Slovenija

Okrogla miza: Kosovo in NATO 20. ali 21. stoletje?

Ljubljana, 07. 04. 1999 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Okrogla miza nocoj v CD z naslovom Kosovo in NATO 20. ali 21. stoletje? - neke vrste razmišljanje slovenskih intelektualcev o vse večjem zaostrovanju razmer v ZRJ, na Kosovu in širši regiji - je skušala odgovoriti na vprašanje in dileme, ki so jih sprožili napadi zveze NATO na ZRJ in osvetliti vlogo Slovenije pri dogajanjih na Kosovu. Na retorično vprašanje, ali je dogajanje na Kosovu vojna, je državni sekretar v zunanjem ministrstvu Franco Juri odgovoril pritrdilno.

Filozof Darko Štrajn je dejal, da zveza NATO z napadi krši načelo suverenosti nacionalnih držav, vendar pa bi ''opustitev te kršitve'' privedla do velike moralne obsodbe. Po njegovem mnenju bo konec spopadov v ZRJ odprl vprašanje organiziranosti družbe in suverenosti nacionalnih držav. Menil je, da bi verjetno morala slediti nova ureditev, ki bi onemogočala delovanje režimov samodržcev.

Sociolog Rastko Močnik je opozoril, da je slovenska vlada podprla napade zveze NATO na ZRJ iz ''moralnih razlogov'', da bi torej preprečila humanitarno dramo, obenem pa je zaprla meje za morebitne begunce iz ZRJ. Če naj bi bil vladni argument verodostojen, bi morala meje kvečjemu odpreti. Poleg tega Slovenija kot članica Združenih narodov ni opozorila na kršitev mednarodnega prava z napadom NATO na suvereno državo.

Zelo dobro obiskano okroglo mizo, ki je potekala v Klubu Cankarjevega doma in jo je vodila politologinja in direktorica Mirovnega inštituta Vlasta Jalušič, so organizirali Mirovni inštitut, Cankarjev dom in Zavod za odprto družbo Slovenije. Na njej so poleg Jurija Gustinčiča, Darka Štrajna in Rastka Močnika sodelovali še obramboslovec Zoran Klemenčič, politolog Tonči Kuzmanič in državni sekretar v MZZ Franco Juri.

  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.