5°C

Olaj napovedal 'ničelno toleranco' do žaljenja policistov na ulicah

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
412
Generalni direktor Policije Anton Olaj je v odzivu na dogajanje na protestih napovedal ničelno toleranco do žalitev policistov. "V zadnjem času je v javnosti mogoče zaslediti pojav zaničevanja Policije in policistov," je zapisal Olaj in dodal, da je policistom naročil aktivnejše zoperstavljanje žalitvam. Na protestu je sicer večkrat odmevalo skandiranje "čuvate lopove" in "čelade dol".

Anton Olaj je v objavi na družbenem omrežju zapisal, da policiste "imenujejo nacisti, fašisti, organizirana tolpa itd.". Zato je včeraj določene policiste zadolžil "za aktivnejše zoperstavljanje tovrstnim negativnim pojavom". "Napovedujem ničelno toleranco," je zaključil. 

Medtem so iz Policije sporočili, da intenzivno preiskujejo okoliščine več tovrstnih kaznivih dejanj. Direktor je še okrepil ekipo, ki se ukvarja s prepoznavo napadalcev na policiste. "Pri zagotavljanju varnosti na neprijavljenih shodih so policisti pogosto tarča fizičnih napadov nasilnežev. Številne slike in tudi posnetke napadov je mogoče najti tudi na družbenih omrežjih." Kot kaže, bo ta ekipa odslej spremljala in reagirala tudi na verbalne napade.

Policija tudi poziva vse, ki bi imeli informacije o kaznivih dejanjih, naj pokličejo interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200, prijave pa sprejemajo tudi po elektronski pošti na poseben naslov protesti.pulj@policija.si.

Policisti naj bi se odslej "aktivneje zoperstavili žalitvam".
Policisti naj bi se odslej "aktivneje zoperstavili žalitvam".FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Matjaž Nemec pa je za petek ob 14. uri sklical 34. nujno sejo Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Kot je zapisal, Slovenijo "pretresajo nasilni protesti", opozoril pa je tudi, da obstajajo resni sumi, da se "nasilje in prekomerna uporaba sile ne dogajata naključno". Nemec je napovedal, da bo z nadzorom poskušali ugotoviti, ali so Žan Mahnič, Franc Kangler, Anton Olaj in notranji minister Aleš Hojs zlorabili zakonska pooblastila. Na dnevnem redu bo samo ena točka, in sicer imenovanje pooblaščene skupine za izvedbo nadzora na Generalni policijski upravi.

Kot je poročal portal Necenzurirano, sta med protesti prejšnji torek, ko je Policija proti protestnikom uporabila solzivec, vodni top, konjenico in druga prisilna sredstva, prostore OKC obiskala minister Hojs in Janšev sekretar za nacionalno varnost Mahnič. Kaj natančno sta tam počela, sicer ni znano. Hojs naj bi policistom prišel "izreč pohvalo za opravljeno delo". Portal poroča, da sta prostore zapustila šele okrog 18. ure, ko je že postalo jasno, da dogajanje v Ljubljani spet uhaja izpod nadzora. 

PREBERI ŠE
Po torkovem protestu SPS upa na analizo Varuha človekovih pravic