Slovenija

Omejitev paše in košnje po požaru v Podskrajniku ukinjena

Cerknica, 17. 06. 2019 19.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Volmut / STA
Komentarji
2

Prebivalci Cerknice in okolice si lahko oddahnejo. Obsežen požar v podjetju Fragmat ni onesnažil njihove zemlje, vode in hrane, kažejo rezultati analiz nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Vsi vzorci so bili neoporečni, pridelki so zato varni za uživanje, paša in košnja pa sta spet dovoljeni.

Kot je danes popoldne sporočila uprava za varno hrano, omejitev paše in košnje trave na širšem območju četrtkovega požara v Podskrajniku ni več potrebna. V petek je sicer kmetovalcem svetovala, naj s košnjo in pašo krav in drobnice, namenjenih za proizvodnjo mleka, na območju dima počakajo do rezultatov analiz. 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je kmetovalcem izdala navodila glede paše in košnje na območju požara ter na različnih mestih odvzela štiri vzorce travinja in vzorec sibirskih borovnic, ki so bile namenjene na trg.

Vzorce so poslali v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano na preiskavo na prisotnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov. Od tam so danes sporočili, da so tako izvidi travinja kot sibirskih borovnic skladni, rezultati so pod mejo detekcije metode. S tem so prenehali veljati nasveti za kmetovalce glede omejitve paše in košnje travinja.

Kot je danes popoldne sporočila uprava za varno hrano, omejitev paše in košnje trave na širšem območju četrtkovega požara v Podskrajniku ni več potrebna.
Kot je danes popoldne sporočila uprava za varno hrano, omejitev paše in košnje trave na širšem območju četrtkovega požara v Podskrajniku ni več potrebna. FOTO: POP TV

So pa danes tudi šole in vrtci na območju Cerknice spet odprli svoja vrata. Zaradi morebitnih nanosov in prašnih delcev so še spirali igrala in površine okoli šol. Domačini se medtem zaskrbljeno sprašujejo, kakšne bodo dolgoročne posledice požara. 

Ivan Knap iz Begunj je dopoldne iz bližnejga gozda prinesel kose pogorelega materiala, ki ga je ob požaru odnašalo kilometre daleč. Kljub dobrim rezultatom analize, domačini ostajajo skeptični. 

Kot je povedala ravnateljica ene izmed tamkajšnjih šol, bodo previdni še ves teden. Odpovedali bodo vodne igre v podaljšanem bivanju, vse športne aktivnosti pa so danes potekale v telovadnici. 

Tudi v šolah upajo, da dolgoročnih posledic zaradi požara ne bo. 

Požar je v tovarni proizvajalca izolacijskih materialov in embalaže Fragmat v industrijski coni Podskrajnik pri Cerknici izbruhnil v četrtek zvečer. Zagorelo je na mlinu za repromaterial, požar pa je izbruhnil na glavnem stroju, ki proizvaja izolacijske plošče stirodur. Posredovalo je več kot 300 gasilcev. Objekt je uničen, gmotna škoda je ogromna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
18. 06. 2019 11.03
če vam bo kdo vrjel
Klotilda H
18. 06. 2019 07.55
+2
KVALITETA ŽIVLJENJA? bolje je živeti čim dlje od industrijskih con. ne bi kupila hišo, ki bi bila do tri kilometre od industrijske cone. tudi v centru ljubljane ne bi stanovala, saj je sedemkrat večja koncentracija PM, kot na vasi. ampak nekateri so ljubitelji bencinskih hlapov...