Slovenija

Ognjeni zublji, ki so goltali Kras, skozi fotografski objektiv

Ljubljana, 16. 01. 2023 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Parku vojaške zgodovine so odprli novo fotografsko razstavo Požar na Krasu 2022. "Ko smo gledali gasilske konvoje, ni bilo nikogar, ki se ne bi zavedal te velike borbe z ognjeno stihijo. Kljub tragiki dogodka lahko ponosno rečemo, da si vsi, ki so bili udeleženi pri gašenju požara na Krasu, zaslužijo veliko zahvalo," je poudaril minister za obrambo Marjan Šarec.

Nova razstava, ki jo je Park vojaške zgodovine pripravil v sodelovanju z Uradom Vlade RS za komuniciranje, vključuje fotografije izbranih slovenskih fotografov in novinarjev. Ti so v svoje objektive zajeli apokaliptično dogajanje tistih dni, pa tudi napore vseh, ki so se borili z ognjeno stihijo. Med razstavljenimi je tudi fotografija našega fotografa Luka Kotnika. 

Čeprav je bil požar nekaj, kar bi si morda želeli čim prej pozabiti, pa ne gre pozabiti tistih, ki so z velikimi napori in tudi odlično organizacijo uspeli požar ukrotiti ter ga tudi pogasiti. Kot izjemen uspeh velja namreč izpostaviti dejstvo, da kljub tako obsežni katastrofi ni bilo človeških žrtev niti resnejših poškodb, prav tako ni pogorel noben stanovanjski objekt.  

Razstavo je na krajši slovesnosti v Parku vojaške zgodovine odprl minister za obrambo Marjan Šarec in bo tako na zunanjih kubusih pred vhodom v Park vojaške zgodovine vse do septembra obiskovalcem pričevala v spomin in opomin, pa tudi v zahvalo vsem sodelujočim pri gašenju požara, ki je zaznamoval leto 2022.

Požar na Krasu, ki je izbruhnil 15. julija in v 17 dneh zajel kar 3.705 hektarjev površin, je močno zaznamoval leto 2022 v Sloveniji. Z največjim požarom v zgodovini Slovenije sta se poleg več kot 15.000 gasilcev spopadali tudi Slovenska vojska in Policija, z različnimi aktivnostmi pa so se v gašenje požara ter reševanje življenj in premoženja vključile tudi razne druge službe – Civilna zaščita, Zavod za gozdove Slovenije, zdravstvena služba ... 

Navdihujoča je bila velika množica prostovoljcev, ki so skrbeli za hrano in pijačo, zbirali prispevke za gasilce ali pomagali pri izsekovanju protipožarnih presek. Slovenija se je zopet izkazala – vsa država je kot ena velika družina skozi vso drugo polovico julija 2022 trepetala za Kras in vsak je bil pripravljen narediti vse, kar je bilo v njegovih močeh, da bi bil požar čim prej pogašen. Glede na to, da je bilo zaradi izjemne suše in velike vročine požar zelo težko obvladovati, so na pomoč Republiki Sloveniji priskočile tudi sosednje ter prijateljske države: Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, Slovaška in Romunija, so spomnili v Uradu vlade za komuniciranje.

Razstava po požaru na Krasu
Razstava po požaru na Krasu FOTO: Aljoša Kravanja

Vsi, ki so bili udeleženi pri gašenju požara, si zaslužijo veliko pohvalo

Ob tej priložnosti je v Pivki potekala tudi okrogla miza, ki jo je Park vojaške zgodovine organiziral skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in Uradom vlade za komuniciranje. Na okrogli mizi, s katero so se spomnili požara, ki je opustošil Kras, so sodelovali vodja intervencije Simon Vendramin, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, vodja sežanske izpostave Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček, poveljnik letalske enote Policije Dejan Kink, predstavnika Slovenske vojske podpolkovnik Matjaž Bončina in major Primož Pintar ter direktorica zavoda Miren Kras Ariana B. Suhadolnik. Zbrane je nagovoril minister za obrambo Šarec, ki je izpostavil, da nas je požar naučil, da lahko vse sile, ko sodelujejo, če se vključijo takoj, vedno preprečijo najhujše: "Ko smo gledali gasilske konvoje, ni bilo nikogar, ki se ne bi zavedal te velike borbe z ognjeno stihijo. Kljub tragiki dogodka lahko ponosno rečemo, da si vsi, ki so bili udeleženi pri gašenju požara na Krasu, zaslužijo veliko zahvalo, ker so prebivalcem vlili upanje, da tradicionalne vrednote še živijo in da se je vredno truditi za človeka in družbo."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Phan Thi Kim Phuc
16. 01. 2023 20.23
+1
najprej naj razčistijo pojme kaj je apokalipsa ali konec sveta. ...Kras je požaru hvaležen in vse bo rastlo še bolje
jj car
16. 01. 2023 19.15
+4
Razstava v Pivki?! Pa kaj ni boljšega prostora na Krasu? Imate Cerje ki je top lokacija!!