Slovenija

Janša o škandalu prvi dan predsedovanja: Slovenija ni kolonija

Ljubljana, 02. 07. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Urša Vrečar, STA
Komentarji
392

"Ponudili smo odgovore o vladavini prava. Če ti ni všeč resnica, potem je to tvoja težava," se je na škandal s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom, ki je protestno izpustil skupinsko fotografiranje zaradi poskusa diskreditiranja slovenskih sodnikov in članov SD, odzval premier Janša. Da gre za nedopustno blamažo, je medtem slišati iz opozicijskih vrst. Von der Leynova pa spoštuje Timmermansovo odločitev, da se skupinske fotografije ne udeleži.

Na škandal že prvi dan predsedovanja, kot so poskus diskreditiranja slovenskega sodstva in članov SD označili tuji mediji, se je na današnjem brifingu odzval premier Janez Janša. Na vprašanje novinarjev je dejal, da Slovenija ni kolonija ali članica drugega razreda. "Ponudili smo odgovore o vladavini prava. Če ti ni všeč resnica, potem je to tvoja težava," je dodal.

V skladu s tradicijo predsedujočih držav bo Slovenija do sobote gostila nekaj manj kot 50 tujih novinarjev, ki so akreditirani pri evropskih institucijah v Bruslju. Namen obiska je tujim novinarjem predstaviti program in prednostne naloge predsedovanja.

Za veliko dvignjenih obrvi je danes na brifingu poskrbel tudi notranji minister Aleš Hojs z neprimernimi izjavami, da bi glede na to, kar je slišal na Brdu pri Kranju, nekomu iz vrha evropske birokracije lahko rekel "svinja".

Von der Leynova spoštuje Timmermansovo odločitev 

Timmermans je že včeraj predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen zelo jasno in odkrito pojasnil svoje razloge, zakaj ga ni bilo na skupinski fotografiji, je na današnjem brifingu pojasnila govorka komisije Dana Spinant. Von der Leynova spoštuje Timmermansovo odločitev, da se ne udeleži fotografiranja, je dodala. 

Timmermans je sicer že včeraj za tuje medije dejal, da "preprosto ni mogel biti na isti fotografiji z Janezom Janšo po njegovem nesprejemljivem napadu na dva sodnika in dva evropska poslanca iz vrst SD. Njihovo integriteto je postavil pod vprašaj samo zato, ker so bili na isti fotografiji. Neodvisnost pravosodja in spoštovanje vloge evropskih poslancev sta temelja vladavine prava, brez katerega Evropska komisija ne more delovati." 

"Slovensko predsedstvo ima veliko odgovornost: varovati evropske vrednote in pravno državo," je danes komentiral predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Slovenski državljanke in državljani se zelo dobro zavedajo pomena Evrope in svobode. Imenovanje slovenskih delegiranih tožilcev v Urad evropskega javnega tožilca zagotavlja preglednost in ščiti zakonske pravice naših državljank in državljanov. Pričakujemo hiter odziv."

'Gre za nedopustno blamažo' 

"Slovensko predsedovanje se je že prvi dan začelo v vsem svojem 'sijaju'," se je na družbenih omrežjih na včerajšnji škandal na Brdu pri Kranju odzval predsednik LMŠ  Marjan Šarec. "Predsednica komisije je zvečer v govoru povedala, kako gleda na celotno situacijo, citirajoč prvega predsednika, ki naj bi bil utelešeno zlo. S tem je dala jasno sporočilo. Volitve bi bile častni izhod." 

Kritike letijo tudi iz vrst socialnih demokratov. Matjaž Nemec je na incident že včeraj opozoril na Twitterju, danes pa je v izjavi za javnost dejal, da gre za blamažo, ki je nedopustna. "Gre za to, da se je prvič zgodilo, da je ena od držav članic prvi dan predsedovanja izkoristila priložnost in obračunavala s političnimi nasprotniki, ki bodo zdajšnji oblasti na naslednjih volitvah predstavljali največjo grožnjo." 

Predsednik vlade je po Nemčevem prepričanju manipuliral s fotografijo, ki je bila posneta v Mariboru pred nekaj leti. Janšo je obenem spomnil, da imamo v Sloveniji ustavnega sodnika, ki je izjavil, da je Janša ena največjih zgodovinskih osebnosti v Sloveniji, in da iz tega nihče ni delal velikega problema. To je sicer na Twitterju zapisal Klemen Jaklič, a takrat še ni bil ustavni sodnik.

Timmermans je sicer Nemca med pripravami na srečanje predstavnikov poslanskih skupin DZ s predstavniki Evropske komisije obvestil, da je prišlo do incidenta, "ki mu ni para in za katerega se ne spomni, da bi se kadar koli zgodil", je dejal Nemec. S potezo se je želel zoperstaviti manipulaciji, ki se je začela že prvi dan slovenskega predsedovanja, je dejal poslanec.

Do takšnih potez in manipulacije z dogodkom, ki bi moral biti namenjen predvsem vzpostavljanju dialoga med komisijo in vlado, so bili po besedah Nemca kritični tudi drugi člani Evropske komisije. Ocenjuje, da je ta incident zasenčil dobro namero komisije, da bi na konstruktiven način začeli šestmesečno predsedovanje Slovenije Svetu EU. "Žal ni bilo tako," je dejal.

"Janša je dobil odgovore tako komisarke za pravosodje kot tudi predsednice Evropske komisije, katerim vrednotam in smernicam je treba slediti, če želimo krepiti sodstvo v posameznih državah članicah," je pojasnil Nemec.

Timmermans je protestno izpustil skupinsko fotografiranje.
Timmermans je protestno izpustil skupinsko fotografiranje. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi pogovor z evropskimi poslanci iz Slovenije pred plenarnim zasedanjem parlamenta prihodnji teden je zaznamoval včerajšnji incident 

V razpravi so sodelovali Romana Tomc (EPP/SDS), Tanja Fajon (S&D/SD), Klemen Grošelj (LMŠ/Renew) in Franc Bogovič (SLS/EPP). Strinjali so se, da je Slovenija prevzela krmilo EU v težkih, a obenem pomembnih in prelomnih časih. Izzivi, odgovornost in pričakovanja so veliki, so si bili edini. 

Fajonova je dejala, da si želi, da bi "Slovenija med predsedovanjem popravila slab vtis, ki ga je ustvarila v mednarodnih, diplomatskih in medijskih krogih. Da bi branila evropske vrednote in zrelo, uspešno opravila svojo nalogo." Tomčeva je prepričana, da je Slovenija dobro pripravljena na predsedovanje in bo naredila vse, kar je mogoče, da pomaga EU najti skupno pot in se izkaže kot uspešna predsedujoča, glede česar pa sta bila Grošelj in Fajonova skeptična.

Razprava med četverico poslancev se je nato močno razvnela, ko je bil govor o Janševem kazanju fotografije z mariborskega prvomajskega piknika. Tomčeva meni, da se temu dogodku posveča veliko preveč pozornosti, saj da "v ničemer ne bo zaznamoval našega predsedovanja". Sicer pa krivca vidi v Timmermansu, ki da je pokazal "veliko izključevalnost in nespoštljivost do gostitelja" ter se odzval povsem neprimerno.

Bogovič je spravljivejši in odgovornost za incident vidi tudi na Janševi strani, se pa strinja, da bi si bilo včerajšnji dan bolje zapomniti po čem drugem in da to "predsedovanja ne bo usodno zaznamovalo".

Fajonova, ki je tudi sama na omenjeni fotografiji, nasprotno daje prav Timmermansu, ki da se je odzval zato, ker "kazanje fotografij z nekih naključnih družabnih dogodkov ne more opravičevati tega, da vlada brani neodvisno pravosodje, in biti argument za to". Po njenem mnenju je šlo za "zlorabo fotografije" za diskreditiranje političnih nasprotnikov, kar "veliko pove o neprimernosti obnašanja" samega premierja. "Prvi dan, prvi incident. In tako se bo verjetno nadaljevalo," je še dejala.

Tudi Grošelj meni podobno. Incident je bil po njegovem povsem nepotreben "madež na prvem dnevu predsedovanja", s katerim si je vlada "naredila medvedjo uslugo in si otežila predsedovanje", saj bo zdaj še težje zagovarjala svojo nevtralno posredniško vlogo, ko bo šlo za vprašanja vladavine prava.

Von der Leynova zaključila s Kučanovimi besedami 

Nekaj obrvi je v četrtek dvignil tudi govor predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na Bledu, ki ga je začela z znanim citatom prvega predsednika samostojne Slovenije Milana Kučana izpred 30 let.

Medtem ko je Tomčeva "skoraj prepričana", da predsednica, ki je zelo povezovalna in spravljiva, ni vedela, kakšno konotacijo imajo v Sloveniji te besede, in da jih, če bi poznala kontekst, ne bi uporabila, Grošelj verjame, "da ima vsak politični govor neko sporočilno vrednost in izbira besed nikoli ni naključna" ter da von der Leynova "vsako besedo izreče po tehtnem premisleku".

Bogovič pa je – kot je sam dejal malo hudomušno – pripomnil, da predpostavlja, da predsednica komisije "z gospodom Kučanom ni hodila v isto šolo in se srečevala v istih političnih krogih" ter da je njen govor morda dokaz, "da lahko v Sloveniji vsak kaj pametnega pove, ne glede na to, s katerega političnega pola prihaja"

Sodniško društvo: Smo ne le slovenski, pač pa tudi evropski sodniki 

Glede izpostavljanja dveh sodnikov se je v sporočilu za javnost odzvala tudi predsednica Slovenskega sodniškega društva višja sodnica svetnica Vesna Bergant Rakočević in zapisala, da pozdravlja odziv von der Leynove glede standardov in svoboščin, ki veljajo v vseh demokracijah tudi za sodnike. "Slovenski sodniki se tudi v času predsedovanja Slovenije Svetu EU zavedamo svoje odgovornosti in pomena profesionalne drže, poudarjamo pa tudi pomen zavedanja, da smo ne le slovenski, pač pa tudi evropski sodniki," je zapisala. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (392)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mate08
04. 07. 2021 11.19
-1
kdo je ta "zimerman"...mojster za ostrešja??
Walter Pravicek
03. 07. 2021 17.50
+2
PAHOR SE JE KONČNO OPOGUMIL,KO VIDI,KAKO GA JE"ZASRAL"Z IMENOVANJEM JANŠE.POVE,DA SE NAJ HOJS OPRAVIČI!V KATEREM JEZIKU?OD JANŠE PA "PRIČAKUJE"SREPEN DIALOG!Z KOM ŽE?
brezcasni
03. 07. 2021 15.07
-7
dober je povedal tem skoraj vsem vodilnim iz bivših kolonialnih držav ,ki so se obogatile z ropanjem tujih držav in si tam ustvarile kolonije...mi nismo ukradli nikomur nič,bili pa smo že pokradeni in nismo kolonija,niti narod primitivcev...
simc167
03. 07. 2021 18.54
+1
BREZČASTNI bi bolj pasalo kot ime takšnim idi otom, kot si ti
dante
03. 07. 2021 13.25
-4
Slovenija je Bruseljska kolonija, delamo tisto kar zahtevajo in to se imenuje DIREKTIVA
Uporabnik1884804
03. 07. 2021 12.59
-6
EU bi imela kakšen efekt samo kot konfederacija, kot npr.ZDA. Tole zdaj je eno samo prezplodno blebetanje, tile mandati prdsedovanja me pa spominjajo na bivšo Yugo s kolektivnim predsedstvom in rotiranjem predsedovanja. Pa vemo, kako se je končalo...
Uporabnik1884804
03. 07. 2021 12.55
-5
Eh, EU je popolnoma impotentna stvar.Če bi nas nekdo napadel, bi rabili nekaj let, da bi se poenotili ali smo sploh napadeni, nikakor pa o tem kdo je sploh sovražnik...
simc167
03. 07. 2021 18.58
+3
In kdo bo tebe revež napadel? Mađari mogoče, pa ne bo treba, ker jim bo pacient tako vse šenkal. Enkrat so nas že pa se ve, kako se je končalo. SMRT JANŠIZMU!!!
User300173
03. 07. 2021 12.36
+7
EU je holding, države so d.d., pokrajine d.o.o. Kje je sedaj problem? Stvar je kristalno jasna, bolj ne more biti. Pred vstopom v holding EU smo se lepo dogovorili in podpisali in tudi eno veliko "fešto" smo naredili. Sedaj ko od nas šefi holdinga zahtevajo spoštovanje dogovorjenega, pa bi mi malo solirali, poleg še dve članici EU. Lepo da želimo spremembe, ampak te vodijo skozi razprave v EU parlamentu. "Pacient tviter" zganja nek otroški cirkus za domačo publiko, vsaj tisto, ki mu naivno naseda. Pri EU politikih se mu je ugled znižal na raven vaškega burkeža, tako, da tam nima kaj dosti besede razen praznega "lajanja". Preko "luže" tudi ni dobrodošel. Ostaja mu Orban in Poljska pa nekaj Češke. Upam, da "Pacient tvitko" ne bo imel dostopa do strateških tajnih podatkov EU, saj lahko v svojih blodnjah lahko hitro najde primernega kupca in "prijatelja" preko vzhodnih meja EU ali dlje. Za taka "opravila" so zelo priročni sekretarji, če se slučajno zalomi, se ga enostavno odstavi in tu je "grešni" kozel. Nekaj podobnega kot sedaj bivši sekretar na notranjem ministrstvu, banane in večerni obisk?
Emil Jakse
03. 07. 2021 11.16
-3
Evropa je tudi obljubila varovanje zunanjih meja in uvedla frontex ki samo pomaga migrantom da lazje pridejo v evropo in jih resuje iz prenatrpanih colnov....niso kredibilni in so lahko samo tiho
samuray1
03. 07. 2021 10.47
+0
Janša je z izjavo o težavi,točno v srce zadel resnico. Enako tako v primeru kolonije. Problem je v dojemanju,Janša preprosto še ni pripravljen sprejet dejstvo da je Po vseh kazalcih Slovenija kolonija zahodnjaške hegemonije.
niktalop
03. 07. 2021 10.32
+10
Če ti ni všeč resnica, potem je to tvoja težava," se je na škandal s podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom odzval Janša. Vsi vemo kakšna je janšistična RESNICA. Obratna od resnice. Črno je belo, kriminal je poštenje, razdvajanje je združevanje.
mate08
04. 07. 2021 11.20
Trglav
03. 07. 2021 10.10
+9
Hvala bogu, da se bedarije iz Slovenije selijo na evropski parket - bodo vsaj videli, s kakšnimi diletanti se ubadamo mi. Za vsako zadevo najdejo za lase privlečene izgovore. Najhujša pa mi je Janševa, v smislu, da bodo zadeve posameznih držav, ki ne upoštevajo pravil Evrope, reševali na sodišču. Halo, kako? Janša gre po stopinjah marđala, vsaj doma "ne priznajem ovaj sud"! Kako pa bo priznaval evropskega, saj je tam Timmermans, ki je mogoče povezan s Kučanom. Skratka, ena velika sramota za nas, državljane. K sreči pa zgodovina take zadeve beleži!!
zibertmi
03. 07. 2021 10.02
+5
tomičeva je mislila včeraj verjetno,da komentira dogajanje na brdo na tv nora.je izjavila,da jih je predsednica ursula verjetno napela podpresedniku unije ,ker se ni udeležil slikanja z diktatorjem slovenije,ker je na bledu bil prisoten.to ti mora sekat v prazni glavi
zibertmi
03. 07. 2021 09.51
+6
diagnoza z roške.človek je zdravstveno neozdravljiv primer nevaren sebi in družbi.na fermaciji že dolga leta.izgleda,da so strokovnjaki zatajili.ni na svetu dovolj močnih zdravil,da stabilizira njegovo psiho.pa isto firmo je zbral okoli sebe v sds in volilcih pa seveda koaliciji
zibertmi
03. 07. 2021 09.50
+8
kako takega pacienta zdravstvo sploh spusti med ljudi,kaj šele na medicini dela na tak položaj
zibertmi
03. 07. 2021 09.49
+4
noben tuj novinar jih ne razume.angleško ne znajo ,prevodi so tako tako.hojs grozi z nekimi imeni iz vrst evropskih komisarjev.v glavnem otroški vrtec v najslabšem primeru besede
zibertmi
03. 07. 2021 09.48
+5
Podpredsednik EK Timmermans: Preprosto nisem mogel biti na isti fotografiji z Janezom Janšo!še marsikdo ne bo mogel bit z njim na manj kot 10 metrov.mnogi bodo zboleli,če bo treba v slovenijo
zibertmi
03. 07. 2021 09.48
+5
cel svet se zgraža čez kulturo janeza in hojsa
niktalop
03. 07. 2021 10.33
+7
cel svet se zgraža čez kulturo janeza in hojsa . Verjetno si mislil NEKULTURO.
zibertmi
03. 07. 2021 10.49
+5
zibertmi
03. 07. 2021 09.47
+4
provokator janša je včeraj na dan obletnice napada na oddajnik na kumu potihoma obiskal obeležje na omenjenem kraju.za njegov prihod so vedeli le sektaši in pristojni na občini.ob proslavi ,ki je bila kak teden nazaj se ni upal pokazati
zibertmi
03. 07. 2021 10.50
+4
kaj ni res kletarji.strahopetec je bil strahopetec bo ostal.zahrptnež ,kriminalec s katerim se nihče v času osamosvajanja iz bivše države ni hotel pogovarjat,
borjac
03. 07. 2021 09.41
+4
Janša o škandalu prvi dan predsedovanja: Slovenija ni kolonija, še ena velika laž Janeza Janše, Slovenija JE kolonija in to Orbanova kolonija, ki jo vodi njegov guverner Janša, pa še prehrambena novica, Hojs bo z Madžarskem kapitalom odprl svinjsko farmo.
SlobodaNE
03. 07. 2021 09.13
+2
Ni primeren za položaj ki ga zaseda.