Slovenija

Odzivi strank: 'Vlada ne more gledati stran, da zadeva propade pri živem telesu'

Ljubljana, 24. 09. 2019 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
139

Težave Adrie Airways, ki je zaradi finančnih težav za dva dneva začasno odpovedala večino letov, odmevajo tudi po parlamentarnih hodnikih. Med možnimi rešitvami za največjega slovenskega letalskega prevoznika predstavniki poslanskih skupin omenjajo stečaj in nato intervencijo države.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je prizemljitev letal začetek konca?
    02:22
    Iz 24UR: Je prizemljitev letal začetek konca?
  • Iz 24UR: Kaj čaka Adrio?
    00:56
    Iz 24UR: Kaj čaka Adrio?

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da je Adria Airways "dobesedno uničena firma", na svetovni lestvici kakovosti letalskih družb je zletela proti dnu. Spomnil je, da so v Levici na možnost takšnega scenarija opozarjali, ko so je prodajali skladu z neznanim lastnikom.

V Levici nasprotujejo možnosti, da bi lastnika, ki je podjetje poceni odkupil in ga izčrpal, subvencionirali s financiranjem nekaterih letov. Slišati je namreč, da naj bi se subvencionirale linije do Bruslja, Frankfurta in Münchna. "Jasen je namen vlade, ki zakon pripravlja, da se vladni predstavniki ne bi radi vozili v Benetke zato, da bi leteli v Bruselj, ampak bi vseeno radi obdržali komfort, da se vozijo z ljubljanskega letališča," je pripomnil Mesec.

Luka Mesec je danes ocenil, da je Adria Airways "dobesedno uničena firma".
Luka Mesec je danes ocenil, da je Adria Airways "dobesedno uničena firma". FOTO: Bobo

V Levici sicer predlagajo pregled kupoprodajne pogodbe in zavez, in če so bile te kršene, naj se poskuša pogodbo izpodbijati. Druga možnost pa je, da se podpre zaposlene v Adrii, bodisi z iskanjem poti, da bi podjetje odkupili zaposleni, bodisi da ga prevzamejo skupaj z državo, pri čemer naj ga vodijo zaposleni. "Tega škodljivega lastnika je pa treba čim prej umakniti iz podjetja," je dejal.

Zavedati se je treba, da je Slovenija izvozno naravnana in turistična država, je za medije poudaril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot je dejal, se verjetno vsi strinjamo, da letalskega prevoznika potrebujemo, zato vlada ne more gledati stran, da zadeva "propade pri živem telesu".

Sedanji lastnik po njegovih besedah ne uživa več nikakršnega zaupanja, zato ni govora o kakšnem poroštvu. Bodo pa v SD na vladi predlagali rešitev, kako Adrio in njen človeški kapital obdržati kot celoto. Podjetje je po njegovem mnenju "zrelo za stečaj" in, kot meni Han, je to tudi najboljša možnost, nato pa se država lahko vključi kot začasni lastnik, najame letala in začne podjetje postavljati na noge.

Erjavec: Prenos lastništva nazaj na državo ne bi bila rešitev za družbo

Predsednik DeSUS Karl Erjavec meni, da je rešitev za Adrio težko najti, saj družba potrebuje dokapitalizacijo, državna pomoč pa ne bo dovoljena. "Obžalujem, da Slovenija ne bo več imela svojega letalskega prevoznika, vsaj tako kaže," je dejal ob robu zasedanja organov stranke v Ljubljani.

Prav tako Erjavec obžaluje, da se ni država v času prodaje odločila za strateškega partnerja. Možnost, da bi se lastništvo preneslo nazaj na državo, pa po njegovem mnenju ne bi bila rešitev za družbo.

Erjavec meni, da prenos lastništva nazaj na državo ne bi bila rešitev za Adrio Airways.
Erjavec meni, da prenos lastništva nazaj na državo ne bi bila rešitev za Adrio Airways. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi poslanka SAB Maša Kociper je ocenila, da možnosti ni več veliko. Že ko se je Adria prodajala, so v stranki po njenih besedah opozarjali, da bi morala glede na pomen, ki ga ima družba v Sloveniji, morala iskati strateškega partnerja, ne pa da se je prodala nekemu nemškemu skladu. Strateški partner bi vlagal v družbo in jo razvijal. "Tako pa je šlo od takrat naprej samo še navzdol," je dejala.

Ena od možnosti je po njenih besedah zakonski predlog, ki so ga pripravili na ministrstvu za infrastrukturo, ki bi, če bo to potrebno, omogočil subvencioniranje nekaterih letalskih linij. Država tako lahko z razpisom finančno podpre določeno letalsko družbo, če ji v javnem interesu podeli obveznost opravljanja javne službe na določeni letalski povezavi.

Težave Adrie Airways, ki je zaradi finančnih težav za dva dneva začasno odpovedala večino letov, odmevajo tudi po parlamentarnih hodnikih.
Težave Adrie Airways, ki je zaradi finančnih težav za dva dneva začasno odpovedala večino letov, odmevajo tudi po parlamentarnih hodnikih. FOTO: Bobo

Prvak SNS Zmago Jelinčič meni, da gre za popoln konec slovenskega podjetja. "Konec koncev niti ni slovensko, je nemško, zato so vprašanja o tem, da bi morala slovenska vlada kakorkoli podpirati to firmo, nedopustna," je dejal

"Adria naj gre v stečaj, naj se proda za en evro. Tisti, ki jo bo kupil, pa naj za svoj denar postavi zadevo nazaj. Če že moramo imeti svojo letalsko družbo, bi morala Slovenija imeti državno letalsko družbo, ne pa da damo vse skupaj v zasebne roke, potem pa davkoplačevalci hranimo neke gospode, ki si polnijo žepe in uničujejo slovensko gospodarstvo. Preveč je že te svinjarije in naj se pri Adrii neha," je dodal Jelinčič.

V SMC nastalega položaja niso dodatno komentirali. Je pa gospodarski minister iz vrst te stranke Zdravko Počivalšek ocenil, da bi Adrio Airways pred propadom še lahko rešili z dobro zastavljenim načrtom prestrukturiranja in v dogovoru z upniki, podrobnosti o tem pa ni pojasnjeval.

"Nujno je preučiti linije, hitro ukrepati, narediti finančno prestrukturiranje, se dogovoriti z upniki in izkoristiti potencial zaposlenih, da bo podjetje začelo popolnoma na novo," je povedal ob robu dogodka ob 150-letnici industrijske proizvodnje jekla na Slovenskem.

V SDS, LMŠ in NSi nastalega položaja za zdaj niso komentirali. Kot so dodali v SDS, pa upajo, da "se bodo težave rešile v korist vseh vpletenih".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (139)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mallonge
25. 09. 2019 17.21
Šarko naj gre nap**dit Merklovo, kakšne firme ima v svojem registru!
mallonge
25. 09. 2019 17.28
-1
Nemška podružnica Thomasa Cooka bo z državno pomočjo še naprej letela
nadali
25. 09. 2019 16.44
+1
Veliko firm je propadlo se spomnite... pa je vlada gledala stran.. zdaj v tem primeru bi pa morali intervenirat... zakaj le..
01xxy
25. 09. 2019 17.59
+3
Tudi Slovenija propada po zaslugi elite. Bomo postali predmestje Gradca ali Zagreba?
siFBI
25. 09. 2019 16.40
+4
Dejstvo je, da stvar države in davkoplačevalcev ni, da rešuje družbe, ki so v privatni lasti. In nikakor ne bi smeli dopustit, da se delajo nekakšni interventni zakoni, da se lahko ugodi neki stranki, ker bi potem vsak potreboval interventni zakon za reševanje lastnih interesov. Sedaj se omenja, da je v interesu države obstoj Adrie. Zanimivo je, da se tega niso vprašal, ko so jo prodajal? Moram rečt, da v mojem interesu ni, da damo več deset milijonov za nekaj kar sploh ni naše. V končni fazi moramo plačat karto tako Adrii kot kateremu drugemu prevozniku.
Jinks
25. 09. 2019 16.39
+1
To je vse načrtno, brez skrbi. Uničenje in garažna razprodaja vsega, kar je bilo kaj vredno v Sloveniji. Potem nam bodo pa tuji lastniki diktirali in odmerjali mezde... to je največja groza, samo poglejte si npr. našo sosedo Madžarsko, podobna zgodba, vse so prodali tujcem.
Uporabnik443897
25. 09. 2019 16.27
+0
Tiste ki so dobili podkupnine pri prodaji naše letalske družbe pa kastrirat, bi bilo naj bolj POŠTENO :)
Uporabnik443897
25. 09. 2019 16.28
+1
Tako smo kupovali in prodajali Elan, in Merkator in sedaj Adrio. Ko se proda je prodano in BASTA !!!
mmickica
25. 09. 2019 16.20
-1
Spet ti levaki mesajo strene in ko bodo ponovno zaceli metati NAS denar v brezno brez dna, bodo s tem unicili se zadnje case zelo donosno panogo turizem, Adrie pa itak ne bodo resili, dolgorocno gledano. Le podaljsali bodo agonijo. A jih se vedno ni izucilo?
janez Kovač 1
25. 09. 2019 14.41
+5
Zakaj bi morala vlada intervenirat,če je to privat podjetje,naj raje intervenira kjer je potrebno!
Transformerji
25. 09. 2019 14.04
+4
Adria ni živo telo - je samo še eno podjetje, ki ga je politika prodala in politika je prodala vsa velika podjetja. Raje se brigajte za državljane - imate sposobnost in pamet, da popravite vse napake samostojne Slovenije? Ne, tam ste zaradi plače.....
puspan
25. 09. 2019 12.21
+1
"Intervencijo države", hihihihi. Strankarski veljaki, združite vse sile s svojimi funkcionarji in ministri. Denarja imate dovolj, podprite Adrio in s svojim kapitalom jamčite za uspeh tega podjetja, potem pa si delite dobiček od uspešnega poslovanja. Nihče vam ne bo nevoščljiv, celo raja vas bo podprla ob tem dejanju. Veliko uspeha vam želim.
vomo
25. 09. 2019 12.11
+5
POČASI, NA DAN Z AKTERJI TE POLOMIJE. ZATO SE TUDI NIČ NE ZGODI, KER ŠE NISO DOVOLJ ZASLUŽILI KER SE POSEL ŠE NI ZAKLJUČU.. ŠE ENA DRŽAVNA INJEKCIJA ZA PROVIZIJE KRALJESTVU. BUTASTE OVCE PA TAKOJ MOŠNJIČEK VN, PA ČEPRAV JE ŽE NA POL PRAZEN. NE BITI NAIVEN. PODJETJE TAKOJ V STEČAJ IN ZAPLENITI VSE KAR JE BILO NAKRADENO. NA DAN Z NJIHOVIMI IMENI
kure bedne
25. 09. 2019 12.02
+12
Zanimivo? Od 1991 gre v SLO praktično vse navzdol oz. gre vse rakom žvižgat. Ne vem zakaj se tolk ubadamo s to Adrio, ko pa še Karavanški tunel nismo sposobi zvrtati, tretjo razvojno os zgraditi, tistih usranih 17 kilometrov, pa drugi tir...Sramota res. Sam, da se lahko krade, to je moto v SLO.
01xxy
25. 09. 2019 12.15
+5
najmanj 100 milijonov hoče nekdo zaslužiti s karavanškim predorom!
Uporabnik1152447
25. 09. 2019 12.44
-6
Na srečo smo leta 2019 veliko bolj napredni, kot smo bili leta 1991. Vi pa kar jamrajte še naprej.
Transformerji
25. 09. 2019 14.20
-1
Pa pomisli, tudi v jamah več ne živimo....razen bodočih astronavtov.
Absolutist 1
25. 09. 2019 10.50
+4
Ne samo trenutna Adria Airways,ki razpada na prafaktorje,razpada tudi država,kdo bo njo zaščitil !?
korintos23
25. 09. 2019 11.45
-4
01xxy
25. 09. 2019 12.16
+0
Držijo se za goltanec, kdo bo razprodal Krko in Elektriko!
faganel
25. 09. 2019 08.37
-3
Že pred prodajo smo v AA dobesedno metali milijone in je propadala, sedaj je pa SD-ju spet zadišala... naj vlada in stranke (predvsem SD) malce okoli pogleda, AA ni prva letalska družba ki bi bankrotirala in zaradi tega še nobena država ni propadla. Naj sedanji lastnik najprej teh 30Mio€ na račun AA vrne in potem bomo videli kako naprej.
hotchilipoper
25. 09. 2019 08.22
+15
Kako lahko gleda vlada,da imajo delavci z 40 let delovne dobe 530 evrov penzije
KladivoSi
25. 09. 2019 15.58
+1
To se tudi js vpraša. Poslanci bi pa šoferja, služben avto, kilometrino, po možnosti še nočitev , da se lahko tajnice obdelava. Na koncu pa sirote z 3500€ legalnih sredstev težko preilezejo čez meaec. Delali so pa bolj malo, odgovarjali pa za nič.
ivan.z Doba
25. 09. 2019 08.08
+24
Sicer jelinčič ni nek "presežek", toda ima prav. Lastnik naj sam poskrbi za svojo firmo. Brez državnega denarja. Adrio so kupili po simbolični ceni, jo izčrpali do konca, davkoplačevalci pa naj jo rešujemo?! Podobna zgodba je z Letališčem Maribor, Mercatorjem....
Uporabnik1152447
25. 09. 2019 12.46
+3
Ja, prav ima. To je bila tudi vsa ideja. Ko se je prodajalo temu 4k investu, se je točno vedelo, da je 4k invest firma oz sklad, ki bo vse skupaj poslal zu grunt. Ne vem, zakaj zdaj sprenevedanja in razmišljanje o kakršni koli pomoči.
Uporabnik443897
25. 09. 2019 16.32
+0
Naredili so nekaj kar doben ne pove na glas. Letala so prodali lizinskim hišam in potem najeli. Najema niso plačevali, KUPNINO za letala pa pospravili v žep, v vmes pa še denar od potnikov in verjetno tudi dolg plač oslužbencem in plačilo PRISPEVKOV. Tako bi naredil vsak pošten RAZBOJNIK :)
HeavyDxxx
25. 09. 2019 08.06
+10
Prvo kar je - 4K in osebe povezane s tem pravnim subjektom v Sloveniji ne smeji več priti do denarja. Potem pa ..res ne vem kaj se sploh da kupit od Adrie glede na to, da je brend last nekega drugega podjetja, letal pa tudi nima več. Torej kaj se sploh da še kupit razen prevzet dolgove in 500 zaposlenih????
Justiceiscoming81
25. 09. 2019 07.43
+31
Adrija je postalo privat podjetje... Če bi šlo tako za vsa privat podjetja, potem bi lahko reševali vsako propadajoče podjetje in delal dokapitalizacijo v nedogled.... Zaključite agonijo in zaprite podjetje...
Razumnež
25. 09. 2019 07.34
+19
Adriji je potrebno dati finančno inekcijo cca. 200milj €, potem pa po hitrm postopku zadevo prodat za kakšnih 13milj €.
Uporabnik443897
25. 09. 2019 16.35
-1
Ni zanimivo, to je naredil že Bavčar,naredil novi hotel za 100 in prodali za 10 mio in se hvalili kako dober posel so NAREDILI. SRB SE REŽI ŽE CELO LLETO !!!
hotchilipoper
25. 09. 2019 07.31
+28
Potem naj država pomaga vsem privat firmam,ki propadajo!
jozefStefan
25. 09. 2019 07.25
+19
Stečaj je edina prava možnost, vse ostalo je centrifuga za €.