Slovenija

Oglaševalci in mediji pozvali k umiku predlagane medijske zakonodaje

Ljubljana, 07. 09. 2020 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska oglaševalska zbornica, Slovensko združenje medijev in vodstvo Radiotelevizije Slovenija so ministrstvo za kulturo pozvali, da umakne predlagani sveženj medijske zakonodaje, saj da ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Področje medijev zahteva ponoven celosten, poglobljen, strokoven premislek, ki se mora nato odražati v predlogih sprememb.

Predlagan sveženj medijske zakonodaje ima nemalo nasprotnikov.
Predlagan sveženj medijske zakonodaje ima nemalo nasprotnikov. FOTO: Damjan Žibert

Kot so opozorili v Slovenski oglaševalski zbornici, bi se s petodstotnim deležem rtv-prispevka in posebno obdavčitvijo kabelskih operaterjev, ki bi prizadela končne naročnike, oblikoval največji državni medijski sklad pod neposrednim nadzorom vsakokratne vladajoče politike, namenjen za financiranje medijev in še zlasti nepridobitnih televizijskih programov posebnega pomena.

"Škarje in platno sta po predlogu novele v rokah vsakokratnega ministra za kulturo, ki bi skozi predlagane pristope lahko samovoljno odločal o razdelitvi sredstev. Na ta način se odpira vrata nedopustnemu vplivu vsakokratne vladajoče politične opcije na svobodo in neodvisnost medijev," so zapisali.

Namesto da bi zakon na sistemski ravni zagotovil največjo možno mero transparentnosti in strokovnosti pri dodeljevanju sredstev, po oceni zbornice na široko odpira vrata arbitrarnemu odločanju in tudi klientelizmu. Ob tem uvaja nadaljnjo komercializacijo javnega servisa tudi na škodo drugih subjektov na trgu, so še prepričani.

Predlagane spremembe zakona o medijih – tudi v luči predlaganih sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija, zakona o Slovenski tiskovni agenciji in zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah – bi po oceni zbornice povzročile gospodarsko škodo nekaterim osrednjim televizijskim medijem in ukinile komercialne radijske mreže, ki so pomemben del slovenske medijske krajine že vrsto let.

Kritični so tudi do predlaganih sprememb na področju koncentracije v medijih, ki jim v delu nasprotuje tudi agencija za varstvo konkurence, ter na področju kabelskih operaterjev, ki izdajateljem tv-programov odrekajo pravice, ki jim pripadajo po drugih predpisih.

Zato oglaševalska zbornica in združenje medijev pri zbornici predlagatelja pozivata, da predloge novel zakonov s področja medijev umakne. "Verjamemo, da s popravki ni mogoče zagotoviti, da bo Slovenija dobila sodoben predpis, ki bo zagotovil primerno pravno okolje in temelje za obstoj in razvoj slovenskih medijev, njihovo svobodo in neodvisnost ter odgovorno in svobodno novinarstvo. Pri ponovnem razmisleku je nujna vključitev strokovne javnosti in deležnikov v vseh fazah postopka – od priprave do končne uskladitve," so pozvali.

Oglaševalska zbornica je s stališči in pobudami k predlogu novele zakona o medijih pisno seznanila tudi poslance. 

Tudi na RTVS pozvali k umiku predlogov sprememb medijske zakonodaje

Tudi vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na novinarski konferenci izrazilo nestrinjanje s predlogi sprememb medijske zakonodaje in ministrstvo za kulturo pozvalo, naj jih umakne. Večkrat je bilo slišati opozorilo, da zakonski predlogi RTVS potiskajo proti komercialnim medijem, kar da je za javni medijski servis nesprejemljivo.

Generalni direktor zavoda Igor Kadunc je poudaril, da predlogi vseh treh novel medijskih zakonov, ne le novela zakona o RTVS, posegajo v sredstva, s katerimi razpolaga zavod. Po njegovih besedah bi RTVS ob uveljavitvi zakonskih predlogov neposredno izgubil okoli 7,7 milijona evrov, izločitev oddajnikov in zvez pa bi ga prikrajšala za dodatnih nekaj manj kot deset milijonov evrov.

Zavodu že zdaj na letni ravni primanjkuje približno osem milijonov evrov. Kadunc je spomnil, da je imel RTVS lani na razpolago šest milijonov evrov manj kot leta 2012. Od tega leta naprej se po njegovih besedah nobena vlada ni ukvarjala s prihodnjih razvojem RTVS. Zanikal je očitke, da zavod težkega finančnega položaja ne rešuje z racionalizacijo in reorganizacijo.

Kadunc je izrazil prepričanje, da zaradi odgovorne presoje strank in poslancev zakonski predlogi v zdajšnji obliki vendarle ne bodo sprejeti. Pojasnil je, da so v zvezi s predlogi sprememb medijske zakonodaje na ministrstvo za kulturo naslovili obsežen nabor analiz in pripomb. Poudaril je pripravljenost vodstva RTVS za tvorno sodelovanje pri pripravi strokovnih in celovitih sprememb. Dodal je, da se nikakor ne strinja z razlago ministrstva o obstoju "teoretične možnosti", da bi RTVS s predlaganim zakonskim svežnjem lahko dobil dodatnih deset milijonov evrov. Po njegovih besedah namreč zakonski predlogi niso spisani na realnih finančnih predpostavkah. Enako sta opozorila tudi direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak in direktor Radia Slovenija Mirko Štular.

Zakonski predlogi po Štularjevi oceni vodijo k destabilizaciji javnega medijskega servisa na škodo javnosti. Po njegovih besedah se na radiu zaradi krčenja sredstev soočajo z vse večjimi kadrovskimi težavami ter z zastarelimi studii in opremo. Poudaril je, da bi uveljavitev zakonskih predlogov osiromašila programsko ponudbo. Pri tem je opozoril, da so programi, ki so ključni za javni servis, običajno tržno nezanimivi.

Z enakimi težavami se po besedah Gorščakove soočajo tudi na televiziji. Pojasnila je, da so zaradi tega že zdaj na "minimumu" lastne produkcije. Dodala je, da spremembe zakonodaje, ki jih predlaga ministrstvo, niso le napad na javni medijski servis, temveč nasploh na slovensko kulturno identiteto in jezik. Pri tem je opozorila na pomen javnega servisa pri razvoju demokratičnih standardov v državi.

V škodljivost zakonskih predlogov je prepričana tudi predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Simeona Rogelj. Po njenih besedah bi ob uveljavitvi predlogov lahko na RTVS izgubilo delo do 500 oseb, kar je četrtina vseh zaposlenih, pri čemer bi bili najprej na udaru novinarji in kulturno umetniški ustvarjalci. Opozorila je tudi na škodo, ki bi jo utrpela regionalna RTV centra Maribor in Koper.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
07. 09. 2020 16.02
+6
Vsekakor ni prav,da moramo RTV s" prispevkom"proti svoji volji podpirati vsi. Naj zmanjšajo število zaposlenih,če jim ne gre. Tako se naredi v vsaki firmi,ki ne posluje dobro. Za EMO,Evrovizijo in potovanja v tujino pa imajo denar? Pa,da se Miša Molk in podobni pasejo tam za nobeno delo in dobre plače?
BETONSKI
07. 09. 2020 16.10
+4
A MIŠA MOLK ŠE NE BO ŠLA V POKOJ,SAJ SE PASE NA TV ŽE 50 LET? ZA GOVORIT KAR J PAŠA JE PA DOBRA,NOBENE RESNICE NI V NJENIH POGOVORNIH ODDAJAH. VPRAŠA SAMO TISTO ,KAJ ŽELI ,DA JI BO SOGOVOREC REKEL,VIŠEK JE BIL POGOVOR Z AMBROŽIČEM.
JApajaDAja
07. 09. 2020 15.33
-1
bo tepina demantiral pezdirčeve navedbe, trditve...če,, kdaj?!
BETONSKI
07. 09. 2020 15.29
+7
TISTI KI RTV PODPIRA ,TO KAR DELA IN LAŽE NAJ TUDI PLAČUJE PRISPEVEK LAHKO PLAČA TUDI VEČ ČE MISLI DA RTV POROČA RESNICO,KDOR Z DELOM RTV NI ZADOVOLJEN IN RTV NE PODPIRA NAJ NE PLAČA.
revolucijakorupcijafasizem
07. 09. 2020 14.10
+7
ni ga medija resnico že vaš slogan je vedno prvi?bodite prvi z resnico ne ugibanjem
JApajaDAja
07. 09. 2020 14.07
+7
samo pompozni naslovi, brez vsebine in zaključkov,z "najbi" teorijami vzdržujejo rumene medije in njih branje! to ni več novinarstvo vredno resnih medijev!
brillen
07. 09. 2020 13.48
+6
A ni zanimivo, takoj ko komentarji niso v "pravilni" članek kam nekam izgine. V kakšnem drugem primeru bi to bilo na prvi strani sto let hmmm...
eurosapiens
07. 09. 2020 13.32
+9
mediji pri nas so katastrofa zato bolje čimanj spremljat ... novinarji rabijo potrditev kaj smejo objavit in kaj ne ... potem pa se pritožujejo da novi zakon posega v njihovo neodvisnost ... saj nikoli niso bili neodvisni in nepristranski ... že zaradi oglaševalcev ne
JApajaDAja
07. 09. 2020 13.57
+5
novinarji morajo ščititi interese lastnikov,ki jih sofinancira država-torej vsi davkoplačevalci! samo dejstva in resnico bi pisali o vsakem in vseh,pa ne bi bilo nobenega problema!
Uporabnik1295675
07. 09. 2020 13.28
+12
Saj bi napisal svoje mnenje, ampak žal ni v skladu s političnimi delavci na 24ur. Že ta komentar je za 24ur preveč, zato bo v kratkem izbrisan.
riss
07. 09. 2020 13.27
+9
Strinjam se z umikom medijske zakonodaje v zameno, da se zniža število zaposlenih za 50%, s tem se bo racionalizirala RTV SLO. Neodvisna pa mora postati, kar pa že dolgo ni in je to popolnoma levo usmerjen medij, zato se tudi zaposleni in tudi vse leve stranke prizadevajo, da se ne zgodi nič. OK, naj se ukine obvezno plačevanje naročnine in jih ne bo nihče obtoževal za pristranskost. Finančno pa jih naj živijo leve stranke s pomočjo njihovih bogatih simpatizerjev, tako iz SLO, kot tudi iz tujine. Vse je tako enostavno!
sinhron
07. 09. 2020 13.24
+0
Danes imate pa veliko dela na tem portalu tisti iz Trstenjakove , vam tako dobro plačujejo ali pa ste sami tako nerazgledani , da ne vidite in slišite drugega kot liderjevo zavajanje , ki je za vas blagodejna glasba . Tu ne gre za drugega kot za uničenje javnih medijev in prosperiranje medijev blizu SDS , KI POVELIČUJEJO JANŠIZEM !
fafajonka
07. 09. 2020 13.20
+7
kdor obvladuje medije ki so četrta veja oblasti obvladuje vse
fafajonka
07. 09. 2020 13.16
+11
če v gospodarstvu odpuščajo zaposlene bi morali isto storiti tudi v medijih
Al83
07. 09. 2020 13.00
+22
Lažne novice so orodje oligarhije in sovražnik ljudstva.
zlatko#8
07. 09. 2020 12.52
+20
RTV komunistično trobilo ukinit. Ali ga pa naj plačujejo komunisti.
stoj?kov
07. 09. 2020 13.30
+1
SLObunkeljn
07. 09. 2020 13.38
-1
Nora24 s sateliti je pa res pravo "komunistično trobilo" v slabem oz. najslabšem pomenu te besede ... nekdanje Filmske novosti bi jim zavidale :)))))
Janki
07. 09. 2020 12.50
+17
Bitka proti novi medijski zakonodaji je poleg klasičnega spopada z JJ tudi zadnja bitka za preživetje ekonomsko nevzdržnih modelov Večer, Dnevnik, Delo, Pop TV in tabloidiv Odlazek, ki brez proračunskih subvencij ne morejo prežoveti več kot 2 leti.
ROMELS
07. 09. 2020 12.44
+16
Koliko slovenskih firm je šlo v stečaj? Naj še gre RTV ljubljana. Naj tudi novinarji občutijo , kaj so doživljali delavci, ko so ostali brez dela.
INAZ
07. 09. 2020 12.39
+17
Napad na medijske laži in manipulacije je napad na svobodo tiska. Pravzaprav je vsaka kritika novinarskega dela napad na svobodo tiska. Nad levosučnimi novinarji je samo modro nebo in pa seveda bralci, ki jih je čedalje manj.
brillen
07. 09. 2020 12.44
+20
Se strinjam ja. Novinarji preprosto ne prenesejo nobene kritike, njih in njihovega dela se ne sme kritizirati. In za laži, manipulacije nikoli nihče ne odgovarja. To je velik problem pri nas.
Bukowc13
07. 09. 2020 14.08
+1
Svoboda tiska????!!!! "Novinar z dokončano šolo", naj bi objavljal novice, ki so resnične. Novinarji, ne vsi, nimajo niti etike niti morale. Očitno etika in morala nista predmeta na fakulteti. Mislijo, da se njim nič ne more zgoditi. Niti prometna nesreča, niti nesrečen padec,....doma, v službi,.... Imajo se za bogove, ki veliko ljudem uničijo življenje. Ampak, še vedno imaš prijatelje, znance, ki tem "novinarjem" ne nasedejo. Pomembno je, da človek misli s svojo glavo. Pa lep dan vam želim.
Wahl
07. 09. 2020 12.38
+5
Tisti, ki je prišel stat pred parlament in s seboj prinesel kipec dečka s piščalko bi ta čas zabit na trgu porabil za loščenje kipca z dremelom.
brillen
07. 09. 2020 12.35
+12
Zgleda, da je nekdo mački konkretno stopil na rep haha.
macek_garfield
07. 09. 2020 12.35
-2
novatv.hu je edini relevantni medij na slovenskem podrocju oddaja kdo nam laze pa edina upostevanja vredna oddaja pa to
brillen
07. 09. 2020 12.38
+8