0°C

Mesečni stroški ogrevanja tudi do 300 evrov, stanovalci razmišljajo o tožbah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Sandra Boršič /
KOMENTARJI
159
Vrag je odnesel šalo, vsega imamo dovolj, če bo treba, gremo na sodišče, so jezni številni stanovalci sosesk po Sloveniji, ki te dni že dobivajo astronomske položnice za ogrevanje. V sredo so bili na nogah stanovalci v Domžalah, pojavljajo se težave v Novem mestu, Senovem, Grosupljem, na Jesenicah in še kje, kjer plačujejo poslovno ceno ogrevanja, pa čeprav imajo v bloku samo stanovalce, ki živijo v svojih stanovanjih. Gre res za dogovor med upravniki in dobavitelji, kot pravijo na ministrstvu za infrastrukturo?

VEČ VIDEOVSEBIN

03:59

Iz 24UR ZVEČER: Astronomske položnice za ogrevanje

11:48

Iz 24UR ZVEČER: Sirše in Udovič o podražitvah ogrevanja

Več stanovanjskih blokov v Domžalah se ogreva iz skupne kotlovnice. Že vrsto let plačujejo ogrevanje po poslovni ceni, ki je bila vsa leta enaka gospodinjski. A v zadnjih mesecih se je poslovna dvignila, zato jim je njihov dobavitelj Petrol konec leta podal višjo ponudbo. In zakaj jih obravnavajo kot poslovne odjemalce? Zaradi velike letne porabe. 

Ker so pogodbi rekli ne, so pristali v sistemu zasilne oskrbe, februarja jih zato čakajo neusmiljeno višje položnice za ogrevanje.

Podobno je tudi na Jesenicah. Damir Karagič je bil sredi kurilne sezone zaradi visokih zneskov na položnicah primoran zapreti dva od štirih radiatorjev. "Ker je bilo 100-odstotno povečanje skupnega zneska na položnici. Z 80 na 160 evrov," pravi. Tretji primer Novo mesto. Bloku, v katerem živijo štiri upokojenke in ena mati samohranilka, dobavitelji zaračunavajo plin po poslovnem odjemu, čeprav vse v stanovanjih živijo in ne poslujejo. 

Ali je sploh dopustno, da distributerji za ogrevanje v večstanovanjskih stavbah ne želijo prodajati plina po oglaševani ceni za gospodinjski odjem, ampak ga po nekajkrat višji poslovni? Pravnik Rok Hudovornik pravi, da ne. Ravnanje distributerjev je v nasprotju tako z evropskimi načeli kot tudi v Sloveniji veljavnimi predpisi. Še več, dodaja, da bi lahko potrošniki s kolektivno tožbo dosegli svoje.

Kaj pravi infrastrukturno ministrstvo? Kako rešiti gospodinjstva, ki so zdaj obtičala pri zelo dragih poslovnih odjemih?

"To je vprašanje, ki ga mora dobavitelj rešiti skupaj z upravnikom oz. s posameznim odjemalcem. Vsi skupaj se bomo morali navaditi na to, da so cene energentov visoke in da bodo do konca kurilne sezone takšne ostale," odgovarja Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. 

Cene energentov letošnjo zimo letijo v nebo.
Cene energentov letošnjo zimo letijo v nebo. FOTO: Dreamstime

Sirše: Od upravnika so zahtevali ločene položnice za ogrevanje

V oddaji 24UR ZVEČER sta bila na temo podražitev gosta stanovalec iz Domžal Sebastjan Sirše in direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami Boštjan Udovič. Sirše je uvodoma povedal, da v februarju pričakujejo rekordno visoke položnice, ob tem pa ne vedo, ali jih bodo zmožni tudi plačati. V sredo so se na sestanku z upravnikom dogovorili, da jim za prihodnji mesec izda ločene položnice za ogrevanje. Hkrati so od upravnika zahtevali vse pogodbe in račune zadnjih let, iz katerih bo razvidno poslovanje med upravnikom in dobaviteljem. Pogovarjali so se tudi o pravni zaščiti, za pomoč nameravajo prositi tudi župana. 

Udovič je dejal, da so ministrstvo že novembra opozorili, da je treba problem sistemsko rešiti, saj se pojavlja diskriminacija med državljani. Nekateri namreč plačujejo stroške ogrevanja po ceni za gospodinjske odjemalce, drugi, ki živijo v večstanovanjskih stavbah, pa po ceni za poslovne odjemalce. "Če se to v kratkem ne bo rešilo, bo kurilna sezona že mimo," je dodal. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.