Slovenija

Okraske si znova podarjamo in nanje pazimo, saj imajo zgodbo

Ljubljana, 18. 12. 2018 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
2

Rdeče smreke, s katerimi je Melania okrasila Belo hišo, pri nas najbrž ne bodo prav velik hit. Prav tako ne črna ali božična drevesa drugih barv, ki se letos pojavljajo na zahodu. Pri nas se zadnja leta znova uveljavlja trend tradicionalnih košatih in bogato okrašenih dreves, na katerih prevladuje zlata barva. Vračajo se tudi obeski različnih barv in oblik, novost pa so rože.

Če je še lani na božičnih drevesih poleg zlate prevladovala rdeča barva, se je ta prvi zdaj skoraj povsem umaknila. "Nadaljujemo z zlato barvo, ki pa je letos bolj medena, svetla, nežna, ne več agresivna, stara zlata, tako, da jo lahko mešamo s srebrno, bež, belo ... Vzorci postajajo še bolj bogati, bolj zanimivi, bunke so posebne, imajo posebne zaključke. Vse skupaj je malo bolj bogato in gre vse do rokoko stila," pravi Marka Karpan, direktorica podjetja Pro-Mak in strokovnjakinja za okraševanje. "Po Pepelki prvič nosimo zlate čeveljce. Smo v zlati dobi," dodaja.

Po letih čiščenja, ko so minimalistične smrekice krasile "bunke" v eni barvi in eni obliki, se vrača razkošje. Smrekice in jelke so vedno bolj košate, polne različnih oblik, med okraski pa so letos nov trend rože. "Rože so že zelo iskane. Te smo sicer imeli že pred 25 leti, nato pa je ta trend padal in so bile priljubljene samo krogle, po možnosti enobarvne, ali pa v kombinaciji svetleče in mat. Sedaj pa se ti različni okraski in rože vračajo. Veliko je povpraševanja tudi po vejicah, listih, ker je to nekaj naravnega. Če gremo iskati smreko v naravo, je ta ovita z ovijalkami, po njej so plodovi, lahko tudi neki stari cvetovi. To vse lahko vidimo v naravi in to prinašamo v svoje domove," pravi Karpanova. 

Dom in smrekice lahko okrasimo tudi s povsem naravnimi okraski. "To so vse vejice, poleg smreke tudi navadne veje, na katere potem lahko obešamo kroglice, obeske. Okrasni so lahko tudi storži, mah ..."

V trendu so tudi okraski v rokoko stilu.
V trendu so tudi okraski v rokoko stilu. FOTO: Aljoša Kravanja

Okraske si znova podarjamo in nanje pazimo, saj imajo zgodbo

Tipični okrogli okraski imajo dodatne vzorce, nekateri so videti kot, da so iz čipke. Vse bolj bomo znova posegali po steklenih okraskih, kakršne smo imeli že pred desetletji, a so jih izpodrinili plastični okraski. Karpanova je ob tem opozorila na to, kako se je naš odnos do okraskov spremenil skozi desetletja. Ljudje so preferirali plastične tudi zato, da jih otroci ne bi razbili. "Včasih so bili vsi okraski stekleni, kakšen se je tudi razbil, ampak smo se naučili paziti na njih. Na drevesa smo obešali tudi razbite okraske, če so bili lepe oblike. Tako smo se tudi učili odnosa do stvari. Seveda, če prinesemo domov goro enobarvnih plastičnih okraskov, otroku to nič ne predstavlja in potem tudi nima nobenega odnosa do tega. V tem času pa se spet obuja tisto, da imajo okraski neko vsebino, da si bomo okraske podarjali, jih pazili, hranili in tudi smrekice bodo raznobarvne, pisane. To se bo zdaj spet začelo vračati, kot da bi se spomnili tistega časa naših babic."

Morda si še ne predstavljamo, da bomo naše prostore v naslednjih letih tako bogato polnili in krasili, a to je zagotovo trend, ki mu bomo priča. "V tem prehodnem obdobju, ko se še vsi ne morejo povsem predati tej zlati barvi, čeprav jo nosijo na torbicah, čevljih, okoli vratu, se nekako še vedno zatekajo k staremu – beli zasneženi, ki pa se bo v prihodnje lahko dopolnjevala z zlato," ugotavlja Karpanova.

Rdeča barva, ki jo nekako tradicionalno povezujemo z božičem, se seveda ne bo povsem umaknila. "Pri rdeči barvi je tako: bolj, kot se bližamo božiču, bolj čutimo ta čas in bolj se ljudje odločajo za rdečo. Na začetku sezone se rdeča barva zelo malo prodaja, ko pa se bližamo božiču, pa si vsi želijo malo več topline in posegajo tudi po rdeči barvi."

Rdeče, črne, večbarvne smrekice in mavrična okrasitev: bodo ti trendi iz tujine prišli tudi k nam?

Ameriška prva dama slovenskega rodu Melania Trump je letos belo hišo odela v rdečo barvo. Na 29 božičnih drevescih namreč visi več kot 14.000 rdečih okraskov. Javnost pa je najbolj presenetil hodnik, v katerem so postavili 40 povsem rdečih smrekic. Nekaterim je trend všeč in ga že posnemajo v svojih domovih, spet drugim pa se zdijo takšna drevesa neokusna.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda, še bolj kot pri povsem rdečih drevescih, so mnenja deljena pri črnih božičnih drevesih, ki je poseben letošnji trend čez lužo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Karpnova, ki se že več kot 30 let ukvarja z dekoracijo in okraševanjem, meni, da takšne smrekice pri nas – vsaj za domove – ne bodo velik trend. "Je pa to lahko zelo zanimivo za poslovne prostore, izložbe, ker je zelo vpadljivo, naredi zelo močan učinek. Medtem, ko za doma se to ne bo zelo prijelo. Za domove kupujemo kvalitetne smreke, ki jih imamo za več časa, ne pa, da vsako leto kupimo novo – eno leto rdečo, drugo leto modro ..."

Drugačna pa je zgodba z mavričnim okraševanjem, ki se prav tako pojavlja letos v ZDA in Veliki Britaniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To pa je trend, ki prihaja – večbarvnost, tudi pri lučkah. Te so zdaj 25 let bile samo bele. V času minimalizma je bilo ogromno hladne svetlobe, ko smo prešli na LED tehnologijo. In to postaja po toliko letih že dolgočasno. Lučke bodo v prihodnjih letih različnih barv, to bo dajalo vtis mavrice. Lahko se bo barvno krasilo po nivojih, lahko pa bo tudi celotna smrekica okrašena v mavričnih barvah. Če so lučke mavrične, zahtevajo zelo veliko zlate barve in potem še bolj pridejo do izraza. To je prihodnji trend," napoveduje strokovnjakinja.

Seveda pa ni potrebno, da sledimo vsem najnovejšim smernicam in vsako leto za okrasitev zapravimo goro premoženja. Najpomembnejše je, da ustvarimo takšen prostor, v katerem se bomo dobro počutili. "Pomembno je, da to delamo v krogu družine, da pri tem sodelujejo vsi in da uživamo v teh praznikih," poudarja direktorica enega največjih dobaviteljev dekorativnih materialov in izdelkov pri nas.

Marka Karpan ima dolgoletne izkušnje z okraševanjem poslovnih prostorov in domov.
Marka Karpan ima dolgoletne izkušnje z okraševanjem poslovnih prostorov in domov. FOTO: Aljoša Kravanja

Kdaj postaviti smrekico?

Čeprav so mnogi že na začetku decembra postavili smrekico in dom okrasili v prazničnem duhu, pa je marsikdo še v dilemi, kdaj je pravi čas za to. "Ta čas se podaljšuje, drevesca nekateri postavljajo že prej. Sveže smreke pa se tudi sedaj postavljajo bolj pozno, še posebej, ker so domovi topli. Prava drevesa se bodo tako najverjetneje postavljala v tem tednu, morda so jih nekateri že prejšnji teden," ocenjuje Karpanova. 

Včasih so družine smrekice postavljale le kakšen dan pred božičem, to tradicijo nekateri negujejo še danes. Vendar, ne gre za nekaj, kar bi bilo predpisano. "Enostavno so to naredili takrat, ker drugače ne bi zdržale tako dolgo, saj bi iglice začele hitro odpadati. Smrekica pa je morala zdržati vsaj do svetih treh kraljev, zato se je postavljalo takrat. Nič ni narobe, če se postavi prej, sploh če gre za umetne smreke." 

Od tega, ali se odločimo za umetno ali pravo smreko je odvisno tudi to, kdaj jo bomo pospravili, ko bodo prazniki minili. "Nekoč je bil ponos, če si uspel smrečico ohraniti do svečnice, do februarja. Ampak v januarju se obrne dan, začne se daljšati in začnemo iskati tudi druge barve: svetle, bele, zelene. Pojavljati se začnejo zvončki, telohi ... Narava nam tako sama namigne, kdaj nam je dodatne okrasitve v prostorih dovolj," zaključi Karpanova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 12. 2018 15.03
+5
Kakšno zgodbo pa imajo? Nimam pojma. rojen po vojni, smo res, takoj po Božiču, ki ni bil dobrodošel, postavili Novoletno smreko (jelko). Na njen so bili doma pečeni piškoti, pa vata, kasneje tudi sladkorni čeveljci in obročki, pa smo otroci vse pojedli. Prve lučke so bile svečke, ki si jih moral prižgati, tako smo tudi smrečico zažgali. Potem je pa počasi prišel čas, ko si dobil okraske, pa težje lučke, ki so delovale samo tisto leto.....ostalo je pa ponudba trgovin - vsi enake okraske, njihova količina je bila pa odvisna od družinskega denarja.
Transformerji
18. 12. 2018 15.06
+2
Me pa zanima, kakšne okraske so imeli v Sloveniji grofje... smo jih izgnali, gradove porušili, za okraske pa prav gotovo nikogar ni brigalo!