih strankah z odzivi zadržani 

V poslanski skupini SDS so pojasnili, da dogajanja ne bodo komentirali. Da se bodo vzdržali komentarja, so sporočili tudi iz NSi. Kot je glede obrambnega ministra Mateja Tonina iz vrst NSi dejal Hojs, je danes izvedel, da je tudi zoper njega spisana kazenska ovadba, in to vnaprej, saj niso niti počakali Toninovega zagovora pri kriminalistih.

Prav tako se na dogajanje za zdaj še niso odzvali v SMC, iz katere prihaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pri katerem so danes hišne preiskave.

Šarec: Neodvisnost organov pregona očitno trn v peti vladajočih

Odzval se je tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki pravi, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. "Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih," je zapisal na Twitterju.

V izjavi za medije je Šarec dodal, da so njihova stališča ves čas jasna. "Na nepravilnosti pri nabavah zaščitne opreme smo zelo glasno opozarjali, pravzaprav smo bili v določenem obdobju celo najbolj glasni. Nekateri so govorili, da iščemo pet minut slave, a se je zdaj pokazalo, da je nekaj na tem," je dejal.

Odstopa po mnenju LMŠ kažeta, da so v ozadju "še večje zadeve". "Napad ministra na policijo, ta poskus diskreditacije NPU in policije v celoti, kaže na to, da se želi že vnaprej izničiti uspeh preiskave oziroma da se želi vplivati nanjo," je dodal.

Različne informacije po Šarčevih besedah jasno kažejo, da je res prišlo do nepravilnosti. V LMŠ si želijo, da policija ostane neodvisna, preiskave pa da potekajo ustrezno.

Najbolje bi bilo, da bi vlada odstopila in bi prišlo do predčasnih volitev, je poudaril. Na novinarsko vprašanje, kakšen odziv pričakuje od drugih koalicijskih strank, je odgovoril, da so že od začetka tiho.

"Dokler nimamo dovolj glasov za kakršen koli preobrat, je položaj takšen. Je pa vedno na koalicijskih partnerjih, da se odločijo, ali bodo še sodelovali v takšni vladi. Rešitev je zelo enostavna: zapustijo vlado, nato pa se ne išče novega mandatarja, temveč se razpiše volitve, ki so po našem mnenju edina poštena možnost," je poudaril. Nekaterim koalicijskim poslancem je ob tem očital, da so zelo goreči zagovorniki vlade; zlasti tistim, ki so bili del prejšnje koalicije.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na aktualno dogajanje se je na Twitterju odzval tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. "Odstop ministra Hojsa in prvega policista Travnerja je posledica tega, da vesta, kaj policija preiskuje. S svojim dejanjem preusmerjata pozornost od najbolj odgovornih za vse nepravilnosti pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Čas je za odstop vlade," je pozval.

Fajon: Moja domneva je, da odstopata, ker jima ni uspelo preprečiti hišnih preiskav

V Socialnih demokratih (SD) takšne novice danes niso pričakovali. "Smo sredi globoke krize. Namesto, da bi se vlada ukvarjala z reševanjem problemov ljudi, se veliko preveč ukvarjamo s kriminalom epskih razsežnosti, ki verjetno sega v vrh same vlade," je dejala vodja stranke Tanja Fajon

Odstopa notranjega ministra Hojsa in direktorja policije Travnerja ter pridržanje gospodarskega ministra Počivalška vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. "Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi," je dejala. Spomnila je, da so v preteklosti že sami zahtevali Hojsov odstop. "Vrh ledene gore je bil Thompsonov koncert, ampak dovolj je drugih razlogov, da si je minister zaslužil našo nezaupnico. Tako da nam je mogoče samo olajšal delo," je povedala.

Fajonova meni, da gre pri odstopu za preusmerjanje pozornosti. "Očitno ve minister Hojs, kdo je ta globoka država. Še enkrat, ti izgovori so zelo neresni," je poudarila. Izpostavila je še, da je imela Nova24TV informacije o napovedanih hišnih preiskavah že v ponedeljek, Hojs pa je bil v preteklosti direktor te televizije. Poudarila je, da to dejstvo "pove vse".

Predsedujoča SD domneva, da vladi ni uspelo "prekriti ali ustaviti hišnih preiskav", ob tem pa je poudarila, da imamo dobro policijo in dober preiskovalni urad ter, da "ni prav, da jim delo onemogočamo" .

"Moja domneva je, da odstopata, ker jima ni uspelo preprečiti hišnih preiskav," je ocenila. Zato meni, da je čas, da odstopi vlada in da priložnost novi. Od Janševe vlade torej pričakuje, da bo odstopila in dala "priložnost novi vladi, ki bo začela delo, se resno lotila reševanja problemov ljudi, predvsem pa spet dobila zaupanje ljudi". Kot najboljšo možnost v trenutni situaciji tako vidi predčasne volitve.

Minister Aleš Hojs je odstopil
Minister Aleš Hojs je odstopilFOTO: Bobo

Levica: Ne le Hojs in Travner, oditi mora vlada

V Levici so ocenili, da je to dobra novica. Luka Mesec je zapisal, da bi morala poleg Hojsa in Travnerja oditi tudi vlada. "Odstopa Hojsa in Travnerja sta se zgodila po tem, ko so kriminalisti priprli Počivalška. Odstopila sta torej zato, ker nista uspela policije 'povsem' politično podrediti SDS. Problem ostaja: njuna naslednika bosta imela nalogo, da umazano delo za Janšo opravita bolje," je zapisal. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Hojs in Travner sta po njegovem mnenju odstopila potem, ko so "korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote". "Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki," je ocenil.

Bratuškova: Očitno si je delo policije predstavljal po svoje

Hojsov odstop je presenetil tudi predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, ki pravi, da pa to kaže na to, da si je minister delo policije očitno "predstavljal nekako po svoje". Tudi Bratuškova Janši predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da "tudi sam stopi pred ogledalo" in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize.

Bratuškova je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oziroma da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

"Po slovenski ustavi je tako, da dokler ti krivda ni dokazana nisi kriv," je Bratuškova komentirala današnje preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Je pa po njenih besedah vprašanje, kako bo "s tem nahrbtnikom" lahko še naprej opravljal svojo funkcijo.

Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da je zdaj vendarle na mizi dovolj podatkov, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste in končno ugotovijo, kako pripeljati državo do predčasnih volitev. Edino konstruktivna nezaupnica je po njenem mnenju način, ki lahko zagotovi neko prehodno projektno vlado, po tem pa predčasne volitve.

Zato bi opozicija sicer potrebovala absolutno večino v DZ, ki pa je ta trenutek nima. A Bratuškova je poudarila, da morajo najprej vrste strniti štiri opozicijske stranke. "Potem bomo pa lahko gledali tudi po drugih," je pojasnila. Med prvimi, s katerim bi se na to temo lahko pogovarjali, pa je omenila DeSUS.

Je pa Bratuškova ob tem tudi spomnila na hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću pred skoraj desetletjem. V tem primeru zadeva po njenih besedah še vedno ni končana. "Hišne preiskave so večkrat namenjene nekemu resničnostnemu šovu v politiki, kar je hudo narobe," je opomnila. Zato se je zavzela, da bi postopki zdaj, ko so hišne preiskave opravljene, tudi hitro stekli, da bo jasno, ali je bilo kaj narobe ali ne.

Jelinčič: Del vodstva policije s političnim delom zavira njeno strokovnost

Predsednika SNS Zmaga Jelinčiča je Hojsov odstop nekoliko presenetil. "Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo," je dejal. Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. "Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije," je prepričan. Takšne kadre je treba po njegovem mnenju odstraniti.

Premier Janša ima po njegovih besedah zagotovo kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami.

Jelinčič je sicer že pred dnevi na kavi z Igorjem Bavčarjem in Dimitrijem Ruplom, ko je dejal, da je "narod neumen", govoril tudi o tem, da je treba "spucat NPU". V pogovoru, ki ga je posnela kamera televizije TOP TV, je Jelinčič dejal: "Saj bomo videli zdaj. NPU je treba spucat najprej. Tam je Kresalka noter nasmolila vse mogoče, ne?"

Po novici o odstopu Hojsa in Travnerja je završalo tudi na družbenih omrežjih. Pod Hojsovo objavo se je v eni uri zvrstilo okoli sto komentarjev. Nekateri so izrazili obžalovanje, da se je odločil za odstop, drugi pa so odločitev pozdravili. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke