Slovenija

Gibanje bi lahko še omejili, v ljubljanskem UKC okužen tudi že dlje časa hospitaliziran bolnik

Ljubljana, 20. 03. 2020 06.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab/Urša Zupan/STA
Komentarji
1573

Zaradi omejevanja širitve okužb s koronavirusom je prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah, možni so tudi novi ukrepi v smeri še večjega omejevanja gibanja, pravijo pristojni. Medtem je v Slovenijo prispelo 300.000 zaščitnih mask iz donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba. Z infrastrukturnega ministrstva pa so sporočili, da bo elektrika prihodnje tri mesece cenejša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 22 novih primerov
    03:52
    Iz 24UR: 22 novih primerov
  • Iz 24UR: Kam še lahko gremo?
    04:11
    Iz 24UR: Kam še lahko gremo?
  • Iz 24UR: Drugačna podoba mest
    03:21
    Iz 24UR: Drugačna podoba mest
  • Iz 24UR: Nova pošiljka z maskami
    03:13
    Iz 24UR: Nova pošiljka z maskami
  • Iz 24UR: 341 potrjenih okužb
    01:12
    Iz 24UR: 341 potrjenih okužb
  • Iz 24UR: Prepoved zbiranja
    01:25
    Iz 24UR: Prepoved zbiranja
  • Iz 24UR: Kakšno je stanje na UKC Ljubljana?
    08:04
    Iz 24UR: Kakšno je stanje na UKC Ljubljana?
  • Pivčeva o stanju na področju oskrbe s hrano v Sloveniji
    19:59
    Pivčeva o stanju na področju oskrbe s hrano v Sloveniji
  • IZ 24UR ZVEČER: Kaj še lahko počnemo?
    06:07
    IZ 24UR ZVEČER: Kaj še lahko počnemo?
  • IZ 24UR ZVEČER: Župan Šmarja pri Jelšah o razmerah v občini
    03:17
    IZ 24UR ZVEČER: Župan Šmarja pri Jelšah o razmerah v občini
  • IZ 24UR ZVEČER: Janša o prepovedi zbiranja
    01:35
    IZ 24UR ZVEČER: Janša o prepovedi zbiranja
  • IZ 24UR ZVEČER: Kakšna je situacija v Sloveniji?
    03:00
    IZ 24UR ZVEČER: Kakšna je situacija v Sloveniji?
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o maskah
    02:07
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek o maskah
Direktor UKC Maribor poziva vse doslej nerazporejene zasebne zdravnike in specializante Štajerske, da se vključijo v delo v izrednih razmerah.
Okužbo z novim koronavirusom so do danes potrdili pri 341 osebah v Sloveniji, opravljenih je 10.980 testiranj.

Do danes dopoldne je bil vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom potrjen v 92 občinah, po dva ali več pa v 47 občinah. Največja žarišča ostajajo Ljubljana, Šmarje pri Jelšah in Metlika. Število okuženih sicer ni bistveno naraslo, še največ novih okuženih so potrdili v Kamniku, tri.

Med vsemi potrjenimi primeri je 114 okuženih iz osrednjeslovenske, 56 iz jugovzhodne Slovenije, 55 iz savinjske, 31 iz podravske, 23 iz gorenjske, 14 iz koroške, 12 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, pet iz goriške, dva iz zasavske in posavske regije. Pet obolelih je tujih državljanov. Med okuženimi je 166 žensk in 175 moških, ena oseba je umrla.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji.
Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji. FOTO: Vlada RS

Preverjajo možnost bolnišnične okužbe

V UKC Ljubljana pa pravijo, da imamo pri nas do danes tudi 21 otrok, okuženih z novim koronavirusom, vendar pa nihče izmed njih ne potrebuje hospitalizacije, bolezen poteka v blagi obliki.

V ljubljanskem UKC je sicer hospitaliziranih 23 bolnikov, obolelih za covidom-19, ki ga povzroča novi koronavirus. Med njimi jih je šest v enoti intenzivne terapije. So pa okužbo potrdili tudi pri enem od bolnikov, ki je tam že nekaj časa hospitaliziran zaradi drugih zdravstvenih težav, so sporočili iz UKC.

Ker pri omenjenem bolniku za zdaj še ne morejo ovreči možnosti bolnišnične okužbe, z vsemi zaposlenimi, ki so bili z njim v stiku, "izvajajo ustrezne ukrepe". Bolnika so sicer ustrezno premestili, so navedli na Twitterju.

Iz mariborskega UKC so medtem sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 11 pacientov, dva sta v intenzivni enoti, oba intubirana. 113 zaposlenih je preventivno v domači izolaciji.

Je pa direktor mariborskega UKC pozval vse doslej nerazporejene zasebne zdravnike in specializante iz Štajerske, da se vključijo v delo v izrednih razmerah.

Zadnji podatki v zvezi z izbruhom koronavirusa pri nas.
Zadnji podatki v zvezi z izbruhom koronavirusa pri nas. FOTO: Vlada RS

Odlok o omejevanju gibanja bodo morda še razširili

Notranji minister Aleš Hojs predvideva, da bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, poslanskim skupinam predstavil prihodnji teden. Pred tem bo opravljeno še medresorsko usklajevanje. Gre izključno za to, da zavarujemo južno mejo, je poudaril.

Na današnji tiskovni konferenci je minister za notranje zadeve Aleš Hojs ocenil, da se Slovenci držimo novih omejitev. Dejal pa je, da bo morda treba odlok o omejevanju gibanja razširiti na gibanje znotraj posamezne občine.

Odgovoril je tudi na nekaj zelo konkretnih, a še vedno perečih vprašanj. Kot pojasnjuje Hojs, je sprehajanje psov dovoljeno. Vendar mora to opraviti ena oseba, pri tem se mora izogibati stikom z drugimi. Kolesarjenje, sprehajanje je mogoče na parkovnih, sprehajalnih površinah. A glede kolesarjenja opozarjajo, naj bo hitrost "uvidevna" in razmeram primerna. Na teh površinah naj športniki dajo prednost ljudem, ki sprehode bolj potrebujejo, pravi Hojs. Pojasnil je tudi, da naj se pari, ki ne živijo v skupnem gospodinjstvu, ne sprehajajo skupaj. Kako je z odhodi na vikend v drugo občino? Za zdaj gibanje torej še ni omejeno zgolj na eno občino, lahko pa se že kmalu zgodi sprememba. Nadzor sicer izvaja zdravstvena inšpekcija, ker je zdravstvenih inšpektorjev malo, pri tem sodeluje tudi policija, ki lahko spiše globo, če se navodil pristojnih ne držimo.

Vse o tem, kaj novi odlok dovoljuje in česa ne, si lahko natančneje preberete tukaj.

Slovenska vojska vabi državljane v vrste pogodbene rezerve

Kot so zapisali na spletu, v teh zahtevnih časih vabijo vse, ki bi radi pomagali, saj je vojska zelo vključena v prizadevanja vlade pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Državljane vabijo na prostovoljno in začasno opravljanje vojaške službe.

Kot pravijo v SV, bi s tem državljani pomagali razbremeniti celoten varnostni sistem, ki nosi veliko težo boja proti epidemiji. Za podporo stalni sestavi SV je nujno okrepiti njeno pogodbeno rezervno sestavo. Popolnjevanje enot SV s prostovoljno rezervo je v četrtek v video nagovoru napovedal premier Janez Janša.

Pogodbeni rezervisti lahko postanejo vsi državljani Slovenije, ki so stari vsaj 18 let, zgornja starostna meja pa je 50 oziroma 60 let. Za vključitev v pogodbeno rezervo pa je treba opraviti tudi zdravniški pregled. Državljani, ki želijo delovati kot pogodbeni rezervisti, tudi ne smejo biti kaznovani ali v kazenskem postopku in se strinjajo z varnostnim preverjanjem. Za opravljanje dela vojaka morajo imeti državljani opravljeno vsaj poklicno šolo, za podčastnika vsaj srednjo šolo in za častnika najmanj visoko strokovno šolo. Državljani tudi ne smejo biti na delu, usposabljanju ali šolanju v tujini za več kot tri mesece. Prijaviti se ne morejo tisti, ki so zaposleni kot poklicni pripadniki SV, policisti, uradne osebe v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ali poklicni gasilci. Prijaviti se ne morejo tudi vsi, ki so razporejeni na dolžnost v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

Okužbo potrdili tudi v ZD Kamnik in izolski bolnišnici, mariborski podžupan v samoizolaciji

Iz mariborske občine so medtem sporočili, da je okužen tudi podžupan Samo Peter Medved. "Danes, ko je prejel izvide testiranja, je nemudoma sporočil, da so ti žal pozitivni na koronavirus. Podžupan je sicer od 7. 3. odsoten in s sodelavci v kabinetu oz. na občini ni imel stikov. Po vrnitvi z dopusta na Južnem Tirolskem je takoj opravil test, ki je sprva bil negativen, a se v kabinet kljub temu z vso odgovornostjo ni vračal. Zaradi slabega počutja je ponovno odšel na testiranje, ki je žal pokazal pozitiven rezultat. Ostaja v izolaciji, vsi pa si želimo, da čim prej okreva," so zapisali.

Tudi iz Splošne bolnišnice Izola so sporočili, da je bila njihova sodelavka pozitivna na novi koronavirus. Pri tem se je sama izolirala in že sedem dni ni bila na delovnem mestu, v bolnišnici pa so sprejeli vse potrebne ukrepe. Možni bolnišnični kontakti so bili testirani in vsi izvidi so negativni, tako da izolacija osebja ni bila potrebna. Ostale kontakte obravnava epidemiolog.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer so bili še včeraj okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev, se je okužba razširila že na štiri zaposlene in sedem stanovalcev, je povedala direktorica doma Gordana Drimel. Povedala je še, da je bil v četrtek bris vzet pri treh zaposlenih in dveh stanovalcih, vsi izvidi so negativni.

"Nobene bojazni ni, da bi v Sloveniji zmanjkalo hrane in tudi kupovanje večjih količin živil ni potrebno. Gre bolj za to, da nakupite hrane za več dni, da ne hodite v trgovino prepogosto," je na novinarski konferenci povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
V ZD Kamnik je s koronavirusom okužena družinska zdravnica, so poročali v posebnih novicah oddaje 24UR. Testirala naj bi se potem, ko je zbolel njen otrok. Zdravnica je bila v ambulanti nazadnje v sredo. V ZD bodo sicer v skladu z vladnim odlokom do nadaljnjega izvajali le administrativno nujno medicinsko pomoč.

Odlok, ki je z objavo v uradnem listu že stopil v veljavo in nadomestil prejšnjo odredbo, zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa med drugim določa, da se prekine izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Še naprej se bo izvajalo preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.

Tako se pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen zdravstvenih storitev, označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev in obravnave nosečnic. Enako velja tudi za postopke rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja.

Prekine se tudi izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih v državi. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, se bodo še naprej izvajale nujne zobozdravstvene storitve in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare splošnega in ustnega zdravja.

Nujne zobozdravstvene ambulante so še naprej organizirane v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica. V teh ambulantah se v nujnih primerih izvaja obravnava tudi na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti. Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Vodstva izvajalcev zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe bodo na poziv ministra za zdravje dolžna zaposlene, ki izvajajo preventivno dejavnost, prerazporediti na izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije, je še določila vlada. Izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni pa morajo na svojem območju organizirati izvajanje zdravstvene dejavnosti v domovih za starejše.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Naš fotograf Aljoša Kravanja je v objektiv ujel, kako gasilci prenašajo odvzete brise:

V Slovenijo prispelo novih 300.000 zaščitnih mask

Civilna zaščite je danes v osrednjem skladišču v Ljubljani prevzela 300.000 mask, ki sta jih donirala fundacija spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacija lastnika Alibabe Jacka Maja. "S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje," je ob prevzemu povedal obrambni minister Matej Tonin.

Minister se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno.

Poudaril je, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. "Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo," je pojasnil. Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane.

Skupaj s četrtkovo donacijo bi tako imeli 800.000 zaščitnih mask, a je številka že padla, saj jih sproti delijo zdravstvenim zavodom, ki jih najbolj potrebujejo, je povedal minister.

Povedal je še, da je bil v stiku tudi z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki je napovedal dodatno donacijo 100.000 kirurških mask. Prav tako se je obrambni minister ponovno zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici, ki nameravata angažirati svoje člane pri zagotavljanju zaščitne opreme.

Tonin je komentiral tudi napoved premierja Janeza Janše, da bo Slovenska vojska v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Kot je napovedal, bodo danes preko službe za odnose z javnostmi posredovali enotno kontaktno točko. Preko nje se bodo po njegovih besedah lahko prijavili prostovoljci, ki jih služenje domovini zanima. Bodo pa morali opraviti varnostno in zdravstveno preverjanje.

Država se sicer v zadnjih dneh trudi, da bi zdravniškemu osebju zagotovila dovolj zaščitnih mask. V četrtek je v Slovenijo prispela pošiljka 413.000 navadnih kirurških mask, ki naj bi jih po napovedih poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana najprej razdelili zdravstvenim ustanovam, torej bolnišnicam, domovom za starejše, nekaj jih bo morda lahko šlo tudi v lekarne.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek sicer računa, da bodo kljub težavam v logistiki med posameznimi državami uspeli uresničiti zastavljeno, da bodo zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju ostalim javnim službam in gospodarstvu. V podjetjih se sicer tudi sami po svojih močeh oskrbujejo s temi sredstvi, s šivanjem zaščitnih mask pa so začeli že v nekaterih zdravstvenih ustanovah.

V kidričevskem podjetju Boxmark naj bi s proizvodnjo mask izključno za državo začeli v ponedeljek, prve bi dobavili v torek, dnevno pa naj bi jih naredili med 40.000 in 45.000. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. V prihodnjih petih tednih naj bi predvidoma proizvedli vsaj 300.000 pralnih obraznih mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami.

NIJZ bo vodil Ivan Eržen

Med tem je v tem času ena najbolj izpostavljenih ustanov pri nas - NIJZ - dobila novega v.d. direktorja. Nacionalnega inštituta za javno zdravje je namreč na dopisni seji razrešil direktorico Nino Pirnat, ki je podala odstopno izjavo. Za vršilca dolžnosti direktorja je imenoval Ivana Eržena, ki je v preteklosti že vodil inštitut.

Kot navajajo na spletni strani NIJZ, se je Pirnatova v četrtek sestala z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki jo je zaradi vpetosti v obravnavo obvladovanja epidemije koronavirusa, širokega poznavanja sistema zdravstvenega varstva in nujne okrepitve na direktoratu za zdravstveno varstvo povabil k prevzemu funkcije vršilke dolžnosti generalne direktorice. Njeno imenovanje je potrdila tudi vlada.

Je bilo pa v preteklih dneh več predstavnikov vlade, vključno z Gantarjem, kritičnih do NIJZ, saj da je napačno ocenil situacijo glede novega koronavirusa, s tem pa je Slovenija tudi zamudila ključno obdobje, ko bi lahko prej ukrepali. "S pravimi ukrepi smo zamudili teden ali deset dni. Če se vsak dan podvoji število bolnikov, pomeni to veliko razliko," je pred dnevi opozoril Gantar. Eržen je sicer že vodil NIJZ med leti 2014 in 2018, torej pred mandatom Pirnatove.

Pasica posebne oddaje PRAVA
Ostanite doma

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.21

V sindikatu trgovine le delno zadovoljni

Vlada je s skrajšanjem minimalnega delovnega časa živilskih prodajaln na 18. uro le delno prisluhnila zahtevam Sindikata delavcev trgovine Slovenije, pravi generalni sekretar tega sindikata Ladi Rožič. "A želimo si aktivnega dialoga, ki ga še vedno zavračajo," opozarja. Če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno lahko pride do stavke, dodaja.

21.00

Do 23. aprila začasno prepovedani nadzori požarne zaščite in hidratnega omrežja

Veljavnost potrdil o brezhibnem delovanju sistema aktivne požarne zaščite, ki jim poteče veljavnost med 23. marcem in 23. aprilom, se ta podaljša do 23. maja. Redni tehnični nadzori hidrantnih omrežij, ki se zaradi prepovedi ne morejo opraviti od uveljavitve tega odloka do 23. aprila, se prav tako opravijo najkasneje do 23. maja, še določa vladni odlok.

20.56

Banke opozarjajo na nedorečenost zakona

Banke in hranilnice pred skorajšnjo uveljavitvijo zakona, ki bo z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa omogočil odlog odplačevanja posojil, sporočajo, da so ob dobri likvidnosti in zadostni kapitaliziranosti pripravljene še naprej nuditi podporo podjetjem in prebivalcem. A zakon ni dorečen, opozarjajo.

20.51

Nezavidljiv položaj študentov

V Študentski organizaciji Slovenije so vlado opozorili na nezavidljiv položaj študentov, v katerem so se znašli ob pojavu koronavirusa. Študentskega dela skorajda ni, bivanje v študentskih domovih je omejeno, so zapisali. Zato predlagajo ukrepe, med drugim mesečno nadomestilo zaradi izpada dohodka in brezplačno bivanje v študentskem domu.

20.45

Vojska vabi v pogodbene rezerve

Slovenska vojska vabi državljane v vrste pogodbene rezerve. Vabijo vse, ki bi v teh zahtevnih časih radi pomagali, saj je vojska zelo vključena v prizadevanja vlade pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Državljane vabijo na prostovoljno in začasno opravljanje vojaške službe.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1573)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

InterReflectlons
22. 03. 2020 13.52
+0
WHO pravi, da tehnologija za izdelavo virusov še ne obstaja in da so vsi virusi do sedaj bili 100% naravnega izvora. Naj mi potem razložijo, kako lahko nekdo, ki ne zna narediti virusa, potem zna narediti antivirus!?
Groucho Marx
22. 03. 2020 14.19
+1
??? Tudi bakterij ne znamo narediti, pa ko se z njimi okužiš, ti potem pomagajo v laboratorijih narejeni antibiotiki.
Uporabnik1727405
22. 03. 2020 13.33
+1
Treba je brez izjeme uvesti obveznost uporabe zaščitnih sredstev za vse(v trgovina,na delovnem mestu ,na sprehodu...)Samo na ta način bomo zajezili virus.
Bofur
22. 03. 2020 13.25
-2
V čem je fora, da sredi korona krize, epidemije, premier gre s svojo veliko delegacijo na izlet v občino Šmarje pri Jelšah ???? A ne velja ukrep o prepovedi NE-NUJNIH poti in turističnih izletov tudi za VLADO ? A ta vlada sploh ve kaj počne. Ker mislim, da nima pojma. Ta služba za komuniciranje te vlade pa je pod vsako kritiko ... EPIDEMIJA ni primeren poligon za fotografiranje in vodenje volilne kampanje. Te strankarske aktivnosti, KI NISO NUJNE, naj Janša preloži na čas po krizi. Če sta odpadli premier league, champions league, eurobasket, NBA, NHL, lahko odpade tudi Janšev strankarski propagandni izlet po Sloveniji ....
resnicaosvobaja
22. 03. 2020 12.35
+1
V UKC pa skupinske 20+ slike osebja brez mask ?
Jožajoža
22. 03. 2020 12.28
+0
zanimivo. ljubljana ima najmanj okuženih na število prebivalcev, ki žive v zelo strjenih naseljih. bravo ljubljančani. bom se preselil v ljubljano,dokler še bom lahko.
Groucho Marx
22. 03. 2020 14.25
+0
Seveda joža. Pa na Rožniku ti bo pripadla porcija golaža.
Johny57
22. 03. 2020 11.47
+0
pravijo da bodo omejili gibanje med občinam.kobomo šli na sprehod se bomo morali sprehajat v krogu,da ne bomo prekoračili občinske meje.majhna slovenija ima preveč občin.
InterReflectlons
22. 03. 2020 10.56
+6
Imam eno vprašanje. Zanima me, kako se lahko brezdomci in tisti, ki jim je potres porušil domove, držijo tega:"Ostanite doma!" A morajo tudi ti plačati kazen?
pravica5
22. 03. 2020 11.25
-5
a se ti ne zdi da nekoliko filozofiraš??!!
resnicaosvobaja
22. 03. 2020 12.32
+2
Če nisem SP in komentiram o njihovih težavah filozofiram ?
Uporabnik1727405
22. 03. 2020 09.55
+5
V Ruski Federaciji ,ki ima 146 milijonov prebivalcev je okuženih le 306 ljudi...očitno gre za disciplinirano ljudstvo.
vsnsvt
22. 03. 2020 09.42
+0
A obstaja podatek koliko od okuženih je kadilcev? Ker vemo, da so med rizičnimi...?
Belibog
21. 03. 2020 20.17
+7
Danes 14 dni se bo videlo ali se držimo teh ukrepov ali ne. Če bo čez 14 dni še raslo število okuženih, bo treba ukrepe še zaostriti. Zdaj pa glede znižanje el. energije, je edino pravilno, saj je velik višek el. energije, ker veliko firm ne dela, v izvozu je ne morejo prodat, ker se je poraba povsod znižala, za to je bolje, da jo ceneje prodajo, kot ustavljajo elektrarne. Če se bomo držali navodil, bomo do 01.05. prebrodili krizo z virusom, drugače nam bog pomagaj. Glede ukrepov vlade, je najbolje, da vsem firmam in podjetnikom, ki sedaj ne služijo in nimajo veliko dobička, za mesec Marec in April, refundira 80% plačo v celoti, drugače jo bo dražje prišlo, če določeno število ljudi odpustijo. Denarja je dovolj 3M bo iz EU, in če še vlada doda 2M ne bo nobenih težav. Če bo vlada striktno kontrolirala denarni tok in preprečila korupcijo in bre zvezno nakazovanje ne vladnikom bo še v +...
Pokahontas77
21. 03. 2020 20.54
+6
Nekako ne razumem kaj čakajo in kaj razmišljajo. TAKOJ je potrebno zaostriti ukrepe. V nasprotnem bo tu poletje, mi bomo pa še kar gledali kako nam narašča številka. JJ ni treba posnemati Počivalska ki vedno predolgo kalkulira, analizira. Treba je slediti srbiji. Oni so se zadev lotili na pravi način!!
Bofur
22. 03. 2020 13.21
+1
zaostriti ukrepe ... pa, kaj je vam ?! Gre za to, da ljudem treba razložiti, zakaj je bolje, če čim več časa preživijo doma, in se izogibajo socialnim stikom. Ampak Hojs, Vrtovec, Tonin, Janša NISO PRAVE OSEBE, ki bi to lahko razlagale, KER NIMAJO POJMA o epidemiologiji, infekcijah, in niso zaupanja vredne osebe in ... za nameček, Janša potem sredi krize krši ukrep o prepovedi gibanja in gre iz Ljubljane na izlet v Šmarje pri Jelšah ... Kaj je s tem sporočil premier ? Da te ukrepe še sam ne spoštuje. Desni, vaše vladanje je katastrofa, nimate pojma.
majmun11223344
21. 03. 2020 20.04
+5
Bog nam pomagaj, ko ta virus mine, pol smo pečeni.
za bojši jutri
21. 03. 2020 19.41
+5
Ali boste Ljubljano in stem omejitev gibanja razdelili na ulice, saj ima marsikatera ljubljanska ulica več prebivalcev, kot kakšna občina.
Fructal89
21. 03. 2020 19.25
+2
Mene pa zanima kaj narediti če imaš stalnyo prebivališče prijavljeni v hiši statih staršev, dejansko pa bivaš v drugi občini? A ni to nesmiselno ... zdaj ko je na upravni enoti te stvari težko urejati ... Ni ravno v skladu z zaščito starejših, da se vrnem tja?
Levji
21. 03. 2020 14.06
+4
Z maskami Šarec ni imel nič, zakaj ne izpostavite prejšnjega in zdejšnjega gospodarskega izdajalca. ODGOVORI
bonkintos
21. 03. 2020 16.27
+3
LAŽNIVI IZDAJALEC...Maske so bile naročene v Šarčevi vladi naročil jih je Počivalšek...BOŠ KAPIRAL BLUZO.
vsnsvt
22. 03. 2020 09.45
+2
Pa kaj je s tabo narobe... pusti maske in dihaj!! Stvar je razčiščena...življenje teče dalje.
Bogdan Bricelj
21. 03. 2020 13.18
-1
Tej vladi ne zmanjka idej za represivne ukrepe. Ne pomislijo, da nekatere občine nimajo prav veliko sprehajalnih poti. Recimo Jesenice imajo 5km mesta in 5km glavne ceste proti Žirovnici in Hrušici, pa še štiri malo manj prometne ceste čez Kočno, v Javorniški rovt, Planino pod Golico in na Hrušico. Se bo 10.000 prebivalcev občine sprehajalo po teh cestah? No, pozabil sem, da imamo še avtocesto, po kateri se je zadnje čase moderno sprehajati.
vsnsvt
22. 03. 2020 09.46
+3
Pa kaj tebi ni jasno???? OSTANI DOMA pomeni, da ostanemo doma! Si slišal slovenko iz Madrida, ona je VES ČAS DOMA, samo enkrat tedensko gre v trgovino po hrano. Zaščitena z masko in rokavicami! Ostani doma in se ne klati nikamor!!!
Blallka
21. 03. 2020 12.25
+12
A mi kdo lahko razloži zadnji stavke? Tako paradoksalne izjave pa še ne. V aerosolih se zadrži 3 ure. Ok, to razumem. Ampak, kako pa pride v aerosol, če ne preko kašljanja (seveda okuženega) in zadrževanje dalj časa okuženega v prostoru? Pravi : "Problematični so posegi pri katerih nastaja aerosol, to se pa v domačih okoljih ne dogaja?" Kakšni pa so ti posegi pri katerih nastaja aerosol, če ne navadno kašljanje in kihanje? A nek čarovnik naredi hokus pokus, pa je aerosol v zraku?
Blallka
21. 03. 2020 12.11
+6
30 % ima nevrološke simptome. Tudi sepsa je simptom koronavirusa, pa še marsikaj drugega tudi. Že 2 meseca se ve, da virus lahko napade dihalni, prebavni in živčni sistem (tudi centralnega).
monkeybiznis
21. 03. 2020 10.48
+26
"Državljani, ki želijo delovati kot pogodbeni rezervisti, tudi ne smejo biti kaznovani ali v kazenskem postopku in se strinjajo z varnostnim preverjanjem." Ko bi enako veljalo še za politike, ta hip ne bi bili, kjer smo... V dreku!.. M
User1538643
21. 03. 2020 10.12
-1
Če že najdejo za shodno, omejitev na regije se mi zdi bistveno bolj življenska, hkrati zadostna. Občinske meje čudno sekajo in so nastajale tudi z razpadom večjih občin, s postavljanjem adminstrativnih meja, ki lahko grobo delijo življenje, če te niso le administrativne. Kako je z zelo majhnimi občinami je tudi vprašanje.
xyxyxyxyxyxyxy
21. 03. 2020 12.12
+14
cocištain
21. 03. 2020 09.45
+29
kolegica je bila skupaj z družino na smučanju v Italiji (lombardija), v času počinic, tik pred izbruhom v Italiji. Domol so prišli vsi bolani, otroci 39 vročine... takrtat je sploh niso hotli testirat za korono, ker je pa vztrajala so jih, vsi negativni, pa še dve družini poznam na isto varjanto. je pa res da so vsi imeli visoko vročino. danes so vsi ok! kdo zastopi to korono? meni je vse skupaj zelo čudno!