Slovenija

Ogorčeni policisti: Njihov počitniški kamp bo namenjen migrantom

Debeli rtič, 13. 08. 2018 21.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.G. / Š.B. / M.K. / STA
Komentarji
231

Nekdaj počitniški kamp za policiste bo, kot kaže, kmalu postal azilni center. Tako se je odločila odhajajoča Cerarjeva vlada, ki bo bungalove na Debelem rtiču po novem uporabljala za namestitev prebežnikov. Na uradu za integracijo migrantov zagotavljajo, da bodo zapolnjeni le, če v drugih azilnih domovih ne bo prostora, civilna iniciativa pa se proti temu bori s peticijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bungalovi bodo služili za namestitev prebežnikov
    02:41
    Iz 24UR: Bungalovi bodo služili za namestitev prebežnikov
  • Iz 24UR ZVEČER: Priprava države na morebitni nov val beguncev
    03:44
    Iz 24UR ZVEČER: Priprava države na morebitni nov val beguncev
  • Iz 24UR ZVEČER: O pripravljenosti policije
    03:37
    Iz 24UR ZVEČER: O pripravljenosti policije

V majhnih bungalovih na Debelem rtiču, le nekaj korakov od obale, so v preteklosti počitnikovali policisti in uslužbenci notranjega ministrstva.

V bungalovih bi dom našli predvsem mladostniki in družine

"Leta smo tudi s svojim denarjem gradili in vzdrževali te bungalove, zdaj pa nam jih bodo vzeli in vanj naselili migrante," se jezijo policisti, zaskrbljeni so tudi domačini.

Alen Pečarič iz Policijskega sindikata Slovenije pravi: "Hišice stojijo in propadajo, že tri leta so zaprte."

A kmalu bi lahko bungalovi dobili nove stanovalce. Urad za oskrbo in integracijo migrantov želi namreč sem namestiti prebežnike. Tu naj bi dom našli predvsem mladostniki in družine. Urad ob tem še zatrjuje, da bodo na Debelem rtiču migranti nameščeni ob predpogoju, da so druge nastanitvene kapacitete za najbolj ranljive skupine prosilcev za mednarodno zaščito že zasedene.

V uradu za oskrbo migrantov opominjajo, da so bile dosedanje aktivnosti namenjene vnaprejšnji pripravi na večje število migrantov, če bi do njega prišlo.
V uradu za oskrbo migrantov opominjajo, da so bile dosedanje aktivnosti namenjene vnaprejšnji pripravi na večje število migrantov, če bi do njega prišlo. FOTO: POP TV

Urad želi prispevati k boljši ozaveščenosti

V uradu za oskrbo migrantov opominjajo, da so bile dosedanje aktivnosti namenjene vnaprejšnji pripravi na večje število migrantov, če bi do njega prišlo. S sprotnim informiranjem bodo skušali prispevati k boljši ozaveščenosti.

V Uradu za oskrbo in integracijo migrantov so pojasnili, da je urad ob ustanovitvi od notranjega ministrstva prevzel v upravljanje in uporabo tudi večji del kompleksa na območju Debelega rtiča, ki je v preteklosti deloval zgolj za potrebe ministrstva.

Urad je v zvezi z lokacijo na Debelem rtiču že objavil tudi dva razpisa, katerih uresničitev pa bo, kot so pojasnili že pred časom, aktivirana šele, če se bo pojavila potreba po tem. Eden teh je razpis za izvajanje oskrbe s prehrano migrantov. Vrednost javnega naročila je 1,3 milijona evrov, izvajalec pa še ni izbran. Poleg tega je urad objavil razpis za varovanje objektov, ljudi in premoženja. Njegova vrednost je nekaj več kot 840.000 evrov.

Ob tem so v uradu sicer ponovno poudarili tudi, da lokacija ni umeščena v kompleks, kjer deluje Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič, kjer svoje aktivnosti opravlja Rdeči križ Slovenije.

Domačini nad idejo niso navdušeni, policisti se počutijo okradene

Domačini in turisti nad njihovo idejo niso navdušeni. "V Sloveniji je veliko primernejših prostorov, ne pa neke mobilne hiške, tik ob morju z neurejenimi sanitarijami," pravi eden izmed njih, drugi pa dodaja: "Glede na to, da je naša obala tako majhna, se mi zdi razmišljanje v to smer trapasto."

Pečarič: "Policisti so nad takim početjem s tem premoženjem, ki je namenjeno za počitniško dejavnost, za oddih in rekreacijo zaposlenih, ogoročeni."
Pečarič: "Policisti so nad takim početjem s tem premoženjem, ki je namenjeno za počitniško dejavnost, za oddih in rekreacijo zaposlenih, ogoročeni." FOTO: POP TV
Čeprav neuradno v zadnjih letih za najem ni bilo pravega interesa, so možje v modrem nad potezo vlade ogorčeni. Pečarič iz policijskega sindikata dodaja: "Policisti, ki nas kličejo, se počutijo, kot da so okradeni, kot da jih nekdo krade." Sindikalisti še zatrjujejo, da so številni policisti leta vlagali v to posestvo: "Takrat je bilo pač v lasti ministrstva za notranje zadeve in zaposleni so rade volje prispevali. S tem se je gradilo in vzdrževalo." Nekateri naj bi se na račun tega odrekli tudi delu regresa. "Policisti so ves tale teren sami očistili. To je bilo vse zaraščeno z robidovjem, zdaj pa tega ne morejo koristiti," pravi domačin.

Policisti bodo iskali pravne možnosti, civilna iniciativa je sprožila peticijo

Poiskali bomo tudi vse pravne možnosti, da se še pravočasno ustavimo njihovo namero, zaključi Pečarič: "Policisti so nad takim početjem s tem premoženjem, ki je namenjeno počitniški dejavnosti, oddihu in rekreaciji zaposlenih, ogoročeni."

Kmalu bi lahko bungalovi dobili nove stanovalce. Urad za oskrbo in integracijo migrantov želi namreč sem namestiti prebežnike.
Kmalu bi lahko bungalovi dobili nove stanovalce. Urad za oskrbo in integracijo migrantov želi namreč sem namestiti prebežnike. FOTO: POP TV

Civilna iniciativa pa končanje aktivnosti za vzpostavitev migrantskega centra na Debelem rtiču zahteva s peticijo. Podpisniki peticije zahtevajo, naj notranje ministrstvo opusti dejavnosti, vezane na nastanitev prosilcev za azil v počitniške objekte na Debelem rtiču. Kot so zapisali, je slovenska obala tako majhna, da lahko "v prvi vrsti pravico do uporabe plaže in morja zahtevajo državljani Slovenije". Kot je razvidno s seznama, se je pod peticijo na spletu podpisalo nekaj več kot 3000 ljudi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (231)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mejacrnikal
17. 08. 2018 22.05
+2
Obala je ze tako najbolj multikulturna v celi drzavi,migranti iz bliznjega vzhoda je zadnje kar bi si se zeleli....
mejacrnikal
17. 08. 2018 22.04
+4
Hoteli ste levicarje,imejte njih in migrante
stajerc50
16. 08. 2018 08.05
+6
Joj joj kam smo prišli...pa kaj sploh poslušamo tote naše trotle v parlamentu...kak bo te to zgledlo da nam vodi državo en pol pismen tišler, ki ga od zadaj poriva kučko in kompanija...ki se jim fučka za naš narod, itak jim že matilda počasi trka na vrate...mi ki pa se zavedamo, da gre za našo prihodnost in prihodnost naših otrok...bogi otroci, ko se zamislim kaka prihodnost jih čaka...mi rata kr slabo. Hvala za tako politiko šarči...če misliš tako delat kot tvoj predhodnik...potem se ti slabo piše...Sem inženir pa dobim na mesec 900 eur...moja punca pa minimalko...z tem morama preživet dva mala otroka, položnice, vrtec, oblačila, hrana tako, da na koncu mesca smo na ničli...vi pa boste fujtrali z našim denarjem prišleke, ki bodo cele dneve posedali in se sončli na obali, bivali in hranli se zastonj, ustrahovali ljudi...zastopil bi če bi šlo to za prave begunce z malimi otroki...ko pa vidim fante stare od 20 do 30 let pa mi nekaj ne štima...rešitev je: pokasirajte denar za njih če ga že tako rabite, *. lp
penintheass
16. 08. 2018 09.01
-8
Najprej se nauc uporabljat s in z potem pa siri sovrastvo. Takim bi jaz takoj vzel otroke. Upam, da si jim razlozil, da bodo morali v solo hodit in ne lenarit v soli tako kot sta ti in tvoja..
stajerc50
16. 08. 2018 09.27
+5
Kaj zdaj pa nekatere moti že pravopis, tu ga pa res ne potrebujemo... Kdo širi sovraštvo, takšni eksperti kot ste vi...kdo je lenuh, nimajo vsi take sreče da bi bli zaposleni na ministerstvu in na socjali...takim lenuhom v naši državi gre najlepše...Ti tam itak ne veš kaj je pravo delo in izkoriščanje delavcev...ugrizni se za jezik...ne vem če nimaš doma televizije pa radija da pišeš take bedarije, kot da živimo v pravlici...pelte si jih domov pa jih živite, bi vas rad videl če boste mirno spali!!!
Enik
14. 08. 2018 21.51
+15
Ne razumem, kako vlada, ki je odstopila, ko ni hotela več prevzemati odgovornosti, spet rine v odločanje.. To mi je bolano.. Pa nisem Janšev fan, ampak če si odstopil, se odrekel, potem se ne rini nazaj, kjer ti je bilo hudo!!! Butale..
penintheass
16. 08. 2018 09.01
-7
bojer
14. 08. 2018 18.52
+12
Trenutna vlada pa res ni počela nič razen škode. Sedaj bi "jih" naj še v zaščitena območja naseljevali. Kako si predstavljajo na tistih nekaj metrih obale s turisti, ljudmi, ki so na zdravljenju in domačini željnimi miru in sprostitve.
bojer
14. 08. 2018 18.53
+7
To naj bi bila izpostava Ljubljane, a jih Jankovič noče več.
bojer
14. 08. 2018 18.54
+4
Svojega denarja so vredni tudi policaji, zakaj objekti samevajo in taka lokacija.
alenka.NN
14. 08. 2018 17.49
+15
Sramota od sramote, še to malo obale kar imamo bomo dali ''vilkomen''...naj raje odstopijo mladinskemu centru na Debelem rtiču, bodo slovenski otroci in starši kaj imeli od tega, če že policija ne ve kaj s tem kompleksom narediti...tega cerarja pa že sterajte nekam..:(
MeaParvitas
14. 08. 2018 16.31
+9
Ta kamp propada že dve desetletji, vse od takrat, ko notranje ministrstvo ni več lastnik. Naj kdo od policajev pove, kdaj se je nazadnje dalo letovati tam? Bodo pa migranti imeli le kratek sprehod do Italije. Me prav zanima, kako bodo odreagirali naši sosedje...
penintheass
14. 08. 2018 17.36
-10
Zaradi stirih druzine se pa res ne bodo vznemirjali. Saj niso Slovenci.
KOKERŠPANJEL
14. 08. 2018 13.49
+30
Sramota, počitniški dom zgrajen oz. bivalni objekti postavljeni s soudeležbo policistov, sedaj pa bo enostavno na razpolago za begunce oz.migrante. V Sloveniji pa toliko praznih vojašnic iz obdobja JLA in še pod nadzorom bi lažje imeli begunce. Upam, da civilna iniciativa prepreči namero vlade!!!!!!
macro
14. 08. 2018 15.44
-3
macro
14. 08. 2018 15.44
+2
Brabus
14. 08. 2018 13.36
+22
Bohinj in Bled ima čudovite parcele, kar slovencu ni dovoljeno, njim bomo pa lahko zgradil komfortna stanovanja po predpisih, ki veljajo za migrante.
martinov
14. 08. 2018 13.23
+7
Ogorčeni so lahko policisti, ko je bilo treba plačat in kasneje dobiti od sindikata boniteto. katera se jim obračuna v davčno napoved. Dražje kot da bi šel v en ceneni hotel na Hrvaško, kjer ti dajo še hrano, sicer ceneno, pa vendar "Bolje išta, nego ništa"
laycan
14. 08. 2018 13.21
+20
Z dneva v dan nova presenečenja. Pa še nova levičarska vlada je naklonjena, po novem izrazu, prebeznikom.
Transformerji
14. 08. 2018 12.30
-7
Glede na tisto, kar sem napisal nekje globoko spodaj - samo revni otroci na Debelem rtiču bodo imeli družbo revnih migrantov..... bodočnost sveta - dobro premešani, revni in bogati!
Transformerji
14. 08. 2018 12.36
+22
Imamo pa veliko otrok, ki tudi do Debelega rtiča ne pridejo - za tiste je pa posebna akcija, kjer se tudi preko TV zbira denar......
penintheass
14. 08. 2018 12.55
-1
martinov
14. 08. 2018 13.27
-8
Debeli Rtič v večini zasedajo otroci bogatih staršev, da lahko v miru užijajo na kakšni drugi destinaciji !!!!
antilevi?ar
24. 08. 2018 13.36
+1
ti si totalni bedak, žal ne znam kaj naj ti drugega rečem. Prej preveri preden izustiš kaj takega. Preveri kateri in čigavi otroci so na mladinskem okrevališču,.večina njih s podporo prijateljev mladine in prijaznih slovencev, ki namenijo denar za te otroke
brabusednet
14. 08. 2018 12.20
-24
Ti policisti so ziher Janševi,da že novi vladi delajo probleme.Levičarji to je sigurno njegovo maslo,wilkomen migranti.Prav jim bodi,ko pride do štrajka jih pa branijo.
penintheass
14. 08. 2018 12.55
+4
Aha uni z mladenko so pa Kucanovi al kako?
Boško1980
14. 08. 2018 12.19
+10
Ja moderator saj vemo zakoga navijaš!
penintheass
14. 08. 2018 12.50
-8
Tebe bi morala policija obiskat, ne pa moderator.
penintheass
14. 08. 2018 12.56
-6
Boško1980
14. 08. 2018 13.05
+5
Mare2020
14. 08. 2018 12.07
+34
Migranotom počitniške apartmaje, slovenskim otrokom pa "varne" sobe za zasliševanje po Goebelsovi metodi.
Boško1980
14. 08. 2018 12.05
+18
Dragi penintheass in čarovnik Ker zunaj lepo dežuje in imam fraj dan bom lepo spil kavico ob šilčku domačega ,počakal da domov pride ženkica v krilcu ! Potem pa si bom privoščil malo ljubezenskega cartanja vama pa želim obilo veselja ob gledanju sprehajajoče rjuhe!
penintheass
14. 08. 2018 12.52
-12
Moski sovinizem je seveda zacetek vse te zgodbe. Beli evropski moski mora seveda nekaj spit, predno pride zena domov.
Boško1980
14. 08. 2018 12.56
+8
Mi lahko, brez da se nas javno biča itd...
Boško1980
14. 08. 2018 13.13
+8
Tudi moja žena spije kaj alkoholnega ko ji je! A lahko tvoja?????
penintheass
14. 08. 2018 12.04
-28
Malo vas je malo vas je... samo glasni ste. Tipicna lastnost strahopetcev. Slabi mali ljudje ste. In kmalu se vam bo ta majhnost vrnila z obrestmi..
Boško1980
14. 08. 2018 12.11
+18
Uh se že kaže miroljubnost! Leta 44 smo tudi bili majhni in 91 tudi pa smo še zmeraj svobodni Res mamo butasto politiko ampak smo še vedno svobodni Ti pa boš kmalu culice pakiral!
penintheass
14. 08. 2018 12.53
-8
Ne skepaj po sebi. Enkrat ste nas ze izdali, pa nas boste se enkrat, in potem ko ene p bezali.
Boško1980
14. 08. 2018 12.58
+10
Mislim da se ti kisa v prazni glavi al pa ti mušice noter letajo!
HorstWiesel
14. 08. 2018 11.50
+47
Močno dvomim, da je večina Slovencev pripravljena sprejti migrante, jih futrati in prenašati njihovo neujemanje z našim okoljem, kulturo, navadami, običaji, zakoni, redom,......
HorstWiesel
14. 08. 2018 11.56
+30
Močno dvomim, da je večina Slovenev pripravljena sprejeti poslabšanje varnostne, demografske, kulturne,... slike, povečanje stopnje vseh vrst kriminalitete,...
penintheass
14. 08. 2018 12.53
-15
emilzapata
14. 08. 2018 11.36
+40
pred dnevi so začeli v nekem nasadu sadje z obiranjem zgodnji sort, nisem videl niti enega zažganega, samo bele, v glavnem pa šepajoče slovenske upokujence, ki jim državna miloščina ne zadostuje za skromno preživetje. Tudi mladi so bolj izjema kot pravilo.
HorstWiesel
14. 08. 2018 11.29
+34
jest res enih ne razumam, kako si želijo spremeniti in poslabšati varnostno, kulturno, nacionalno, etnično,....... podobo, sliko v Sloveniji.
penintheass
14. 08. 2018 11.31
-51
Raznolikost in odprtost nas bogati. Vasa ideja nas pa siromasi.
Boško1980
14. 08. 2018 11.32
+23
HorstWiesel
14. 08. 2018 11.36
+34
Hvala lepa za to bogatenje. Če si bom zaželel tovrstnega bogatenja bom šel z kak teden dva v arabijo. Mogoče bi si ogledal kako kamenjanje za začetek, da začnem intenzivno z bogatenjem...
penintheass
14. 08. 2018 11.41
-40
Ko pa tvoj fotr pijan tvojo mamo pretepa si pa tiho revcek
Boško1980
14. 08. 2018 11.45
+16
Ti kaj rečes ko drugače misleče kamenjajo
HorstWiesel
14. 08. 2018 11.46
+21
Ne trapaj nekaj na pamet ker pojma nimaš kako in kaj je pri meni. Raje se osredotoči na konstruktivno argumentiranje, zakaj naj bi Slovenci dovolili, da se nam poslabša varnostna, etnična, nacionalna, tudi barvna, kulturna,... slika?
Boško1980
14. 08. 2018 11.47
+11
Ko pa se strezni je ok, tvoj pa je skoz verski idiot!!!