Slovenija

Ministrstvo obžaluje napoved zaostritve stavke operaterjev 112

Ljubljana, 18. 03. 2024 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stavka operaterjev 112 še vedno poteka, če ne pride do bistvenih zagotovil vlade, pa se bo stavka zaostrila, napovedujejo. "Kljub nekaterim premikom v pogajanjih ključne zahteve ostajajo neizpolnjene." Zahtevajo, da se četrtkovih pogajanj udeleži tudi predsednik vlade, prav tako napovedujejo, da bodo v primeru zaostritve stavke 27. marca organizirali mirni protest pred vlado in državnim zborom. Na obrambnem ministrstvu zaostritev stavke obžalujejo.

V uradnem odzivu na stališča vladne pogajalske skupine glede stavkovnih zahtev zaposlenih v Centru za obveščanje Republike Slovenije (CORS) in regijskih centrih za obveščanje (ReCO), ki jih je vlada podala 7. marca 2024, so v sindikatu ministrstva za obrambo in stavkajoči zaposleni kljub razumevanju potrebe po prenovi celotnega plačnega sistema v javnem sektorju mnenja, da predlagane rešitve s strani pogajalske strani ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. "Posebej izpostavljamo nezadovoljstvo z umestitvijo delovnih mest dispečerjev v CORS in ReCO, ki opravljajo zahtevne naloge, a so plačno ovrednoteni nižje v primerjavi z drugimi dispečerji v javnem sektorju," so opozorili in dodali, da je njihova zahteva po umestitvi dispečerjev v primerljiv plačni razred z najvišjim plačnim razredom dispečerjev v javnem sektorju utemeljena in nujna. "Prav tako izražamo razočaranje nad predlogom vlade, ki ne odraža pravičnega vrednotenja dela naših dispečerjev."

Operaterji, ki sprejemajo nujne klice, so razočarani nad potekom pogajanj.
Operaterji, ki sprejemajo nujne klice, so razočarani nad potekom pogajanj. FOTO: Adobe Stock

"Ves čas pogajanj o razreševanju stavkovnih zahtev operaterjev smo priča trditvam s strani ministrstva za obrambo, kako razumejo stavkovne zahteve in krivice, ki so bile storjene operaterjem, zato na pogajanjih o razrešitvi stavkovnih zahtev zahtevamo, da se nam predstavi predlog ministrstva o novi uvrstitvi delovnega mesta dispečer v CO v plačne razrede," pojasnjujejo.

Zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam zaposlenih v CORS in ReCO ni širitev stavkovnih zahtev, temveč varovalka, skladna s sklepom vlade, opozarjajo in dodajajo, da bi se ta varovalka aktivirala le, če do dogovora ne bi prišlo do določenega roka.

"Kljub nekaterim premikom v pogajanjih, ključne zahteve ostajajo neizpolnjene. Zato zahtevamo, da se pogajanj v četrtek, 21. marca 2024, ob 10. uri, udeleži tudi predsednik vlade Robert Golob, saj verjamemo, da bo njegova prisotnost prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju teh ključnih vprašanj," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da bodo neodzivnost Goloba razumeli kot "pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev naših operaterjev, ki opravljajo ključno delo v CORS in ReCO".

Stavkovni odbor operaterjev na 112 je zato sprejel odločitev, da bodo v primeru, če ne pride do bistvenega premika in zagotovil s strani vlade, v skladu z možnostmi zaostrili stavkovne aktivnosti. "Načrtujemo organizacijo mirnega protesta pred vlado in državnim zborom 27. marca, pet minut pred 12. Ta korak je odraz naše odločenosti in resnosti situacije."

Obrambno ministrstvo nadaljevanje stavke obžaluje

Na ministrstvu za obrambo obžalujejo, da se stavka nadaljuje. Ocenjujejo namreč, da so v pogajanjih s Sindikatom ministrstva za obrambo dosegli soglasje o praktično vseh točkah. Sindikat in stavkovni odbor operaterjev po njihovem mnenju soglašata z bistveno vsebino, namreč, da se pogajanja o uvrstitvi operaterjev v višje plačne razrede opravijo v okviru stebrnih pogajanj oziroma v okviru centralnih pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Na ministrstvu zato obžalujejo, da stavkajoči operaterji napovedujejo protestni shod. Menijo namreč, da bo bolj učinkovito usmeriti energijo v dokončanje pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema, saj ta pogajanja intenzivno tečejo in jih lahko ob sodelovanju vseh sindikatov uspešno zaključijo.

V vladni pogajalski skupini za razrešitev stavkovnih zahtev so prepričani, da so s tem soglasjem izpolnjeni pogoji za sklenitev stavkovnega sporazuma. Stavkajoči strani so namreč večkrat pojasnili, da vladna pogajalska skupina za razrešitev stavkovnih zahtev nima pristojnosti za umeščanje operaterjev v plačne razrede, a stavkovni odbor in sindikat od vladnih pogajalcev terjata prav to, čeprav v isti sapi pristajata, da so mesto za ta pogajanja v centralni vladni pogajalski skupini, so zapisali na ministrstvu.

Stavka se po njihovem mnenju nadaljuje kljub dejstvu, da sta se pogajalski skupini dogovorili o vseh točkah stavkovnih zahtev in kljub dejstvu, da je vlada že decembra lani z oblikovanjem novega delovnega mesta dispečer v operativno komunikacijskem centru ustvarila podlago, ki omogoča dvig plačnih razredov, kot bo to dogovorjeno na centralnih pogajanjih.

Z operaterji vodijo odgovoren dialog, saj želijo, da se stavka konča, ker so za to ustvarili vse pogoje, so prepričani na ministrstvu. Rešitve, ki bodo v dobro operaterjev in državljanov, za varnost katerih je ključno nemoteno delovanje klicne številke 112, želijo poiskati v tvornem dialogu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
18. 03. 2024 13.12
+2
Vlada nesposobnih ima preveč dela sama z sabo-šalabajzeri
Litlmen
18. 03. 2024 13.11
brabusednet
18. 03. 2024 12.32
+6
Plešite to sodrgo ste volili.
Anion6anion
18. 03. 2024 12.12
+7
Nimamo za plače imamo pa za plačilo orozja za Ukrajino 🙆
razumi če lahko
18. 03. 2024 11.02
+5
Take stavke kot jih imamo ne morejo prinesti rezultata ! Vlada ima jasno računico vse skupaj prestaviti na čim kasnejši termin po možnosti pol leta pred volitvami takrat pa na polno ugoditi in ponovno zmagati na volitvah vsakršen drug scenarij pomeni poraz na volitvah ali pa še enkrat popuščanje pred volitvami ! Temu bi sicer v trenutni vladi pred volitvami rekli deljenje bombončkov !!