Slovenija

Golob: Nihče nam ne more preprečiti, da se vlada vzpostavi 3. junija

Ljubljana, 18. 05. 2022 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
2455

Potem ko je poslanska skupina SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi, so v koaliciji prepričani, da gre za nagajanje in zavlačevanje. "To ni manever, ki bi kakorkoli preprečil, da se vlada ne vzpostavi 3. junija," je v odzivu dejal predsednik Gibanja Svoboda, Robert Golob. Začasno bo Mesec prevzel ministrstvo za delo, Kumer infrastrukturo, Papič izobraževanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Mojca Šetinc Pašek o potezah SDS
    05:54
    Iz 24UR ZVEČER: Mojca Šetinc Pašek o potezah SDS
  • Iz 24UR ZVEČER: Nov manever Janševe SDS
    03:01
    Iz 24UR ZVEČER: Nov manever Janševe SDS
  • Iz 24UR: Ureditev javne RTV
    03:10
    Iz 24UR: Ureditev javne RTV
  • Iz 24UR: Politična vojna že na prvi seji
    05:00
    Iz 24UR: Politična vojna že na prvi seji
  • iz SVETA: Pogovor s Cerarjem
    04:17
    iz SVETA: Pogovor s Cerarjem
  • Iz SVETA: Prva seja
    04:15
    Iz SVETA: Prva seja
  • Izjava Luke Mesca
    01:40
    Izjava Luke Mesca
  • Izjava Tanje Fajon
    01:30
    Izjava Tanje Fajon
  • Izjava Roberta Goloba
    03:00
    Izjava Roberta Goloba

Na potezo Poslanske skupine SDS so se odzivali predstavniki Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice. "24. aprila so ljudje jasno povedali, da ne želijo več vlade pod vodstvom Janeza Janše," je dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. "Danes smo kot koalicija na prvi seji vložili zakon o novi vladi. Tega zakona nismo skrivali. Ravno obratno, napovedali smo ga. Ta zakon bi dejansko omogočil, da se vlada organizira tako, da bi pokrili obstoječa ministrstva in na drugi strani oblikovali tri nova ministrstva za realizacijo razvojne paradigme," je dejal Golob. "Danes smo videli, kaj pomeni biti konstruktivna opozicija. A to nujno ne pomeni, da je to pametna opozicija," je dodal in poudaril, da so vsi manevri, ki so bili videni v zadnjih dneh s strani SDS, v resnici manevri tistih, ki se oklepajo oblasti. "Ti ne želijo prepustiti oblasti novim izvoljencem ljudstva," je dejal Golob in dodal, da formuliranje vlade še vedno ostaja za 3. junija. "To ni manever, ki bi kakorkoli preprečil, da se vlada v rokih in z mandatom ljudi vzpostavi 3. junija."

"Vlada v odhajanju namerno ovira razvoj Slovenije. Ne priznava rezultatov volitev, poraza in ponižuje državljanke in državljane. Referendum uporablja za celjenje svojih lastnih ran. Mi se ne bomo dali in bomo začeli delo 3. junija," je v izjavi dejala Tanja Fajon, ki je prepričana, da takšne poteze SDS škodujejo ugledu države.

Tudi Luka Mesec je v izjavi dejal, da se trenutna vlada ne more sprijazniti z rezutatom volitev in porazom. "Janševa vlada se oklepa oblasti in uživa svoje indijansko poletje, a tudi to se bo končalo. Referendum o sestavi nove vlade je že bil, in sicer 24.4. In izgubili so ga," je bil jasen Mesec in dodal, da bodo vlado sestavili po trenutnem zakonu, kar pomeni, da bo ministrstvo za solidarno prihodnost, ki naj bi ga prevzel prav koordinator Levice, pač moralo počakati, da bo lahko zaživelo.

"V resnici ne bomo izgubili niti dneva," je bil jasen Golob, ki je dodal, da bo nova vlada začasno ustanovljena po dosedanjem razrezu ministrstev, kar pomeni, da bo Mescu dodeljeno ministrstvo za delo, Bojanu Kumru ministrstvo za infrastrukturo in Igorju Papiču ministrstvo za izobraževanje.

Prednik: Trenutna opozicija nagaja

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je sicer v prevm odzivu dejal, da opozicijska SDS s svojimi potezami že vse od začetka kaže, kakšen bo njen način delovanja v prihodnjih štirih letih. Kot je poudaril v izjavi za medije ob robu izredne seje DZ, ima vsaka nastajajoča koalicija možnost sama sestaviti vlado, izbrati število ministrstev in zastaviti pot, po kateri bo šla, čemur da je namenjenih tudi prvih 100 dni vladanja. "Trenutna opozicija pa nagaja in že v začetku kaže svoj način delovanja v štirih letih, kar je za nas nesprejemljivo in verjetno s tem kažejo, da so nezadovoljni z volitvami in tudi rezultatom, a se bodo morali prej ko slej s tem sprijazniti," je poudaril.

Kako bo vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma vplivala na zastavljeno časovnico oblikovanja nove vlade, ki jo želi levosredinski trojček želi sestaviti do 3. junija, za zdaj še ni povsem jasno. Pred glasovanjem DZ o predlogu za razpis referenduma mora namreč preteči 30 dni, šele po zavrnitvi predloga za referendum pa je mogoče glasovanje o predlogu zakona.

Po Prednikovih besedah bi se tako vlada lahko sestavila kasneje oziroma bi se lahko sestavila po zdajšnjem zakonu o vladi, nato pa bi po sprejetju novega zakona o vladi "ministrstva dopolnili". Možnost, da bi na predsednika republike Boruta Pahorja naslovili prošnjo, da predlog za mandatarja v DZ pošlje kasneje kot načrtovano, po Prednikovi oceni ni verjetna, DZ bi tako o kandidatu za mandatarja lahko glasoval že prihodnjo sredo, nato pa bodo stekli nadaljnji postopki za oblikovanje nove vlade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koalicijske partnerice Gibanje Svoboda, SD in Levica se sicer o nadaljnjih korakih še niso dogovorile, je dejal Prednik.

"To je nekaj podobnega kot tistih 33 zakonskih predlogov, s katerimi so se praktično drenjali na vložišču v DZ," pa je dejala poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek. Po njenem mnenju je to, "kaj pomeni tovrstno proceduralno nagajanje", vprašanje tudi za kakšnega ustavnega pravnika. 

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec meni, da gre pri SDS za "prazno dobro voljo" in da je jasno, da gre za zavlačevanje postopkov. Zakon o vladi po njegovem mnenju ni stvar, za katero bi bilo potrebno preverjanje volje ljudstva, predvsem ne tik po volitvah, "ko so se ljudje odločili in povedali, komu zaupajo".

To zna po mnenju Tašner Vatovca postopke oblikovanja vlade zavleči za kakšen mesec. Zavlačevanje opozicije pa je plan odhajajoče vlade, "kupovanje časa, da nadaljujejo te svoje koruptivne zadeve, saj lahko vidimo razpise in kadrovanja, ki se še odvijajo", je ocenil. "To so še zadnji izdihljaji te vlade in seveda si želijo čim daljši čas," je pred vložitvijo predloga za referendum dejal Tašner Vatovec.

NSi ni podprla predloga o posvetovalnem referendumu  

"V NSi menimo, da je organiziranje delovanja vlade stvar vsakokratne koalicije. Glede na izzive, ki so pred Slovenijo, smo prepričani, da sedaj ni pravi čas, da se bo državna administracija več kot pol leta ukvarjala sama s seboj, namesto z reševanjem realnih problemov."

Zato je NSi predlogu zakona o vladi nasprotovala, predloga za razpis posvetovalnega referenduma pa niso sopodpisali. 

Golob o kritikah koalicijske pogodbe: Nočemo biti država hlapcev in ne bomo

Golob se je odzval tudi na očitke, da koalicijska pogodba stiska gospodarstvo v kot. Koncept, da si nekdo samo zato, ker je delodajalec, lasti pravico edini odločati, kako se bo razvijal socialni dialog, je za Goloba preživet. Če ne bomo aktivno vključevali zaposlenih v soupravljanje podjetij, nikoli ne bomo prebili točke dodane vrednosti, "o kateri smo toliko govorili", je oceni.

"Sistem, po katerem je delodajalec gospodar, ki ga mora delavec brezpogojno poslušati in nima pravice do besede, je sistem hlapcev. Nočemo bit država hlapcev in ne bomo," je dejal Golob. To obljubo so kot koalicija ljudem dali pred volitvami, je dejal Golob, "in dobili smo njihovo podporo".

Glede kritik pa pravi, da se lahko le nasmehne in doda, da so ti časi za nami in da se ne bodo vrnili.

Kritike so letele tudi na del koalicijske pogodbe, ki obravnava zdravstvo, med njimi tudi ukinitev popoldanskega dela zdravnikov. Golob odgovarja, da dobivajo pohvale "uporabnikov zdravstva, torej ljudi, ki majo dovolj tega, da javno zdravstvo ne deluje". Ljudje pozdravljajo ukrepe, ki bodo pripomogli k temu, da se bo javno zdravstvo začelo zavedati in opravljati svojo javno funkcijo, pravi.

Kritike pa po Golobovem mnenju prihajajo s strani izrazite manjšine med zdravstvenimi delavci. "V bistvu jih nekateri stanovski kolegi izkoriščajo. Tisti, ki so najbolje plačani in ki služijo še ob strani," je zaključil Golob.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BroNo1
28. 05. 2022 20.43
+0
Opozicija bo natančno tako delovala kot se je naučila od Levice, ki so 2 leti konstantno nagajali s pomočjo KULa. Ne vem zakaj zdaj tako zgražanje??
ArseneLupin
21. 05. 2022 10.41
-4
Golob papca predvolilne obljube za zajtrk, kosilo in večerjo, pa še za malco in zvečer ob TV! Slovenci pa so mu, kot zgleda, nasedli, ali pa so jim pomagali, da so nasedli! Zadaj se točno ve, kdo je! Mali Prekmurec in njegova " banda", ki špila posebno glasbo.
punkracij
20. 05. 2022 19.15
+0
Kljubovanje,trmoglavljenje rinrinjenje skozi zin ni še nikoli prineslo nič pozitivnega,tudi kandidat za prvega ministra bi imel lahko pri svojih letih več modrosti.
proofreader
20. 05. 2022 18.38
+1
"Neodvisna" novinarka napada vlado, za nagrado pa hop v poslanski sedež. Nič spornega?
Samo DESNO je pravo
20. 05. 2022 18.30
-3
Počasi se lahko na TEM PORTALU nehae ukvarjat z SDS..Dajte se začet ukvarjat s KRIZO ki nam jo prinaša Golobček...revščino in BEDO..B..da
?ebula
20. 05. 2022 18.09
+2
Po 3. juniju pa dokončni adijo jajotu!
rovte
22. 05. 2022 12.45
-3
rovte
20. 05. 2022 12.13
-1
Too boš še doživel kdo in kaj ti bo preprečil.....
Kristjan Rebec
20. 05. 2022 08.54
-1
Saj si Golobovi sami podtikajo prevelike hvale so med njimi.
profi
19. 05. 2022 20.34
+2
Prvo v svojem domu pošlihtaj osnovne stvari
Sputnik8
19. 05. 2022 11.36
-2
Levičarstvo z idejami v komunizmu prepovedati. Dobavitelj električne energije mi je poslal ponudbo X5. Samo DDV na novem računu bo višji od celotnega preteklega računa. Komunizem je bolezensko stanje.
lipazelenelaje
19. 05. 2022 10.35
+1
Ljudje so tudi jasno povedali, da ne želijo Šarca, Alenke bolj malo jih želi tudi Fajonko in Meseca.
Franci Luzar
19. 05. 2022 20.33
+2
Golob vedno govori in ponavlja da je volja ljudstva na prvem mestu? zakaj pa potem vleče Šarca nazaj in Alenko če bi jih narod želel potem bi prišla v Parlament? torej se že pokazuje obraz nove vlade? BRAVO.
lojze3
19. 05. 2022 10.31
-5
Upam da ne bo golob odstopu pred novim letom
ValterUdovernik
19. 05. 2022 10.25
+11
3. junija opoldne bo Olajev Anton ze bivsi.
lojze3
19. 05. 2022 10.30
-5
oježeš
19. 05. 2022 10.15
+4
Zdaj se vidi vsa žlehtnoba dosedanje vlade. Mar jim je za državo in državljane, ampak vidijo le sebe in kako uveljaviti le sebe. Če bi jim bilo kaj mar za Slovenijo ne bi počeli stvari kot jih počnejo, ampak, bi se saj vzdržali takih neumnosti, če že niso pripravljeni da pripomorejo k izboljšanju stanja v državi. Kar je še bolj nenormalno, da te neumnosti podpira kar precej ljudi. Verjetno ti tudi sovražijo sosede kjer stanujejo. Bedasto pri tem, da nas je tako malo, pa še to bi se najraje požrli med seboj namesto, da bi si olajšali življenje in tistih nekaj let preživeli normalno, kar nam jih nameni narava. A pa res ni nikogar, ki bi udaril po mizi in naredil tej žlehtnobi konec?
lipazelenelaje
19. 05. 2022 10.38
-4
Samo na sebe gleda ravno nastajujoča vlada, ki se samo grebe za ministrstva in dela nova ministrstva po svojem interesu in ne ineteresu in potrebah ljudi. 24ur jih pa itak znova zagovarja, tako kot že 30 let, od Zaresa, Jankoviča, Pahorja, SAB, Cerarja, LMŠ naprej ...
Franci Luzar
19. 05. 2022 20.38
-3
poglej kaj je Janšova vlada naredila v dveh letih? skoraj ni bilo brezposelnih, začeli so drugi tir, začeli so karavanški predor, bomo videli koliko časa bo porabila Golobova vlada da vse to spet uniči predno bo odstopil?
ŽigaNnnnnn
19. 05. 2022 10.02
-10
Loleki, kolcalo se vam bo naivnežem po Janezu. Le čakajte
oježeš
19. 05. 2022 10.16
+5
Žiga, domov si ga vzemi, pa potem se n pritožuj. Če še nisi spoznal, da mu je za tebe toliko kot lanski sneg, moraš biti pa resnično ful zagledan v njega.
ValterUdovernik
19. 05. 2022 10.37
+9
Žiga, skrajni cas je, da prvoborcu Ivanu napises kaksen slavospev, morda podobno temu, kar so mu Jansevci napisal pred meseci in sicer; Njegova fizična drznost, in ni je bilo malo, ni nikoli premagala občutka za varnost. Razen seveda drznost njegovega uma ...
sport5
19. 05. 2022 09.59
+8
vsaka nova vlada,bi naj imela 100 dni "mira",da lahko vse pripravi za normalno funkcioniranje države.Mi pa imamo trenutno vlado v odhajanju,ki hoče za par mesecev onesposobit delanje nove legitimno izvoljene vlade (kar vlada JJ seveda ni bila).Že prvi dan vložijo predloge za 30 zakonov,čeprav sami v 2 letih niso sprejeli niti enega!!!!Če kdo hoče zavestno delovno onesposobit vlado (tega do sedaj v samostojni Sloveniji še ni počela nobena stranka) z iskanjem lukenj v pravilnikih je to seveda slabo za dobrobit Slovenije.In to nekateri podpirate.Sicer sedaj ,ko vem za povprečno izobrazbo SDS volivca,se temu pač pretirano ne čudim.
krneki_123
19. 05. 2022 10.06
-8
Malo manj Golobičeve Mladine beri, da ne boš kvasil takšnih neumnosti.
oježeš
19. 05. 2022 10.17
+6
Če še do zdaj nisi pogruntal za kaj se gre Janši, potem ti ni rešitve.
to je kr neki
19. 05. 2022 09.58
-7
"Nihče nam ne more preprečiti, da se vlada vzpostavi 3." Kake bedarije pa kvasi? a nimamo zakona o vladi? Torej delaj misko!
lipazelenelaje
19. 05. 2022 10.40
-5
Novica 3.6. bo pa: vlada se še usklajuje in išče rešitve. Če bi bla pa bolj desna vlada bi pa poročali: poslanci se že grebejo za ministrske stolčke, ustanavljajo nepotrebna nova ministrstva itd.
krneki_123
19. 05. 2022 09.53
-7
Rdečesrajčniki, -8753😉
poper00
19. 05. 2022 09.46
+4
Sploh ni važno vsa zadeva se bo prej ali slej končala za vse kriminalce ,ki so v zadnjih dveh letih to državo popolnoma izčrpali.Šizo politkomisar pač samo potrjuje ,da je resno moten ampak to se je pričakovalo.
Jagoda1
19. 05. 2022 09.36
+4
klovni lopovski.