Slovenija

Opomnik, da NATO trenutno ne meče bomb na evropske civiliste

Ljubljana, 26. 03. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jan Artiček
Komentarji
273

K sreči večina Evropejcev tega opomnika ne potrebuje. Niti ga ne potrebujejo voditelji zahodnih držav, ki so ob Putinovi invaziji na Ukrajino presenetljivo enotni, kljub dolgoletnim naporom ruskega predsednika, da s kibernetsko vojno to enotnost razgradi. Vseeno pa je moč v zahodnih evropskih državah zaznati manjšinski argument, da je za Putinovo invazijo na Ukrajino v resnici kriv NATO oziroma Američani, ker da s svojo širitvijo na vzhod ogrožajo Rusijo. Kljub temu, da gre za manjšinsko mnenje, se manifestira v različnih pojavnih oblikah in ideoloških barvah, vsem pa je skupno, da noben od teh argumentov v dani situaciji pač ni na mestu.

Širitev NATO zavezništva na Vzhod se ne dogaja, ker želijo Američani okupirati največjo jedrsko silo na svetu, v kar je Putin menda prepričal dobršen del populacije, drži pa, da želijo preventivno zamejiti potencialno grožnjo, ki jo predstavlja Putinova vojska. Kot kaže z dobrim razlogom; tudi jaz sem bil presenečen, da so imeli Američani glede nečesa prav. Drži tudi, da Američani zasledujejo interese v regiji, predvsem ekonomske, šele potem obrambo demokratičnih vrednot, ali kaj. A vendar, širitev se dogaja predvsem zato, ker vzhodnoevropski narodi Rusijo – sploh pa Rusijo pod vodstvom Putina – zaradi zgodovinskih razlogov dojemajo kot primarno varnostno grožnjo in ker jim je jasno, da jim sprejetje (ne nasilna aneksija) v zahodno sfero vpliva omogoča neprimerno boljši način življenja in višji življenjski standard, njihovim otrokom pa boljšo prihodnost, kot jim bo kadarkoli na voljo pod Putinovo sfero vpliva. Z vojno v Ukrajini je manko kakršne koli kompetitivne vizije Putin tudi dokazal. Preteklost, prihodnost in sedanjost torej narekujejo državam bivšega sovjetskega prostora, da iz tega prostora čimprej pobegnejo.

Jan Artiček
Jan Artiček FOTO: Homopolitikus
Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tanka' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja, ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Kar se raznih imperializmov tiče, bi jaz na mestu Ukrajincev tudi vzel tistega, ki za pridružitev zahteva široko podporo ljudstva, kot tistega, ki pride v državo s tanki in meče kasetne bombe na to isto ljudstvo (kar je, mimogrede, vojni zločin). Vraga, tudi če bi bil Rus, bi Vladimirja Putina takoj zamenjal za kakšen dodaten Starbucks na ulicah Moskve. Pumpkin spiced latte nudi boljši življenjski standard kot Putin, ne da bi ogrožal suverenost in teritorialno integriteto Rusije. In tudi če bi me skrbela erozija narodne kulture zavoljo zahodnih vplivov, bi lahko v ameriško kavo še zmeraj zlil en štamperle vodke. Čeprav glede na to, kako so ljudje stali v vrstah za McDonalds, preden so zlati loki za njih zaprli svoja vrata, morda nekaj pove o preferencah ruskega ljudstva, ne glede na Putinove javnomnenjske ankete.  

A ruski državljan nima nikakršnih demokratičnih vzvodov, s katerimi bi vplival na politični sistem v lastni državi, o čemer pričajo tudi nedavni protivojni protesti, da ne omenjamo medijskega mrka, ki prepoveduje vojni reči vojna. (Primerjajte s protesti proti in medijskim poročanjem o iraški ali afganistanski vojni, na primer.) Največja, celo edina, prepreka med ruskim državljanom in kolikor toliko svobodnim življenjem pač ni NATO – ampak Vladimir Putin. In isto zdaj velja za ukrajinskega državljana.

Skratka, splača se vprašati, ali NATO in Zahod res predstavljata grožnjo ruskemu ljudstvu in suverenosti Rusije, kot svojim državljanom zatrjuje domnevno patriotski Putin, ali pa predstavljata grožnjo Putinovi Rusiji in njegovemu mafijskemu državnemu aparatu.

Aretacije protestnikov v Moskvi
Aretacije protestnikov v Moskvi FOTO: Profimedia

A če se Putin počuti ogroženega s strani zveze NATO, ima na voljo povsem moralno sprejemljivo obrambno strategijo, in sicer ponuditi vzhodno-evropskim državam boljše življenjske pogoje, višji življenjski standard, večjo varnost pod svojo sfero vpliva, kot bi jih imele te države na voljo pod "zlobnim" zahodnim imperijem. V tem primeru ima kot vodja svetovne velesile lahko kolikor hoče blažilne cone med njim in svojimi namišljenimi sovražniki. Ampak ali ima kdo kakršne koli iluzije, da je Putin to zmožen ponuditi? Če bi bil, te vojne ne bi bilo. Invazija na suvereno in neodvisno državo ter pobijanje civilistov v njej pa pač ni moralno sprejemljiva strategija; kot to ni bila ameriška invazija na Irak, če želite zadostiti "kaj pa oni" ugovoru. In mimogrede, Putin trdi, da so Ukrajinci in Rusi v bistvu "isti narod." Sledeč tej teoriji torej trenutno za namen zaščite Rusov pred zunanjim sovražnikom pobija … Ruse? Precej nenavaden patriotizem.

Kljub temu nekateri ljudje ali prikimavajo Putinu, čeprav so bili vsi njegovi nedavni javni nastopi polni strateškega zavajanja in zgodovinskega revizionizma, ali pa pravijo, da ubogi avtokrat ob imperialističnih apetitih NATO-pakta ni imel druge izbire, kot da pobija ženske in otroke v sosednji državi. S tem dejansko pravijo, da ukrajinski državljan, ki si želi demokratično participacijo v lastni državi, varnost pred zgodovinsko agresivno Rusijo, ter upanje, da bodo njegovi otroci lahko živeli bolje, kot živi sam, pač nima te iste pravice in privilegija, ki smo ju imeli mi sami, ko smo se o tem demokratično odločali leta 2003. Češ, geografska lega njihove države jim ne daje niti pravice do nacionalne varnosti, medtem ko so Putinove varnostne skrbi bojda utemeljene in razumljive. Karkoli že NATO pomeni kje drugje po svetu, za Ukrajino pomeni predvsem varnost pred leviatanom na Vzhodu, ki se v preteklosti ni izkazal kot dobrohoten bratski narod, ampak vse prej kot genocidni imperator (spomnimo na Holodomor). Zanimivo, s kakšno lahkoto lahko nekateri ljudje pod varnim zavetjem NATO-letal obsodijo 44 milijonov ljudi na brezizhodno revščino in jih tako rekoč žrtvujejo na oltarju "globalnega varnostnega ravnovesja."

(Na hitro o tem ravnovesju: dolgo časa je bilo to ravnovesje sredi Berlina in južno dol prek Evrope. Danes v državah vzhodno od te ločnice ne bo slišati veliko teorij o tem, kako je NATO kriv za Putinova dejanja. Potem je bilo ravnovesje naenkrat nekje na vzhodni poljski meji, pa se globalni red ni zrušil. S pridružitvijo baltskih držav je bilo ravnovesje že na ruski meji, pa tudi ni nihče napadel Rusije, kljub njenemu šibkemu obrambnemu položaju. Zdi se, da je "globalno varnostno ravnovesje" precej fleksibilno, hočem reči.) 

Puti ubija goloba miru – mural v Lyonu
Puti ubija goloba miru – mural v Lyonu FOTO: Profimedia

Potem je tu še na videz zmeren in realpolitičen argument, da bi lahko Ukrajina vsaj delno popustila ruskim zahtevam in se obvezala k nevtralnosti, nato pa se počasi približevala Evropi, kar prav tako legitimira Putinovo invazijo. Za primer dobre prakse s tega naslova se seveda ponujata Švedska in Finska, obe nevtralni in obe visoko razviti EU državi. A splača se omeniti, da ima za razliko od nordijskih držav Ukrajina to geostrateško smolo, da so pri njih nedavno odkrili nahajališča naravnega plina, s katerimi bi lahko na evropskem energetskem trgu konkurirala Rusiji, ki je do sedaj uživala profitabilen status edine petrodržave na kontinentu. Tudi če se Ukrajina obveže k vojaški nevtralnosti, obstajajo ekonomski razlogi, zaradi katerih bo Putin želel Ukrajino ohraniti karseda revno in nezmožno razvijati kapacitete za črpanje tega resursa (kar je z aneksijo Krima in podporo separatistom v Donbasu počel zadnjih osem let), obenem pa s čim strožjim nadzorom nad ukrajinskim političnim sistemom poskrbeti, da tudi zahodne korporacije ne ponudijo tovrstnih uslug (kar je počel pred Majdanom). Kapitulacija in obveza k nevtralnosti tako Ukrajini ne omogočata ne približevanja Zahodu (npr. v obliki članstva v EU), ne izboljšanja življenjskega standarda.

Nazadnje, predvsem na zahodnoevropskem levem političnem polu se pojavlja argument tipa "Putin je avtokrat, ampak". Tovrstni argument sicer obsoja Putinovo invazijo, podpira protivojne proteste, a obsodba izzveni kot disclaimer, ki mu sledi ista zgodba o ameriškem imperializmu, ki je spremljala vse ameriške vojaške intervencije do sedaj, čeprav, kot rečeno, NATO trenutno ne meče bomb na evropske civiliste. Saj dejstva, ki jih navajajo, niso nujno napačna, samo moralnih prioritet ne razumem najbolje. Biti konsistenten in načelen ne pomeni še naprej obsojati NATO-zavezništva, ko Putin bombardira otroške bolnišnice v Ukrajini. Biti konsistenten pomeni obsoditi Putina, kot smo prej obsojali vojne ZDA, in podpreti ukrepe, ki bodo njegove načrte ustavili, četudi to v danih okoliščinah pomeni podporo zvezi NATO ali našim lastnim evropskim voditeljem, nad katerimi smo sicer vsi tako razočarani. 

Konec koncev tudi ameriške vloge v jemenski vojni nismo pospremili z argumentom, da gre za nesprejemljivo humanitarno katastrofo, "ampak saj je tudi Putin naredil invazijo na Gruzijo par let prej". Ne, konsistentno smo obsojali bombardiranje civilistov z droni, brez kakšnih "kaj pa oni tamle" argumentov. Vsaj upam, da smo. Kar predlagam je, da se Ameriki posvetimo, ko bo Amerika počela imperialistične reči, in širjenje zavezništva v države, ki si te širitve same še kako želijo, se pač ne kvalificira.

Vse to seveda ne pomeni, da nas zahodnih držav ne čaka precej gledanja v ogledalo. Tudi naš lasten demokratični deficit, oligarhične težnje, neokolonializem in militaristično pustošenje po Bližnjem Vzhodu ter drugod so omogočili Putinu strateško pozicijo, iz katere je lahko udejanjil svoj večletni načrt. V njegovem mafijskem državnem aparatu smo žal soudeleženi; vse luksuzne nepremičnine v Sankt Londonburgu pričajo o tem. A ne morem mimo opazke, da nekateri ljudje, ki jih ameriški imperializem nikoli ni pretirano motil – še več, vsak dan uživajo privilegije le-tega – zdaj relativistično kažejo s prstom na NATO ali pa kaj čisto tretjega, npr. situacijo v Palestini. Kdo ve, morda se kmalu spomnijo tudi nezaslišanega dejstva, da je Julian Assange še vedno zaprt v londonski ječi, ker nam je povedal nekaj, kar je bilo res. A vsaka tovrstna samorefleksija pomeni zgolj nov prizor na televiziji, v katerem vojaki s ceste umikajo trupla štiričlanske družine z dvema majhnima otrokoma, ki jim ni uspelo ubežati Putinovim bombam.

Ukrajinci zdajle nimajo časa za naše gledanje v ogledalo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
28. 03. 2022 09.12
+3
Pa da nebi kdo kaj čez ZDA... Od ta pošiljajo le golobe miru ....🤑🤑
Mir in resnica10
26. 03. 2022 19.26
-10
Komunisti rusofilski vse vas je treba zapreti !!!!!!
Korintos11
26. 03. 2022 19.29
+9
Mir in resnica10
26. 03. 2022 19.30
+5
Uporabnik2005296
26. 03. 2022 19.16
-13
Dobro napisano! Pri nas nekateri se vedno mislijo, da je Putin "napreden" in opravicujejo agresijo!
Rains
26. 03. 2022 19.11
+2
Ta opominek pa potrebujejo rusofili. Pa ne samo vsak dan ampak vsako sekundo.
pitajkevu
26. 03. 2022 17.09
+4
Srj 99, Libija 2010... a zdej jim pa ploskat morm?
DR. RNR
26. 03. 2022 17.01
+5
Tud manjsina se ni cepila...in vemo kake etikete so dobili. Manjsini je mar za to naso zemljico in bitja na njej. Se nam rece po novem putinovci. Pred tem pa,zanikovalci znanosti,nevednezi,ravnozemljasi...
Uporabnik2005296
26. 03. 2022 19.19
-6
urko27
26. 03. 2022 16.30
+21
Direktno ne meče, jih pa prodaja na veliko. Zanimivo, da novinar nič ne omeni vsakodnevnega bombandiranja in pobijanja civilistov v Siriji, Somaliji in Jemnu s strani amerikancev
Uporabnik2005296
26. 03. 2022 19.19
-11
Mimogrede.... bombe v Siriji so ruskega izvora. Spomnite se Alepa, spomnite se pomorov s plinom, ki jih je Bashir al Sadat izvedel na lastne drzavljane... Naj nastejem se kaj???????
prevalanar
26. 03. 2022 16.19
+20
Indijanci v rezervatih, Vietnam, Irak, Afganistan, Libija, Srbija......
Zmaga Ukrajini ...
26. 03. 2022 16.51
-6
Če te prav razumem, se torej Putler pravzaprav bori za vse Indijance, Vietnamce, Iračane, Afganistance, Libijce, Srbe,...? In torej je s tem bojem začel kar pri svoji sosedi?! Putuljupci res niste diht.
Korintos11
26. 03. 2022 17.58
+3
Mesec, on si samo po Amerih vzgled jemlje, če lahko oni zakaj pa ne bi jaz?
Rains
26. 03. 2022 19.14
-2
Slab vzgled to, a ni? Sem mislil da ste rusofili neki načelni, moralni ljudje. Očitno ne. lol
Zmaga Ukrajini ...
26. 03. 2022 16.05
-3
Zadnjič enkrat je na Odmevih Steinbuch rekel: "V Sloveniji obstaja določen odstotek ljudi, ki so izrazito prorusko usmerjeni. Morda zato, ker imajo določeno nostalgijo, morda jim je všeč Putinov mačističen pristop in ta podpora Rusiji je pravzaprav dvojna. Podpira jo skrajna desnica, ki se istoveti s Putinovo kritiko Zahoda in Evropske unije, obenem ga pa podpirajo tudi nekateri skrajni levičarji, ki v njem vidijo glavnega antiprotagonista Združenim državam Amerike." Zanima me v katero skupino sodijo naši putinoljupci.
tornadotex
26. 03. 2022 18.08
-2
User416781
26. 03. 2022 16.00
-9
Rusofilčki, kdaj bo pri nas kakšen shod v podporo Rusiji? A se boste prišli končno pokazat...?
prevalanar
26. 03. 2022 16.15
+15
Je bil, ko je bil Putin pri Ruski kapelici. Ali si opazil, kako široko je hodil, ko so mu vsi naši politiki noter lezli. Malo te vleče na demenco.
manga
26. 03. 2022 17.03
+9
Ritolizniki NATA in Bidena bi radi naše premoženje,po vzoru fašistov,pokradli in nas razlastili vseh pravic.Tako si oni razlagajo demokracijo.
terciar
26. 03. 2022 15.42
+16
Tako kot jih ni na srbske civiliste, kajne?
Branko Šil?ek
26. 03. 2022 15.24
+7
Zakaj pa NATO vojne ne ustavi če ste imeli 2-3 dan ste pisali orozne vaje????Nato lahko vas eu enako suspendira in odvzame moč,ker ste jih polnili z orožjem vojne spora kakrkoli pa imajo lahko NATO tudi sankcije plača tisti stari dedeki in babice....ko noter sedijo samo da si plače polnijo reda pa nikjer po svetu ni.
nightifly
26. 03. 2022 15.07
+2
###############Pumpkin spiced latte nudi boljši življenjski standard kot Putin, ne da bi ogrožal suverenost in teritorialno integriteto Rusije. In tudi če bi me skrbela erozija narodne kulture zavoljo zahodnih vplivov, bi lahko v ameriško kavo še zmeraj zlil en štamperle vodke. Čeprav glede na to, kako so ljudje stali v vrstah za McDonalds, preden so zlati loki za njih zaprli svoja vrata, morda nekaj pove o preferencah ruskega ljudstva, ne glede na Putinove javnomnenjske ankete. ################# To je ,dragi novinarr,ali karkoli ste ze , mogoce celo diplomska , vse kar s cemer lahko opisete rusko duso ???? Zelo ste zgresil . Veste kaj ,najbrz ste zelo mlad , svetujem vam ,da se oblecete v kavbojke , pustite sluzbo , napisete na kos kartona s flomastrom Evropa in se postavite na trzasko cesto ,kot smo to mi pocenjali veliko let ......in odidete recimo z 200 € v svet ---jasno na stop , ce prezivite pot in dobite sluzbo , pa si privoscite vsaj -minimalno nekaj let dela in zivljenja v razlicnih drzavah Evrope . Zbirajte material , pisite dnevnike in cez 5 ali 10 let napisite tu na forumu vas prispevek . Prav vse to kar sem napisal ,sem tudi sam naredil in pocel .-30 let . in se pocenjam .Evropa je moj dom ze toliko casa -vse skupaj ,prej je bila Jugoslavija . Torej nekaj ze vem . In se to , ,,,prav sigurno bom Resnico iskal v stotinah prispevkov sedanjih ,ali se bolje bivsih generalov tako ameriske kot ruske vojske ,ki so videli in doziveli grozljive stvari - in ce na primer general Mac Gregor pove -po vasem manjsinjsko mnenje ,ki ni c vredno , je to za nas ostale edina resitev te sedanje vojne ,invazije -konflikta .........in brez zamere - ta general tudi jasno in eksplicitno pove ,da Nato ne bi smel nikoli narediti Rusom tega kar je naredil . v casu 32 let ---namrec , poteptal je vse dogovore in se kljub obljubam razsiril na meje Rusije . To je za vas mogoce manjsinjsko mnenje ,argument , za svet , za tiste ,ki zdaj trpijo pa edini plavsibilni argument , ki ima veljavo , in je bil poteptan s strani fasis. demokratske stranke ZDAi n ubogljivih nacij Evrope . ZA MIR SE JE TREBA BORITI Z ARGUMENTI , NE S KOMANJEM GOSPODARJEM ,KI PRIDEJO ITZ Washingtona in Bonna sejati drobtinice med ljudi .
provokatorr
26. 03. 2022 15.01
+13
v vsaki vojni umirajo reveži. v ukrajini, v jemnu, palestini, siriji, afganistanu, etiopiji. in z našo reakcijo na vojno v ukrajini, smo evropejci dokazali, da nismo vsi ljudje enaki, kot radi trdimo, saj ni bilo množične histreije ob umiranju arabcev, afričanov in nasploh nebelih ljudi.
nightifly
26. 03. 2022 14.54
+6
Ohhhhhh ,,,gospod########## pisec tega clanka Articek,,,, kako si le upate napisati tak clanek .!!! Ne mislim to s stalisca rusofil-rusofob -ije ali kakrsnekoli dreuge dimenzije segregacije ljudi ---socilolosko antropolosko ali politicno . Govorite o ####[[[[[ Vseeno pa je moč v zahodnih evropskih državah zaznati manjšinski argument, da je za Putinovo invazijo na Ukrajino v resnici kriv NATO oziroma Američani, ker da s svojo širitvijo na vzhod ogrožajo Rusijo. Kljub temu, da gre za manjšinsko mnenje, se manifestira v različnih pojavnih oblikah in ideoloških barvah, vsem pa je skupno, da noben od teh argumentov v dani situaciji pač ni na mestu. ]]]] #### Manjsinjskem argumentu ????? Kaj je za vas MANJSINJSKI argument , a ta ni pomemben ? In kaksno vsebino ima ta manjsinjski ARGUMENT ?
User416781
26. 03. 2022 15.58
+0
lvclvc
26. 03. 2022 14.43
+8
Ni ene same entitete na svetu, ki bi tok probavala pa hkrati tok propadala na vsakem koraku, kot je 24ur. Sramota drzave.
manga
26. 03. 2022 14.31
+7
Povsem je jasno da civilistom iz ukrajinskih mest ne pustijo oditi ukrajinski skrajneži.
snupy1
26. 03. 2022 14.24
+7
Opomnik, da NATO trenutno ne meče bomb na evropske civiliste. Pa sej Ukrajina ni v EU.
Bigbadjohn
26. 03. 2022 14.37
+6
A, preden mi nismo bili v EU, torej nismo bili evropejci?
štrekeljc
26. 03. 2022 14.17
+7
"Neprijetna resnica je, da precejšnji delež aktualne oblasti v Kijevu – in protestnikov, ki so jo spravile oblast – tvorijo fašisti," je leta 2014 zapisal washingtonski Foreign Policy.
štrekeljc
26. 03. 2022 14.17
+11
Pripadniki neonacističnega Desnega sektorja, ki je kasneje postal politična stranka s sedeži v parlamentu, so v Odesi zažgali stavbo Doma sindikatov, v katerega so se zatekli protimajdanski protestniki. Pri tem je zgorelo in se zadušilo 42 ljudi.
Zmaga Ukrajini ...
26. 03. 2022 16.00
-6
Res mi je prav škoda zate, da si tako žalostno podlegel ruski propagandi. Ker to, kar navajaš sploh ni res, oz. je to populistično enostransko nabijanje. Dejansko so provocirat začeli Rusi, ko so ustrelili nekega nogometnega navijača na sredi najbolj prometne in obiskane ulice v Odesi. S tem se je odprlo vsesplošno nasilje med obema stranema. Obmetavali so se z molotovkami, streljali tudi z lovskimi puškami, metali doma izdelane granate,... Nato so se morali "Rusi" umakniti, saj so jih nasprotniki potisnili nazaj, zato so bežali v staro sindikalno stavbo in se vmes še vedno obmetavali z molotovkami. In kot je navadno običaj, pri molotovkah zelo rado pride do požara. In to je to. Nekateri Ukrajinci so iz stavbe bežečim "Rusom" pomagali, drugi so jih potem še pretepali v luči izbruha sovražnih čustev in splošnega nasilja,... nekateri pa so se zadušili, ali padli z višjih nadstropij,...