Slovenija

Zaradi virusnih okužb hospitaliziranih več kot 700 ljudi

Ljubljana, 12. 02. 2020 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ma.Ko. / V.Š.
Komentarji
88

Gripa je v Sloveniji na vrhuncu sezone, iz UKC pa sporočajo, da podatki kažejo, da število obolelih ne narašča več. Izrazito več bolezni je pri otrocih do 14 leta in pri srednješolcih, zdaj obolevajo tudi starejši, kjer so pogostejši zapleti. Krivulje gibanja števila okuženih z virusi kažejo, da smo precej presegli številke iz lanskega leta, trenutno pa je hospitaliziranih čez 700 ljudi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: ''Še nikoli ni bilo toliko bolnih''
    03:05
    Iz 24UR: ''Še nikoli ni bilo toliko bolnih''
  • Iz 24UR: Bolni učitelji
    02:59
    Iz 24UR: Bolni učitelji
  • Iz SVETA: Gripa na vrhuncu
    03:00
    Iz SVETA: Gripa na vrhuncu
  • Vrhunec gripe verjetno že mimo
    00:39
    Vrhunec gripe verjetno že mimo
  • Pri odraslih veliko zapletov
    00:44
    Pri odraslih veliko zapletov

A zakaj je letos tako, da za gripo in ostalimi virusnimi obolenji zbolevajo predvsem otroci? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da se sezone gripe med seboj razlikujejo: "Odvisno od virusa, lastnosti virusa in dovzetne populacije ter tudi ukrepov, na primer precepljenosti, ki je pri nas nizka." Ob tem so izpostavili, da pričakujejo, da bo med šolskimi počitnicami kroženje virusa gripe upadlo.

'Najprej so večinoma obolevali otroci, a se to prenaša sedaj tudi na starejše'

"Hospitaliziranih je čez 700 ljudi, 450 zaradi gripe in 300 zaradi respiratornega sincicijskega virusa, na intenzivnih enotah 45 pacientov z gripo in 36 pacientov z RSV, nekaj je žal tudi smrtnih primerov, trenutno devet pacientov z gripo in pet pacientov z RSV," je dejala vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič. Med umrlimi ni bilo otrok.

Podatki sicer kažejo, da število obolelih ne narašča več, zato upajo, da bo število začelo počasi upadati. Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc se sicer ne spomni leta, da bi otroci obolevali v tako velikem številu.

"Žal smo na področju obvladovanja infekcijskih bolezni nezadostni, zato apeliramo na državo, da začnemo projekt infrastrukture," je dejal direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.
"Žal smo na področju obvladovanja infekcijskih bolezni nezadostni, zato apeliramo na državo, da začnemo projekt infrastrukture," je dejal direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. FOTO: 24ur.com
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je pozval pristojne, da čimprej zaženejo 38-milijonski gradbeni projekt infekcijske klinike. "Žal smo na področju obvladovanja infekcijskih bolezni nezadostni, zato apeliramo na državo, da začnemo projekt infrastrukture, da ne bo obvladovanje epidemije prepuščeno entuziazmu zaposlenih ampak konceptu, ki bo najbolj varen in zanesljiv," je dejal in dodal, da so odboru za zdravstvo predstavili razmere in potrebe infekcijske klinike. "Oni kot odločevalci so dobili dovolj infromacij, da lahko delajo nadaljnje korake," je zaključil.

Skoraj polovica bolnikov, ki so jih do zdaj sprejeli, so bili otroci, gre za predšolske in šolske otroke. Sedaj pa med sprejetimi v bolnišnico narašča število bolnikov, starejših od 65 let. 

"Najprej so večinoma obolevali otroci, a se to prenaša sedaj tudi na starejše. Problem pri odraslih je drugačen. Otroci sicer masovno obolevajo, a je manj zapletov. Pri starejših se namreč kronične bolezni poslabšajo, potem pa pacient leži zaradi srčnega popuščanja, težav z ledvicami in podobno. Taki pacienti nato mnogo dlje ležijo v bolnišnici in ni prostora za druge," je povedala Tatjana Lejko Zupanc.

Dodala je, da ima približno tretjina obolelih podtip virusa A (H1N1), ki pri otrocih povzroča težji potek bolezni.

Povprečen delež cepljenih starostnikov se bo zmanjšal zaradi brexita

Še taka oprema ti ne pomaga, če nimaš kadra, in predvsem na tem področju ima slovensko zdravstvo največji problem, zato vabim vse mlade, da se odločijo poklic v zdravniški negi. Tatjana Lejko Zupanc

Strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn je podobno pojasnil, da je razlog za toliko večjo obolelost otrok tudi v tem, da se je virus malce spremenil, večina otrok ni tako imunih nanj, pa tudi zaradi velikega števila interakcij v vrtcih, šolah. Glede zapletov je dejal, da je šlo večinoma za klasične zaplete pri gripah, pri otrocih v glavnem pljučnice in vročinski krči, nekaj pa je bilo tudi nevroloških zapletov. 

Med otroci je bilo več hospitaliziranih, ki še niso dopolnili dveh let. So pa imeli tudi otroke z zelo težkim potekom bolezni in se zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo. Pri enem otroku so v torek morali opraviti kirurški poseg, enega vrtčevskega otroka pa so morali zaradi oslabitve srčne mišice priključiti na zunajtelesni krvni obtok.

"Če gledamo starostnike, se bo na ravni EU delež cepljenih poslabšal na račun brexita, ker je v Veliki Britaniji delež cepljenih starostnikov in kroničnih bolnikov najvišji. S tem so zviševali povprečje. Po brexitu se bo zato treba cepiti," pravi Pokorn, čeprav pravi, da je dejstvo, da cepiva proti gripi niso tako učinkovita kot pri kakšnih drugih boleznih, ker se lahko virus spremeni in je potem potrebno vsakoletno cepljenje. "Druga stvar pa je problem slovenske miselnosti," dodaja.

Izrazito več bolezni je pri otrocih do 14 leta.
Izrazito več bolezni je pri otrocih do 14 leta. FOTO: Dreamstime

"V Veliki Britaniji ni obvezno cepljenje otrok, ker je mislenost drugačna. Ko so uvedli cepljenost proti pnevmokoku, je bilo v nekaj mesecih cepljenih čez 90 odstotkov otrok, pri nas po štirih letih komaj prišli čez 60 odstotkov," pojasnjuje.

Če načrtujete potovanje, še vedno priporočajo cepljenje

Večina otrok, ki so zboleli, tudi tisti na intenzivnem oddelku, ni bila cepljena. Dodaja, da tudi otroke cepimo proti gripi, a še vedno premalo. Kar se tiče odraslih, so odprli dodatne postelje na Vrazovem trgu. Pri otrocih pa sodelujejo s pediatrijo, kjer pa naj bi bile kapacitete tudi zapolnjene.

V Evropi se pohod šele začenja, zato pravijo, da še ni prepozno za cepljenje. Zavaruje namreč že prvi odmerek, sploh če je pacient v preteklih letih že prebolel gripo.

Bi koronavirus, z novim uradnim poimenovanje COVID-19, res lahko okužil kar 60 odstotkov svetovne populacije? Slovenija bi v tem primeru težko ostala oaza brez primerov okužbe. Da "primer v Sloveniji ne bi smel biti nepričakovan", meni tudi direktorica Direktorata za javno zdravje, Mojca Gobec.

'Veliki izbruhi nas vedno ne bodo zaobšli, zato moramo biti pripravljeni'

Tatjana Lejko Zupanc še opozarja, da bo slej ko prej do kakšnega večjega izbruha nalezljive bolezni prišlo tudi pri nas. "Ne moremo pričakovati, da bomo vedno ostali na obrobju velikih dogodkov, kot so sars, ebola in podobno. Prej ali slej bo tudi pri nas nekaj izbruhnilo in takrat nam ne bo nobena druga država pomagala, da bi vzela naše bolnike. Sami moramo poskrbeti, da bomo imeli primerne prostore za izolacijo. Trenutno to s težavo zagotavljamo, predvsem so pa problematične okužbe, ki se prenašajo aerogeno," dodaja Lejko Zupančeva. Vsaka država v EU mora vsako leto javljati kapacitete, zato je prav, da jih čim prej zagotovimo.

"Še taka oprema ti ne pomaga, če nimaš kadra, in predvsem na tem področju ima slovensko zdravstvo največji problem," je ob koncu povedala Lejko Zupančeva in povabila mlade, da izberejo ta poklic.
"Še taka oprema ti ne pomaga, če nimaš kadra, in predvsem na tem področju ima slovensko zdravstvo največji problem," je ob koncu povedala Lejko Zupančeva in povabila mlade, da izberejo ta poklic. FOTO: 24ur.com

"Druga težava je, da je naš urgentni blok popolnoma neprimeren za sprejem bolnikov, saj se mešajo kužni in nekužni, mlajši in starejši. To želimo z novim prizidkom preprečiti. To je naša želja," še pravi.

Kako bi se odzvali na takšen izbruh, vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb pravi, ne moremo natačno vedeti. "Nihče ne more vedeti, kako se bomo odzvali na nekaj, česar v življenju še nismo delali," je rekla.

'Po številu enoposteljnih sob smo v evropski statistiki na dnu'

Glede koronavirusa je povedala, da sta dve možnosti. Lahko bo izginil kot sars, lahko pa se bo udomačil in se bo pojavljal vsako leto kot drugi virusi. V primeru izbruha bi v Sloveniji aktivirali pandemski plan, ki predvideva, kateri oddelki se odredijo za te bolnike, medtem ko se ostale premakne recimo na ortopedijo, medtem ko bi bili postopki glede naročenih pregledov v tem času ustavljeni.

"Mi bazične izolacijske sobe imamo. Število enoposteljnih sob, ki temu kriteriju ustrezajo v vseh bolnišnicah, je izredno majhno. Mi smo v Evropi po številu enoposteljnih sob na dnu," pojasnjuje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sirupa daleron in calpol sta v nekaterih lekarnah pošla

Gripa in druga virozna obolenja v Sloveniji razsajajo že štiri tedne, predvsem med šolsko in predšolsko populacijo. Razredi v šolah so na pol prazni, velik delež obolelih otrok pa je okužil vse svoje sorojence, so nam pojasnili iz Zdravstvenega doma Bežigrad v Ljubljani. "Opažamo tudi že zaplete ob prebolevanju gripe, kot so vnetja ušes in pljučnice. Tako so naše ambulante zasute s klici, elektronsko pošto in obiski pacientov, kljub temu, da na preglede vabimo predvsem tiste, ki so bolj prizadeti, ki so bolj rizični."

Strokovnjaki pričakujejo, da bo kroženje virusa gripe med šolskimi počitnicami upadlo.
Strokovnjaki pričakujejo, da bo kroženje virusa gripe med šolskimi počitnicami upadlo. FOTO: Shutterstock

Sirupa daleron in calpol, ki lajšata bolečine in znižujeta telesno temperaturo, sta v nekaterih lekarnah pošla. Iz podjetja Kemofarmacija, ki je eden od dobaviteljev teh dveh zdravil, so nam pojasnili, da so daleron sirup že sprejeli in so ga v lekarne poslali včeraj. "Predvidena dobava calpola 120 mg/5 mg peroralne suspenzije je naslednji teden, calpola 250 mg/5ml suspenzije pa v marcu," so povedali.

Ob tem so poudarili, da ni razloga za preplah, saj so ostale alternative – suspenzije z ibuprofenom – vse na zalogi. Dobavo svečk paracetamol pa pričakujejo danes.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nature.com
26. 09. 2021 21.28
+1
Kje ste anticepilci? Vidite kaj naredi kovid?
Uporabnik1573131
14. 04. 2020 14.26
Zakaj otroci obolevajo? So pametni, poslušajo, slišijo starejše. Panika duši.
Uporabnik1573131
14. 04. 2020 14.26
Zakaj otroci obolevajo? So pametni, poslušajo, slišijo starejše. Panika duši.
Kruh+sol!
12. 02. 2020 20.25
+4
Poleg Luxemburga in Grcije imamo najvec gripe. Imamo tudi najvec prislekov iz tretjih drzav na 1000 prebivalcev. Halo???!!!
bikoborec69
12. 02. 2020 18.09
+36
Kitajci so v dveh tednih postavili bolnice. Naši se pa razen provizij v 30 letih ko imamo državo niso sposobni narediti nič od nič.
Cesar Millan - Vodja krdela
12. 02. 2020 19.48
+2
No pa sem si mislil pa ja že ni zavila v parlament !!!
Drugorazredni
12. 02. 2020 17.12
+33
Hudo mora biti.Zjutraj sem videl v parku enega ki se je sam cepil, verjetno je gužva v ambulanti
Uporabnik1573131
14. 04. 2020 14.28
-1
Trske res ležijo vsepovsod. Hvala bogu, vse so zaprte, na pol zakopane.
HUSO BOSS
12. 02. 2020 17.06
+10
Jst že 15let nisem zbolel.. Recept je preprost zjutraj na tešče dva štamperla rakije in zvečer pred spanjem tri..
Jelenka2
12. 02. 2020 16.39
-3
Vsako leto je panika...
Bassettt
12. 02. 2020 16.36
+9
Nič mi ni jasno... pravi zgoraj, da so nam dvigovali povprečje, zdaj — zaradi brexita— pa bo cepljenost upadla in se bo potrebno več cepiti???
lumpimonster
12. 02. 2020 16.30
+5
Jaja cim vec zdravil pojest da boste ja zdravi :D cimvec sploha otrokom :D
lumpimonster
12. 02. 2020 16.31
+1
Zdravila so zlo dobra za telo :D cim, vec jih
akmt
12. 02. 2020 16.40
+2
Ti mas sam osnovno solo, v najboljsem primeru
94001
12. 02. 2020 15.43
+13
700 obolelih od 2 000 000. To ni rdeči alarm, to je za minimalno rožnati alarm v Sloveniji. Kaj koronavirus, gripa je smrtonosna. Verjetno nas zaradi tega dnevno futrajo s tem kitajskim virusom, da zabrišejo alarmantno stanje v zdravstvu.
akmt
12. 02. 2020 15.29
+36
Smo leta 2020,pa ni niti osnovne higiene rok, osnovne higiene kasljanja, ni postenja-bolani obiskovalci se pretihotapijo na specialiaticne preglede (ali mora res nek upokojenec z 38plus C NUJNO na diabetoloski ali na ocesni pregled? Folku se ne da prenarocit, to je to. Pol ti pa se recejo, da te niso hoteli razjezit, ce jih ne bi bilo na pregled. Trapci. Folk je prevec egoisticen. To nas bo pokopalo.
METKA102
12. 02. 2020 17.43
+11
akam, glede na to, da si zdravstvena delavka, veliko veš o vsem. In pred časom sem zasledila, da si delala tudi v domu ostarelih. Če moreš, mi pojasni, kako to, da se negovalka, ki dela v dso ne cepi (verjetno ni edina) in hodi tja vsa smrkava in z vročino 38. Kaj je to drugega kot gripa. No, saj potem je obležala doma. Pa kljub temu, koliko starih, opešanih je lahko okužila. Pravijo, da se mora življenje podaljševati in ohranjati na vsak način, a to pa ni nekaj, kar tudi skrajšuje življenje starostnikom.
Mušmula
12. 02. 2020 14.47
+0
111111112
12. 02. 2020 14.39
+29
Pa ni bilo nekaj časa nazaj izjava, da smo vrhunski pripravljeni na coronavirus pa je problem nekaj 700 pa mogoče celo 1000 obolenih ? Ja pa jade... jao kukulele!
Jana Novak
12. 02. 2020 14.10
+1
Pripeljite Filipince in južne brate.
Cesar Millan - Vodja krdela
12. 02. 2020 19.57
+2
Res pa mi nekaj jasno v Bosni ljudje živijo v šotorih !!! Nobenega glasu od njih !! Pa ne da sprašujem kar tako !! Je mraz ni higjene ni nič !!! A tudi nič se ne dogaja !!! VSE JE KAR NA ENKRAT UTIHNILO !!!! KAJ DOGAJA !!!
Karantanija
12. 02. 2020 13.40
+75
Absolutno imamo na UKC premalo prostora za take bolnike. Se je dogajalo in se še dogaja, da težko bolni ležijo po bolnišnicah v Sloveniji, kjer enostavno nimajo dovolj aparatur, potrebnih za težje obolele, vendar zdravniki po teh bolnicah to težko priznajo. In zavlačujejo ter zadržujejo obolele, ne samo zaradi tega, ker hočejo dokazati, da oni tudi znajo zdraviti, temveč preprosto zato, ker v Ljubljani, na infekcijski kliniki za vse Slovence enostavno ni prostora. In ljudje umirajo, tudi mladi, ne samo starejši, ker ni bilo takojšnje in strokovne pomoči! Govorim iz lastnih izkušenj, si ne izmišljujem! Čim prej moramo ukiniti požrešne zdravstvene zavarovalnice, ta denar, ki ga oni zadržujejo z našim denarjem za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa porabiti za gradnjo ustreznih prostorov z ustreznimi aparaturami! Zdravnike imamo odlične, sistem ne deluje!
Dracul Va Domni DinNou
12. 02. 2020 13.40
+75
Umivajte roke packi, najbolj se mi je zagravzalo zadnjic, ko sem videla mamico ki je drzala trgovinski vozicek sekundo za tem pa otroku z rokami obrisala usta. Fuj fej bljak!
Ma?efkari
12. 02. 2020 13.45
-17
Kako ves da ni dezinficirala ročaja? Jaz ga vedno z enim in nato še z drugim. Seveda pa nisi tolko, da bi prijazno opozorila hospo kaj dela. Včasih ko smo v guzvi na take stvati enostavno pozabimo...
Bastard666
12. 02. 2020 13.49
+17
Karantanija
12. 02. 2020 13.58
+9
Še preveč ni dovolj dobro. Virus te najde.
majmun11223344
12. 02. 2020 13.33
+5
kaplja?
12. 02. 2020 13.31
+70
Namesto da bi šolske počitnice uvedli takoj ob izbruhu in jih še podaljšali, štejemo koliko je še učencev v razredu? "A imamo res reflekse kot zmrzjen konj na dnu morja??"
Karantanija
12. 02. 2020 13.26
+18
Saj ni čudno pri takem vremenu! Sredi februarja smo, pa 15 stopinj C! Seveda je dobro iti več na čist zrak, tisti, ki so na podeželju! Kaj pa v mestih, ko je največ ljudi v trgovskih centrih? Tam se pa res lahko nalezeš vsemogočega! Ampak - vremenskih sprememb pa ni, pravi ata Trump!