Slovenija

Onkološki inštitut ugodil zahtevi zdravnikov po plačilu dežurstev v višini nadur

Ljubljana, 04. 06. 2019 17.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S.
Komentarji
19

Vodstvo onkološkega inštituta je ugodilo zahtevi zdravnikov, da jim delo v dežurstvu izplača kot nadurno delo. Svojo zahtevo je 90 zdravnikov namreč podkrepilo s preklici soglasja za nadurno delo, ki naj bi začela veljati v petek. Generalna direktorica Zlata Štiblar Kisić je ob tem opozorila na neenoten način izplačil dežurstev po drugih zavodih.

Predstavniki zdravniškega sindikata Fides so 8. maja vodstvu Onkološkega inštituta (OI) Ljubljana predložili podpise 92 zdravnikov o preklicu soglasij za nadurno delo, naknadno sta jih nato dva umaknila. Zahtevali so, da bi se opravljanje dela v času dežurstva izplačevalo v višini nadur.

V današnji izjavi za medije je generalna direktorica OI Zlata Štiblar Kisić opozorila, da veljavna zakonodaja ne dopušča plačila dežurstev kot nadurnega dela. Zato so ministrstvo za zdravje prosili za mnenje, ki bi veljalo za vse javne zdravstvene zavode. Ob poizvedovanju glede izplačila dežurstev po drugih zavodih so namreč ugotovili, da so že najmanj štirje zavodi pred časom ugodili takim zahtevam zdravnikov.

Po njenih besedah so na ministrstvu v odgovoru zapisali, da "je vsako vodstvo zdravstvenega zavoda odgovorno, da samo organizira delovni proces, tako kot misli, da je prav". "Ni prav, da so javni zdravstveni zavodi prepuščeni sami sebi, da se odločajo o tako pomembnih vprašanjih. Vendarle živimo v eni državi in stvar države, ministrstva, vlade je, da enoznačno uredi ta vprašanja," je bila ob tem kritična.

Direktorica OI Zlata Štiblar Kisić je opozorila, da veljavna zakonodaja ne dopušča plačila dežurstev kot nadurnega dela.
Direktorica OI Zlata Štiblar Kisić je opozorila, da veljavna zakonodaja ne dopušča plačila dežurstev kot nadurnega dela. FOTO: POP TV

Ker si z odgovorom ministrstva niso mogli pomagati, je vodstvo OI predstavnikom sindikata na sestanku 28. maja podalo pojasnilo in odločitev, da bo ugodilo njihovi zahtevi. Po besedah generalne direktorice si OI namreč ne more privoščiti takega izpada, kajti njihova primarna naloga in dolžnost je, da poskrbijo za nemoteno oskrbo bolnikov. "Vendar očitno to ni bilo dovolj jasno," ugotavlja Štiblar Kisićeva.

Predstavnica zdravnikov Ana Lina Vodušek pa je v izjavi za medije po današnji seji glavnega odbora zdravniškega sindikata Fides dejala, da odločitev o ugoditvi njihovim zahtevam do nje še ni prišli. Tudi sicer je bila zelo kritična do načina komunikacije vodstva OI. Ob tem je poudarila, da si zdravniki na OI želijo predvsem normalnih pogojev dela.

Štiblar Kisićeva sicer ne razume očitkov glede pomanjkanja dialoga. "Ne vem, v čem vodstvo ne bi želelo ali se upiralo komunikaciji. Mislim, da smo prav mi na onkološkem inštitutu uvedli ta nivo kulturnega dialoga in odzivanja na vsako pobudo," je ocenila.

Dežurstva so bila doslej plačana po delovnem mestu, ki je uvrščen v 50. plačni razred, pri izplačilu dežurstev pa so prepolovljeni tudi dodatki za nedeljsko, praznično in nočno delo. Pri plačevanju nadur pa bo zdravnik plačan po svojem plačnem razredu, plačani pa bodo tudi dodatki. Večinoma so zdravniki razvrščeni višje od 50. plačnega razreda.

Tak način plačevanja dežurstev bo za OI letos pomenil prek 280.000 evrov izgube, v naslednjem letu pa slabega pol milijona. Izplačila dežurstev po novem bi se po besedah Štiblar Kisićeve morala začeti izplačevati najkasneje z julijem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
05. 06. 2019 07.36
Dialog je vedno. Lahko je slab, agresiven ali uglajen, komunikativen v prid pacientov. Kaj dr. Š.K. tu ne razume? Aja, oni komunicirajo na zavidljivem nivoju. Odzivajo se na vsako pobudo. Nisem vedela. #oprostite
M_teorija
04. 06. 2019 20.03
+10
Super. Zdaj ko imajo plačano kot nadurno je izgorelost pase!?
batom@pinkponk.com
04. 06. 2019 20.20
+5
zdaj se jim splača izgorevat, prej se pa ni. ker oni ne delajo za bolnike, pač pa za denar.
batom@pinkponk.com
04. 06. 2019 19.53
+5
ja čakaj, pa saj onkološki inštitut nima svojga dnarja, mi jim ga damo. kaj se ma za odločat??? Kot piše, se bo s tem naredila izguba (dodatna). ti zdravniki torej tega ne rešeujejo z inštitutom, pač pa pulijo denar od vseh nas. naj torej nas vprašajo, če smo za to. Jaz nisem. ko je šel študirat, je dobro vedel, kaj pomeni biti zdravnik. To ni nek vsakdanji poklic, ko odspiš 8 ur in greš potem domov. če jim ni prav, pa naj gredo kaj druga delat, nam pa vrnejo stroške šolanja.
cistajeba
04. 06. 2019 19.38
+6
Denar sveta vladar! Izola je pa res lepo mesto!
01xxy
04. 06. 2019 19.16
+5
Niso vsi zdravniki Koštrin!
nikhrast
04. 06. 2019 18.24
-5
Pa kaj je dežurstvo? Če se zgodi res kaj resnega, potem se pokliče ambulanco, to je paramedike, takoj pregledajo situacijo, to je prva pomoč, potem pa če je potrebno v najbližnjo bolnico na urgentni center.
Janez Nasrase
04. 06. 2019 18.18
+32
Dežurstvo plačano kot nadura? Ali se je temu sindikatu od pohlepa zmešalo čisto do konca? Dežurstvo je druga beseda za to, da dohtar na oddelku prespi in ga sestra zbudi, če se ponoči komu iznenada poslabša ali koga urgentno pripeljejo. Tričetrt noči pa se prespi. Halo??? In kaj je to izgorelost? Moderni izgovor za lenobo! A ljudje v drugih poklicih pa niso izgoreli? Gledam gradbince, vsak lep dan delajo od 7h do 17h, od ponedeljka do sobote, pa ne 'izgorijo'. To ni nič drugega kot z izsiljevanjem prigrabljen nesorazmerno prevelik kos družbene pogače. Že zdaj je zdravnik daleč najbolje plačan poklic v Sloveniji, pa ne bi rekel, da je najtežji.
asdfghjklč
04. 06. 2019 18.25
+16
Špartanec
04. 06. 2019 18.17
+34
Zdravniki 4.000€ plače, pa 800€ za 2 dni dežurstva. Medicinske sestre pa 800€ za cel mesec, zato pa smo kjer smo. Brez doktorjev smo lahko brez medicinskih težko.
miciklotilda
04. 06. 2019 18.16
+21
Te zdravniške fusarje ki ti ponujajo v svoji ordinaciji javnega zdravstva da če boš prišel v njegovo privatno ordinacijo boš proti plačilu operacije takoj na vrsti!a si predtavljate on jemlje paciente iz javnega zdravstva v svojo ordinacijo kjer jim zaračuna v sluzbi pa prejema plačo!!!!!!!najvišji organ v državi ki to dovolijo so nesposobne nule!!!!!!!!
Mali medo
04. 06. 2019 18.02
+5
levaki en čas gasijo požar en čas pa z bencinom polivajo g.Šarec dobro jutro
sauber
04. 06. 2019 18.01
+27
Tile zdravniki pa res nimajo nikoli dovolj denarja. Kar naprej postavljajo nove zahteve in stokajo kako so preobremenjeni.
USSRcommunist
04. 06. 2019 18.00
+10
te zdravniki morjo mal vec delat k so razvajeni pa se jim ne da enkrat neki ornk narest
revirji
04. 06. 2019 17.53
+48
Kaj pa medicinske sestre? One so najbolj srčne na OI. Kjub obilici dela so nasmejane, te bodrijo. Ko človek vidi kako sestre delajo na kemoterapiji se vprašaš ali je to mogoče. Ali je mogoče, da kljub slabi plači delajo s srcem. Delajo pa kot v proizvodnji. Non stop. Velik poklon jim. Zdravniki imajo pa že tako dovolj velike plače in bi morali z veseljem delati .
devlon
04. 06. 2019 17.46
+24
noro. zdravstvo je bazen denarja.
miciklotilda
04. 06. 2019 17.43
+32
Tile slovenski zdravniki izsiljujejo že 20 let popoldne ali pa dopoldne odvisno od turnusa pa fusajo!za mastne pare !to je golo izsiljevanje ker se monopolno obnašajo!temu je treba naredit konec in takoj ločiti javno zdravstvo od zasebnega!da ne bodo ti dohtarji spal na družbenem premoženju in brez sramu podaljševali čakalne vrste v leta zaradi svojih koristi!tukaj je država medla in noče načrtno udariti po mizi!naj ti zdravniški fusarji sami zaslužijobrez pomoči javnega zdravstva!ljudje tudi če bo nekaj let kriza v zdravstvu je potrebno to takoj presekat !čez noč!!!!meni je direktor v mojem podjetju zabrusil!!!če te samo dobim da boš popldne fusal boš takoj letel!!!!
lilyallen
04. 06. 2019 18.11
-1
lakala28
04. 06. 2019 17.35
+18
In izgorelost bo čudežno izginila. Skrajno čas, da začnejo EUR-e predpisovati na recept. Pa to je več kot čudežni balzam za izmozgane...