Slovenija

LMŠ: Sassolijevo izjavo vidimo kot veliko zaušnico Janezu Janši

Ljubljana, 23. 08. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1464

Po razburljivi interakciji med premierjem Janezom Janšo in Davidom Sassolijem glede sprejema afganistanskih beguncev so dogajanje komentirali predstavniki slovenskih političnih strank. Medtem ko so eni dejali, da gre za "ponovno sramotenje ugleda Slovenije v tujini", so drugi premierju stopili v bran, češ da se popolnoma strinjajo z njegovo izjavo in da Sassoli "nima pojma o nastali situaciji". Dogajanje pozorno spremljajo tudi tuji mediji, med drugim ugledni nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki poroča, da se stališču Janše pridružujejo tudi Avstrijci in Madžari.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Janševa izjava o beguncih iz Afganistana
    01:49
    Iz 24UR ZVEČER: Janševa izjava o beguncih iz Afganistana
  • Iz 24UR: Janša o beguncih iz Afganistana
    02:55
    Iz 24UR: Janša o beguncih iz Afganistana

Da gre za ponovno sramotenje ugleda Slovenije v tujini, so prepričani v LMŠ. "Izjavo predsednika Evropskega parlamenta Sassolija vidimo kot veliko zaušnico Janezu Janši, ki ponovno kaže, da je EU že zdavnaj uvidela, da Janez Janša ne zna in ne zmore uspešno voditi Slovenije, kaj šele Sveta EU," so komentirali dogajanje. 

"Pri dosedanjem reševanju begunskih kriz smo najbolj pogrešali prav skupni nastop in enotno strategijo EU, najmanj pa hitre odzive, namenjene lastnim privržencem," je dejal predsednik državnega zbora Igor Zorčič in dodal: "Begunska kriza je pred vrati in po mojem mnenju je ta hip ključno, da Evropska unija Afganistancem pomaga po najboljših močeh, da bi preprečili humanitarno katastrofo velikih razsežnosti".

Janez Janša
Janez Janša FOTO: AP

"V stranki SAB podpiramo skupno evropsko rešitev glede novega migrantskega vala. Podpiramo idejo, da Slovenija najprej poskrbi in pomaga vsem Afganistancem, ki so pomagali našim vojakom, za vse ostale pa je treba najti rešitev, ki bo širša od EU," medtem pravijo iz stranke SAB. Menijo, da morajo breme migrantskega vala prevzeti tudi ZDA in ostale članice Nata. "Zato pričakujemo, da bo breme nenadnega umika ameriških vojakov pravično porazdeljeno tj. ne samo v EU, ampak tudi med zavezniki Nata in ZDA," so dodali. 

"Slovenija je del Evropske unije in kot takšna lahko preko svojih predstavnikov soodloča pri izvajanju notranje politike. Vendar pa smo enakovreden partner drugim državam. Končna odločitev je tako na plečih predstavnikov državljank in državljanov vseh članic EU," so nam sporočili iz stranke DeSUS. "V svoji odločitvi pa morajo upoštevati temeljne vrednote in stališča, ki jih EU zagovarja. Glavne vrednote, na katerih temelji Unija, so spoštovanje človekovega dostojanstva, svoboda, demokracija, enakost, pravna država, spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin," so zapisali. 

Pričakovano v stranki SDS stojijo za izjavo predsednika njihove stranke. "Stojimo za izjavo našega predsednika in predsednika vlade Janeza Janše in jo v celoti podpiramo," so dejali. 

"Popolnoma se strinjamo in podpiramo izjavo predsednika vlade Janeza Janše, saj je pobeg NATA in ameriških vojakov iz Afganistana načrtno dejanje ameriške administracije, katere cilj je destabilizacija Evrope," je dejal Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) in dodal, da predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, kakor kaže, nima pojma o nastali situaciji. "Ali pa je pod vplivom deviantne multikulti klike v Evropi," je pripomnil. 

"Če se proti talibanom v nekaterih delih Afganistana organizirajo in borijo ženske, naj se tudi moški"

"EU ne bo odpirala nobenih evropskih 'humanitarnih' oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015," je v nedeljo sporočil slovenski premier Janez Janša. Če se proti talibanom v nekaterih delih Afganistana organizirajo in borijo ženske, naj se tudi moški, je navedel. Meni namreč, da ni dolžnost EU ali Slovenije, da "pomaga in plačuje vsakemu na planetu, ki beži, čeprav bi se lahko boril za svojo domovino". 

David Sassoli
David Sassoli FOTO: AP

A predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli ga je zaradi teh izjav hitro "okrcal". "Slovensko predsedstvo ne more govoriti v imenu Evropske unije glede Afganistana," je dejal. "Vse naše institucije si prizadevajo ugotoviti, kakšna solidarnost bi bila potrebna za tiste, ki so ogroženi zaradi novega afganistanskega režima, ne samo za Afganistance, ki so sodelovali z nami," je pojasnil med intervjujem za Rainews24 ob robu srečanja v Riminiju. 

Janšo je pozval, naj z evropskimi institucijami raje sodeluje in se pogovarja, da se lahko dogovorijo o nadaljnjih korakih. "Vse države članice se čutijo vpletene v razvoj dogodkov v Afganistanu in jasno je, da moramo pokazati solidarnost," je še dodal. 

Premier je v odzivu na Sassolijeve besede poudaril, da je na članicah EU, da se odločijo, ali želijo sprejeti še en migracijski val. "Trenutno pa nimamo niti konsenza niti kvalificirane večine, pravzaprav nobene večine sploh glede vprašanja, kaj storiti. In mi že izražamo solidarnost tistim, ki so delali z nami," je še zapisal.

Nemški časnik: Janšo podpirata Avstrija in Madžarska

Nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung se je danes razpisal o interakciji med slovenskim premierjem in predsednikom evropskega parlamenta. Kot so zapisali, bi rada Evropska komisija iz Afganistana na varno pripeljala tudi novinarje in borce za človekove pravice, a je Slovenija, ki trenutno predseduje Svetu EU, proti. Enako stališče imata tudi Avstrija in Madžarska. "Selitev ranljivih ljudi, ki so v neposredni nevarnosti, je naša moralna dolžnost," pa je ocenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Slovenija naj bi po pisanju časnika nasprotovala tudi sestanku notranjih ministrov EU. Pretekli teden je Slovenija videokonferenco omejila izključno na probleme na meji z Belorusijo, kar ni bilo po godu nekaterim članicam, še poročajo. Slovenski dopisnik Dela iz Bruslja Peter Žerjavič pa je danes poročal, da slovensko predsedstvo v četrtek na temo Afganistana in migracij sklicuje sestanek veleposlanikov pri EU. Že jutri naj bi se odvil sestanek visokih uradnikov za notranje zadeve, kmalu pa je pričakovati tudi sklic sveta ministrov za notranje zadeve. 

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je ob tem kritizirala Evropsko komisijo, ki države poziva, naj sprejmejo begunce iz Afganistana. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je dejal, da je šokiran, saj komisija v javnost pošilja napačna sporočila. 

Pripeljati na "tisoče in tisoče Afganistancev v Evropo ne bi bila rešitev, ampak zelo kratkovidna in ideološko zgrešena politika, ki je za Evropo nevarna," je ocenil. Nehammer in avstrijski kancler Kurz menita, da se afganistanski prosilci za azil le stežka vključijo v družbo. Julija sta vročo politično debato v Avstriji sprožila posilstvo in umor mladega dekleta, osumljenci pa so bili štirje Afganistanci, sicer stari znanci policije. ÖVP prav tako poudarja, da Avstrijo po sprejemu prosilcev za azil od leta 2015 glede na število prebivalcev prekaša le Švedska. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1464)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
01. 09. 2021 08.10
+1
Janša jih faše od leve in desne.Vedno,da si zapomni,da ni bog,ne gospodar EU.Je le mali uslužbenec.Kaj on misli tistih uradnikov v EU ne briga.Ga ne marajo.Definitivno.
Betuul
24. 08. 2021 20.50
+2
Nič ni zaušnica! LMŠ narobe prevaja sassolija!
Betuul
24. 08. 2021 21.02
+2
LMŠju eno po domače ! Dabo 14.dni not zgonil
Slovenijadeželadoma?a
24. 08. 2021 15.04
+4
LMŠ čaka politični pogreb. Bravo janez Janša na naslednjih volitvah imaš moj glas.
Walter Pravicek
01. 09. 2021 08.11
+1
NI RES VOLIL BOŠ STRANKO SDS!.NE IMENA!AMPAK TEBI OČITNO TO NE GRE V GLAVO!
Brezdelnež
24. 08. 2021 14.01
+3
kot je anketa o podpori strank zaušnica za LMŠ...
Cervantes Saavedra
24. 08. 2021 14.22
+1
za Crash: In LASTNA (!!!) anketa SDS (junij 2021, agencija Parsifal) je bila katastrofalna za to stranko, zato je niso objavili. Zdaj ni več mogoče verjeti niti lastnim plačancem, a ne!?
OrodniK
24. 08. 2021 12.56
+3
Evo, jedrna Merklca že pritrdila Janševemu tvitu da EU ne bo sprejemala Afganistanskih "beguncev". Ponavlja se levakarski fiasko z "zloglasnim" pismom...🤣🤣🤣
SLObunkeljn
24. 08. 2021 11.14
+0
Ubogi Jansharibani histerično in nebulozno v bran svojemu "verskemu voditelju" 🤣
predator999
24. 08. 2021 10.59
+3
Haha prebarvani komunist misli, da kar on lahko odloča 🤣 Kje živi.. Lahko bi napisali bajko: Janša iz čudežne SDS🤣
to je kr neki
24. 08. 2021 10.41
+2
A te v LMŠ pa res ne : 1) znajo postaviti SLO in njenih prebivalcev na prvo mesto 2) vidijo, da je tokrat večina EU držav istega mišljenja kot JJ
Berenika
24. 08. 2021 10.43
+0
to je kr neki
24. 08. 2021 10.31
-1
Kako pravico ima nek kvazi Sassoli govoriti suverenim državam kako in kaj?! Dokler EU ni suverena federativn država ima vsaka članica pristojnosti voditi svojo migracijsko politiko in on ma da je tiho - to ni v pristojnosti EU parlamenta - kaj se sploh oglaša?!
Berenika
24. 08. 2021 10.36
+2
Pristojnost oslov na Trstenjakovi je pristojna samo na Trstenjakovi. Migracija do Argentine pa ni možna. Veš zakaj?
SLObunkeljn
24. 08. 2021 11.13
+2
Walter Pravicek
01. 09. 2021 08.17
+2
SASSOLI je PREDSEDNIK PARLAMENTA EU!MALO VIŠJE OD JANŠE,TER GA KOT VSI OSTALI V PARLAMENTU(RAZEN ZVERA)ČRTI DO PODNA.ŽE VEDO VSE NJEGOVE FINTE,CELO S KOM SE VZPNE NA TRIGLAV,KAKŠNO ŠTEVILKO GAT IMA IN KJE JE NEPOŠTENO PRISVOJEN DENAR,ZA EU NI NIČ SKRITEGA.ISTO VELJA ZA POLJAKE TER MADŽARA ORBANA!
SDS_je_poden
24. 08. 2021 10.28
-3
Sramota za sramoto na sramoto..... to je vladavina Jajota.... najbolj nesposoben politik v zgodovini Slovenije. DOL Z VLADO!!!
to je kr neki
24. 08. 2021 10.32
-1
zakaj sramota? Slovenija je suverena drzava in parlament nima nikakrsnih pristojnosti podajati mnenja o azilni politiki naše države. Predsednik Sassoli si je privoščil prevec in bi se za sramotno izrecene besede moral opravičiti! lahko ga je sram, da tako sramoti institucijo ki jo vodi!
OrodniK
24. 08. 2021 12.58
+3
🤣🤣🤣Merklca mu je že pritrdila, Kurtz že pred dnevi,...Levakarji zopet kozle streljate...🤣🤣🤣
Walter Pravicek
01. 09. 2021 08.20
+1
KO GRE ZA DELITEV"DAROV"V EVRIH JE EU ODLIČNA INSTITUCIJA.KO GRE ZA AFGANISTANCE NIMAJO PO TVOJE BESEDE?AMPAK KOLIKO TONIN GOVORI SO ŽE"SODELAVCE"PREPELJALI V SLOVENIJO.NASLOVI PROTEST NA TONINA,ČE TI AFGANI NISO VŠEČ!
Apostol1
24. 08. 2021 10.18
+0
Ubogi svečkarji samo smilite se nam , ker ste slepi ali pa povsem brez možganov , da ne vidite spletkarjenja in korupcije bivšega komunista Janeza Janše alias pacienta in Maršala Tvitota. še nihče si ni prislužil s svojo primitivnostjo takih vzdevkov kot si jih je samooklicani predsednik valde Janša.
sinhron
24. 08. 2021 10.15
+0
Razumem svečkarsko- koprivarske sektaše , ki ostajajo zvesti svojemu idolu , svojemu liderju , ki izgublja podporo v Slovenski javnosti , tujini in tudi med lastnimi vrstami ! Zato tisti , ki ostajajo zaprtih oči in ušes ostajajo tudi v prvih vrstah podpornikov na vseh mogočih portalih in s svojimi plitkimi , neokusnimi , zavajajočimi ali celo lažnimi komentarji želijo povzdigniti lik svojega liderja , za sok in sendvič ali morda trepljaj po ramenu !
wolfterier
24. 08. 2021 08.46
+0
Makaronar je dal zaušnico sam sebi,večina EU voditeljev podpira Janšo,to je popolnoma jasno.Novinarčki,tudi vi si zaslužite par zaušnic ko napihujete nepomembne izjave levakov talijanskih !!!
Korintos11
24. 08. 2021 09.12
+3
Tako je, vsi ga imajo radi. Velik človek, velik komunist.
Walter Pravicek
01. 09. 2021 08.21
+2
ŠOLAN V BILEĆI!REZERVNI VODNIK!NE AKTIVNI!
cakra
24. 08. 2021 08.17
+5
Včeraj sem gledal na več tujih TV programih te begunce ki čakajo da bi zapustili državo, pa sem se vprašal kje so ženske in otroci. Videti je bilo okrog 90% moških.
Korintos11
24. 08. 2021 09.12
+1
Ženske po novem ne smejo iz hiše. Talibane vprašaj kaj in kako.
Betuul
23. 08. 2021 21.59
+4
Sassoli ma prevelko uho; preveč sliši
to je kr neki
24. 08. 2021 10.34
+1
Sassoli nima pristojnosti, da govori, kar govori!
Refik in Werner
23. 08. 2021 21.59
+2
Janša še na mnoga leta 🤛🇸🇮🇸🇮
tmmmm4
24. 08. 2021 15.45
+1
mosqito
23. 08. 2021 21.59
+2
mosqito
23. 08. 2021 21.59
+2
NAJ ŽIVI SDS 🇸🇮🇸🇮🇸🇮
SDS_je_poden
24. 08. 2021 10.29
+3
Refik in Werner
23. 08. 2021 21.59
+2
Stop Fajonizmu 🛑🧕🧕
mosqito
23. 08. 2021 21.58
+2