Slovenija

Oporečne olive že prodane

, 06. 01. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konzerviranih pečenih črnih oliv italijanskega proizvajalca, ki jih je Zdravstveni inšpektorat v ponedeljek umaknil iz prodaje, na prodajnih policah v Sloveniji ni več.

Vseh 360 kozarcev uvoženih konzerviranih pečenih črnih oliv proizvajalca Consorzio DIAS iz Vicenze je uvoznik, podjetje Arka iz Žalca, namreč prodalo že leta 2001.

Miha Kunič
Miha Kunič FOTO: POP TV

"Z italijanskim dobaviteljem še nismo govorili glede na to, da so v Italiji še počitnice. Osebno pa menim, da so to kvalitetni izdelki, ki niso nevarni, saj sem jih tudi sam poizkusil. Po drugi strani pa jih tudi že od leta 2001 ne prodajamo več," je povedal Miha Kunič, namestnik direktorja ARKA d.o.o.

Slovenski Zdravstveni inšpektorat je obvestilo prejel iz evropskega sistema hitre izmenjave informacij o zdravstveno neustreznih živilih. V Italiji so namreč v enem izmed analiziranih vzorcev naknadno ugotovili prisotnost toksina, ki povzroča prebavne in druge zdravstvene težave.

Suzana Kobal
Suzana Kobal FOTO: POP TV

"Uvozniku je bilo v skladu z zakonom o zdravstveni ustreznosti živil tudi naloženo, da mora o tem obvestiti javnost, kar je tudi korektno opravil," je povedala Suzana Kobal iz zdravstvenega inšpektorata RS.

Vseeno ni mogoče mimo dejstva, da so - poleg ajdove moke in pistacij - omenjene olive že tretje živilo, ki jih je zdravstveni inšpektor v zadnjih dveh mesecih umaknil s polic. Takšnih primerov pa bo po vstopu Slovenije v Evropsko unijo še več.

olive
olive FOTO: POP TV

"In tudi za uvoznike in potrošnike ne bo to nič neobičajnega, niti nič zastrašujočega, ampak kvečjemu za potrošnike velika pridobitev," je še dodala Kobalova.

Čeprav je malo verjetno, da bi se omenjene olive še znašle na mizah potrošnikov, inšpektorat opozarja, da jih je treba zamenjati v trgovini ali o tem obvestiti uvoznika.

SORODNI ČLANKI