Slovenija

Olaj zaradi dogajanja na protestih odredil izvedbo nadzora nad delom Policije

Ljubljana, 28. 06. 2021 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, M.P.
Komentarji
868

Generalni direktor Policije Anton Olaj je zaradi dogajanja na alternativni državni proslavi, ki se je odvila na Prešernovem trgu, odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. V Policijskem sindikatu Slovenije so v odzivu na izjave predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja Policije zapisali, da ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti delovali nezakonito ali nestrokovno. Sindikat je še zagotovil, da bo v primeru morebitnih postopkov policistom nudil pravno in sindikalno varstvo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Olaj uvedel nadzor nad delom Policje
    02:25
    Iz 24UR: Olaj uvedel nadzor nad delom Policje
  • Iz SVETA: Ravnanje policije na petkovih protestih
    03:17
    Iz SVETA: Ravnanje policije na petkovih protestih

 

V petek sta ob obeležitvi 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije v Ljubljani potekala dva dogodka. Osrednji, ki se je odvil na Trgu Republike, in alternativna proslava, ki je potekala na Prešernovem trgu in kjer se je zbralo okrog 9000 udeležencev. Pri varovanju neprijavljenega shoda so policisti ugotovili 14 kršitev Zakona o javnem redu in miru. 13 od teh oseb so na podlagi 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih Policije pridržali za čas shoda. Gre za pripadnike skupine t. i. rumenih jopičev. 

Generalni direktor Policije Anton Olaj.
Generalni direktor Policije Anton Olaj. FOTO: Aljoša Kravanja

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs ob tem dejal, da so rumeni jopiči brez potrebe prišli na Prešernov trg in da bi lahko državni praznik "kulturno proslavljali na Trgu republike". "Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti," je zapisal in s tem razburil predvsem nasprotnike vlade in udeležence protesta. Spomnimo, minister Hojs, ki je takoj po protestu najavil, da bo policija pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče, se je v preteklih primerih zavzel za sankcioniranje protestnikov, še posebej v primeru mariborskih dijakov in ostalih kršitev epidemioloških ukrepov.

Generalni direktor Policije Anton Olaj je po protestu zapisal, da ukrepanje Policije zoper rumene jopiče zahteva jasne odgovore javnosti.  V nedeljo je nato odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. "Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja Policije," je zapisal v izjavi za javnost. "Za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, je neizogibno treba ugotoviti dejansko stanje, zato sem v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni." 

V protestniškem gibanju, ki je pripravilo petkovo alternativno proslavo, so ocenili, da je bil cilj skupine provokatorjev povsem očitno preprečevanje njihovega programa in sprožanje konflikta, zato so policijo pozvali, naj skupino umakne. "Iz vladne kritike policije, ki je petkov incident učinkovito umirila, pa lahko tudi sklepamo, da je očitno predstavnikom vlade predvsem v interesu, da bi prišlo do stopnjevanja konfliktov, izgredov ali hujšega nasilja na protestih," so zapisali.

Po njihovih informacijah so vsaj trije udeleženci dogodka policiji podali tudi uradno izjavo "zaradi fizičnega napada in groženj provokatorske skupine in njenih članov". Pričakujejo, da bo policija obravnavala prijave in izvedla polno preiskavo ter tudi v prihodnje spremljala njihove aktivnosti ter preprečila nove poskuse tovrstnih nasilnih provokacij.

PSP: Ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti delovali nezakonito ali nestrokovno

V zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu v Policijskem sindikatu Slovenije ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno. Ob tem so poudarili, da policijsko delo ni enostavno in enoznačno ter da poteka v spreminjajočih se okoliščinah in razmerah. "Pri tem morajo policisti ravnati v skladu z organizacijo dela, usmeritvami in navodili stroke, taktiko in metodiko, okoliščinami in oceno dejanskega stanja itd., seveda vse to v obsegu s pooblastili, ki jih imajo."

Policisti so pridržali več pripadnikov skupine t. i. rumenih jopičev.
Policisti so pridržali več pripadnikov skupine t. i. rumenih jopičev. FOTO: Damjan Žibert

Nadzor nad opravljanjem dela Policije lahko odredi tudi minister, prav tako ima možnost odrejanja nadzora generalni direktor Policije, ki je hkrati tudi odgovoren za zakonitost in strokovnost dela Policije, so zapisali v PSP. "Če bo nadzor odrejen, pričakujemo, da bomo seznanjeni s poročilom, v kolikor bodo ugotovitve slednjega posegle v pravice policistov. Šele na podlagi tega bo mogoče pokomentirati kaj več." 

PSP je v sporočilu za javnost dodal, da bodo svojim članom v morebitnih postopkih zoper njih nudil vso pravno in sindikalno varstvo. "Verjamemo pa, da bo vodstvo Policije ali ministrstvo po nadzoru ugotovilo, da policisti niso kršili predpisov in so storili vse potrebno za zagotovitev visoke stopnje varnosti naših državljanov."

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (868)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
30. 06. 2021 09.42
To strašilo nima pojma o pojmu, kaj je to policija. Olaj bi bolj sodil v Dob (seveda v črtastih oblačilih), saj je policijo spremenil v orodje za varovanje državnih kriminalcev s Trstenjakove.
Oknaj 4
28. 06. 2021 20.05
-2
Trenutna oblast je preveč tolerantna do teh neprijavljenih shodov saj če primerjam z organiziranjem ene navadne vaške veselice je potrebno aktivirati vse mogoče službe kot je policija , nujna zdravstvena pomoč potapljače če je blizu potok potem primaknejo svoje še Sazas in še bi lahko našteval te in one prisklednike. Od sedaj naprej bomo namesto veselic organizirali javni shod povabili Jenula na dve pivi in bo zadeva rešena
Sars2
28. 06. 2021 19.31
+5
Od gdaj so za hojsa obritoglavci,potetoviranci,plačanci,~rumeni jopici,za njega domoljubi,njih je vabil na slavnostno obletnico pred drzavni zbor,a ljudi ,ki so se pred 30 leti tako ali drugače borili za slo. Pa ne
biggbrader
28. 06. 2021 18.26
-4
Lewake je slovenska proslava ob obletnici osamosvojitve, ko so državnike in prenos predsedovanja na Slovenijo občudovali po celem svetu, tako zbegale, da so še vedno v transu.
kmkm
28. 06. 2021 18.41
+2
desnuharji ste v transu že 30 let sem pa slišal da je bila gledanost te proslave 18% torej ste to gledali samo tisti, ki ste zaradi Jajota v transu!
slavko horvat 1
28. 06. 2021 19.50
+1
Bigii...Titovega pogreba se je udeležilo največ predsednikov drugih držav v zgodovini človeštva,pa vi desnjaki ga imate za največjega morilca....
Gabiula
28. 06. 2021 20.25
+3
Biggbrader ni bilo nobenega presežka na proslavi mogoče zate kjer nisi bil še nikjer drugje kot v kleti na Trstenjakovi.
Misika1967
28. 06. 2021 18.18
+7
Le do kdaj si bomo dovolili, da nas sđsovci zmerjajo z svinjami,golaznijo ter nas delovne in postene drzavljane od katerih zivijo v eno zalijo. Dol z tako vlado in zapret nespostlivce.
Brakedirt
28. 06. 2021 18.27
+1
to ni nic drugega kot ustvarjanje navidezne vecine.
za bojši jutri
28. 06. 2021 18.17
+5
Potrebno bi bilo izvesti nadzor nad delom policijskega ministra, ki podpira skrajneže iz janšističnih vrst
MucaNeGrize
28. 06. 2021 18.05
+7
'Obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neonacističnimi skupinami in člani strahovlade' Člani protestniškega gibanja so prepričani, da zapisi predsednika vlade Janeza Janše, direktorja Policije Antona Olaj in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa na družbenih omrežjih dokazujejo, da "obstaja jasno zavezništvo in sodelovanje med neo-nacističnimi skupinami in člani strahovlade, ki jih še kar naprej hvalijo, retvitajo, vabijo na uradno proslavo, jim dajejo dobrohotne nasvete in primerjajo z biseri, medtem ko 9.000 mirnih državljanov, ki so se mirno zbrali na manifestacijo primerjajo s svinjami"...
MucaNeGrize
28. 06. 2021 18.06
+3
v sosednjem članku je bolj jasno ...kdo je kdo
Paskakvali
28. 06. 2021 18.04
+0
Hehe....ta krasni novi svet.......
MucaNeGrize
28. 06. 2021 17.58
+13
SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU...
SlobodaNE
28. 06. 2021 17.59
+6
kapljač1
28. 06. 2021 17.54
+7
Olaj si tako jemlje priložnost za zamenjavo kadra . Oziroma blefira javnost , da notranji nadzor v policiji pa le obstaja . Pregovor pravi, " da tisti ki preganja kriminal , mora sam biti večji kriminalec , da bi bil uspešen". Je že slaba rešitev, če je tako! Sej potem med njimi niti več ne ločiš in se že jutri hitro obrne zoper interes družbe .
_endrug
28. 06. 2021 17.50
+15
Gnojs naročil šefu policije, da brani diamante... Groza od groze.
kurimebolac
28. 06. 2021 17.46
+11
Ah daj no, itak da če boš imel 15 folka in pa 15000 folka je jasno da boš umaknil lažje obvladljivo skupino. to da so nacistični zdraharji je samo pripomoglo k temu. policiji lahko samo zaploskate za tole. Tudi drugi ljudje so vzklikali naj odstranijo te provokatorje, Jaša je pač imel megafon in se ga je bolje slišalo. Nadzor nad delom policije je samo prestrašit policijo, da v bodoče žviga kot Gnojs hoče. Ta misli, da je glavni na farmi, ostali smo pa svinje. Streznitev prihaja, počasi a vztrajno.
Netajkun
28. 06. 2021 17.46
+8
Ne se hecat s temi stvarmi . . ustavite norijo , preden se izrodi v nasilništvo . Ne manjka veliko . . . Ne razumem , kako lahko eni ploskajo , a se jim je čisto odpeljalo ? A vojno bi , zakon ulice
Uporabnik1295675
28. 06. 2021 17.44
+0
Jasno je kdo si v resnici fašisti na prešercu. V bistvu so vsi isti komunisti in fašisti.
dron
28. 06. 2021 17.57
+7
SlobodaNE
28. 06. 2021 17.39
+13
Sedaj pa neki izgovori na policijo. Sem videl kaj je pisal gorenak sramota človeštva.
Petur
28. 06. 2021 17.38
+9
in taki le naj predsedujejo eu?zalostno ,sramotno,pogubno za europo !
SlobodaNE
28. 06. 2021 17.37
+9
Rumeni v zahvalo pridite še kdaj protestirati vam bo janez spet dal nagrado.
Antoniozmaj
28. 06. 2021 17.37
+11
Policisti, začnite preizkovat lopove, ki nam vodijo državo. Začnite na vrhu policije in postopoma ovadbo po ovadbi in tako do samega vrha albansko- fašistične vlade!!! Smrt janšizmu!!!!
Rde?a barva
28. 06. 2021 17.36
+15
V Nemčiji, lahko fasaš zaporno kazen, samo zato, ker si omenil Hitlerja in naciste v pozitivnem smislu, pri nas pa minister in direktor policije skočita v bran neonacistom in celo zagrozita svojim policistom, češ zakaj jih niso pustili pri miru. Bedarija
ssbobo
28. 06. 2021 17.42
-13
In zakaj niso odstranili oatalih prisotnih........
SlobodaNE
28. 06. 2021 17.33
+15
Desni luzerji niti svojih ne znajo braniti. Oziroma nočejo.