Slovenija

Olaj: Policisti ukrepali po navodilih vodstva varovanja, in to pred pozivom protestnikov

Ljubljana, 09. 07. 2021 05.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
432

Policisti so ukrepali po navodilih vodstva varovanja, in sicer 16 sekund pred pozivom in "ščuvanjem" govorca Protestne ljudske skupščine, je generalni direktor Policije Anton Olaj povzel ugotovitve nadzora nad delom PU Ljubljana v zvezi s policijskim varovanjem neprijavljenega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija. Policija je z ukrepanjem preprečila hujše kršitve javnega reda in miru. Nadzor je pokazal tudi na kršitve pripadnikov Protestne ljudske skupščine, zoper katere pa policisti niso ukrepali. "Favorizirati ne smemo nikogar, to ni naša naloga. Če kateremu policistu to danes še ni jasno, mu bo jasno v prihodnjih dneh," je opozoril Olaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Policisti ukrepali pravilno
    03:35
    Iz 24UR ZVEČER: Policisti ukrepali pravilno
  • Iz 24UR: Policisti ravnali zakonito
    02:53
    Iz 24UR: Policisti ravnali zakonito
  • Iz SVETA: Kaj je pokazal nadzor?
    02:37
    Iz SVETA: Kaj je pokazal nadzor?
Policija je preprečila hujše kršitve javnega reda in miru.
Policija je preprečila hujše kršitve javnega reda in miru. FOTO: Damjan Žibert

Alternativna proslava na Prešernovem trgu, ki je potekala skorajda istočasno kot državna proslava na Trgu republike, je predstavljala dogodek z visokim tveganjem. Na območju je bilo 9000 ljudi, Policija pa je s svojim ukrepanjem zagotovila, da ni bilo hujših in množičnih kršitev javnega reda in miru, "kar je uspeh in kar je tudi omogočilo normalno izvedbo osrednje državne proslave ob dnevu državnosti", je na novinarski konferenci dejal generalni direktor Policije Anton Olaj. "Policistom in policistkam za opravljeno delo izrekam pohvalo." 

'Kdor dela, tudi greši'

S temi besedami je Olaj prešel k ugotovitvam nadzora nad delom PU Ljubljana 25. junija, ko je potekal neprijavljen javni shod. Policija je bila dolžna vzdrževati javni red, izvedeni ukrepi in pridržanje 13 udeležencev skupine rumenih jopičev pa "so v javnosti sprožili dvome in ugibanja", ali je Policija svoje delo opravila nepristransko, zakonito in strokovno, ali je omogočila vsem udeležencev shoda enako udejanjenje ustavnih pravic in ali je ukrepala zaradi poziva govorca iz Protestne ljudske skupščine. Spomnimo, da je Jaša Jenull glasno pozval policiste, naj odstranijo rumene jopiče. 

Z delom kolegice Grahove sem zadovoljen, je na novinarsko vprašanje odgovoril Olaj. V preteklosti so bile izrečene, glede organizacije dela in pričakovanih rezultatov, številne kritike, ki so bile že pojasnjene. Trenutno stanje je takšno kot je, NPU dela dobro, aktivno tudi pomaga pri odpravljanju zaostankov gospodarskih kaznivih dejanj, aktivno pomaga in sodeluje pri vseh najbolj zahtevnih kriminalističnih primerih, je dodal. 

Nadzorniki so pregledali videoposnetke policijskih kamer in posnetke z družbenih omrežij, pregledali so policijsko komunikacijo. "Ugotovljeno je bilo, da so predstavniki rumenih jopičev na enoten in organiziran način prišli do Prešernovega spomenika in nanj, medtem ko je že potekal neorganiziran shod udeležencev Protestne ljudske skupščine, in razgrnili svoj transparent. Zaradi njihovega prihoda na spomenik so morali nekateri pripadniki Protestne ljudske skupščine sestopiti. Takoj po razgrnitvi  transparenta so do njih pristopili člani Protestne ljudske skupščine, nato pa je med skupinama prišlo do prerivanja." 

Ob 18.57,15 je po radijski komunikaciji policist Posebne policijske enote vodstvo varovanja seznanil, da so "rumeni jopiči zasedli prostor, kjer so si levičarji postavili svoj oder" – želel je navodila, kako naj ukrepajo. "Ali samo varujemo, ali jih razdvajamo, ali začenjamo s pridržanjem?" 

Ob 18.57,43 je dobil odgovor vodstva varovanja: "Odstranite rumene jopiče s Prešernovega spomenika." Ta odločitev je sprožila ukrepanje policistov zoper rumene jopiče, ki so kršili javni red in mir, "ne pa tudi zoper privržence Protestne ljudske skupščine, ki so tudi kršili javni red in mir. Za tako razlikovanje v ukrepanju Policija nima pravne podlage," je dejal Olaj. 

Olaj je predstavil ugotovitve strokovnega nadzora.
Olaj je predstavil ugotovitve strokovnega nadzora. FOTO: POP TV

Ob 18.57,59 je nato Jenull pozval: "Odstranite to neonacistično sodrgo, sicer jo bomo mi." Izražen dvom v javnosti, da je Policija ukrepala zaradi tega poziva, je bil prepričljivo ovržen, je danes jasno poudaril Olaj. "Odredbo o ukrepanju je sprejelo vodstvo varovanja 16 sekund pred tem, ko je govorec Protestne ljudske skupščine začel ščuvati in pozivati Policijo k ukrepanju." 

 Policija je sicer pridržala 13 pripadnikov rumenih jopičev.  Videoposnetki so razkrili, da so javni red kršili vsaj še štirje udeleženci Protestne ljudske skupščine, zoper katere pa Policija ni ukrepala. Nadzorniki so glede tega ugotovili, da so bili nekateri policisti v neposredni bližini teh kršitev. "Obstaja možnost, da policisti v zelo napetih varnostnih razmerah v resnici niso zaznali vseh kršitev. Prav tako je z verjetnostjo možno oceniti, da so nekateri policisti videli te kršitve, vendar zoper kršitelje niso ukrepali zato, ker niso prejeli takšnega ukaza," je pojasnil Olaj. Ena od teh kršitev, zoper katero bi Policija morala ukrepati, pa ni, je na primer vlečenje transparenta. 

Olaj pa je bil ob tem jasen: Policija mora vsem zagotavljati pravico do združevanja. "Nikogar ne smemo favorizirati, to ni naša naloga. Če kateremu policistu to danes še ni jasno, mu bo jasno v prihodnjih dneh," je posvaril. 

Vodja sektorja za policijska pooblastila in preventivo v službi generalnega direktorja policije Marko Podlesnik je dodal, da so bila pridržanja odrejena zakonito, Policijska uprava Ljubljana pa je svoje naloge izvedla zakonito in v skladu z načelom sorazmernosti.

Ugotovljeno pa je bilo tudi, da so bile pri izvedbi ukrepov storjene nekatere nepravilnosti v zvezi z časovno dinamiko odrejanja ukrepov takoj na kraju, v zvezi z enakostjo obravnave, v zvezi z ugotavljanjem obstoja elementov kaznivih dejanj pri vodenju prekrškovnega postopka in pri izrekanju opozoril in ukazov ter v zvezi s snemanjem policijskih postopkov.

Petra Grah Lazar pa je pojasnila, da je NPU že tekom nadzora pristopil k odpravljanju ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti, o čemer so bili obveščeni tudi zaposleni, ki bodo težave upoštevali pri delu in izvajanju postopkov, so sporočili s policije.

Spomnimo 

Na alternativni proslavi ob 30. obletnici samostojnosti Slovenije 25. junija, ki je potekala na Prešernovem trgu, je Policija odstranila skupino t. i. rumenih jopičev, ki je tik pred začetkom shoda razvila transparent z napisom Domoljubju pravite fašizem, da branite svoj komunizem. V protestniškem gibanju so ocenili, da je šlo za skupino provokatorjev, katere cilj je bil očitno preprečevanje njihovega programa in sprožanje konflikta. Policiste pa so glasno pozvali, naj rumene jopiče odstranijo. 

Zatem je generalni direktor Policije Anton Olaj odredil izvedbo strokovnega nadzora nad delom PU Ljubljana, ob tem pa sporočil, da so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je Policija v tem primeru res "nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako".

Odzval se je tudi notranji minister Aleš Hojs in na družbenih omrežjih zapisal, da so rumeni jopiči po njegovem brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike, ter dodal sporne besede: "Ne meči biserov med svinje." Po njegovih informacijah je sicer Policija odredila ukrepanje zoper rumene jopiče nekaj sekund pred tem, ko so ukrepanje zahtevali organizatorji shoda.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Edo Medo z kredo
10. 07. 2021 14.30
+3
Koliko so jih aretirali in odstranili, ko so pljuvali poslance.
ArkaMast
09. 07. 2021 20.39
Se je Olaj ustrašil ene ovadbe.
zdrava.pamet
09. 07. 2021 18.00
-8
Zdaj pa grem delat pametnejše delo kot se ukvarjati z ljubljanskimi luzerji, Cao
Brakedirt
09. 07. 2021 18.01
+10
vsi skupaj boste itak odleteli, komunajzli nesposobni.
gmajna
09. 07. 2021 17.54
+1
Razumem, da vsaka ne more biti ministrica , zato ket je potrwbna zdrava pamet, tukaj je ocitno resnicno no le mrznja in sovrastvo, ubogi v objemu take zenske, ki hlepi po oblasti.
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.56
-7
Ne zanima me oblast, samo takim luzerjem bi dala vetra
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.49
-5
Da sem jaz ministrica, bi vsak dan dobili položnico anarhisteki komunajzerski
vonbongo
09. 07. 2021 17.52
+3
Zato pa nisi , ti nas biser 😭😭🕯🕯🕯🤘🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.57
-6
Kaj je srček prevroče, da bi kolesaril in tukaj smetiš?
Brakedirt
09. 07. 2021 18.00
+6
pojdi na madzarsko zabavo pa bos lahko ministrica.
vonbongo
09. 07. 2021 18.06
+0
Zdrava Ni se cas , ti , ti nas biser 🤘🇸🇮😭😭
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.48
-4
Rumeni jopiči se borijo za Slovenijo, vi anarhisteki pa samo za svoje privilegije
vonbongo
09. 07. 2021 17.53
+6
Lazes na polno , oni so proti Sloveniji in Slovencem 🤘🇸🇮🇸🇮🇸🇮
magic touch
09. 07. 2021 19.55
+1
Pravi rumeni jopiči so se borili za Francijo in njihove ljudi!!! ... tile naši "fake" jopiči pa za nekaj kar bi moralo biti že zdavnaj izkoreninjeno....
gmajna
09. 07. 2021 17.47
+3
Zdrava pamet, govori, da so zavedni Slovenci zmagali v 2.sv vojni, zavednost in simpatiziranje z okupatorji nadega naroda nima primerjave. Zavedeni SLOVENCI so na koncu docakali tragicen konec, tako je plesati s hudicem, NACISTEM. Zavednost in Nacizem sta dva pojma, ne pustite se zavajati fantje z RUMENIMI JOPICI.
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.44
-8
Ljubljanski anarhisti SPELJITE SE....rumeni jopiči so ZAKON
vonbongo
09. 07. 2021 17.53
+5
štrekeljc
09. 07. 2021 18.12
+5
KavčStrokovnjak
09. 07. 2021 18.55
+0
Rumeni jopiči so borci za delavske pravice. Ti samozvani SDS-ovski naci-skinheadi NISO rumeni jopiči! Tudi če črva preoblečeš v gosenico je še vedno samo črv. Eh ubogi naziji, rešili so vas policaji in vas varno spravili domov. Sicer bi vseh 13 po spisku plavali v Ljubljanici. Pridite danes! Malo vas je p....ce!
puš?ica
09. 07. 2021 17.42
+6
Hojsek, kaj pa če bi še tebe policisti končno odstranili iz mesta notranjega ministra, tako lepo kot so te neonacije...
KavčStrokovnjak
09. 07. 2021 18.56
+1
A ni ta De Bill nepreklicno odstopil? On sploh ni več minister oz. nelegalno zaseda mesto ministra, ker ga rad faše od zadaj od blaznega jaje.
zdrava.pamet
09. 07. 2021 17.41
-5
Sramota z policijo, da je kaznovala zavedne Slovence....za zapahe sodijo sovražniki Slovenije, to so levičarji,anarhisti, mafijaši, častilci morilcev, jenuul, vongobongo in podobni luzerji....
Brakedirt
09. 07. 2021 17.43
+1
magic touch
09. 07. 2021 20.04
...sramota si ti, ki ne obvladaš slovenskega pravopisa in še manj zgodovino...si kot papiga, ki stalno ponavlja tisto kar so jo naučili in sploh ne razmišlja s svojimi možgani...a ja pazi, da ti ne bodo ušesa odpadla, ko ti bo kdo od teh, katere si naštela, prerezal tisto rdečo nitko v glavi, ki jih še drži :) ...a ja, a imaš še kaj drugega razen nitko? ..zakaj pa potem tako odmeva in neskončno vrti tisti krogec z nazivom "loading"...
gmajna
09. 07. 2021 17.41
+3
Nacistki, malo umirite konje, kraski svet je temacen, narod je lacen. Dobro, da so policisti ukrepali, , ker ko bi narod znorel bi tudi ograjena proslava propadla. Naciji, zivite zgolj zaradi usmiljenja nasih dedov, bodite hvalezni in zivite v miru.
crazymoto
09. 07. 2021 17.40
+2
Ja ni kaj... Hojsove svinje... Po navodilih...
simc167
09. 07. 2021 17.29
+4
Do kdaj bomo trpeli to gola zen
vonbongo
09. 07. 2021 17.37
+1
KavčStrokovnjak
09. 07. 2021 18.57
+1
Ni šans vonbongo! Prej bo počilo. Blazni jajo je že pozival h državljanski vojni... Jo bo pa dobil!
User792410
09. 07. 2021 16.50
+4
To samo vodstvu policije, ministru za notranje zadeve in predsedniku vlade, ki so v tem ukrepanju policije želeli dobiti razlog za razrešitev še preostalih ljubljanskih, z vladajočo politiko nekontabilnih, šefov policije, ni želelo biti jasno, da je Jenull postal korajžen šele potem ko je videl, da policisti že ukrepajo proti nacičem!
MucaNeGrize
09. 07. 2021 16.41
+12
ogabno.. če pokliče kdo ki ni iz sekte ali naci...gre za ščuvanje.....in tale olajčina ves čas ponavlja o neprijavljenem shodu...niti z besedo...da so se naciji prav tako pojavili. na po njegovo ...NEPRIJAVLJENEM Shodu...Prekleta banda neonacistična
dakoto
09. 07. 2021 16.09
+0
Meni pa gresta na kozlanje obe strani... Za malega človeka, nista ne ena, ne druga stran naredili nič v 30 letih... Matija Gubec kje si?
Tomvojo
09. 07. 2021 16.03
+0
Prepovedan shod je imel varovanje in svoje vodstvo??
vonbongo
09. 07. 2021 16.05
+11
Tomvojo
09. 07. 2021 16.09
-4
Ne išči dlake v jajcu, abo bolj prav nezakonit?
vonbongo
09. 07. 2021 16.19
+8
Daj pejt si zakone prebrat , da ne bos posmeh na forumu ;)
Tomvojo
09. 07. 2021 17.06
-4
Zakoni so za rajo, za priviligirance pa sodna praksa, slolandijsko zakonodajo si pa vsak.....po svoje razlaga vključno s tabo.
vonbongo
09. 07. 2021 17.39
+5
Torej si jih nisi sel prebrat in si rajs posmeh na forumu. Zanimivo 🕯🕯🤘
štrekeljc
09. 07. 2021 18.18
+3
Tomvojo, "Ustava RS, 42. člen (pravica do zbiranja in združevanja) Zagotovljena je pravica do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj." Razloži, kako je lahko nezakonito nekaj, kar je zajamčeno z Ustavo? Se boš smešil še s tem, da ne boš odgovoril?
štrekeljc
10. 07. 2021 11.05
Tomvojo, si tuhtal celo noč? In si kaj potuhtal? Glede na to, da odgovora ni, bi rekel, na nisi potuhtal ma prav nič! V onemoglosti svojega uma si le palček dol pritisnil.
KavčStrokovnjak
09. 07. 2021 16.00
+13
Odkrito simpatiziranje in podpora neonacistom pa ni sporna? To da Hojs in Janša sploh ne skrivata, da je to njihov podmladek tudi ni sporno? Da je stranka sama poslala naci-skinheade delat zgago tudi ni sporno?!!! Kolikor poznam naš zakon je to ne samo sporno ampak tudi nezakonito. Zatotorej Janša in Hojs odstopita dokler lahko še sama. Ko vaju bo narod odstopil bosta lahko samo še pozdravila teto Matildo!
vonbongo
09. 07. 2021 15.53
+12
To je sposojen komentar iz drugega foruma , jaz ga samo podajam naprej 🤘🤘🤘🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮🇸🇮 Če bi 5 navijačev Olimpije šlo na tribuno, polno Viol, navijat za Olimpijo, bi bilo vsem logično, da so tja šli provocirat in da bo prej ali slej prišlo do nasilja. Vsakemu je tudi jasno, da bi policija čimprej odpeljala teh pet navijačev Olimpije, da bi s tem preprečila nasilje. A se tukaj kdo ne strinja z mano? V tem primeru je vsakemu normalnemu (z IQ-jem nad 75) jasno, da so bili Rumeni jopiči tam z namenom, da izzovejo nasilje in da se mirne protestnike prikaže kot nasilne, nekatere namreč zelo muči, da se kljub tisočim zbranim vsakem petek nič ne zgodi. Se pravi, v tem primeru je policija pravilno identificirala problem in ga vzorno rešila. Če pri tem ni zaznala kakšne domnevne kršitve s strani sprovocirane množice ... ja, se zgodi, v žaru hitrega dogajanja. Vse dogajanje okrog tega, dirigirano od zgoraj, pa je v bistvo politični pritisk na policijo.🇸🇮🇸🇮
Tomvojo
09. 07. 2021 16.11
-10
Kaj so pa drugi tam delali, preveč za tvoji IQ v velikosti sobne temperature.
vonbongo
09. 07. 2021 16.20
+10
Tom Ti pomagam , ker zgleda imas IQ v minusu 🕯🕯🕯 Protest so imeli in ce ga prides motit , si ti v prekrsku 🤘
Andrew16
09. 07. 2021 15.52
-6
Ubogi miličniki, se ne smejo dotaknit Jenullćka. Jih bo ata za ušesa. Kje je tukaj vladavina prava po fajonkino. Brezdelnež mitinguje po Ljubljani brez dovoljenja in ščuva ljudi proti vladi. Miličniki pa samo opazujejo, ko beboti. Še ena gnojna bula, od mnogih. Janša potrebuje vsaj še dva mandata, da počisti
vonbongo
09. 07. 2021 16.05
+4
Ubogi Andrew ne razume 😭😭😭🕯🕯🕯🕯🕯