Gospodarstvo

Boštjančič napovedal široko davčno refomo

Brdo pri Kranju, 04. 07. 2022 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Priporočila OECD so koristna, poročilo pa je treba brati v celoti, ne le posameznih delov, je ob predstavitvi Ekonomskega pregleda za Slovenijo 2022 dejal finančni minister Klemen Boštjančič. Izvedbo strukturnih reform podpira, pri čemer meni, da so potrebni ukrepi na vseh področjih. Med drugim je napovedal široko davčno reformo, s katero bi naslovili priporočilo OECD, da bi bilo treba zmanjšati davčno obremenitev dela in da je še prostor za povečanje obdavčitve potrošnje in premoženja ter "še marsikaj drugega".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Jeseni nove podražitve energentov
    03:56
    Iz 24UR: Jeseni nove podražitve energentov
  • Iz SVETA: Kaj nas čaka jeseni?
    04:50
    Iz SVETA: Kaj nas čaka jeseni?

 

"Pokojninski sistem je treba prilagoditi daljši pričakovani življenjski dobi ter zagotoviti daljše in bolj zdravo obdobje delovne aktivnosti," je na predstavitvi poročila, ki je danes potekala na Brdu pri Kranju, dejal Alvaro Santos Pereira, vodja sektorja za deželne študije pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Prvotno je bil predviden obisk glavne ekonomistke pri OECD Laurence Boone, a je morala pot v zadnjem trenutku odpovedati. 

Alvaro Santos Pereira
Alvaro Santos Pereira FOTO: AP

Pereira je dodal, da če ne bo reform, se bo ustvarjal dodaten pritisk na pokojnine, zdravstvo in trg dela. Trenutno največji izziv je visoka inflacija, pri brzdanju katere pa so potrebni ciljno usmerjeni ukrepi, namenjeni lajšanju bremen najbolj ranljivih. Potreben je srednjeročni načrt fiskalne konsolidacije, je pa pomembna previdnost pri ukinjanju kriznih spodbud, da ne bi zadušili okrevanja.

OECD za zagotovitev močnejše gospodarske rasti priporoča zmanjšanje obdavčitve dela ob hkratnem povečanju davkov na potrošnjo in premoženje, poenostavitev sistema davka na dodano vrednost (DDV) z razširitvijo obdavčitve po osnovni stopnji DDV ter spodbujanje določanja plač na ravni podjetij v okviru, določenem na ravni panoge.

Med izzivi je tudi digitalizacija. Slovenija bi morala izboljšati povezljivost, med drugim tudi z zagotavljanjem dostopnejšega širokopasovnega dostopa. Podjetja bi morala v večji meri uporabljati orodja informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), kar vključuje tudi analizo obsežnih podatkov. Tako kot druge države ima tudi Slovenija težave s pridobivanjem IKT strokovnjakov, kar bi lahko med drugim naslovili s spodbujanjem tovrstnega študija. Država bi lahko večjo digitaliziranost dosegla tudi s premikom od prostovoljne k obvezni uporabi e-storitev javne uprave, meni OECD.

Organizacija ugotavlja, da je kljub nedavnim privatizacijam delež državnega lastništva podjetij še vedno visok, pri čemer izpostavlja panogo turizma. Ko bo kriza mimo, naj pride do privatizacije v turizmu, je svetoval Pereira.

"Slovenija je na dobri poti h konvergenci z bogatejšimi državami OECD. Izzivi pa ostajajo in za njihovo premagovanje so potrebne strukturne reforme, s katerimi bi Slovenija postala bolj digitalno, trajnostno in učinkovito gospodarstvo. Slovenija mora nadaljevati po poti reform, na kateri je, in razmišljati na daljši rok," je povzel Pereira.

Boštjančič za celovito upoštevanje priporočil OECD

Finančni minister Klemen Boštjančič je ob današnji predstavitvi Ekonomskega pregleda za Slovenijo 2022 dejal, da so priporočila OECD koristna in da je poročilo treba brati v celoti. Izvedbo strukturnih reform podpira, pri čemer meni, da so potrebni ukrepi na vseh področjih. Med drugim je napovedal široko davčno reformo.

"Ne verjamem, da so strukturne reforme možne brez ukrepov na vseh področjih," je dejal Boštjančič.

Finančni minister Klemen Boštjančič.
Finančni minister Klemen Boštjančič. FOTO: Foto Bobo

Med ključnimi reformami je navedel reformo zdravstvenega sistema za bolj kakovostno, dostopno in učinkovito zdravstvo. Zdravstveni reformi, ki si med drugim prizadeva, da bodo ljudje živeli dlje, po njegovem mnenju logično sledi pokojninska reforma, ki bo med drugim spodbudila daljše ostajanje v zaposlitvi.

Dejal je, da bo vlada zelo verjetno šla v širšo davčno reformo, kot je načrtovala na začetku. Reforma bi bila lahko za razpravo v koaliciji pripravljena jeseni, v začetku naslednjega leta bi lahko začeli razpravo z različnimi deležniki, je napovedal. Z reformo naj bi naslovili priporočilo OECD, da bi bilo treba zmanjšati davčno obremenitev dela in da je še prostor za povečanje obdavčitve potrošnje in premoženja ter "še marsikaj drugega", je povedal minister.

Pri tem je dejal, da želijo nasloviti vse anomalije, ki so se zgodile pri davkih in so "v veliki meri posledica bolj ali manj močnih lobističnih skupin". Del sprememb bo po njegovih besedah zelo verjetno za sprejem pripravljenih že letos, med temi je velik razkorak pri obdavčitvi dela zaposlenih in t. i. normirancev.

Tako kot priporoča OECD, vlada načrtuje ciljne ukrepe za boj z inflacijo, glede energetske draginje bodo ukrepi naslavljali določene skupine prebivalstva in industrije, je dejal Boštjančič.

Mesec: Novemu izračunu minimalnih življenjskih stroškov bomo prilagodili mehanizme socialne države

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je potrdil ciljni pristop pri boju z draginjo in med drugim napovedal, da se bodo osredotočili na najbolj socialno ogrožene, saj se najhitreje dražijo osnovne dobrine, kot so ogrevanje, energenti in hrana. Povedal je, da je ministrstvo naročilo nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in da bodo novemu izračunu prilagodili mehanizme socialne države. Ob tem pa bodo potrebni ukrepi, ki jih že pripravlja vladna skupina za draginjo, je dodal.

Glede davkov je Mesec dejal, da ne nasprotuje razpravi o njihovi spremembi, je pa ob podatkih o davčnem bremenu po državah poudaril, da višina davčnega bremena kaže tudi na obseg pravic, ki jih zagotavlja posamezna država. Tako bo za povečanje produktivnosti in odpravo razvojne vrzeli treba nameniti več sredstev za razvoj in raziskave, za ustavitev odseljevanja iz Slovenije bo treba ukrepati glede stanovanjske krize in ustvarjati priložnosti za mlade, za ureditev dolgotrajne oskrbe bodo potrebna tudi javna sredstva, je navedel. Pozdravil je stališče ministra za finance glede odpravljanja vrzeli med redno zaposlenimi in prekarnimi delavci. Mesec med možnostmi za povečanje produktivnosti vidi tudi v razvoju ekonomske demokracije z vključevanjem delavcev v lastništvo podjetij.

Ministrica brez resorja, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh je med drugim dejala, da že iščejo rešitve, ki naslavljajo izzive na področju digitalizacije, ki jih navaja poročilo. Tako je med drugim napovedala prizadevanja za pokritje belih lis, torej območij, ki niso komercialno zanimiva za pokritje s širokopasovnim internetnim dostopom, prav tako iščejo rešitve za zagotovitev cenejšega širokopasovnega dostopa, izboljšanje digitalnih spretnosti ljudi, za kar bo pomembno vseživljenjsko učenje, na dolgi rok pa tudi spremembe v izobraževalnem sistemu in povečanje izkoriščanja potenciala digitalizacije pri podjetjih. 

Vasle: Višje cene energije se prelivajo v ostale proizvode

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je med izzivi, ki jih navaja poročilo, izpostavil zvišanje produktivnosti, ki po njegovih besedah že 10 do 15 let stagnira. Pomembno bo tudi nasloviti demografske spremembe, saj se bo sicer povečal pritisk na javne finance. Države z več prostora v javnih financah pa se lahko učinkoviteje odzovejo v času kriz.

Inflacija po Vasletovih besedah postaja širše osnovana, višje cene energije se prelivajo v ostale proizvode. Za znižanje inflacije bo ključen konec vojne v Ukrajini, pomembno pa bo tudi ukrepanje politik, med drugim denarne. Evropska centralna banka (ECB) je tako začela postopno normalizacijo denarne politike s prenehanjem odkupovanja vrednostnih papirjev, na julijskem zasedanju bo ECB predvidoma zvišala ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke, septembra bi lahko sledil nov dvig za 0,50 odstotne točke, do dodatnih dvigov bi lahko prišlo v zadnjem četrtletju letos in prvem četrtletju 2023, je napovedal.

Direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Marijana Bednaš je med tveganji navedla vpliv višanja cen na pritiske po rasti plač, kar bi lahko vodilo v inflacijsko spiralo. Umar pričakuje, da bo inflacija letos nekaj odstotnih točk višja od 6,4 odstotka, kot so napovedali spomladi, in torej blizu napovedi centralne banke, ki je pri devetih odstotkih.

Glede fiskalne politike Bednaševa meni, da je smiselno iskati ravnotežje med kratkoročnimi, nujnimi ukrepi in iskanjem poti za konsolidacijo javnih financ. O možnostih, da bi dodatne zaposlene lahko zagotovili z aktivacijo šolajočih in starejših od 55 let, kar navaja OECD, Umar meni, da so omejene in da bo pomembno privabljanje tuje delovne sile.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nick73
05. 07. 2022 21.59
+4
Sam razmišljajo, kako bi ljudem naložili še več dela in jim pobrali, kar so uspeli zaslužit. Da bi prepolovili javno upravo, pa očitno ni pravne podlage.
Terminators
05. 07. 2022 14.59
+2
.....koja beda od vlade... ne vem zakaj smo jih že volili??
krpati
05. 07. 2022 12.16
+1
Eno vprašanje....kje so žulji na rokah?
ask me, not google
05. 07. 2022 11.00
+7
Kot Virant, Cerar in Sarec, bos ti tudi kmalu v pozabi, Golbcek. Pa sm te volil….
zoran pušenjak
05. 07. 2022 10.41
+4
Taki lenuhi lahko do 100 leta delajo, Edino sklepe na rokah si uničujejo z dvigovanje šalic za kavo
liklir
05. 07. 2022 10.11
+8
Ta Boštjančič je star 49 let. Me zanima, kako bi lahko opravljal delo, če bi bil star 67 let. Seveda mislim na konkretno DELO, ne pa na čepenje v parlamentu in gobcanje.
puspan
05. 07. 2022 10.05
+2
Nova davčna reforma od Svobode??! Saj drugega jim ne kaže, kot to. Dobiti denar od dela niso sposobni, zato bodo uvedli vse mogoče sorte novih dajatev in spet bo šlo lepo vse v maloro, kar je predhodna vlada ustvarila.
zoran pušenjak
05. 07. 2022 09.49
+6
Pravi pajaci nam vladajo. Želijo uničiti življenje ljudi za svoje lagodno življenje
martin celin
05. 07. 2022 09.49
+2
Od levih lahko pričakujemo le podražitve in davke drugače ne znajo kot demokrati ki ne znajo brez vojne.
mzz66
04. 07. 2022 21.59
+5
Normiranci, normiranci, normiranci. Sem pred letom dni šel na normiranca. pa nisem plačeval ne vem kako veliko davka. Sem pa plačeval računovodstvo, ki ga zdaj ne. In ta denar gre zdaj za davek državi, ker se mi nekako enako izide, nimam pa toliko papirologije, kot prej. Ampak samo 1% naj se dvigne davek normirancem in šel bom nazaj na knjigovodstvo, kot sem že bil. In rezultat: spet bo manj dobila država. Pametnjakoviči. Pojma nimajo.
rcarlos
04. 07. 2022 21.55
+6
Ded bi obdavčil nekaj, na kar že plačujemo davek :D ... Nwm zakaj ob novogradnji plačujemo za tretjino vrednosti bajte prispevkov? :D ... Hvala lepa, prvo položnico vržem v smeti, kaj mi boš prišel rubit, a nekaj za kar imam papirje in kar sem že plačal?... Ne se smešit no... Al pa ta je lovska, da bomo u penzijo hodl pr 67. letih :D ... Ja oni lahko, ko s qrcem ne mrdnejo ceu lajf in pojma nimajo kako življenje poteka v industriji ;) ... Taki so najbolj pametni, zgleda da bi radi, da nas kar pogrebna služba pelje iz šihta na britof :D ... Kaki ce***ci, tole ne bo šlo skozi, razen če bi nas radi videli v Ljubljani na protestih, tako kot nas je gledal JJ ;)
lojze3
04. 07. 2022 21.49
+0
Davek 1% na leto, mesec, na življensko dobo?
Mucamjau
04. 07. 2022 21.44
+2
Obdavčitev plač pa nebi tud povohal a ne? Je bla na mizi, pa ste jo lepo potlačili. Bravo vsem, ki ste glasovali za tale teater!
jodr
04. 07. 2022 21.37
+1
Upam, da mu bo reforma bolje uspela, kot v Savi.
Rob123
04. 07. 2022 21.35
+7
Vsak brez delneš lepo živi v SLO kdor dela ga pa molzejo najbolje je biti socialc al pa politik.
Mola
04. 07. 2022 21.06
+4
By by Zlovenija, selim svojo dejavnost :)
User2201357
04. 07. 2022 21.06
-3
Večina vlad v svetu je zadnjih 100 let nastavljena s strani kapitala in moči. Golob, Janša, Kučan itn. so vsi gledališki igralci, ki uprizarjajo resne politične komedije, ki ji večina verjame.
zajebant2
04. 07. 2022 21.02
+3
V jeseni bo tur la Slovenia
User768643
04. 07. 2022 20.39
+6
V naši državi se bo najbolj splačalo biti zguba, ki vse takoj za pravi. Vsem ostalim, sposobnim, ki si bodo kaj ustvarili, bo država pol vzela, da bo lahko pomagala zgubam.
alicante123
04. 07. 2022 21.32
+8
Zadrogirancem brez dneva delovne dobe pa se dodelijo socialna stanovanja in živijo bolje kot tisti, ki so 40 let garali za socialno penzijo.
krneki_123
04. 07. 2022 20.37
+0
Ta popolnoma nesposobna vlada nas bo pahnila vsaj 10 let nazaj. Nihče od strokovnjakov je ni povohal, ker nočejo biti krivci za ta popolno fijasko, ki nas čaka. To je resnica, pa četudi se mediji tako trudijo ne govoriti o tem. Ta svoboda je resnična diktatura. Na srečo ne bodo dolgo, trenja se že kažejo.