Slovenija

'Komisija ne sme biti platforma za ščitenje Janše'

Ljubljana, 20. 12. 2010 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Koalicijski člani komisije, ki preiskuje afero Patria, so med drugim predlagali zaslišanje predsednika komisije Zvonka Černača, sicer tudi podpredsednika SDS. To pomeni, da Černač ne bo mogel voditi komisije.

Patria - 23
Patria - 23 FOTO: Mia Media

Koalicija je predlagala zaslišanje predsednika preiskovalne komisije o aferi Patria Zvonka Černača, kar pomeni, da ta ne bo več mogel voditi komisije. Po Černačevih besedah skuša koalicija na ta način onemogočiti normalno delo komisije, očita pa ji tudi zlorabo procedure. Poleg tega je prepričan, da predloga niso vložili formalno pravilno.

Tadej Slapnik (Zares) te očitke zavrača. Kot pravi, želi Černač relativizirati težo sodnih postopkov v zadevi Patria, ki se odvijajo istočasno z delovanjem komisije.

Černač po besedah Slapnika ne izbira sredstev za svoje delovanje in vodenje komisije. "Ta preiskovalna komisija ne sme predstavljati neke vrste platforme za ščitenje lika nedotakljivosti Janeza Janše," je poudaril. Po njegovih besedah ima Černač natančno izdelan scenarij, s katerim vzpostavlja "vzporedno politično dogajanje", s čimer želi "relativizirati težo sodnih postopkov, ki se istočasno z delovanjem komisije odvijajo".

Kot je prepričan Slapnik, v SDS želijo dokazati, da so za domnevno koruptivna dejanja vidnih predstavnikov SDS krivi drugi in ne oni sami, kar poslanec Zares ocenjuje kot "farso brez primere". Zato tudi zavrača stališče Černača, da želi koalicija s predlogom razširitve dokaznega sklepa ovirati delo komisije.

Kot je pojasnil, naj bi Černača kot pričo zaslišali vsaj v treh vlogah: v vlogi nekdanjega predsednika preiskovalne komisije o nakupu vozil 6 X 6, v vlogi predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb in v vlogi podpredsednika SDS, torej "desne roke Janeza Janše", ki je v aferi Patria obtožen.

Koalicijski člani za zaslišanje 21 prič

Predlog dokaznega sklepa, ki so ga oblikovali koalicijski člani komisije Slapnik, Dušan Kumer (SD) in Anton Anderlič (LDS), sicer predvideva vpogled v več gradiv, ki so jih obravnavale že nekdanje parlamentarne komisije, ki so se ukvarjale z nakupi orožja.

Poleg tega bo komisija pogledala v zahtevi za preiskavo zoper slikarja Jureta Cekuto in nekdanjega uslužbenca obrambnega ministrstva Petra Zupana ter v obtožne predloge zoper nekdanjega premierja Janeza Janšo, nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca, poslovneža Walterja Wolfa in Ivana Črnkoviča, nekdanjega direktorja HSE Jožeta Zagožna in brigadirja Toneta Krkoviča.

Ob tem predlagajo tudi zaslišanje 21 prič: Zvonka Černača, Roberta Hrovata, Milana Cvikla, Draga Kosa, Kaja Erika Björkqvista, Magnusa Berglunda, Barbare Brezigar, Reija Juhanija Niittynena, Jorme Wiitakorpija, Jureta Cekute, Petra Zupana, Hansa Wolfganga Riedla, Walterja Wolfa, Rudolfa Lebana, Ivana Črnkoviča, Marije Badovinac Črnkovič, Darka Njavra, Toneta Krkoviča, Jožeta Zagožna, Karla Erjavca in Janeza Janše.

Slapnik je še pojasnil, da za razširitev dokaznega sklepa zadoščajo glasovi treh članov komisije, in če je zahteva vložena, so nadaljnji postopki "atomatizem".

"Groba in nasilna zloraba zakona"

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: SDS

Černač je ob tem poudaril, da koalicijski poslanci predloga niso vložili formalno pravilno. "Tak, kot je vložen, ne učinkuje," je dejal.

Tudi če bi bila s Hrovatom predlagana za priči, po njegovih besedah nimata česa povedati. Predlog koalicijskih članov komisije je tako po njegovih besedah tudi v nasprotju z zakonom o parlamentarni preiskavi, ki določa, da morajo biti vsi dokazi povezani s predmetom parlamentarne preiskave. "Za utemeljitev tega predloga ni zakonske podlage," je prepričan Černač.

Če bo prišlo do izločitve njega kot predsednika iz komisije, bo po njegovih besedah šlo "za zelo grobo, nasilno zlorabo zakona in poslovnika". "Gre za pobalinsko dejanje, nevredno tega državnega zbora," je povedal. V takem primeru v komisiji ne bi bilo niti enega člana SDS, kljub temu da je ta stranka ustanovitev komisije zahtevala.

Utemeljitev, da je predlog podan, ker sta sodelovala v komisiji, ki je preiskovala nakupe orožja v preteklosti, po mnenju Černača "ne pije vode", ker je tam sodeloval tudi Anderlič in bi po tej logiki tudi on moral biti predlagan za pričo.

Poleg tega je v dokaznem sklepu, ki ga predlaga koalicija, predlagan tudi vpogled v dokumentacijo sodnega postopka, ki ga v zadevi Patria vodi tožilka Branka Zobec Hrastar. Predlagatelji po Černačevih besedah želijo s to dokumentacijo "voditi dva vzporedna postopka, ki medsebojno nista v ničemer povezana".

Pri parlamentarni komisiji gre namreč za drugo stvar: za preiskavo spornih nabav pred letom 2004 v povezavi s tem, da so želeli nekateri na podlagi pisma o nameri Grizold-Pavček obdržati posle iz preteklosti tudi pri osemkolesnikih.

Černač je še povedal, da poskuša koalicija preprečiti predsedniku govoriti o poteku seje, "za kar imam po ustavi in po zakonu vso pravico". Kot je pojasnil na novinarski konferenci, ga člani komisije namreč niso odvezali stopnje tajnosti, pod katero je bil sprejet dokazni sklep, zato tudi ni razkril njegove vsebine.

Konec preiskave na Finskem

Iz Finske so medtem sporočili, da so zaključili preiskavo suma korupcije in industrijskega vohunjenja v poslu za nabavo oklepnikov med finskim proizvajalcem Patrio in Slovenijo. Podrobnosti o njeni vsebini za zdaj niso znane.

Da bi lahko vso dokumentacijo posredovali tožilstvu, manjka samo še zaključno poročilo avstrijskih preiskovalcev, je potrdil vodja finske preiskave Kaj Erik Björkqvist. Na avstrijskem tožilstvu so medtem dejali, da glede postopkov v tujini ne dajejo informacij.

Björkqvist pa je povedal, da naj bi na Finskem poročilo iz Avstrije prejeli v nekaj tednih, tako da bi celotno dokumentacijo finskemu tožilstvu v Helsinkih predali januarja prihodnje leto. Prvotno bi se to moralo zgoditi že oktobra letos. Kaj je vzrok za zamudo pri posredovanju avstrijskega poročila, Björkqvist ni razkril.

Začel se je sodni proces

V finskem emstu Tampere se je sicer danes začel sodni proces, povezan s podkupovanjem pri orožarskem poslu. Proces, ki je zaprt za javnost, se nanaša na prodajo Patriinih topov Egiptu med letoma 1999 in 2001. Obtoženi so štirje Finci in Egipčan.

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Zabukovec
21. 12. 2010 07.18
že iz komentarjev je razvidno, da v Sloveniji še dolgo ne bo pamet na oblasti. predvidevan, da so komentatorji polnoletni, čeprav se iz nekaterih komentarjev lahko sklepa tudi drugače in da so komentatorji z statusom opravilno sposobnih državljanov, kar pa je tudi dvomljivo, sodeč po komentarjih. torej rezultat na volitvah je lahko in samo podoben karakterju volilcev in v našem primeru je samo ena možnost : Slab izbor predstavnikov ljudstva, saj drugega nismo zmožni
wizeman
20. 12. 2010 21.18
@nefretete 20.12.2010, 20:36 Tudi meni se zdi, da se v njehovih arogantnih komentarjih na to temo da čutiti nelagodje in nemir. Če ga pri tem početju opazuješ, opaziš, da strmi v prazno.... verjetno se mu že prikazujejo prizori, ko bo v tazaresni opoziciji...
nefretete
20. 12. 2010 20.36
zek 20.12.2010, 20:30 Nikar tako pogumno. Misliš, da bi Ivan Janez delal zgago, če bi verjel, da je nedolžen?
zek
20. 12. 2010 20.30
No gospod BERGLUND sedaj pa kar naplano s temi neizpodbitnimi dokazi,da je JANŠA prejemal podkupnino. - ČE SE NEMOTIM JE BERGLUND IZJAVIL,DA BO DOKUMENT IN VIR ŠČITIL VSE DOKLER NEBO PREISKAVA KONČANA ( kar je mimo grede napovedal ,da se bo zgodilo že JANUARJA 2009 ) SEDAJ JE PREISKAVA NA FINSKEM KONČANA PA DA VIDIMO TISTI DUKOMENT. (ali nebo nič,ker je BERGLUND spregledal,da ga je negdo iz SLOVENIJE dobro NATEG... he he ...
ne bom ga biksal V svoji hvali tvojega vožda postajaš že patetičen. Umiri malo konje in zaživi. Že cel dan brez predaha ždiš za PC-jem in braniš nekoga, ki si tvoje obrambe ne zasluži. Get a life bro.
srebrnibreg
20. 12. 2010 19.39
SDS bo moral še ustanoviti eno parlamentarno komisijo. Pahor se je po letu 90 vozil z fičotom. To vse kaže na povezavo z komunajzarskim velikosrbskim režimom in njegovo podpiranje.
trava@pinkponk.com
20. 12. 2010 19.38
24 ur nerazumem zakaj brišete komentarje.obljubili ste da jih boste ukinili pa dajte ji že.saj tako ali tako ne moreš povedat svojega mnejna.jaz nisem ovčka janše in mislim s svojo glavo.
NEBOM-GA-BIKSAL
20. 12. 2010 19.34
patria je že skoraj pozabljena- kdo bo odgovarjal -ker je obrambna ministrica na lastno pest naročila skoraj 30 vojaških vozil hummer??? pahor-NE kresalova-NE turk-NE NAJBRŽ bo spet janša moral biti kriv------kot vedno
wizeman
20. 12. 2010 18.45
@NEBOM-GA-BIKSAL 20.12.2010, 18:19 -1 jst sem že šampanjec kupil-----------ker bomo spet imeli tapravga voditelja-----------janez janša A, torej si tudi ti v arestu?
CSI-Morost
20. 12. 2010 18.43
Zadeva Patria je nevtralizirana. Na vrsti so operativne skupine povezanih občanov...
prehlad
20. 12. 2010 18.42
prehlad
20. 12. 2010 18.41
KAJ JE SEDAJ KAR BRIŠEMO.
prehlad
20. 12. 2010 18.40
kaj je zdej komunajzarji a se kaj dela.
NEBOM-GA-BIKSAL
20. 12. 2010 18.19
jst sem že šampanjec kupil-----------ker bomo spet imeli tapravga voditelja-----------janez janša
Samiy Samy
20. 12. 2010 18.11
bedaki sploh nevidite pomen življenja maste tko spran mozak od teh medijev pa še tu se po ceu dan izmenjavate teorije živimo v materjalnem svetu to ni narava to je umetne inteligenca vse kapital fašizem komunucem demokracija zakoni in non stop novi zakoni vojne orožja dnar MOČ pravijo in mislimo da so zivali zabite in da niso inteligentne kod mi ma včem niso intelegentne v dnarju vedno več delat da maš še več pač neživijo v umetnem svetu kod je ta tu živijo po naravnem ciklusu življenja in zato jih mi uvrščamo v vrsto z manj inteligence anpak umetne materjalne vrednote denar ki je zlo za človeka v današnjem sistemu pa da bilo kako obrnešal ga maš al ga nimaš odvisen si od njega bank kreditov medijev in tako naprej želim povedat povedat zakaj je vedno hujše ker je denar zavladl zlo hudič stres problem in bolezen in smrt že pred 40to zakaj ker so me v šoli učili da se mora čim več delat da lahko mam čim VEČ kod mi je potrebno nobena žival na tak način neživi ker če bi se zavedale kakšna smo mi vrsta mogoče se tudi zavedajo nebi nikoli bile na ravni take inteligence kod jo mi razvijamo
persing
20. 12. 2010 18.00
Kje pa je ta vagina od Pavčka.
Dejanutd
20. 12. 2010 17.56
Veste mogoč kakšna je rezlika med cirkusom in slovenskim parlamentom? Cirkus gre od mesta do mesta. :)
srebrnibreg
20. 12. 2010 17.52
NEBOM-GA-BIKSAL 20.12.2010, 16:36 pahor je američanom obljubil za stisk roke obami da lahko američani obnovijo jedrsko elektrarno krško Ta greh mu tudi jaz ne odpustim, kar me še najbolj jezi je to, da obnovo ni dal kakšnemu našemu privatniku. Na tistem koncu bi ga Vizjak sigurno našel.
User300173
20. 12. 2010 17.48
Vse bolj sem prepričan, da je treba te politike enostavno zbrcati iz parlamenta in to dobesedno.
User300173
20. 12. 2010 17.45
Njega lik in delo! Saj ga kot podpredsednika stranke želijo samo zaslišati, pa zganja tak "rompompom". Kaj pa je ugotovila komisija, ki jo je vodil v preiskavi 6x6? Takih bedastih izgovorov, kot jih podaja Černjač se lahko domisli le izredno nadarjen ali butec.