Slovenija

Župan Moravč za onesnaženje ponovno krivi Termit, kjer pa vse očitke zavračajo

Moravče, 09. 12. 2020 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S., T.V.
Komentarji
8

Najnovejša analiza prisotnosti težkih kovin v Moravški dolini je vnovič pokazala, da so te ekstremno presežene, kar negativno vpliva na zdravje moravških ljudi. Moravški župan in ekolog Komat sta zato okoljsko ministrstvo in Arso spet pozvala, naj ukrepata. Kot glavnega krivca za onesnaženost sta ponovno izpostavila podjetje Termit, od koder odgovarjajo, da "Termit nikoli ni zakopaval strupenih in nevarnih odpadkov" in da gre za nov poskus stopnjevanja pritiska na državne regulatorje.

Moravški župan Milan Balažic je sprejel svojega svetovalca za okolje Antona Komata, ki mu je predal najnovejšo analizo prisotnosti težkih kovin v Moravški dolini. V bližnji prihodnosti bosta analizo predstavila javnosti, so sporočili z občine, saj naj bi slednja še enkrat dokazala dvoje; prvič, da je podjetje Termit v Moravški dolini skrajno neodgovorno zakopavalo strupene odpadke, ki se še naprej v nevarnih količinah izcejajo po dolini (predvsem po porečju Drtijščice in v Gradiškem jezeru), in drugič, da ekstremno presežene vrednosti težkih kovin neposredno in negativno vplivajo na zdravje moravških ljudi. Ob naraslih vodah pa se strupene snovi prelivajo tudi v porečje Kamniške Bistrice in Save.

Milan Balažic in Anton Komat
Milan Balažic in Anton Komat FOTO: Občina Moravče

Na očitke iz Termita odgovarjajo, da kot so že večkrat poudarili, "Termit nikoli ni zakopaval strupenih in nevarnih odpadkov". Pojasnjujejo, da na območju sanacije vgrajujejo sanacijske materiale, ki jih izdelujejo iz "inertnih in nenevarnih odpadkov". Prav tako, po njihovih besedah, sprejemajo izključno nenevarne odpadke, za katera imajo ustrezna okoljevarstvena dovoljenja, ki jih je izdal Arso. "Da vgradnja sanacijskih materialov poteka ustrezno dokazujejo tudi analize bližnjega potoka Stražica, ki teče vzdolž obravnavanega območja. V sklopu analize Arso sta bila iz potoka odvzeta dva vzorca vode in sicer gorvodno in dolvodno od Termitovih območij. V poročilu Arso ugotavlja, da Termit s svojim delovanjem ne vpliva na kakovost vode v potoku."

Župan občine pa je ob predložitvi najnovejših analiz skupaj s Komatom znova pozval Ministrstvo za okolje in Arso, da takoj ukrepata s prepovedjo škodljivega delovanja Termita, ki še naprej zakopava strupe, in temu podjetju odredita sanacijo vseh odprtih ran Moravške doline. "Gre za našo zdravo prihodnost in zeleno prihodnost naših otrok," pravita.

"V izogib širjenju lažnih novic s strani župana" so pri Termitu podali svojo plat zgodbe

Pri omenjeni družbi so kritični do analiz in študij, ki jih javnosti predstavlja župan, saj pri teh "ne pove kdo je analize naredil, na kakšen način so bile izvedene, kakšne reference imajo posamezniki, ki so jih izvedli ter nenazadnje kdo je te analize naročil in plačal". Poudarjajo, da okoljske vplive na strani Termita redno spremljajo pooblaščene inštitucije, "ki vedno znova ugotavljajo, da so vsi vplivi Termita na okolje v dovoljenih mejah". 

V Termitu vse očitke zavračjo in so kritični do izsledkov, ki jih predstavlja župan Moravč.
V Termitu vse očitke zavračjo in so kritični do izsledkov, ki jih predstavlja župan Moravč. FOTO: Bobo

"V Termitu smo v preteklosti vse študije, ki jih je župan navajal preverili tudi pri institucijah, ki naj bi jih izvedle. Presenečeni smo ugotovili, da so se institucije in posamezniki, ki jih je župan izpostavljal od njega distancirale. Župan je namreč za dosego svojih ciljev doslej že večkrat zlorabil posamezne raziskovalce, kot tudi diplomante, saj se je v preteklosti skliceval tudi na diplomske naloge. Uradne odgovore in odzive institucij in posameznikov, ki jih je župan doslej na takšen način že zlorabil hranimo v družbi Termit."

Pri podjetju so bili tudi"pretreseni in šokirani", ko so slišali, kako jih župan "lahkotno in popolnoma brez vsakršnih argumentov" obtožuje za veliko število rakavih obolenj v Moravčah. Pojasnjujejo, da vsako bolezen globoko obžalujejo, "vendar pa uradni podatki izjave župana postavljajo na laž". "Tako podatki NIJZ, kot tudi Onkološkega inštituta kažejo, da zdravstvena slika Moravč ne odstopa bistveno od slovenskega povprečja. Še več, primeri rakavih obolenj so v Moravčah pod slovenskim povprečjem."

Na onesnaženost Moravške doline opozarjajo tudi prebivalci

Spomnimo, da prebivalci že dalj časa opozarjajo na onesnaženost Moravške doline. Septembra letos se je župan obrnil tudi na premierja Janeza Janšo in ga pozval, naj okoljskega ministra Andreja Vizjaka zamenja, saj da ni naredil nič, s čimer bi pomagal Moravški dolini. 

Na osnovi analize, ki jo je lani opravila Agencija RS za okolje, je država Termitu sicer prepovedala nadaljnje zakopavanje odpadkov na območju peskokopa Drtija, a v Moravčah se bojijo, da bo skušala vlada prepoved odpraviti. Kljub že petim znanstvenim analizam, ki so pokazale onesnaženje Moravške doline, se v javnosti namreč pogosto še vedno govori le o domnevnem onesnaževanju. 

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lojze512
09. 12. 2020 13.28
+5
Ja toliko je mar oblastnikom za zdravje ljudi, ko nihče nima od tega koristi.
JApajaDAja
09. 12. 2020 13.26
+7
ko se na wall streetu pojavi na borzi pitna voda, vemo, da se nam ne piše dobro!zaščitimo to, kar še imamo!
TistoPravo
09. 12. 2020 13.43
+3
Ja težka bo....kaj nej sam po vseh hribovskih vaseh kanalizacijo nardim, za povrh pa še nadrzorujem...al gre res vse in samo tist kar lahko gre noter...obenem pa odpadke baliranja pobiram. Svet gre v maloro, to je logičen potek vsake civilizacije ki miski da nalreduje
TistoPravo
09. 12. 2020 13.01
+3
Škoda bi reku je mladga fanta...kaj naj napišem za to..narava vse počisti
OneEarth
09. 12. 2020 12.54
+0
Pomembno PERMAFROST SE ODTAJA v njem so globoko zamrznjeni nam nepoznani VIRUSI pripravite se zemlja nam bo vrnila, kar delamo zadnjih sto let z njo.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 12.57
-5
Globalno segrevanje zaradi človekovega vplivanja je mit. Agenda se izvaja zaradi uvedbe globalnega davka na plin, ki ga izdihaš. Al Gore v svoji "Neprijetni resnici = Inconvenient Truth" prizna, da je bilo v preteklosti najmanj 7 globalnih segrevanj in globalnih ohlajanj (ledenih dob). Baje nismo za vseh 7 mi krivi.
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 12.54
+5
Beri rtvslo: "Termit trdi, da sprejema le nenevarne odpadke, Balažic zgrožen". Termit je sprejemal samo nenevarne odpake, seveda papir vse prenese. Za nevarne odpadke so pa dobili provizijo pod mizo. V sloveniji nič ne dosežeš brez modrih kuvert smo se naučili že od župana Komende. On je namreč v coni Natura 2000 uspel narediti industrijsko cono. Beri rtvslo: Župan Komende priznal podkupovanje
ni_mi_vse_eno
09. 12. 2020 12.51
+4
Hehe, so delali po domače. Malo meni, malo tebi, smeti pa k sosedu, da bo v miru umiral za raznimi boleznimi. Če bo pa potrebna analiza, bomo pa že enega plačali, da bo naredil analizo, ki bo pokazala, da nismo smetili.