Slovenija

Pravljične dežele, drsališča, foto kotički in ambientalno ozvočenje

Ljubljana, 30. 12. 2019 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
44

Koper 400.000 evrov, Ljubljana 220.000, Kranj 107.000, Maribor 90.000 ... toliko so občine letos odštele za decembrsko okrasitev, ki zajema na kilometre prazničnih lučk, svetlobnih teles oz. okraskov, jaslic in čarobnih lampijonov. V Celju so poskrbeli za ambientalno ozvočenje in foto kotičke, Koper ima največje drsališče na prostem, v Kranju pa vas osupne pogled v kanjon reke Kokre.

December ne bi bil tako čaroben, če v mestih ne bi bilo svetlikajočih se luči, dišečega kuhanega vina, pisanih stojnic ter smrek in smrečic vseh velikosti. Pred vstopom v leto 2020 smo slovenske občine prosili, da nam posredujejo podatke o praznični okrasitvi in višini sredstev, ki so jih odštele zanjo. Koliko kilometrov luči in okraskov razsvetljuje nebo? Kdo je bil najbolj razsipen? Kje so letos popestrili dogajanje in s čim?

LJUBLJANA

Letošnja novoletna okrasitev v Ljubljani je v celoti poklon umetniku Zmagu Modicu, ki je zasnoval postavitev Vesoljna Ljubljana. Avgusta je preminil, občina pa je k sodelovanju povabila njegovega sina Urbana, ki je vsa leta sodeloval z očetom.

Mestna občina Ljubljana umetnikove pripovedi o Vesoljni Ljubljani ni zamenjala tudi zaradi visokih stroškov, povezanih z zamenjavo velikega števila svetlobnih teles in skulptur. Spremembe bodo vpeljevali postopoma in z diskretnim vnašanjem novih zamisli, so sporočili.

Vse ima svoj naravni cikel – vesolje, galaksije, zvezde, atomi, subatomski delci in življenje. Letošnja postavitev je posvečena tem ciklom in prehodom med načini obstoja, energijo in snovjo, hkrati pa se je poklonila ciklu zemeljskega življenja njenega izvornega snovalca. Celotna likovna pripoved okrasitve se začne na Prešernovem trgu in predstavlja jedro velike galaksije, posamezne zgodbe pa se kot žarki širijo s Prešernovega trga, po starem mestnem jedru in ponekod razvejajo ali povezujejo v strnjeno pripoved. Drevje nabrežij je opremljeno s čistimi linijami, ponekod povezano tudi čez Ljubljanico, v znak dobrih odnosov ne glede, s katerega brega je kdo.

Smreka, ki krasi Prešernov trg, je visoka 18 metrov, težka 4,5 tone in okrašena s približno 10 kilometri luči. Podaril jim jo je meščan iz Bežigrada. Poleg te so v Ljubljani smreke še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem in na Slovenski cesti – na križišču s Trdinovo ulico. Skupaj Ljubljano krasi devet smrek.

Tradicionalne Jaslice iz slame so letos prestavljene na novo lokacijo – na Gallusovo nabrežje. Gre za unikatno in ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje, čigar posebnost je, da so vse figure v naravni velikosti. Jaslice iz slame si je mogoče ogledati med 29. novembrom in 5. januarjem. V tem času so tudi na Ljubljanskem gradu na ogled lesene jaslice v naravni velikosti avtorja Mira Rismonda.

Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave. Staro mestno jedro je prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, nameščenih je 800 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in krasijo drevesa v parku Zvezda.

Letošnja novoletna okrasitev v Ljubljani je poklon pokojnemu umetniku Zmagu Modicu.
Letošnja novoletna okrasitev v Ljubljani je poklon pokojnemu umetniku Zmagu Modicu. FOTO: Damjan Žibert

MARIBOR

Mestna občina Maribor je v mestu in okolici skupno namestila okoli 70.000 lučk, obesila okoli 230 različnih okraskov in okrasila šest smrek. Božična drevesa so letos postavili na šestih lokacijah (Trg svobode, krožišče na Glavnem trgu, Trg revolucije, trg ob Pohorski ulici, križišče Kardeljeve ceste in Ceste proletarskih brigad in Lent, pred Hišo Stare trte). Med drugim so osvetlili Glavni most preko Drave in ga okrasili z ledenimi šopki, z zavesami so okrasili Trg Leona Štuklja in promenado v Mestnem parku, Trg Generala Maistra pa so okrasili z lampijoni. Praznično so osvetlili tudi hrib Piramida (260 LED sijalk) in izvedli posamezne okrasitve še po drugih ulicah v mestnem središču.

Za okrasitev so odšteli okoli 90.000 evrov (dokup materiala za okrasitev, delna zamenjava starih okraskov z novimi LED okraski, montaža in demontaža okrasitve – izvedlo jo je podjetje Nigrad), so sporočili z občine.

KRANJ

K odprtim srcem in prazničnemu vzdušju v Kranju prispeva izbrana okrasitev in osvetlitev mesta s tisočerimi lučmi in Prešernovimi verzi. Že ob vstopu v mesto vas osupne pogled v kanjon reke Kokre. Na slikoviti skali pod mostom stojijo lesene jaslice, ovite v praznične luči osvetljenega lesenega mosta v kanjonu.

Ulice in trge mestnega jedra krasijo lesene kompozicije Matjaža Beguša in njegovega sina Kimya Beguša Kutina, dveh uveljavljenih kranjskih floristov, ki pobirata priznanja na tekmovanjih doma in po svetu. V želji, da bi v prazničnem času v urbani prostor vdahnila tudi delček narave, sta postavila sedem kompozicij, ki stojijo na Maistrovem trgu, na južnem delu Glavnega trga, pri vodnjaku, na začetku Poštne ulice, na koncu Kokrškega mostu ter na Pungertu. Pomen in simbol lesenih mojstrovin naj vsakomur po svoje odpira svoj domišljijski svet, po avtorjevih besedah pa poudarjajo veličino narave ter izkazovanje spoštovanja do vsega, kar nas obdaja. Če se sprehodite skozi mesto, lahko najdete "kolo za okoli sveta", "zračni vrtinec", mogočnega "zmaja", ki straži vhod v mesto, "indijanski šotor" ter druge lesene kreacije.

Lani so mesto na ploščadi med cerkvijo svetega Kancijana in Prešernovim gledališčem v Kranju prvič krasile ledene jaslice, letos pa ploščad pred Prešernovim gledališčem razveseljuje otroke s Pravljičnim gozdičkom in ledenimi skulpturami gozdnih živali.

Za javno razsvetljavo so letos namenili sredstva v višini 107.000 evrov, od tega 32.000 evrov za nakup nove ali zamenjavo stare razsvetljave in 75.000 evrov ostalih stroškov.

K vzdušju v Kranju prispeva izbrana okrasitev in osvetlitev mesta s tisočerimi lučmi in Prešernovimi verzi.
K vzdušju v Kranju prispeva izbrana okrasitev in osvetlitev mesta s tisočerimi lučmi in Prešernovimi verzi. FOTO: Primož Pičulin/ Visit Kranj

CELJE

Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del morajo v Celju osvetlitev mesta vsako leto prilagoditi razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Celjski dom, ki ga lani zaradi energetske sanacije niso okrasili, so letos znova namestili dnevno in svetlečo krasitev. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje so praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami. Zvezdno nebo sije od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg, ki so ga celovito prenovili, je zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili so drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, nesvetleče girlande, oboke pa osvetlili. Z girlandami so letos prvič okrasili tudi zunanji balkon Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Svetlobni lik kočije, ki je bil lani pred Knežjim dvorom, si lahko domačini in obiskovalci letos ogledajo na Trgu celjskih knezov. Lik zvezde sije na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glavnem trgu pred Paviljonom za prezentacijo arheologije oziroma Turistično-informacijskim centrom.

Podatki o svetleči in dnevni krasitvi:
- svetlobne zavese preko ulic 57.400 drobnih LED lučk
- svetlobne zavese pri Narodnem domu 600 metrov
- led žarnice na smrekah in drevesih 2.000 drobnih LED lučk
- napisi Dobrodošli v Celju in Pravljična dežela 5 kosov
- svetlobni liki 56 kosov
- svetleče krogle 7 kosov
- sveče na adventnem vencu 4 kosi
- svetleče verige na velikih smrekah (snow fall) 12 kosov
- svetlobne verige na drevesih 14 kosov
- reflektorske osvetlitve sedem lokacij
- nesvetleči okraski 400 kosov
- zelene, nesvetleče girlande 68 metrov
- smreka na Stanetovi ulici 1000 drobnih LED lučk
- kočija, zvezda, smreka z medvedkom trije liki

Z umestitvijo pravljičnih foto kotičkov želijo v mestu poustvariti sproščenost in toplino božično novoletnega vzdušja in hkrati dekorativno obogatiti mestno jedro, kjer se obiskovalci Pravljičnega Celja že sedaj radi zadržujejo. Na Glavnem trgu pred TIC-em je postavljen foto kotiček smreke z medvedkom, prestolom in jelenčkom, na Trgu celjskih knezov kočija s pepelko in princem ter lik zvezde na Prešernovi ulici. Po mestu so postavili tudi 32 smrek, ki so jim jih podarili občani. Smreki, visoki 12 metrov, stojita na Krekovem trgu in Trgu celjskih knezov. Tri smreke, visoke med 8 in 10 metrov, stojijo v Pravljični deželi, 25 manjših smrekic je v Pravljični deželi, na Krekovem trgu, Savinovi ulici in Stanetovi ulici. Še dve smreki sta v Starem gradu in Pokrajinskem muzej Celje.

Savinjsko nabrežje krasijo pravljične hiške, čarobna mesta, nežne snežinke, pisana božična drevesa in druge praznične podobe. Namestili so 80 čudovitih, unikatnih lampijonov, ki so jih z veliko ljubezni ustvarili v celjskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah in so dopolnili praznično podobo Pravljičnega Celja. Projekt poteka že 8. leto zapored v sodelovanju med Mestno občino Celje, Zavodom Celeia Celje in Šolskim centrom Celje (tri njihove srednje šole pomagajo pri tehnični izvedbi). Lampijone so poslikali otroci in mladi iz sedmih vrtcev, enajstih osnovnih šol in šestih srednjih šol skupaj s svojimi mentorji. "Glavni namen tega projekta je, da vrtce in šole povabimo k sodelovanju pri ustvarjanju prazničnega vzdušja v mestu. Na njihove izdelke smo tudi letos zelo ponosni in verjamemo, da se jih bo razveselilo veliko ljudi. Tudi med letom je sodelovanje Mestne občine Celje s šolami in vrtci bogato in raznoliko. Njihov prispevek k pestrosti dogajanja v mestu zelo cenimo," so sporočili iz občine.

Letošnja novost v prazničnem decembru je ambientalno ozvočenje na Glavnem trgu. Gre za prvo, testno fazo ozvočenja v starem mestnem jedru, ki bo stalno nameščeno in bo namenjeno vsem kasnejšim, različnih prireditvenim dogodkom. Dvajset zvočnikov so namestili na jeklene vrvi in s tem lokacije prireditvenih odrov povezali s centralo ozvočenja.

Stroški namestitve svetlobne krasitve vključno z dnevnimi okraski, postavitvijo, krasitvijo in odstranitvijo podarjenih smrek, letos znašajo okoli 98.000 evrov. "V Celju si prizadevamo, da pri praznični krasitvi, ki mora biti skladna z izdelano projektno dokumentacijo, vsako leto dodamo kakšno novost in da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople bele barve," so sporočili iz občine.

Savinjsko nabrežje krasijo pravljične hiške, čarobna mesta, nežne snežinke, pisana božična drevesa in druge praznične podobe.
Savinjsko nabrežje krasijo pravljične hiške, čarobna mesta, nežne snežinke, pisana božična drevesa in druge praznične podobe. FOTO: Gregor Katič

KOPER

V Kopru so v letošnji praznični program – Fantazimo v Čudolandiji, vstopili tradicionalno, s prižigom lučk na Titovem trgu, ki je tudi srce novoletne razsvetljave mestnega središča. Na njem stojita mogočna novoletna jelka in veličastna kočija. Sprehod pod zvezdnatim nebom Čevljarske ulice obiskovalce popelje do Prešernovega trga, kjer se svetijo večje in manjše svetleče žogice. Po Pristaniški ulici je moč opazovati različne instalacije v krožiščih, kot so svetilnik, drevo, ladjica in sidro. Iz svetlobnega tunela na drugem delu Pristaniške ulice, v le nekaj korakov oddaljenem Hlavatyjevem parku pri tržnici, je tudi letos zaživel svetlobni živalski vrt z velikimi 3D živalskimi motivi. Carpacciov trg bogati svetleča oljka, v parku na Ukmarjevem trgu pa najdemo simpatične snežake. Svetlobnih elementov in okraskov je še veliko več, zato je obisk Kopra v pozno popoldanskem in večernem času vsakič znova zagotovo posebno doživetje.

Letos so na novo okrasili Župančičevo ulico in Prešernov trg, podaljšali svetlobni tunel na Pristaniški ulici (vse do Taverne) in dokupili nekaj večjih svetlobnih elementov. Osrednji mestni trg tudi letos krasi novoletna jelka, ki je visoka 14 metrov in je okrašena s približno tremi kilometri svetlobnih verig in drugimi svetlobnimi elementi.

Tudi letos imajo drsališče na edinstveni lokaciji tik ob morju, ki je z 850 kvadratnimi metri po trenutnih podatkih največje drsališče na prostem v državi. Letošnja novost, ki je ne gre zamuditi, je video mapping – posebna video projekcija na pročelje Pretorske palače. Na Titovem trgu si jo lahko ogledate vsak dan, med 17. in 22. uro, v polurnih intervalih.

Celoten strošek, ki ga bo Mestna občina Koper porabila za projekt Fantazime v Čudolandiji v letu 2019, bo znan šele ob koncu, ocenjujejo pa, da bodo za to porabili nekaj več kot 400 tisoč evrov. "Od tega bomo dobrih 150 tisoč namenili decembrskemu dogajanju, ki vključuje več kot sto različnih dogodkov in prireditev ter mapping na Titovem trgu, dodatnih 10 tisoč evrov pa še silvestrovanju," so sporočili iz občine.

V Kopru so obdržali zaščiteno ime Čudolandija, saj so jo prebivalci vzeli za svojo. Ker pa gre pri Čudolandiji zgolj za lokacijo, so temu dodali vsebino, prireditev pa poimenovali Fantazima v Čudolandiji.
V Kopru so obdržali zaščiteno ime Čudolandija, saj so jo prebivalci vzeli za svojo. Ker pa gre pri Čudolandiji zgolj za lokacijo, so temu dodali vsebino, prireditev pa poimenovali Fantazima v Čudolandiji. FOTO: Visitkoper.si

VELENJE

Velenje je okrašeno v podobnem obsegu kot pretekla leta, na nekaterih mestih so okrasitev malo obogatili. Tako so na novo okrasili drogove javne razsvetljave ob Šaleški cesti, na Titov trg pa so postavili praznični svetlobni okvir za fotografiranje. Okrasili so središče mesta, promenado, Kardeljev trg in Staro Velenje, drevesa ob Šaleški cesti, krožišči pod skakalnicami in pri Sončnem parku. Na Titovem trgu so ob pomoči krajanov Šentilja postavili novoletno jelko, ki jo je letos darovala družina Marjana Lenarta iz Hrastovca, in je visoka 18 metrov.

Za praznično razsvetljavo so letos namenili približno 50 tisoč evrov.

NOVA GORICA

Za celostno grafično podobo letošnjega novoletnega dogajanja v Novi Gorici je poskrbela oblikovalka Nika Zuljan, ki je okrasila tudi osem živih smrek v središču mesta. Okrasitev je usmerjena trajnostno, saj bodo drevesa po zaključku novoletnih prireditev posajena v naravo. "Posebne, visoke smreke v mestni občini ne naročamo, ker raje okrasimo najvišja, že rastoča drevesa v središču mesta," so sporočili.

Za novoletno okrasitev vpadnic v mesto in središča Nove Gorice so na občini namenili 40.000 evrov.

MURSKA SOBOTA

Praznična okrasitev mestnega središča Murske Sobote zajema okrasitev Slovenske ulice (krogle in polmeseci), Kocljeve, Slomškove in ulice Štefana Kovača, Trga zmage, Trubarjevega drevoreda in Drevoreda Martina Luthra.

V mestu je zasijalo:
- 36 svetlobnih elementov: krogle in polmeseci,
- 300 svetlobnih vrvi skupne dolžine 5.000 m s 50.700 prazničnimi lučkami,
- 40 lampijonov, ki so bili izdelani v okviru MIKK-a in
- 60 lampijonov, ki so jih izdelali dijaki in učenci osnovnih in srednjih šol ter s svojim ustvarjalnim pristopom soustvarili praznično razsvetljavo;
- okrasitev dela Ulice Štefana Kovača na drevesih vzdolž stanovanjskih blokov, ob skulpturah iz Murinega parka ter
- okrasitev Drevoreda Martina Luthra.

Park na Trgu zmage je polepšala Pravljična dežela z Rdečo kapico, Sneguljčico, Obutim mačkom in drugimi liki iz znanih pravljic. Ob soju tisočerih lučk in svetlobnih elementov po mestu za čarobnost v parku skrbijo številni pisani lampijoni.

Stroški namestitve praznične okrasitve znašajo 20.363 evrov.

SLOVENJ GRADEC

Mestna občina Slovenj Gradec za decembrsko okrasitev vsakoletno namenja 15.000 evrov. Gre za okrasitev ožjega mestnega jedra z visečimi lučkami, dekorativnim visečim centralnim svetlobnim portalom ter približno šest metrov visoko novoletno jelko, okrašene pa so tudi stojnice, ki jih v mestnem jedru namenjajo gostinski in drugi ponudbi.

Slovenj Gradec so letos okrasili s 77.250 lučkami dolžine 6.123 metrov. "Gre za varčno LED tehnologijo, ki za napajanje uporablja elektriko ulične razsvetljave. Kakšnih posebnih svetlobnih novosti ni, razen da smo okrasitev razširili še na nekaj dodatnih ulic ter naselij. Za okrasitev so se odločile tudi nekatere vaške in četrtne skupnosti," so sporočili. Imajo tudi 13 smrek, visokih od 8 do 12 metrov. Letošnja novost je dodatna okrasitev Meškove ulice ter okrasitev na osnovnih šolah.

Slovenj Gradec so letos okrasili s 77.250 lučkami dolžine 6.123 metrov.
Slovenj Gradec so letos okrasili s 77.250 lučkami dolžine 6.123 metrov. FOTO: Nika Hölcl Praper

NOVO MESTO

V Novem mestu so v letošnjem letu uporabili obstoječo novoletno razsvetljavo, z manjšimi modifikacijami in novostmi. Izdatno so okrasili predvsem obnovljen Glavni trg (smreka, svetlobne obešanke in drevesa), osvetljen pa je tudi drevored na vpadu v mestno jedro ter določena drevesa in čezcestne jeklenice v mestnem jedru. Javne svetilke na Glavnem trgu, Rozmanovi ulici in Pugljevi ulici so okrasili z velikimi adventnimi venčki.

Smreka, visoka 10,4 metra, krasi Glavni trg, kjer poteka božični sejem in se odvija praznični program, še ena stoji na Novem trgu, kjer je postavljeno drsališče. Obe smreki je dostavilo Gozdno gospodarstvo Novo mesto iz okoliških gozdov.

Skupni strošek nabave novih lučk, venčkov, izvedbe in elektrifikacije je približno 10.000 evrov, so sporočili iz Zavoda Novo mesto, ki je organizator decembrskega programa. 

okrašeno Novo mesto
okrašeno Novo mesto FOTO: Visit Novo mesto

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chaparral M
30. 12. 2019 21.28
+1
Koper je rekorder? Ali je imel Popović prste vmes?
kara73
30. 12. 2019 20.01
+1
...ja seveda, če ne bi za to, bi pa za lačne...ja itak...nehajte nabijat... keš je razporejen, ja verjetno nepravilno, a to je že drug problem... !?
Matjaž Ziherl
30. 12. 2019 17.49
+1
Ja za ta denar bi lahko pomagali marsikomu brez kakršnekoli možnosti za normalno življenje
Komentator965
30. 12. 2019 17.48
+7
90.000 eur za to žalost v Mariboru? Že res da je znesek v Lj dvakrat višji, ampak okrasitev ni le dvakratna, ampak neprimerljiva.
yokerxdinterfan
30. 12. 2019 16.22
+11
januraja pa kako je treba šparati in uporabljati javni prevoz na delo
Mauzahecmauzares
30. 12. 2019 15.54
+6
Gorenjski župan se je očitno nalezel zapravljanja živeč v prestolnici.
Pa kaj
30. 12. 2019 15.46
-2
v neki vukojebini imajo pa Pravljični gozd.. nč od nč... me pa zelo zanima cena... in glasbeni nastopi, kjer bend špila za 10 ljudi... razkošje na m2
Sortegilio
30. 12. 2019 15.23
+2
Arsenović najbolj šparovno pa čeprav ima Maribor takoj za Ljubljano najvišji proračun. Obenem je podražil smeti pa osiromasil Lent.
Gyuhgevfin
30. 12. 2019 15.22
+12
Maribor mesto duhov.
brezcasni
30. 12. 2019 15.06
+5
Kranj ne osupne ker je precej prazen razen ko je kak dobr koncert ,sicer pa lučke brez domačih obiskovalcev ne pomenijo nič.Kosovarjem ki živijo v strogem mestnem jedru pa ti prazniki razen prostih dni nič ne pomenijo pa še to jih je šla polovica domov.Kanjon reke Kokre pa .....zakaj ni potem ene fotografije recimo ljudi ki bi od blizu občudovali leseni most z nekaj lučkami če je vse tako magično....dajmo bit realni....
mrtvi_macak
30. 12. 2019 14.43
-1
Izjemno lepo okrasitev imamo v Mozirskem gaju. Tam so se pa zelo potrudili. Ljubljana, Celje to je živa žalost. stran vržen denar.
Bassettt
30. 12. 2019 11.39
+12
Da ima KP 2x vecje stroske od LJ, a niti malo ne sezejo nivoju Izole, kaj so sele tam naredili letos z drsaliscem in svetlobo ledenega otoka, pa ceprav reciklirane lucke od prej
fairplayy
30. 12. 2019 11.22
+32
Penzionerji ko omagajo nimajo za dom, onkološki bolniki na hodniku dobijo terapijo, otroke v šolah se hrani z najcenejšo industrijsko predelano hrano, prave slovenske družine izumirajo...itd Za koga so že vse te lučke okrasitve in ognjemeti??
Savudrijska
30. 12. 2019 11.47
+24
V Sloveniji je trenutno 60.000 lacnih otrok. Podatki RK in KAritas.
izzy1
30. 12. 2019 13.46
+13
borec91
30. 12. 2019 11.15
+6
Popovci se raj opravite za vas laznjiv prispevek o kraji otrok ker je neresničen brez vsakih dokazov namenjen delanju zgage
RdecaZvezda
30. 12. 2019 10.12
+5
Dobro voljo meljemo, se v novo leto 020 peljemo,krhljev,orehov in drugih dobrot,naj sreča in zdravje vas spremlja vsepovsod,Novo leto trka na duri naj vam bo vsem skupaj lepo ob tej uri,vam želi rdeča zvezda.
Uporabnik740916
30. 12. 2019 10.04
+37
Metanje denarja čez planke.
Brabus
30. 12. 2019 10.00
+14
Naj tako ostane celo leto, ne bo treba demontaže in ponovne montaže teh novoletnih okraskov in lučk, se bo privarčevalo, pa še lepo bo, vsak dan novo leto, problemi bi izginili, pa to.
Savudrijska
30. 12. 2019 09.23
+14
KP 400K :))))))))))))) KP ,kjer zelo,zelo tesko slisis Slovensko besedo (in ne pisem o avtohtoni manjsini).
extradeluxe
30. 12. 2019 15.23
+6
se ne strinjam s tabo. Zadnjič sem slišal eno gospo govoriti slovensko. Malce smo spili, vabila me je u posteljo. Zjutraj sem izvedel da je to bila moja žena.
Yokte
30. 12. 2019 09.02
-4
Novo mesto: Gozdno gospodarstvo Novo mesto je iz okoliških gozdov. Uroš Zupan?
Truth
30. 12. 2019 08.55
+29
A te lucke pa to, to pa nic ne onesnazuje in pusca ogljicnega odtisa? Al imate tudi uredniki dvojna merila ali samo spran mozag vsi?