Slovenija

Sodbe v imenu ljudstva odslej skrite pred ljudstvom

Ljubljana, 04. 10. 2020 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Urša Zupan, Nika Kunaver
Komentarji
716

Tožilstva in sodišča v zvezi z zahtevami novinarjev po odgovorih, kot kaže, vzpostavljajo novo prakso onemogočanja dostopa do informacij javnega značaja v pravosodnem sistemu. Javnost in novinarji namreč niso več upravičeni do nobenih informacij, ki zadevajo predkazenski, kazenski ali sodni postopek, če za to ne morejo izkazati pravnega interesa po specialni zakonodaji. Še več, upravičeni niso niti do podatkov o pravnomočnih sodbah, ki so jih sodišča izrekla v imenu ljudstva.

Nova praksa se vzpostavlja na podlagi sklicevanja na domnevno "prelomno sodbo" Vrhovnega sodišča RS iz maja 2020, v kateri je sodišče odločilo: "Pri dostopu do informacij imajo posebna določila področne (procesne) zakonodaje glede možnosti oseb za vpogled v spise sodišč in drugih pristojnih organov značaj specialne ureditve (lex specialis) glede na določbe Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). To se nanaša tudi na kazenski pregon in informacije, ki se nahajajo v tožilskih oziroma sodnih spisih v (pred)kazenskih zadevah. ZDIJZ se lahko kot splošnejši predpis uporablja le v tistih primerih in v zvezi z dostopom do tistih informacij, do katerih dostop ni urejen z navedenimi specialnimi zakoni. V obravnavanem sporu to pomeni, da se ZDIJZ lahko uporabi le glede dostopa do tistih podatkov, ki so bili pridobljeni ali sestavljeni zaradi kazenskega pregona ali v zvezi z njim, ki se ne nahajajo v sodnih ali državnotožilskih spisih." 

Po tej sodbi imajo torej dostop do vpogleda v tožilske in sodne spise le še upravičenci po zakonih, ki določajo to področje, novinarji in javnost, ki so informacije pridobivali na podlagi zahteve po informacijah javnega značaja, pa za dostop nimajo več pravne podlage. 

Okrajno sodišče v Ljubljani je tako naši novinarki na zahtevo po posredovanju pravnomočne sodbe iz leta 2014 odgovorilo: "Vaša zahteva za posredovanje sodbe tako ne izpolnjuje formalnih pogojev, da bi jo lahko obravnavali (oblično ste jo vložili po določbah ZDIJZ). Šele takrat, ko bo vaša vloga vložena na pravi način, jo bomo presojali tudi vsebinsko, upoštevajoč zgoraj navedeno sodbo Vrhovnega sodišča Republike Slovenije." Podoben odgovor je dobila tudi od tožilstva. 

Pričakovanje, da bo moral novinar pri svojem delu, ko bo od organov zahteval konkretne informacije po ZMed ali dokumente po ZDIJZ, posebej izkazovati in utemeljevati pravni interes, je vsaj neutemeljeno, pravijo v DNS.
Pričakovanje, da bo moral novinar pri svojem delu, ko bo od organov zahteval konkretne informacije po ZMed ali dokumente po ZDIJZ, posebej izkazovati in utemeljevati pravni interes, je vsaj neutemeljeno, pravijo v DNS. FOTO: Dreamstime

Sodba vrhovnega sodišča pa nima samo materialno-pravnih posledic, ampak tudi procesne. Ko tožilstvo ali sodišče zavrne zahtevo za vpogled oziroma dostop do dokumentov iz kazenskega ali sodnega spisa po procesnih zakonih, pritožba na Informacijskega pooblaščenca RS sploh ni mogoča, saj ne gre za postopek po ZDIJZ, zato zanj pooblaščenec ni pristojen in ni pritožbeni organ. 

Stroka opozarja: Če novinarji ne morejo delati, posledice nosi javnost

Po besedah Ceneta Grčarja, odvetnika družbe Pro Plus, omejevanje dostopa do informacij javnega značaja pomeni ne le onemogočanje novinarskega dela, pač pa tudi omejevanje pravice javnosti do obveščenosti, ki jo državljanom zagotavljajo prav novinarji. "Posledice morebitne spremembe sodne prakse, ki so jo državni organi takoj pograbili, so na dolgi rok hujše, kot se morda zdi na prvi pogled," opozarja. 

Z obveznostjo državnih organov po Zakonu o medijih, da novinarjem podajo informacije javnega značaja, ki se nanašajo na denimo konkretne postopke, se zagotavlja nadzor nad delovanjem vseh treh vej oblasti, povsem enako pa velja za obveznost posredovanja informacij javnega značaja po ZDIJZ. Vsakršno omejevanje dostopa do informacij javnega značaja pa seveda novinarjem onemogoča učinkovito izvajanje svoje temeljne vloge, to je nadzor oblasti in poročanje o temah, ki so v javnem interesu, poudarja. 

Novinarji so tako upravičeno lahko zaskrbljeni. "Nekateri državni organi so že do sedaj delali vse, da bi oteževali pridobivanje informacij novinarjev, zato je seveda pričakovati, da se bodo sklicevali na zadnjo sodbo Vrhovnega sodišča RS, ko bodo zavračali zahteve novinarjev po informacijah. Zakon o dostopu do informacij javnega značaja ima že tako ali tako vgrajene sistemske možnosti za onemogočanje pridobitve informacij javnega značaja. Vlaganje tožb v upravnem sporu zoper odločitve informacijske pooblaščenke lahko uspešno odloži razkritje npr. dokumentov za več let. Novinar, ki na primer razkriva kako nepravilnost, pa informacije javnega značaja potrebuje zdaj, ne čez dve ali tri leta ..." 

ZDIJZ je po njegovem mnenju treba prenoviti tako, da za zahteve novinarjev velja drugačen postopek – tak, ki bo imel krajše roke in bo predvsem onemogočal vlaganje očitno neutemeljenih upravnih sporov zoper odločitve informacijske pooblaščenke z izključnim namenom zavleči postopek do take mere, da se izgubi smisel same zahteve. "Prav tako bi bilo treba razmisliti o višjih globah za odgovorne osebe pri državnih organih, ki preprosto ignorirajo zahteve novinarjev po informacijah javnega značaja." 

Je pa res, še pravi Grčar, da v normalnih demokratičnih državah državni organi obveznosti po dostopu do informacij javnega značaja dojemajo kot nekaj dobrega; kot nekaj, kar utrjuje sistem pravne države in prispeva k transparentnosti javne uprave. "Zdi se, da pri nas take percepcije ni ... zahteve po ZDIJZ so nekaj zoprnega, nekaj, kar ustvarja dodatno delo in moti mir državne uprave – vsaj tako je sklepati, glede na nenehno iskanje možnosti za sabotiranje obstoječe ureditve. Da je temu tako, je sklepati že na podlagi zadnjega primera, ko se sodišče in državno tožilstvo ob zavrnitvi  zahteve novinarjev po informacijah sklicujeta na domnevno "prelomno sodbo" Vrhovnega sodišča, pri čemer gre za tako drugačno dejansko in pravno podlago, da se praktično ni na kaj sklicevati." 

Informacijska pooblaščenka: V demokratični družbi je nadzor javnosti vitalnega pomena

Na posledice sprejete sodbe je v dopisu na obe resorni ministrstvi, pristojni za dostop do informacij javnega značaja, opozorila tudi informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Kot je zapisala, je nevzdržno stališče, po katerem bi bila celotna pravosodna veja oblasti v celoti izključena iz režima dostopa do informacij javnega značaja, s tem pa tudi povsem odtegnjena nadzoru javnosti. "Javnost na ta način ne bi imela dostopa do nobenih podatkov v zvezi z vodenjem konkretnih kazenskih in drugih sodnih zadev, vključno z dostopom do sodne prakse. Javnosti (niti novinarjem) tako npr. ne bi bili dostopni podatki o tem, v kakšni fazi je določena zadeva, kdo jo vodi, ali so upoštevani zakonski roki, ali je zadeva zastarala, kako je bila zadeva zaključena, vključno s prvostopenjskimi sodbami in sklepi zaključenih zadev, ki so prosilcem dostopne izključno na podlagi ZDIJZ." 

Prelesnikova je v kratkem obdobju od sprejema omenjene sodbe vrhovnega sodišča obravnavala že več pritožbenih zadev, v katerih prosilcem (po novem) niso bile več posredovane informacije, ki so bile prej delno ali v celoti javno dostopne. "Iz tega izhaja, da je navedena problematika v praksi zelo aktualna, v laični in strokovni javnosti ter med novinarji pa zbuja vtis, da se stopnja transparentnosti delovanja pravosodnih organov zmanjšuje, kar ne prispeva k dvigu ugleda in zaupanja v delo pravosodne veje oblasti," je opozorila. Pozvala je k iskanju sistemskih rešitev, ker meni, da je v demokratični družbi nadzor javnosti (preko medijev in civilne družbe) vitalnega pomena za zakonito delovanje vseh organov javnih oblasti, tudi pravosodnih organov. 

 Javnost in novinarji niso več upravičeni do nobenih informacij, ki zadevajo predkazenski, kazenski ali sodni postopek, če za to ne morejo izkazati pravnega interesa po specialni zakonodaji.
Javnost in novinarji niso več upravičeni do nobenih informacij, ki zadevajo predkazenski, kazenski ali sodni postopek, če za to ne morejo izkazati pravnega interesa po specialni zakonodaji. FOTO: Dreamstime

Pirc Musarjeva: Pri dostopu do sodb smo izgubili osnoven princip delovanja ZDIJZ

Tudi nekdanja informacijska pooblaščenka in odvetnica Nataša Pirc Musar ocenjuje, da je omenjena sodba vrhovnega sodišča povsem spremenila dosedanjo prakso, ko – vsaj pri pravnomočnih sodbah – res ni bilo dilem, da so informacije javnega značaja. "Vrhovno sodišče pa se letos postavilo na stališče, da je treba za dostop do dokumentov v spisu zadeve vedno upoštevati procesno zakonodajo, ki ureja dostop do sodnih spisov in spisov, ki jih vodijo tožilci (torej zakon o pravdnem postopku, zakon o kazenskem postopku, zakon o državnem tožilstvu ...) in ne zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Med dokumente, ki so v spisu, pa nedvomno sodi tudi sodba, tudi pravnomočna, ko je spis že zaprt. Po pravnomočnosti in zaprtju spisa je le odločevalec drug, po zakonu o pravdnem postopku recimo o še odprti zadevi odloča sodnik oz. predsednik senata, ki sodi v zadevi, po pravnomočnosti pa predsednik sodišča ali z njegove strani  pooblaščena oseba," je pojasnila.

Javnost lahko pravnomočne sodbe spremlja le na portalu sodnapraksa.si, kjer so vsi objavljeni akti anonimizirani, na tem portalu pa manjkajo vse sodbe sodišče prve stopnje. 

Posamezniki in tudi novinarji imajo tako sedaj možnost zahtevati sodbe le skladno s procesno zakonodajo. Če gre za civilno zadevo, imajo skladno s 150. členom ZPP stranke pravico pregledovati in prepisovati spise pravde, v kateri so udeležene, drugim osebam, ki imajo upravičeno korist, pa se lahko dovolita pregled in prepis posameznih spisov. Dokler postopek teče, dovoli to predsednik senata, potem ko je končan, pa predsednik oziroma predstojnik sodišča oziroma oseba na sodišču, ki ga določi. "Novinarji bi tako v okviru upravičene koristi morda lahko izkazali povečan javni interes, posameznik, ki ni novinar, pa se na javni interes težko sklicuje. Sodnik oz. predsednik sodišča bo moral vsekakor o tej upravičeni koristi presojati."  

Pri dostopu do sodb smo po njenih besedah "izgubili osnoven princip delovanja ZDIJZ, ki določa, da za dostop do informacij javnega značaja ni treba izkazovati pravnega interesa ali kateregakoli drugega interesa. Zdaj bodo novinarji morali obrazložiti, kakšno upravičeno korist bo imela javnost od razkritja sodbe. Dostop do sodb nedvomno ne bo več enostaven". 

V DNS šokirani: To je nedopustno!

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer so "šokirani nad novo prakso", pa opominjajo, da ZDIJZ zavezuje vse državne organe, torej tudi tožilstva in sodišča, kot informacije javnega značaja pa opredeljuje informacije, ki izvirajo z delovnega področja zavezanca. "Sodišča in tožilstva so ne glede na svojo avtonomnost in samostojnost zavezana k posredovanju informacij javnega značaja, zato menimo, da pravosodna veja oblasti napačno razume javnost svojega dela in da gre za zlorabo sodbe, ki že sama po sebi pomeni odmik od dolgoletne dosedanje prakse in tudi že sprejetega stališča Vrhovnega sodišča RS, ki ga je to zavzelo v zvezi z vprašanjem, ali so procesni predpisi v odnosu do ZDIJZ specialni, če gre za dostop do informacij javnega značaja." 

Opozarjajo tudi, da se zavračanje dostopa do informacij javnega značaja s področja pravosodja lahko razširi na vse specialne predpise, ki urejajo informacije v zvezi s postopkom, na primer Zakon o zavarovalništvu, Zakon o trgu vrednostnih papirjev, Zakon o bančništvu, Zakon o Banki Slovenije. "To so namreč institucije, ki so se že do sedaj upirale posredovanju informacij. S tem bi bile popolnoma izničene vse pridobitve na področju dostopa državljanov do zanje pomembnih javnih informacij in dokumentov, bistveno bi bil otežen nadzor nad zakonitostjo delovanja državnih organov in nadzor nad transparentno porabo javnega denarja. Ker so praktično vsi materialni predpisi vezani na nek procesni zakon, ki praviloma dostop do informacij in podatkov omejuje na stranke postopka, se sprašujemo, za katere primere bo po tolmačenju sodišča in tožilstva ZDIJZ sploh (še) uporaben (?)."

Pričakovanje, da bo moral novinar pri svojem delu, ko bo od organov zahteval konkretne informacije po ZMed ali dokumente po ZDIJZ, izkazati in utemeljiti pravni interes, je po našem mnenju nedopustno. Tovrstne zahteve novinarjev so namreč pravno utemeljene že z njihovim poslanstvom v družbi ter v omenjenih določbah Ustave Republike Slovenije.  Društvo novinarjev Slovenije

Prepričani so, da bi moralo tožilstvo oblikovati jasne kriterije in v vsakem konkretnem primeru vsebinsko utemeljiti, zakaj je interes postopka ogrožen in zakaj je dostop do spisa zavrnjen. Za primere, v katerih so obtoženi nosilci pomembnih javnih funkcij ali v katerih gre za porabo javnega denarja in podobne teme, ki so v izrazitem javnem interesu, bi moral prevladati interes javnosti nad ostalimi interesi. Tožilstvo bi se lahko odločilo tudi za delni dostop ali zakrilo podatke, ki bi lahko kompromitirali kazenski postopek, ne pa da zavrne dostop v celoti. Se pa zavedajo, da je ta pot dolgotrajnejša. 

Ena od možnosti, ki jo predlagajo, bi bila dopolnitev procesnih zakonov, da lahko, ne glede na določbe tega zakona, vsakdo ustno ali pisno zahteva od organa, da mu omogoči dostop do informacij javnega značaja v posameznih upravnih zadevah. Takšna rešitev bi sicer prinesla nove težave, saj bi se morali ustrezno dopolniti vsi procesni zakoni, kar je lahko zelo težavno. Druga rešitev, ki jo poznajo tudi druge evropske države, pa je, da se pravosodje izvzame iz ZDIJZ, ob tem pa se v specialni zakonodaji točno navede, kaj je javno in dostopno in kaj ne. Točno naj se opredeli tudi, pri posredovanju katerih javnih informacij morajo biti sodišča in tožilstva proaktivna. To je sicer pristanek na krnitev splošne veljavnosti ZDIJZ, vendar morda glede na dejanske razmere edina uporabna rešitev, ki bi onemogočila iskanje lukenj in zlorabe v interpretacijah, menijo v DNS.

Opozorili so tudi na specifičnost položaja novinarjev v sodobnih demokratičnih družbah, katerih delo je utemeljeno na ustavnih načelih; svobodi izražanja in na njej temelječi svobodi tiska. "Pričakovanje, da bo moral novinar pri svojem delu, ko bo od organov zahteval konkretne informacije po ZMed ali dokumente po ZDIJZ, izkazati in utemeljiti pravni interes, je po našem mnenju nedopustno. Tovrstne zahteve novinarjev so namreč pravno utemeljene že z njihovim poslanstvom v družbi ter v omenjenih določbah Ustave Republike Slovenije," so zapisali. 

Pristojni ministrstvi in vlado so pozvali, da ustanovijo delovno skupino, v kateri bodo sodelovali predstavniki novinarjev, uradi Informacijskega pooblaščenca, tožilstev in sodišč. Ta delovna skupina bi razjasnila dileme odnosa ZDIJZ do procesnih zakonov ter določila jasne kriterije za dostop do informacij v kazenskih in sodnih postopkih. 

Odziv obeh ministrstev 

Z Ministrstva za javno upravo so nam odgovorili, da se bodo zaradi kompleksnosti področja predhodno seznanili s stališči drugih deležnikov, nato pa se bodo do predmetne problematike odzvali celovito in nas o tem obvestili. 

Na Ministrstvu za pravosodje pa pravijo, da so po preučitvi omenjene sodbe vrhovnega sodišča v okviru priprave novele Zakona o kazenskem postopku (ZKP) pripravili predlog dopolnitve 128. člena, s katerim bi bila določena izrecna podlaga za uporabo ZDIJZ, kot je veljalo v praksi do odločitve vrhovnega sodišča. Dostop do informacij javnega značaja (z izjemami) po ZDIJZ namreč zasleduje drug namen kot veljavni 128. člen ZKP (ni potrebno izkazati upravičenega interesa). "Ker soglasja strokovne javnosti ni bilo mogoče doseči, rešitev ni bila vključena v predlog novele ZKP-O, ki je bila 30. 9. 2020 potrjena na Vladi. Bomo pa na Ministrstvu za pravosodje tudi v prihodnje spremljali prakso sodišč glede dostopa do sodnih spisov in jo upoštevali pri bodočih spremembah procesne zakonodaje oziroma v okviru morebitne spremembe ZDIJZ, ki je v pristojnosti MJU," so še dodali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (716)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
12. 11. 2020 10.10
Bil bi že čas, da bi vsaj spremenili ta “bolševiški” pamflet v sodbah 21.stoletja. Morda bi bolj pristajalo novemu času - SODBA V IMENU ZAKONA? Verjetno.
Smešno
12. 11. 2020 09.01
“SODBA V IMENU LJUDSTVA”. .. a je sedaj jasno? Kristalno! Saj ljudstvo je literarno butalsko.
vomo
05. 10. 2020 15.29
+5
SODNIKI REŽIMA bi radi skrili rezultate svojega NE dela.. ZAŠČITNIKI PETE KOLONE
Lumpx
05. 10. 2020 15.41
+3
Se enkrat. Sodstvo je 3 in neodvisna veja oblasti. In ja tole so sprejeli sami sodniki. Jansa je pri tem kriv toliko kot za sneg ki je padel l. 1941!
vomo
05. 10. 2020 15.28
+3
SODBA V IMENU RESNICE PRAVICE. Sodbe so od leta 1943 bile v imenu ljudstva, katero ni smelo imeti glasu. Moralo je govoriti in misliti enako kot nekaj FANATIČNIH RDEČIH KMEROV, če ne, pa se ve kako se je končalo....
marcpazz
05. 10. 2020 15.11
+5
Pa kdo je zdaj kriv? Janez Janša spet, al kdo?
endva
05. 10. 2020 15.00
+5
Težava levice ni v zakonih ali njihovem spreminjanju...težava je, da sta obe levi stranki skupaj dobili 10% manj glasov kot SDS. Zdaj je pa vse narobe, a ne???
Uporabnik1175947
05. 10. 2020 14.31
+3
Ljudstvo je razklano do konca. Tudi pri takšni packariji sodne oblasti, ki se tiče vseh in levih in desnih in rdečih in belih, ni enotne obsodbe. Žalostno!
marcpazz
05. 10. 2020 15.09
+2
Ljudstvo ni razklano, pač pa je od njega odklan en nekoliko gnil košček, ki visi na levo.
Kuki12
05. 10. 2020 14.21
+10
Če je sodba "v imenu ljudstva" , potem naj bo razsodba ljudstvu tudi znana. Vse preveč je "nenavadnih sodb", katere bi ljudstvo zagotovo drugače razsodilo....v tem grmu tiči zajec in zaradi zgražanja "ljudstva" bi razsodbe pospravili v predale.
Common_sense
05. 10. 2020 14.01
+2
Lumpx pravi, da je Janša (poleg tega, da je prisilil sodstvo, da objavi spremembo pravil igre) osebno kriv tudi za ozonsko luknjo na Antarktiki. Tega, iskreno povedano, nisem vedel. Sem pa vedel, da je že bilo neizpodbitno dokazano (en članek prej na 24 ur), da je Janša kriv za lom severne arktične ledene plošče. Kar, tisti, ki se malce spoznate na to, veste, da ni mačji kašelj.
Lumpx
05. 10. 2020 14.10
+5
Ha ha drzi. Mislim da je bil kriv za ozonsko luknjo v prejsnjem mandatu. Takoj ko ni bil vec na vladi se je ozonska luknja na antarktiki cudezno zmanjsala in 24 ur o tem od takrat sploh ni vec pisal.
volos
05. 10. 2020 13.14
+15
Če je sodba v imenu ljudstva , (to smo menda mi) naj to tudi izvemo .
volos
05. 10. 2020 13.17
+12
Lumpx
05. 10. 2020 13.21
+1
To je se vedno sodba v imenu "rdecega" ljudstva. Tako kot v jugoslaviji tam po 1945 ko te je uzela megla sodbo so pa pisali po par letih ... ce se jim je sploh dalo.
Berenika
05. 10. 2020 13.22
+4
Sodba belega ljudstva je pač že spisana. V raznih jaških, kanalih...
Lumpx
05. 10. 2020 13.29
+2
Ja Denebola ... o teh sodbah vemo dost oz. vsak dan vec. Pri nas V sosednji vasi smo imeli mlinarja ki je vso vojno podpiral "rdece skrivace" s hrano in obleko ... maja 1945 so ga ustrelili kot psa v jarku ker se je "politkomisar" polakomnil njegovega mlina in kmetije.
Berenika
05. 10. 2020 13.35
+1
V mestu, kjer je živela moja pokojna mati, je harala črna roka. Črna roka ni bila lakomna, ampak, milo rečeno, da ne bom deležna brisanja, bolna.
Vulkan
05. 10. 2020 13.40
-1
Lumpx
05. 10. 2020 13.41
+1
Pr nas je bil sosed l.1943 na dopustu z nemske fronte z orozjem in municijo ... mesec dni je iskal "prdizane" od Pohorja do Haloz pol pa je moral nazaj na rusko fronto ker ni nasel enga samega. Se zdaj se ga spomnim ko mi je pravil kako je bil presenecen po vojni ha haha kdo vse je bil takrat menda v partizanih ... tud take za katere se je javno vedelo da so spale z nemskimi oficirji... ja no pol so pa z komunisticnimi spale in dobile NOB penzije zato. Zdaj pa jih imamo menda se zmeraj 20.000 takih bork in borcev.
Vulkan
05. 10. 2020 13.46
+2
Identična situacija se odvija v cerkvi v vaši vasi!
Berenika
05. 10. 2020 13.54
+1
Lumpex, lažeš kot pes teče. Morda si celo kaj v sorodu z mentalnim sprehajalcem, ki bi po moje še dandanes bil pripravljen umreti za domobranske ideje.
Common_sense
05. 10. 2020 13.57
+1
@Denebola. Daj ne seri. Prestavi se v 2020, ki ga bo kmalu konec in bomo v 2021.
Lumpx
05. 10. 2020 14.15
+2
Donebola z vsem spostovanjem oprosti a ne lazem. Ze zato ne ker se lagati ne splaca saj resnica vedno pride na dan tako ali drugace. To so pac resnicne zgodbe iz male Stajerske vasice kjer sem odrascal in ko so se odrasli moski zvecer po napornem delu najedli in kakega spili je marsikaj resnicnega prislo na plano. Ja marsikaj takega kar smo ze kot otroci vedeli da se o tem pa v soli za hudirja bozjega ne sme povedati.
marcpazz
05. 10. 2020 15.12
+2
Bleki1
05. 10. 2020 13.13
+1
brutalno diktaturno fašistični režim
Lumpx
05. 10. 2020 13.23
+4
se en ki ne bere in ne ve da so tole sodniki kot neodvisna 3 veja oblasti sprejeli sami. Ce bi vlada sam predlagala Sodnikom kaj takega bi se sodnisko dretje slisalo tam do UN b Ameriki ne sam v Bruselj. He he he he fajonistelki in levicarji vam mora bit pac vsega JJ kriv... tud da dezuje danes.
Common_sense
05. 10. 2020 13.57
Carmennula
05. 10. 2020 12.53
+2
Vsak bi moral imeti pravico, da POROTA, Ljudstvo presodi ali si kriv ali ne. ??.potem je to sodba v imenu ljudstva in tožbe za odškodnino veljajo, tako pa par Ljubljanskih Srbijancev, Komunistov, ali samo pooblaščenih rdečih z KUTO določa in odloči, da si kriv...To je sistem Kadija tuži, Kadija sudi..?? Ali po partizansko če nisi naš, si kriv ali če nisi z nami si v JAMI.
Lumpx
05. 10. 2020 13.05
+1
ce prides na sodisce je se vecina cistil na -ic. Drugod je pa se slabse.
Vulkan
05. 10. 2020 13.16
-1
Si že bila rojena v času komunizma,ali ti je ati kaj povedal ,kako grozno je bilo!
?rnogled
05. 10. 2020 12.51
+5
Banda sodniška že tako sodi kakor se jim zdi primerno v danem času,ali pa po naročilu,vendar naj že umaknejo z odločb "v imenu ljudstva",
Berenika
05. 10. 2020 13.07
+0
Ti bi raje "V imenu domobranstva"? Ta bo pa težka, saj ste zgubili na celi črti.
Lumpx
05. 10. 2020 13.09
-1
Svoboda Salome. Na Stajerskem domobrancev nismo nikoli imeli... smo pa imeli skrivace, ki se zdaj vlecejo NOB penzije.
Berenika
05. 10. 2020 13.14
+2
To so ti pridni starši povedali, ko so te učili delati na kmetiji? Verjamem, da ste se vsi skupaj skrivali.
asgard
05. 10. 2020 12.16
+2
a bodo kolesali v petek proti temu. bo jenull kaj povedal cez tozilstvo ?
?rnogled
05. 10. 2020 12.52
+3
No vidiš,so ti že prilimali nakaj minusov.
Petur
05. 10. 2020 12.14
+0
vedno so učili,kako velika sila je ,so mediji!sedaj d re za Janez v žerjavico,nebo dolgo!
Lumpx
05. 10. 2020 11.57
+2
Monty Ha ha ha Da je Jansa kriv za razpad ledene plosce v Arktiki pa res nisem vedel. Vem pa da je bil kriv za ozonsko luknjo na Antarktiki. Ha hahah ha ha ha
Berenika
05. 10. 2020 12.04
+0
Lumpx, je že bila socialna? Očitno premajhna, je pač potrebno prišteti forinte. Pisal si, da naj se ne zanašam na razne eksperte, verjetno se moram zanašati samo na vas, desne 'eksperte'. Ki si ne znate raztolmačiti 261. člena Poslovnika državnega zbora. Verjetno imate ledene plošče med možgani.
Lumpx
05. 10. 2020 12.34
+0
He he jaz delam odkar pomnim...zacensi s tem da smo kot otroci morali delati na kmetiji. Pri nas ni blo jenulovanja...al bos delal al pa bo miza za kosilo prazna. Se zdaj sem hvalezen starsem... Da so me naucili delat.
Berenika
05. 10. 2020 12.39
+1
Kaj sem kaj narobe napisala? Kmečka penzija ti je premalo, prejemaš socialo, ki je še vedno premajhna, zato so pa nujni forinti. Tvojim staršem pa vsekakor spoštovanje, ker so te naučili delati. Ni te pa nihče v življenju naučil misliti. No, saj zato imaš Janezka.
Lumpx
05. 10. 2020 13.08
-1
He he Danebola. Naj ti bo ker vidim da beres a ne razumes. Na kmetiji sem delal kot otrok. Zdaj sem pa ze dolgo ing. Elektrotehnike. Do penzije mi se pa kar precej manjka. :) Pisem pa iz kleti one "zidovske vile" v kateri ima sedez SD.
Berenika
05. 10. 2020 13.18
+0
In zakaj ne napišeš naravnost, da si desna elektrotehnična podgana, ker pač pišeš iz kleti?
Common_sense
05. 10. 2020 13.58
Sputnik
05. 10. 2020 11.53
+7
nobena sodba ni v imenu ljudstva. če bi bila v imenu ljudstva ne bi kazni izrekali po takih butastih zakonih pa tudi sankcije bi bile zelo drugačne.
Common_sense
05. 10. 2020 11.51
+2
Zakaj toliko besed? Odločitev sodne veje je seveda lahko predmet kritik ali javne debate. Vendar je odločitev sprejela sodna veja oblasti. Levičarji stalno ponavljate, da je sodstvo neodvisno.Če ste sedaj spremenili prepričanje, tudi v redu. A potem ne vem zakaj ste pribijali zunanjega ministra Logarja na pranger, ko je v svojem odgovoru na vprašanje Sveta Evrope junija letos povedal to isto. Odločite se. Zdej pa maske na gobec, pa pejte delat. Dost je blo.
Common_sense
05. 10. 2020 11.52
-1
Mimogrede, javne obravnave so odprte za javnost. Poglejte si ZKP.
Lumpx
05. 10. 2020 12.00
+3
Zakaj toliko besed? ... Ja da bo vendarle tud za to kriv ...kdo drug kot Jansa. Saj zato pa je naslov clanka kakrsen ze je.... milo receno zavajujoc.
Common_sense
05. 10. 2020 13.59
Lupmx, itak. Nabijajo in nabijajo a nimajo 0% osnove.
Carpediem32
05. 10. 2020 11.47
+1
Lumpx, si ti v penziji ali dežuraš na Trstenjakovi? Ali delaš od doma?
Carpediem32
05. 10. 2020 11.45
+2
Diktatura se nadaljuje.
Lumpx
05. 10. 2020 11.58
-4
diktatura rdecega krivosodja ... se strinjam ha ha haah