Slovenija

Okuženo račje meso že na Madžarskem

Ljubljana, 06. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Veterinarski inšpektorji so v minulih dneh ugotovili, da je pošiljka 9,5 tone račjega mesa, uvoženega z Madžarske, okužena s salmonelo. Po zagotovilih pristojnih so okuženo meso že vrnili.

Menda pa je vseh rac, kolikor smo jih v teh dneh uvozili iz Madžarske, več kot sto ton.
Menda pa je vseh rac, kolikor smo jih v teh dneh uvozili iz Madžarske, več kot sto ton. FOTO:

Na mejnem prehodu Dolga vas so veterinarji pred desetimi dnevi pregledali pošiljko zamrznjenih rac iz Madžarske, vzeli vzorce in jih poslali v analizo na Zavod za zdravstveno varstvo Maribor. Meso je bilo namenjeno v podjetje ABC Pomurka International, po pojasnilih direktorja Veterinarske uprave RS Zorana Kovača pa so pošiljko že zavrnili oz. jo vrnili pošiljatelju, neko klavnico na Madžarskem.

Poleg tega so o tem obvestili tudi pristojne na madžarski veterinarski upravi, ki meso certificirajo. "V kolikor se bo to še dogajalo, bomo prepovedali posamezni uvoz: po posameznih kategorijah ali pa iz posameznega objekta iz njihove države," je dejal Kovač in dodal, da so slovenski veterinarski inšpektorji letos zavrnili že 44 ton račjega mesa z Madžarske. Menda pa je vseh rac, kolikor smo jih v teh dneh uvozili iz Madžarske, več kot sto ton.