Slovenija

GZS: Zmanjkalo je volje in glasov za resne reforme

Ljubljana, 27. 01. 2020 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
K.H./U.V., K.H./U.V./STA
Komentarji
548

Odstop premierja Marjana Šarca je presenetil vse, tudi koalicijske partnerje in ministre v njegovi vladi. Medtem ko sindikati pravijo, da bo odstop povzročil odmik od nujno potrebnih reform, na GZS menijo, da je Šarec z odstopom "presekal Gordijski vozel". In dodajajo, da je v zadnjem času zmanjkalo volje in glasov za reforme.

Na Šarčev odstop se je odzvala generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in dejala, da je Šarec z današnjim odstopom "presekal Gordijski vozel, v katerem se je znašla slovenska politika". "Videli smo, da je v pogojih delovanja manjšinjske vlade težko voditi pametno politiko," pravi in dodaja, da niso zaznali "neke resne strategije in pripravljenosti na več kot populistične, všečne zakone, medtem ko je za resne reforme preprosto zmanjkalo volje in pa očitno tudi glasov"

V zadnjem času jih je, po besedah Šmuceve skrbelo, da so "zakone začeli pisati kar poslanci sami, jih vlagati v parlamentarne procedure, mimo vseh ustaljenih norm" - ministrstva pa da so s tem postajala manj pomembna, zakonodaja pa "slaba, nepremišljena in neargumentirana". 

Na GZS si želijo, da do morebitnih novih volitev pride čimprej, s tem pa tudi do oblikovanja nove vlade "z jasnim političnim mandatom". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Klub slovenskih podjetnikov: Odstop odgovorna poteza 

V Klubu slovenskih podjetnikov pa menijo, da je odstop "odgovorna poteza". "Z manjšinsko vlado ni mogoče sprejemati ukrepov, ki bodo prinesli prebivalcem boljši jutri. Zato je poteza premierja v odstopu nova priložnost za Slovenijo, da se spopademo s ključnimi izzivi," so zapisali za STA.

Sindikati: Odstop pomeni odmik od nujno potrebnih reform

Odstop premierja bo po mnenju sindikalistov povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je za STA dejala, da je bila odločitev premierja za odstop v razmerah, ko se je obetala blokada dela vlade, zaradi česar ne bi mogli sprejemati zakonodajnih predlogov, pričakovana. "Bo pa to ponovno povzročilo odlog odločanja o vsebinskih vprašanjih, ki smo jih vsi pričakovali, torej zdravstvene reforme, dolgotrajne oskrbe, začetega dela pri stanovanjski politiki, zakona o delovnih razmerjih, pokojninske zakonodaje ..." je naštela.

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek pa je za STA dejal, da je prezgodaj za sklepanje o tem, kaj se bo zgodilo na političnem parketu, saj to vprašanje ostaja v zraku. Odprto ostaja tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s spremembami zakona o zdravstvenem zavarovanju, začetkom dogovarjanja o celoviti spremembi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, očitno bodo zastala tudi pogajanja v javnem sektorju.

Evropski poslanci iz Slovenije različno o Šarčevem odstopu

Evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj (RE/LMŠ) sta izrazila podporo odločitvi premierja: "Popolnoma zaupava presoji predsednika LMŠ Marjana Šarca in podpirava njegovo odločitev. Po najinem mnenju so predčasne volitve najboljša rešitev za izhod iz trenutne politične situacije v Sloveniji," sta zapisala v skupni izjavi. 

Tanja Fajon in Milan Brglez (S&D/SD) pa odločitev, kot sta poudarila, obžalujeta. "Napovedani odstop predsednika vlade obžalujem, me pa ne preseneča, saj premier ni uspel uskladiti niti ključnih vprašanj med ministri LMŠ, kar je nakazovalo, da vlada razpada in da pod njegovim vodstvom ne more biti več operativna," je sporočila Fajonova. "Bežanje od odgovornosti je lahko kratkoročno všečno, a na dolgi rok ne daje rezultatov," pa je poudaril Brglez. Premierjev odstop po njegovih besedah pomeni ponovno čakanje na reformo zdravstva, na podaljševanje čakalnih vrst, nižje pokojnine in drugo. Poleg tega pomeni tudi zniževanje mednarodnega ugleda države med pripravami na predsedovanje Svetu EU ter, če bodo predčasne volitve, vsaj pol leta teka v prazno, ki bo najbolj prizadel najranljivejše posameznike in skupine, je zapisal.

Evropska poslanca Evropske ljudske stranke (EPP) Milan Zver in Romana Tomc sta sporočila le, da je njuno stališče enako stališču SDS, ki ji pripadata. V SDS bodo sicer po premierjevem odstopu ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek. 

Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Franc Bogovič (EPP/SLS) se zaenkrat še nista odzvala na odstop premierja, ki je pozval tudi čimprejšnjim predčasnim volitvam

Sestavljanje nove koalicije ali predčasne volitve? 

Med prvimi pa se je na odstop na Twitterju odzval prvak stranke SDS Janez Janša, ki je le nekaj minut za tem, ko je Marjan Šarec sporočil, da odstopa s premierskega položaja, zapisal: "Ohladitev političnega trupla se je zgodila takoj, ko je nekdo omenil, da je cesar gol."

"V SDS bomo situacijo ocenili, sklicali ustrezne odbore, in potem sprejeli odločitve," pa je kasneje v odzivu dodal Janša. Sam je sicer prepričan, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. V trenutni sestavi državnega zbora pa bi po njegovem mnenju bilo zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. "Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov." 

"Najlažje je oditi in pustiti zadeve nedokončane," je bil kritičen Dejan Židan, predsednik državnega zbora in predsednik SD. Dejal je, da se je tu pokazala razlika "med strankami, ki se zavedamo, kaj je naša odgovornost, in ne odstopimo, ko je breme pretežko", in ostalimi. Poudaril je, da so aktualno vlado podpirali tudi v težkih trenutkih. V primeru predčasnih volitev pa je prepričan, da bo njegova stranka prejela več poslanskih sedežev, kot jih ima sedaj. Na volitve pa bi po njegovih ocenah lahko odšli že aprila, če mu bo Šarec še danes dostavil odstopno izjavo in se bo sprožil postopek, je pojasnil.

Ministrica Aleksandra Pivec in nova predsednica DeSus je priznala, da jo je novica o odstopu zelo presenetila. Kljub temu pa je dejala, da so v stranki pripravljeni na vse možnosti, tudi na predčasne volitve. Na vprašanje, al je pripravljena na sodelovanje z vsemi strankami, če bi se pojavila možnost sestave nove koalicije, je dejala, da bo več o tem povedala v prihodnjih dneh, saj bi se rada o tej odločitvi najprej pogovorila znotraj stranke. "Prav gotovo se v tem trenutku počutimo pripravljene na možnost predčasnih volitev," je še dodala.

Minister za gospodarstvo iz vrst SMC Zdravko Počivalšek je v izjavi za javnost dejal, da sam odstop premierja vlade še ne pomeni, da moramo na volitve. "Ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali iti na volitve," je dejal. Dejal je, da je slutil, da se kaj takšnega lahko zgodi, glede na dogajanje. "Pogovarjamo se o tem, na kak način bi lahko bilo Sloveniji bolje."

"V SAB smo razočarani, da smo kot koalicijski partner o tem, da premier odstopa, izvedeli iz medijev," je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek"Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je prepričana. Ker je na mizi veliko izzivov, je še dejala, da si želi, da čim prej dobimo stabilno, trdno vlado. "Ki bo znala delati kot tim. To smo pri tej vladi na žalost pogrešali," je še dejala.

Prebivalke in prebivalci od vsakokratne vlade upravično pričakujejo, da se bo ukvarjala z izzivi, ki so za državo pomembni, je dejal poslanec in predsednik Levice Luka Mesec"Te politike je obljubila tudi vlada, ki jo je vodil Marjan Šarec. Nekaj se je tudi zapisalo, a se ni izvajalo," je dejal Mesec in ocenil, da je zdaj očitno tudi Šarec spoznal, da s takšno koaliciijo zavez ne more izpolniti. "Ta koalicija ni imela več nobenega smisla, ukvarjala se je samo še s komolčkanjem in kadrovskim kupčkanjem," je dejal. Dodal je, da je pomenljivo to, da je Šarec odstopil po odstopu ministra iz kvote LMŠ. "Ta koalicija se je sesula sama vase."

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je pozdravil potezo Marjana Šarca. "Je ena od najrazumnejših potez v tem letu in pol." Na izvršilnem odboru stranke bo Tonin članom predlagal, da v takšnih okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije. Na vprašanje, ali bi morda lahko sam sestavil novo koalicijo, pa je odgovoril: "V politiki je vse mogoče, zato ne smeš nikogar nikoli izključevati, moraš pustiti odprta vrata. Vendar, v danih okoliščinah so predčasne volitve najboljša možnost."

"Nihče ni vedel za odstop, lahko ga je kdo pričakoval, vedel pa ni nihče," pa je dejal poslanec in prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je prepričan, da je Šarčev odstop posledica odstopa finančnega ministra. Opozoril je tudi, da bi morebitne prečasne volitve potekale na "čudnih temeljih", saj volilna zakonodaja še ni bila spremenjena. Če bi na volitve po aktualni zakonodaji šli po novembru, bi bile te neustavne. Če bi vendarle sprejeli novo zakonodajo, pa v letu sprejema ne sme biti volitev, je opozoril. "Godlja je popolna," pravi Jelinčič.

Bandelli: Pokazala se je inkompetenca na vrhuncu

Poslanec in nekdanji minister za razvoj Marko Bandelli, sicer iz vrst SAB, pa je zapisal: "Upam, da se vsi zavedajo kdo je kriv, da je padla vlada. Ker zdaj se je pokazala inkompetenca na vrhuncu. Ni časa za všečnost. Potrebni so konkretni koraki, premišljene reforme in spremembe. Škoda besed."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji minister v Janševi vladi Žiga Turk odstop premierja in finančnega ministra Andreja Bertonclja vidi kot dokaz, da je v Šarčevi vladi popoln kaos in da ni resnega vodenja. "Glavni krivec z odstopom sporoča, da se v krizi nanj ni mogoče zanesti. In gre na volitve po več glasov, kot jih je dobil, preden smo ga videli voditi kakšno vlado. Misija ne-nemogoče pri slovenskih volivcih. Slab film lahko celo dobi slabo nadaljevanje," meni Turk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zeleni Slovenije spoštujemo odločitev predsednika Vlade RS, hkrati pa sporočamo, da smo pripravljeni na vse scenarije, ki sledijo. Smo aktivni in delamo na terenu," so se oglasili tudi v tej zunajparlamentarni stranki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'Vinjeta še edina stvar v Sloveniji, ki ne odstopi'

Vnela se je tudi živahna razprava med drugimi uporabniki na Twitterju. Pisatelj in komik Boštjan Gorenc Pižama je odstop premierja vlade komentiral v svojem stilu: "A lahko naslednjo vlado zrihtajo v firmi, ki dela vinjete? Ker je to očitno še edina stvar v Sloveniji, ki ne odstopi. Niti z dolgotrajnimi napori."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novico so takoj povzeli tudi nekateri tuji mediji: hrvaški Dnevnik.hr, nemška tiskovna agencija dpa, Deutsche Welle, švedski radio Ekot in številni drugi. Agenciji Reuters se je pri tem zgodila neljuba napaka – namesto Šarčeve so namreč objavili fotografijo Andreja Plenkovića.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (548)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 01. 2020 12.08
Zmanjkalo je volje in glasov za resne reforme; JASNO! V tej mali, skorumpirani , mafijski državici je nemogoče najti poštenega človeka, ki ni bil nikoli vpet v korupcijo! In vsi o vsakem lahko izvemo vsi, še preden bi bil izvoljen. Si predstavljate kakšno novo stranko? Vsi se bodo potrudili, da bodo našli njihove lumparije. Pa verjemite, vedno se bo kaj našlo!
Nimiuseen
28. 01. 2020 09.09
+3
GZS; a to je tista združba prevarantov, kije svetovala delodajalcem kako se izogniti zakonskim predpisom in prevarati delavce?
Nimasmisla
28. 01. 2020 08.01
+2
kaj ti pomaga dobiti volitve če pa nimaš partnerjev
zmago56
27. 01. 2020 20.42
+2
Volje in glasov za resne reforme v tej koaliciji ni moglo zmanjkat, ker jih tam nikdar ni bilo
slovenc59
27. 01. 2020 19.39
+8
Problem Slovenije je, da imamo preveč nesposobnih, ki bi vsi radi vladali in premalo sposobnih, ki bi se šli roke mazat s pokvarjenvi in lopovi ! Pa da se razumemo ima njih levo i desno i između !!!
Ost1234
27. 01. 2020 18.48
+0
Za kratek čas bo desnica malo pijano sanjala , a resnica jih bo streznila... Kot vedno - prvi bodo zadnji ....
Kruh+sol!
27. 01. 2020 18.24
+5
Kdo ti je kriv serpentinsek, ce se noces pogovarjati, ko je bilo to potrebno in mozno.
gulmor
27. 01. 2020 17.56
+5
Lopovi na GZS. S februarsko plačo bomo videli, kako ste svetovali podjetnikom, da prinesejo okoli zakonodajo...
slovenc59
27. 01. 2020 19.34
+2
VAREN
27. 01. 2020 17.36
+13
Pametni odhajajo. Prav želim si volitev. Da vidim, kako bodo cvilili v nekaterih strankah, ki ne bodo več prišla čez vrata. Pa bodo spet poplave. He,he.
misterbin
27. 01. 2020 17.35
+19
Veselim se volitev ,da bo Židan letel ter šivilja in še kdo
Darko32
27. 01. 2020 17.32
+13
Pravilno je naredil. Predčasne volitve in ne neke mutne igrice. Pa da vidimo kako bodo bleferji delali.
torks11
27. 01. 2020 17.27
+5
OD 1991 naprej nam nekako ne gre igra samostojne države. Kaj ko bi se nekam priključili ker sami ne znamo zadeve vodit . Vse globlje in globlje tonemo kakšen bo zaznamek v zgodovini ko bo enciklopedijo Evrope bral negdo ki bo živel v letu 2120. To bi res rad vedel.
Periot222
27. 01. 2020 17.21
+6
Ni problema se enkrat na volitve in se enkrat glas Sarcu ker drugi ste nesposobni in se slepate ze leta in leta v politiki ucinka pa razen da delate zdraho itak od vas ni!
setisfekšn
27. 01. 2020 17.20
flojdi
27. 01. 2020 17.18
+9
Kje ste Mladi ? ker stari vosli ne marajo spremembe ma niti ene. TREBA JE PA SPREMENIT IN PREKUCNIT VSE UKALUPLJENE " DOSEDANJOSTI.
Mayte88
27. 01. 2020 17.12
+0
Zmanjkalo je denarja, in samo denarja in še zadnjič samo denarja.. GZS je pa za Likvidacijo, to je eden izmed sedežev Komunistične partije Jugoslavije ??
Frane Šajn
27. 01. 2020 17.17
+3
Če bi se vsaj butare ognile komentiranju ob tem bi bilo vse hvale vredno!
Simoni?
27. 01. 2020 16.47
+12
Tudi Šmucovo bi morali odžagati...
Mungos2
27. 01. 2020 16.34
+13
In Pivčeva ne bo odgovarjala za svojo krajo !!!
Enota NAprej
27. 01. 2020 16.24
+19
"če nimajo volje,...." ....za plačo dobivat jo zgleda ne rabijo
zajebant2
27. 01. 2020 16.15
+10
niso imeli tega kaj kure nosijo