Slovenija

Ona ve, ona gre

Ljubljana, 28. 10. 2023 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jelena Štrbac Nemec
Komentarji
26

Današnji zapis bi lahko podnaslovila tudi: Ali za ženske v politiki, praviloma moškem svetu, veljajo strožja merila kot za kolege? K razmisleku in zapisu me je spodbudila napeta interno-politična čistka zadnjih dni. Sicer bi lahko rekli, da gre res za interne zadeve neke stranke, neke opcije, a žal gre za precej več kot to, za globlji problem – tako demokracije pri nas kot tudi (ali predvsem) vloge žensk v tej demokraciji. Pod interne zadeve se lahko hitro skrijejo različne kršitve demokratičnih standardov, ki so, sploh v politiki, lahko bistveno širše in vodijo v sistemske nepravilnosti. Obračanje stran tega problema ne bo rešilo in saj veste – molk je lahko tudi tiho strinjanje.

Videti je, da je ženskam v politiki dovoljeno, da se gledajo v ogledalu, ne pa da to ogledalo nastavljajo drugim, še najmanj lastnim kolegom ali kolegicam, ki so posvojile moški način delovanja oziroma tiho sprejele pravila igre v moškem svetu, da lahko vanj vstopijo ali morda celo upajo na uspeh. Seveda je razumljivo, da so v politiki pomembni timi, ekipe, za katere igraš, a dober tim odlikuje tudi zmožnost samorefleksije, samokritike, preučitve morebitnih novih strategij, če nam streli na gol ne uspejo; samo navijaštvo za naše ne prinese uspeha. In žal je v politiki ta uspeh ali neuspeh precej širši od le uspeha lastnega tima – gre za uspeh ali neuspeh države, ki jo neki tim vodi.

Z zapisom o tem, kako se ženske smejo gledati v ogledalu, se želim dotakniti predvsem reprezentacije žensk – političark v javnem diskurzu in spodbujanja stereotipizacije, ki ženske še dodatno odvrača od aktivne vloge na političnem parketu. Napačne predstave o udejstvovanju žensk v političnem prostoru so pogosto posledica spolnih stereotipov in družbenih predsodkov. Nekatere najpogostejše napačne predstave o vlogi žensk v politiki so med drugim, da ženske niso dovolj močne ali odločne za politiko; da je politika preveč umazana in agresivna za ženske (a če je umazana in agresivna za moške, je pa vse v redu?); da so ženske boljše kandidatke le za določena področja političnega upravljanja, kot so npr. izobraževanje, socialna, zdravstvena politika oz. tista področja, ki so tradicionalno predstavljena kot ženska in so pogosto v povezavi s skrbstvenimi poklici, ali pa da se lahko ukvarjajo samo z ženskimi vprašanji znotraj posameznih področij; zaključimo s tem, da se ženske za politiko domnevno ne zanimajo, saj se posvečajo drugim področjem, denimo skrbi za dom in družino. Če pa naredimo le hiter prelet medijskega poročanja o političarkah (in politikih), takoj vidimo, kako se ti stereotipi reprezentirajo skozi že skoraj malo primitivno pisarjenje (namenoma uporabljam slabšalnico, saj ne moremo govoriti o kakem poročanju); objave tako zajemajo modne izlete posameznic, kritike njihovih kratkih kril in dolgih nog, modne spodrsljaje ali stilsko dovršene podobe; na drugi strani imamo močne in odločne moške, ki se odzivajo v krizah. Ko je ženska odločna, je spet problem, ker je trmasta, samosvoja, in če zmanjka pridevnikov – na koncu možača.

Jelena Štrbac Nemec
Jelena Štrbac Nemec FOTO: Inštitut za zeleni prehod in trajnostno družbo

Dejstvo je, da so ženske v politiki manj zastopane kot moški. Seveda, saj jih z vsemi naštetimi in še mnogimi drugimi stereotipi uspešno odvračamo od tega. Govorimo sicer o enakopravnosti ali celo enakosti, ampak smo od teh še kako oddaljeni – četudi zakonski okvirji obstajajo, je praksa drugačna. Papir vse prenese, dejanski pogoji za aktivno participacijo žensk pa so vse prej kot spodbudni – poleg stereotipizacije velja gotovo izpostaviti skrbstveno vlogo, ki jo v gospodinjstvih še vedno primarno prevzemajo ženske. Ali kot sem slišala reči priljubljenega politika o njej: Naj se že odloči, ali bo mamica ali se bo šla resno politiko. Potem ni otrok, ni družine, samo delo. Pa mora ona res izbrati, on pa ne? Zakaj ne bi šlo oboje? Smo kot družba zmožni zagotoviti pogoje za to? Spomnimo na primere iz sveta – ena bolj znanih gotovo Jacinda Ardern.

Naj najprej kratko pojasnim pojma enakost in enakopravnost in vas poskušam prepričati, da to ne pomeni zanikanja razlik med spoloma pač pa ravno obratno: sprejemanje teh in razumevanje ter vrednotenje drugačnosti. Enakost pomeni, da so ljudje obravnavani enako, ne glede na njihov spol ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Je širši pojem od enakopravnosti, saj zajema tako pravni (enake pravice in obveznosti) kot predvsem družbeni (enake možnosti in priložnosti) vidik. Družbeni vidik pomeni, da so ženske in moški enako prepoznavni, imajo enako moč in so enako udeleženi na vseh področjih javnega in zasebnega življenja. Govorimo tudi o spoštovanju formalne in dejanske enakosti, ne pa o istosti.

Ravno ta enakost se postavlja pod vprašaj, že če pogledamo nekaj statistik zastopanosti žensk, kot tudi njihovo vlogo, možnosti in sankcije. V zadnjih dneh ali pa tednih zmotijo ravno slednje. Videti je, da za ženske veljajo strožja pravila – nekaj strokovnega nestrinjanja ali pa ugovor vesti in že sledijo razrešitve s položajev, izključitve iz timov. Tudi ob ugotovljenih kršitvah je videti, da ženske doletijo sankcije prej kot kolege. Da ne bo pomote, integriteta je nujna, ne glede na spol, prav je, da so sankcije za vse, pika. In če je recimo javnost kot tudi politični vodja sankcioniral končni izlet ministrice v mesto, ki nikoli ne spi, in sume na najmanj netransparentno deljenje javnih, torej naših sredstev, po drugi strani umanjka ta (samo)refleksija pri ministru, ki si je za ravno tako naša sredstva privoščil nekaj zabave, ah, kaj zabave, kar lasten resničnostni šov.

Kot zapisano, imamo na papirju kar dobre pogoje za enakost žensk in njihove možnosti v politiki – tako v mednarodnem kot nacionalnem okviru. Agenda za trajnostni razvoj 2030 že v svoji preambuli večkrat naslovi nujno enakost spolov, med drugim tudi enakopraven dostop do politične udeležbe. Za cilj si zastavi tudi: Doseči enakost spolov ter krepiti vlogo vseh žensk in deklic ter znotraj tega zagotoviti celovito in dejansko vključenost žensk ter enake možnosti na vseh ravneh odločanja v politiki, gospodarstvu in javnem življenju. Na ravni EU sprejeta Strategija za enakost spolov za obdobje 2020–2025 je korak v uresničevanju zaveze komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen za Unijo enakosti in med drugim obljublja doseganje spolne uravnoteženosti pri odločanju in v politiki. V Sloveniji smo konec minulega meseca sprejeli Resolucijo o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških 2023–2030. Slednja določa cilje in ukrepe temeljnih politik enakih možnosti žensk in moških na nekaterih ključnih področjih družbenega življenja, med temi so tudi mesta odločanja, kjer ciljamo na uravnoteženo zastopanost žensk in moških na vseh ravneh odločanja v politiki, kar bo doseženo tako s spremembo zakonodaje kot kampanjami ozaveščanja in programi oz. projekti za spodbujanje udeležbe (mlajših) žensk v politiki.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus političnega think tanka Inštitut za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kljub strateškim in normativnim okvirjem pa je realnost nekoliko drugačna. Omenjena nacionalna strategija pomembno priznava, da ima Slovenija sicer zakonodajo, ki spodbuja enakost spolov, vendar je treba zagotoviti dejansko uresničevanje enakosti v praksi. Ženske predstavljajo več kot polovico prebivalstva in volilnega telesa ter so v povprečju bolj izobražene od moških. Kljub temu so nezadostno zastopane na položajih odločanja na vseh ravneh političnega odločanja, vodstvenih in vodilnih položajih v javnem sektorju, gospodarstvu in drugih organizacijah. Ravno zato je prav, da se pogovarjamo o enakopravnosti (ki je formalno zagotovljena) ter enakosti spolov, saj se na konkretnih primerih, npr. udejstvovanja v političnem življenju, jasno kažejo razlike med zapisanim in uresničenim.

Ženske so (stanje: september 2023) predsednice držav in / ali vlad zgolj v 31 državah sveta. 39 odstotkov poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu pripada ženskam, so pa dobile ključne evropske institucije (Evropska komisija, Evropski parlament) ženske predsednice. Lansko leto je bilo v tem vidiku prelomno tudi za Slovenijo. Dobili smo prvo predsednico Državnega zbora in prvo predsednico republike. Državni zbor v tem mandatu (od maja 2022 naprej) šteje 36 poslank, kar pomeni 40 odstotkov poslanskih mest. Precej drugače je na lokalni ravni ter pri zastopanju socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. V Državnem svetu je le 7 oz. 17,5 odstotka predstavnic. Le 29 oz. 13,7 odstotka občin (od tega le eno mestno občino) vodijo županje.

Za zaključek nazaj na začetek. Ali za ženske v politiki, praviloma moškem svetu, veljajo strožja merila kot za kolege? Zagotovo. Saj tudi zgoraj navedene statistike, ki se sicer čez leta izboljšujejo, ne zajemajo odstavljenih in izključenih; ne zajemajo teh, ki jim on požuga, naj se odločijo biti matere ali političarke; ne zajemajo vseh, ki se nimajo možnosti oglasiti, ker ne pridejo do besede; pa tistih, ki so si nekje vmes premislile, ker so dobile kakšno poleno pod noge preveč. Drage političarke – ohranite pogum. Ne, ne delate vedno prav, ne vodijo vas vedno nesebični interesi, delate napake, tudi hude, in prav je, da so takrat pravila jasna. A če kdo, potem imate ravno ve, skupaj s kolegi (ki morajo postati zavezniki v tem!), še največ moči, da dosežete, da bodo ta pravila enaka za vse – ne glede na dolžino krila, višino pet ali barvo kravate.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sid11
28. 10. 2023 12.54
+6
Res ni enakopravnosti....žensk ni na prvi liniji ko je vojna...recimo v Ukrajini...ženske lahko odidejo moški morajo ostati. Skoraj ni žensk v gradbeništvu, premogovnikih, vzdrževanju infrastrukture itd....to mormo izenačit. Moške pa v oskrbo, zdravstvo, šolstvo itd. Naredimo družbo res enakopravno... ;) Ne mi flancat neumnosti. V Ukrajini naenkrat ni feminizma. Prelepo nam je....zato poveličujemo probleme...
ivan z Doba
28. 10. 2023 10.56
+2
Kako rovtarji radi brntite čez ženske! Neverjetno! Sami pa brez "babe" niste sposobni niti postelje preobleči. Grdo!
ivan z Doba
28. 10. 2023 10.56
+2
expost
28. 10. 2023 10.54
+4
Nečesa ne razumem. Ženskam so vrata odprta praktično povsod: pilotirajo letala, vozijo tankerje čez oceane, vozijo kamione, so kirurginje, managerke, tudi predsednice. Torej imajo ženske tudi v politiki imajo vse možnosti. Zdi se mi, da je ta famozna spolna diskriminacija (v praksi) kar izzvenela. Če pa že komu na kraj pameti pride, da bi izbiral na podlagi spola, ženske vedno zaženete vik in krik. Torej in pod črto: kar zadeva delo in kariero, nikjer ne vidim nobenih zadržkov in težav. Je pa res, da gredo ženske v večji meri na bolniško zaradi otrok kot moški, a to ni problem družbe ampak notranjih odnosov (npr. v družini). In posledično je torej neto plača nekoliko slabša.
ananas7x
28. 10. 2023 11.41
+5
Za začetek bi se morali vprašati, za kaj je kdo sposoben, ne pa, kaj ima med nogami. Posledično pa se prešteva in neke blesave kvote določa. No....tako je med blesavimi😳.
expost
28. 10. 2023 11.42
+1
RevenKapitalist, pa tudi malo ekscentrika in kar precej ekshibicionista, če sodim po tem, kaj vse nekateri politiki delajo in objavljajo. Da o pomanjkanju common sense sploh ne govorim. Tega si ne smeš privoščit, saj te hitro izločijo.
expost
28. 10. 2023 11.44
kokolo
28. 10. 2023 11.51
+0
Prokleta Zima
28. 10. 2023 10.52
+2
Zanimiv bi bil odgovor žensk zakaj volijo moške, zakaj jim bolj zaupajo?
stumfeta
28. 10. 2023 10.56
+0
Eno osnovnošolsko matematično vprašanje. Če imaš na voljo volit 150 ljudi, pa je od tega 125 moških, pa 25 žensk, rabiš pa 75 ljudi izvolit- katerih bo več izvoljenih?
expost
28. 10. 2023 12.24
+2
Stumfeta, drži. Pa še večino vseh se skriva za političnimi strankami in ne nastopa neposredno na volitvah. Kaj pa politične stranke v resnici jamčijo volivcem? Ničesar. Če bi volili imena/kandidata neposredno in ne političnih strank, bi bilo marsikaj drugače. Ne trdim, da bi bilo več žensk, a ko si ravno omenila volitve, bi bili predstavniki ljudstva nekoliko bolj predstavniški kot pa so sedaj. Npr. Dejan Zavec (ta mi ta trenutek nekako najbolj izstopa) res ni bil material za poslanca; pa da ne naštevam še vseh drugih.
Uporabnik1921539
28. 10. 2023 10.33
+2
enaki med seboj,pac, ze fiziolosko,nismo.Enakopravnost pa je relativna.Gledam kosovarske zene.Razen v domu in z otroki,ne pocnejo nic.Nibene sluzbe,vrta,dela.Mocno dvomim,da jim je hudo.Po drugi strani...v islamskih drzavah se. orijo proti zakritosti zensk in ko pridejo v Eu,se iste borijo za zakritost.Pac....tilikoo nacelih
stumfeta
28. 10. 2023 10.57
-1
Enaki pa, fiziološko, niti moški med seboj niste. Enakopravnost se ne ocenjuje glede na zmožnosti, ampak glede na možnosti.
proofreader
28. 10. 2023 10.32
+2
V državi, kjer parlament vodi ženska, kjer je predsednica ženska, kjer dve od treh vladnih strank vodita ženski, se res ne morete pritoževati.
proofreader
28. 10. 2023 10.30
+5
Jacinda je bila v času epidemije nekajkrat bolj diktatorska kot moški voditelji. Ne predstavljam si, kako bi naši kolesarji trpeli, če bi jih tako zelo omejevali in silili k cepljenju, kot Jacinda. Država je bila neprodušno zaprta. Tako da me preseneča, da se jo daje kot nek vzor,
Mili97787
28. 10. 2023 10.28
+0
Ona je sedaj tukaj.
proofreader
28. 10. 2023 10.25
+2
Glede na to, da moramo ves čas brati samo ženske poglede, moških pa mediji praktično ne objavljajo, živimo v popolnoma feminizirani državi. Začne se že v praktično popolnoma feminiziranih osnovnih šolah, kjer učiteljice učenkam popuščajo in so fantje drugače obravnavani.
stumfeta
28. 10. 2023 10.58
-2