Slovenija

Šarec: Ni ravno čas, da bi sosedje odpirali šampanjce

Ljubljana, 31. 01. 2020 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
999

Odločitev sodišča EU, ki se je razglasilo za nepristojno v tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neuveljavljanja arbitražne odločbe, odmeva v Sloveniji in na Hrvaškem. Hrvaški premier Plenković je zapisal, da so zmagali njihovi argumenti, in Slovenijo znova pozval k dvostranskim pogovorom, slovenski zunanji minister Cerar pa mu odgovarja, da arbitražna razsodba velja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Dosegli pomemben cilj'
    02:46
    Iz 24UR: 'Dosegli pomemben cilj'
  • Iz 24UR: Slovenija vztraja pri arbitraži
    01:13
    Iz 24UR: Slovenija vztraja pri arbitraži
  • Iz SVETA: Pogovor z Mirom Cerarjem o odločitvi evropskega sodišča
    08:30
    Iz SVETA: Pogovor z Mirom Cerarjem o odločitvi evropskega sodišča
  • Iz SVETA: Pogovor z dr. Janjo Hojnik o nepristojnosti evropskega sodišča
    03:21
    Iz SVETA: Pogovor z dr. Janjo Hojnik o nepristojnosti evropskega sodišča
  • Cerar: Sodišče meni, da arbitražna odločba velja
    01:37
    Cerar: Sodišče meni, da arbitražna odločba velja
  • 'To je dokaz, da je imela Slovenija vseskozi prav'
    00:59
    'To je dokaz, da je imela Slovenija vseskozi prav'
  • Cerar obžaluje, da sodišče ni zbralo dovolj poguma
    01:00
    Cerar obžaluje, da sodišče ni zbralo dovolj poguma
  • Cerar o Plenkovićevem odzivu: Hrvaške zmage tu ni
    02:00
    Cerar o Plenkovićevem odzivu: Hrvaške zmage tu ni
  • Tožba Hrvaške nas je doselj stala okrog 300.000 do 400.000 evrov
    00:42
    Tožba Hrvaške nas je doselj stala okrog 300.000 do 400.000 evrov
  • Iz 24UR ZVEČER: gosta Miro Cerar in Ernest Petrič
    10:03
    Iz 24UR ZVEČER: gosta Miro Cerar in Ernest Petrič
  • Iz 24UR ZVEČER: Državi si odločitev razlagata po svoje
    02:43
    Iz 24UR ZVEČER: Državi si odločitev razlagata po svoje

Slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je dejalda ima o odločitvi Sodišča EU mešane občutke: "Še vedno menimo, da Hrvaška krši evropski pravni red, vendar ta evropska institucija ne želi sprejeti odločitve." 

Cerar: Pravne zmage Hrvaške tu ni

"Dosegli smo pomemben cilj. Kljub temu da odločbo preučujemo in je postopkovna, torej sodišče ni odločalo o vsebini, pa se je sodišče v izjavi za medije izreklo o tem, kaj meni o arbitražni odločbi," je dejal Cerar in izrazil zadovoljstvo, da je sodišče izrecno pritrdilo Sloveniji, da arbitražna odločba velja, je zavezujoča in jo morata obe državi izpolniti.

"To je dokaz najvišje pravne instance v EU, da je imela Slovenija vseskozi še kako prav, ko je trdila, da mora Hrvaška arbitrarno odločbo implementirati," je še dodal.

Odziv Plenkovića po Cerarjevem mnenju kaže na odnos sosednje države do vladavine prava.
Odziv Plenkovića po Cerarjevem mnenju kaže na odnos sosednje države do vladavine prava. FOTO: 24ur.com

Obžaluje, da sodišče "ni zbralo poguma, podobno kot predtem ne Evropska komisija, da bi odločilo o pomembnem vprašanju, ki zadeva evropsko pravno ureditev". Spomnil je, da je komisija sopodpisnica arbitražnega sporazuma. Po njegovem to pomeni neko defenzivno držo, ki pa upa, da ne bo postala stalna praksa najvišjih institucij, ko gre za uveljavljanje vladavine prava.

Pravne zmage Hrvaške tu ni, je prepričan: "Hrvati so lahko zadovoljni le zato, ker bi sodišče v meritornem odločanju zagotovo ugotovilo, da kršijo evropski pravni red."

Šarec: Ni ravno čas, da bi sosedje odpirali šampanjce

Premier Marjan Šarec je glede današnje odločitve Sodišča EU, da ni pristojno v primeru slovenske tožbe proti Hrvaški, povedal, da "ni ravno čas, da bi sosedje odpirali šampanjce". Kot je izpostavil, bodo morali slej kot prej spoznati, da je arbitražna sodba veljavna in tudi današnja sodba je poudarila pomen spoštovanja mednarodnega prava.

Na novinarsko vprašanje, ali je bila vložitev tožbe morda napaka, pa je Šarec povedal, da je to težko soditi. "Tožbo je vložila še vlada v odhodu. Takrat je bila odločitev taka," je dejal, a izpostavil, da ni mogoče govoriti o napaki, saj "ta sodba ponovno poudarja, da je treba spoštovati mednarodno pravo".

po oceni Levice pa naloga države nadaljnje prizadevanje za uveljavitev arbitražne odločbe, tudi z intenzivnejšim diplomatskim delovanjem. "V dolgem desetletju smo videli, da kazanje mišic nikoli ni obrodilo sadov," je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Ne glede na današnjo odločitev sodišča pa je naloga države predvsem, da si še naprej prizadeva za uveljavitev arbitražne odločbe. "To pomeni neko bolj intenzivno diplomatsko delovanje s Hrvaško, po drugi strani pa bo treba začeti razmišljati tudi o tem, kako z mehkejšimi pristopi, ne s tožbami, prepričati Hrvaško, da sprejme arbitražno odločbo," je pozval vodja poslanske skupine Levice.

Po mnenju Levice je prvi korak "nekoliko mehkejše oziroma bolj razumljivo stališče pri vstopu v schengensko območje". Nenazadnje bi to bilo predvsem v korist prebivalcev ob meji, ki imajo zaradi sporov težave, je prepričan Vatovec.

Plenković znova pozval k dvostranskim pogajanjem

Komentiral je tudi odziv hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je zapisal, da je odločitev zmaga hrvaških argumentov, ki so jih izpostavili v ugovoru nepristojnosti, in Slovenijo pozval "k dialogu in dvostranskim pogovorom, s katerimi bi lahko dosegli sprejemljive in trajne rešitve mejnega spora".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odziv Plenkovića po Cerarjevem mnenju kaže na odnos sosednje države do vladavine prava. "To je zmaga za pravo, za tisto stališče, ki je edino verodostojno. Seveda zdaj Plenković preusmerja pozornost na ta del, ki je zanj nekoliko razbremenilen, ker sodišče ni ugotavljalo, ali Hrvaška krši pravo EU."

Slovenija se mora zavedati, da je pri reševanju problemov in izbiri strokovnjakov za njihovo reševanje pomembna le stroka, ne levi in ne desni, ne prijatelji in ne sorodniki. Verica Trstenjak

Plenković po njegovem namenoma ignorira del, ki pravi, da mora Hrvaška izpolniti arbitražno razsodbo, "zato jih bomo na ta del spomnili vsak teden, vsak mesec, če bo treba."

"Nobena akrobacija Hrvaške tega dejstva, ki je v izjavi Sodišča EU zapisano, ne bo spremenila," še trdi Cerar in  dodaja, da je pravo na naši strani, meja pa določena. "Moramo vztrajno vršiti pravni pritisk, da morajo izvršiti arbitražno razsodbo, in verjamem, da bo prihodnja vlada nadaljevala ta prizadevanja."

Točnega podatka, koliko nas je do zdaj stala tožba Hrvaške, Cerar nima. "Govori pa se o 300.000 do 400.000 evrov," je pojasnil in dodal, da se je za takšne ugotovitve, kot jih je Sodišče EU zapisalo v izjavi, vse to zagotovo izplačalo.

"Odločitev sodišča je bila pričakovana. Kot dobri sosedje, ki bodo vedno živeli drug ob drugem, moramo rešitev iskati naprej," je na Twitterju zapisala Jadranka Kosor, ki je v imenu hrvaške vlade podpisala arbitražni sporazum s Slovenijo leta 2009.

Predsednik hrvaškega parlamentarnega odbora za zunanjo politiko in nekdanji hrvaški zunanji minister Miro Kovač (HDZ) je danes pred novinarji v saboru ocenil, da je treba doseči vsaj sporazum o upravljanju Piranskega zaliva v prid državljanov. Tako kot med mandatom šefa hrvaške diplomacije je tudi danes kot dober primer dobrososedskega reševanja spora o meji omenil vprašanje dela meje med Nemčijo in Nizozemsko.

Pahor: Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja

Predsednik republike Borut Pahor je na Twitterju zapisal, da nam je "v skoraj tridesetih letih samostojne Slovenije uspelo s sosednjimi državami urediti tako rekoč vsa odprta vprašanja".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Rešeno je tudi vprašanje meje s Hrvaško," trdi Pahor,  ki je prepričan, da bo Hrvaška prej ali slej sprejela obveznosti iz arbitražne razsodbe. "Današnja odločitev Evropskega sodišča nič ne spreminja. Sodišče v sodbi obe državi poziva, da implementirata razsodbo," meni Pahor.

Med prvimi se je pri nas odzval prvak SDS Janez Janša in dejal, da odločitev sodišča pomeni, da je vlada "po nepotrebnem zapravila veliko davkoplačevalskega denarja" za arbitražo.

Evropski poslanec Milan Brglez pa je v prvem odzivu na Twitterju zapisal: "Sodišče EU zaskrbljujoče omejuje pomen mednarodnega prava za EU in njen pravni red. Slab dan za pravo EU. Pozitivno: Sodišče EU ugotavlja, da morata državi storiti vse potrebno za izvršitev arbitražne razsodbe."

Evroposlanka Ljudmila Novak pa odločitev Sodišča EU obžaluje, "da se problem s Hrvaško ne bo končno rešil". Dodala je, da bi verjetno morala "naša vlada, skupaj s svojimi pravniki, bolje preučiti, katero sodišče je pristojno za takšne primere."

Nekdanja hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je zapisala, da je zadnji čas, da se Slovenija vrne k dialogu s Hrvaško in da državi "to vprašanje v dobri veri rešita dvostransko."

Za prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je odločitev Sodišča EU pričakovana. Kot je dejal, je Mira Cerarja, tedanjega premierja, že ob odločitvi za tožbo pozval, naj ne dela neumnosti. Po Jelinčičevi oceni bi morala tudi Slovenija odstopiti od spoštovanja arbitražne odločbe.

Slovenska agentka: Gre za nevaren presedan, ki državam odpira vrata za kršitve prava EU

Da je današnja sodba Sodišča EU v primeru slovenske tožbe glede arbitraže nevaren presedan, ki članicam Unije potencialno odpira vrata za kršitve prava EU, pa izpostavlja slovenska agentka Maja Menard. Odločitev sodišča sicer izrecno poziva obe članici, da arbitražno razsodbo implementirata, uzakonita in izvršita, je še poudarila.

Po besedah Menardove sodba odstopa od ustaljene sodne prakse tega sodišča, državam članicam pa potencialno odpira vrata za kršitve prava EU s sklicevanjem na neka domnevno odprta mednarodna vprašanja oziroma spore.

"Za nas se zastavlja vprašanje, kako bo ravnala Evropska komisija in v nadaljevanju evropsko sodišče v primeru kršitve recimo ribiške uredbe ali schengenskega zakonika Slovenije oziroma Hrvaške na mejnem območju, in konkretno, katero od teh držav bo potem Evropska komisija obravnavala kot kršiteljico in ali bi se potem sodišče na podlagi današnje sodbe prav tako razglasilo za nepristojno," je pojasnila agentka.

"Za arbitražno razsodbo in mejo, ki jo ta določa, današnja sodba seveda nič ne spreminja," je izpostavila Menardova.

Vrevc: Sodišče EU potrdilo, da Slovenija pri izvajanju arbitražne razsodbe vse dela prav

"Sodišče EU je odločilo, da resnega problema ne vidi, Slovenija v današnji sodbi vidi zgolj potrditev, da tako pri izvajanju arbitražne razsodbe kot pri uveljavljanju prava EU v geografskem obsegu, kot je določen z razsodbo, vse dela prav," pa je poudaril predstavnik zunanjega ministrstva Marko Vrevc.

Sodišče EU v Luksemburgu je objavilo sodbo in odločilo, da ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji.
Sodišče EU v Luksemburgu je objavilo sodbo in odločilo, da ni pristojno za obravnavo slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice nespoštovanja arbitražne odločbe o meji. FOTO: POP TV

Vrevc je pojasnil širši okvir razmer, ki so pripeljale na sodišče EU. Slovenija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe najprej na težave opozorila Evropsko komisijo. V strokovnih krogih komisije je bil problem zaznan in povsem jasno ugotovljeno, da očitno problem s hrvaškim nespoštovanjem obstaja, a ker je politična raven komisije ocenila, da očitno problem ni tak, da bi zahteval njeno angažiranje, je Slovenija to mnenje preverila tudi na sodišču, je pojasnil Vrevc.

Ob tem je izpostavil zadovoljstvo ob pozivu sodišča sosednji Hrvaški, ki da se postavlja ob bok stalnim slovenskim pozivom k dialogu o načinu implementacije rešitve, kot je določena v arbitražni razsodbi. "Zdaj računamo, da bo v doglednem času tudi na Hrvaškem dozorelo spoznanje, da je ta dialog na tej osnovi potreben, in Slovenija bo nanj pripravljena," je poudaril.

Verica Trstenjak: Odločitev sodišča EU posledica napak slovenskih vlad zadnjih deset let

Odločitev sodišča EU, da ni pristojno za odločanje o sporu o meji med Slovenijo in Hrvaško, je posledica napak slovenskih vlad zadnjih 10 let, je dejala nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču EU Verica Trstenjak. Slovenija s to sodbo pravno ni nič izgubila. Morala bo vztrajati pri arbitražni odločbi in iskati rešitev z diplomacijo, je dodala.

"Sodba zame sploh ni presenečenje, saj so bili sklepni predlogi pravobranilca odlično argumentirani, sodba pa temu sledi," je dejala Trstenjakova. Po njenem mnenju je Slovenija pogosto preveč poudarjala mednarodno pravo, ki v tem postopku ni bilo pomembno.

Ponovila je, da današnja odločitev Sodišča EU v Luxembourgu ne vpliva na veljavo arbitražne odločbe. "Pravna zmagovalka je sicer Hrvaška, a sodišče je tudi poudarilo, da se je treba pravnih dogovorov držati in jih spoštovati in posredno, da arbitražna odločba velja, kar Slovenija ves čas trdi," je menila.

Kot je še ocenila so po pravu EU poti izčrpane, Slovenija pa bo morala zdaj vztrajati pri arbitražni odločbi in iskati rešitev za njeno izvrševanje tudi z diplomacijo. Teoretično je tudi možnost, da strani ne upoštevata arbitražne odločbe in gresta v novo iskanje rešitve, a slovenska stran tej možnosti ni naklonjena.

Izpostavila je, da je današnja odločitev posledica napak slovenskih vlad zadnjih deset let. "Tako smo Hrvaški vedno dovoljevali izjeme v pravnih aktih EU," je pojasnila. Navedla sporazum Hrvaške o pristopu k EU iz leta 2012, v katerem piše, da na primer za področje ribištva velja izjema in se začne režim uporabljati šele, ko se začne v celoti izvajati arbitražna odločba. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (999)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
01. 02. 2020 07.45
+3
Spolitizirano sodišče v eu, doma mafijsko sodišče. Idealen sistem tale eu sam še za barabe. Čist nobene koristi več od tega
Milko Plahuta
01. 02. 2020 07.09
+1
Pridne punčke pridejo v nebesa. Poredne pa kamor hočejo
DAEMONIUM
31. 01. 2020 21.34
+7
Cerarju je bil izstavljen racun zaradi tega pocetja v letu 2019: ●Zunanji minister Miro Cerar se je v sredo v Ljubljani srečal s palestinskim zunanjim ministrom Riadom al-Malikijem. Ob srečanju s palestinskim kolegom je Cerar povedal, da si Slovenija z manjšo skupino držav članic EU še naprej prizadeva za priznanje Palestine, to pa tudi ostaja glavna namera slovenske zunanje politike. “Nadaljevali bomo z aktivnostmi, da se v Evropski uniji čim prej oblikuje manjša skupina držav članic, ki bi skupaj s Slovenijo priznala Palestino kot neodvisno državo,” je po poročanju STA na novinarski konferenci z al-Malikijem povedal Cerar in dodal, da je to “še vedno glavna namera naše zunanje politike”.
vertex
31. 01. 2020 21.40
-1
In?...jansa je prejel častni doktorat za zasluge pri nastanku nove islam države v evropi...njegov mentor podelitelj zaradi katerega je zagnal alarm ko so ga aretirali pa na haaskem sodišču
DAEMONIUM
31. 01. 2020 21.50
-1
vertex
31. 01. 2020 21.59
+2
Tišina in minuski..eh svečkarji beda ste od bede .
ooResnicA
31. 01. 2020 21.26
+4
karkoli levakar prime 💩 rata
Brakedirt
31. 01. 2020 21.28
-2
korintos23
31. 01. 2020 21.21
-4
Kako bodo spet jamrali in fehtali, kako pridni bodo, ko bo doboti soglasje za Schengen! Pa pa Hrvati, kdaj drugič.
Karantanija
31. 01. 2020 21.48
+1
velikiblek
31. 01. 2020 21.17
+9
Dobili smo zabeljen račun za naše pranje iranskega denarja v NLB. Hrvati imajo na svoji strani ZDA, Veliko Britanijo, Nemčijo..., Slovenija pa ima na svoji strani Iran, Kubo in Venezuelo. Razlika je očitna.
korintos23
31. 01. 2020 21.19
+0
Vi Hrvati imate vse na svoji strani, smo plač in penzij ne. hahaha
srebrnibreg
31. 01. 2020 21.22
-11
Vse si pomešal. Amerika Iran, Kuba... sploh ne vedo kaj je arbitraža in kje je Slovenija.
NA LEVO ni OK
01. 02. 2020 09.42
+2
jg57
31. 01. 2020 21.13
+15
"Slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle". Sliši se tako kot da dela kakšnem bifeju.
korintos23
31. 01. 2020 21.15
-3
Za par dni bo prevzel v novi Janševi vladi.
hondica
31. 01. 2020 20.52
+16
Česarkoli se levaki lotijo, slejkoprej propade. Dejstvo.
korintos23
31. 01. 2020 20.54
+1
26277
31. 01. 2020 21.14
-1
Hondica, bodi dosleden, kaj pišeš neumnosti? Tipično za bipolarnega...
piu
31. 01. 2020 20.52
+6
Arbitraža je bila zafurana zardi nesposobnih aktrejev v prisluškovalni aferi, prava otročarija....... Slednji bi morali ponuditi rešitve za svoje napake......
korintos23
31. 01. 2020 20.52
+1
AS velja, cela EU jo priznava samo Hrvati ne. A si ti?
piu
31. 01. 2020 20.57
+2
korintos23
31. 01. 2020 21.11
+0
srebrnibreg
31. 01. 2020 21.23
-5
Arbitraže ne bi rabili, če bi se vaš fehtarski idol vedel na Bledu s Sanaderjem dogovoriti o meji.
igy02
31. 01. 2020 20.49
+8
Same zmage dosegamo. Cerar je zadovoljen? Đizus!
korintos23
31. 01. 2020 20.53
+1
zek
31. 01. 2020 20.49
+15
Še najbolj pa mi gre na bruhanje ko tu gori komentirajo in se hudjejo čez Hrvate ravno tisti ki so leta 2010 veselo podprli referendumu o arbitraži ki je odprl vrata Hrvaški v EU in stem ste Sloveniji odvzeli edin adut da bi Hrvate spametovali! Kdo vas je pozival da podprete referendumu SD,ZARES,LDS,DESUS, Kdo je bil proti in že takrat napovedoval kaj se bo zgodilo SDS,NSI,SLS,SNS, Moram pa malo vzeti v bran nesposobnega Cerarja, da sem pošten Cerar je bil leta 2010 PROTI referendumu!
korintos23
31. 01. 2020 20.51
-4
Hrvati so pa obljubili da bodo spoštovali AS ne glede kako se bo izšlo, enako mi. Cerarja pa ti kar hvali ker je že v Novi Janševi vladi zabezecan kot zunanji minister.
luzarf@arcor.de
31. 01. 2020 20.49
+9
Odšel je še zadnj komunist Borec? koliko jih pa še je?
korintos23
31. 01. 2020 20.51
-3
Kollerik
31. 01. 2020 21.30
+1
korintos23
31. 01. 2020 20.48
+0
Sodišče je reklo da morata obe državi spoštovati AS in ga upoštevati, to pa Hrvate boli. Boli jih tudi Schengen, Evro, in še več bolečin bodo imeli.
luzarf@arcor.de
31. 01. 2020 20.47
+13
če bi imeli pri nas pametne ljudi bi bila meja že gdaj že uštimana tako ?
korintos23
31. 01. 2020 20.46
+1
Kak spet hrvateki po moji domovini sračkajo.
korintos23
31. 01. 2020 20.43
-5
Imajo pa Hrvati prav da je s Slovenci težko mejo pošlihtati, z vsemi sosedi so to naredili zelo hitro z nami jim pa pač ne gre.
luzarf@arcor.de
31. 01. 2020 20.44
+1
korintos23
31. 01. 2020 20.47
+1
Hrvatom, so danes spet na sodišču zmagali! hahahaha
picijulka1
31. 01. 2020 20.49
+5
muceli
31. 01. 2020 21.14
+5
Hrvati, oziroma Črnogorci imajo nerešen problem z mejo na morju.
korintos23
31. 01. 2020 21.16
+9
Z nobeno sosedo nimajo meje rešene in še dolgo je ne bodo imeli ker mora vse biti po Hrvaško.
picijulka1
31. 01. 2020 20.40
+9
Obce znano je da se naši politiki spoznajo na Pravo kot zajc na boben. Drzavljanom RS je bilo predoceno da je soglasje Rs za vstop v Eu dano pod odložilnim pogojem, da se prezpogojno sprejmeta arbitrazno odlocitev o meji. Ker ta enostransko ni sprejeta,pomeni da Cro ni v Eu. In to bi morali iztožiti.
picijulka1
31. 01. 2020 20.45
+9
Ker pa so politiki pa ne samo naši obicajno zelo iskreni ljudje dvomim da sa nam kaj zamolčali. Lp vsem lahko noc in lepe sanje.
saturnsky23 saturnsky23
31. 01. 2020 20.32
+1
Sodišče je nepristojno za kakršnokoli odločanje. A pis, ljubav, bog je razumel drugače. Proleterc v pravem pomenu.
korintos23
31. 01. 2020 20.44
+2
Kollerik
31. 01. 2020 21.32
+0
Cmerar pa proletarc...to bo ja .. :))...Proletarci ne pridemo nikamor,... in to zato, , ker lopovi vedo, da bi mi takoj naredili red.
Iztok Draksler
31. 01. 2020 20.31
+20
Mi smo imeli moc ko je hrvaska vstopala v eu...takrat je bil cas...sedaj k je hrvaska v eu..bo tezko kaj storiti...je pa res nasa diplomacija slaba...nekaj ne stima....zakaj hrvatom uspeva,...nam pa ne
Iztok Draksler
31. 01. 2020 20.27
+17
prosim MZZRS sporočite mi imena in zneske tistih, ki so prejeli honorar v povezavi s tožbo glede arbitraže na sodišče EU. hvala.