Slovenija

Opozicija bi s parlamentarno preiskavo iskala krivce za 'nacionalno katastrofo' v zdravstvu

Ljubljana, 04. 12. 2018 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
21

Poslanci SDS, NSi in SNS zahtevajo, da DZ odredi parlamentarno preiskavo, ki bi razkrila, kdo je odgovoren, da je program otroške srčne kirurgije v Sloveniji postal "nacionalna katastrofa" in ne deluje varno. Poleg tega menijo, da je javni zdravstveni sistem neučinkovit na več področjih, do nepravilnosti pa prihaja tudi pri izvajanju nabav in upravljanju z medicinsko opremo.

Poslanka SDS Jelka Godec je na novinarski konferenci pojasnila, da preiskavo zahtevajo zato, da bi ugotovili dejansko stanje na področju otroške kardiologije v Sloveniji in kdo od političnih nosilcev javnih funkcij in nosilcev javnih funkcij v zdravstveni dejavnosti je odgovoren za opustitve dolžnega ravnanja.

Opozicija trdi, da so dolge čakalne vrste odraz neučinkovitega javnega zdravstvenega sistema.
Opozicija trdi, da so dolge čakalne vrste odraz neučinkovitega javnega zdravstvenega sistema. FOTO: iStockphoto

Po njenih besedah se neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema kaže na različne načine in na različnih področij, od dolgih čakalnih dob do nepravilnosti pri izvajanju nabav. Organiziranje mreže zdravstvenih storitev je eno izmed področij, ki kaže na neučinkovito javno zdravstvo, v preiskavi pa se bodo osredotočili na organizacijo zdravstvene dejavnosti otroške kardiologije.

To je področje, o katerem govorimo že desetletje, je spomnila poslanka in opozorila, da je danes otroška kirurgija v Sloveniji nacionalni problem oziroma nacionalna katastrofa. Zato želijo s preiskovalno komisijo ugotoviti, kdo je odgovoren za to, da program otroške srčne kirurgije ne deluje kakovostno in varno.

Drugo področje, ki kaže na neučinkovitost javnega zdravstvenega sistema, so nepravilnosti pri nabavah in upravljanju z medicinsko opremo. Pri tem se predlagatelji sklicujejo na ugotovitve računskega sodišča, ki govori o nepravilnostih nabav v UKC Ljubljana.

"Vse nečednosti in lumparije v zdravstvu se dogajajo na račun bolnikov," je opozorila poslanka NSi Iva Dimic. Otroška srčna kirurgija je po njenih besedah dokaz, da so bili v programu medčloveški odnosi na psu, kar je povzročilo kolaps na tem področju. Ustanavljanje preiskovalne komisije je po njenih besedah na nek način tudi priložnost za ministra za zdravje, da bo lahko pospešil delovanje zdravstvenih zavodov.

V SNS pa želijo, da se "ne le razkrijejo svinjarije v slovenskem zdravstvu, ampak da se jih tudi sankcionira", je dejal predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Tudi po njegovi oceni mora minister za zdravje preiskovalno komisijo jemati kot pomoč pri svojem delu.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi sicer določa, da mora DZ odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet. Potem ko DZ na seji odredi parlamentarno preiskavo, imenuje preiskovalno komisijo, v kateri imajo vse poslanske skupine enako število članov, predsednik komisije pa se izvoli izmed poslancev, ki so vložili zahtevo za uvedbo preiskave.

Godčeva je na vprašanje, kdo bo vodil preiskovalno komisijo, odgovorila, da je to stvar dogovora. Sama je bila sicer v preteklem mandatu predsednica komisije, ki se je ukvarjala s preiskovanjem prodaje in nakupa žilnih opornic.

V SDS so se za skupno vložitev zahteve obrnili le na NSi in SNS, ne pa tudi na druge poslanske skupine. V teh zahteve večinoma še ne želijo komentirati. Poslanec LMŠ Robert Pavšič pa je predlagateljem očital, da želijo destabilizirati zdravstveni sistem ter se ubadati s preteklostjo, namesto da bi gledali naprej. Pri vprašanju otroške srčne kirurgije gre po njegovem mnenju predvsem za vprašanje stroke, kar se je pokazalo tudi ob obravnavi na odboru za zdravstvo. "Naj se razčisti tam, kjer se mora razčistiti, potem pa naj se politika s tem ukvarja," je dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
05. 12. 2018 10.34
+3
Podpiram preiskavo, vendar ne od parlamentarnih strank. Če že, potem naj preiskavo opravijo tuji, neodvisni organi, ker našim politikom ni za zaupat, da bodo pošteno in pravično preiskali. Tako kot se je preisovala bančna luknja le od nekega leta dalje..... prej se pa ni smela.... se ve zakaj.
OrodniK
05. 12. 2018 10.22
+0
Prejšnja preiskovalna komisija SDS je pri ugotovitvi vekč kot 10-krat preplačanih žilnih opornic državni blagajni prišparala toliko, da imajo lahko sedaj 100 komisij in še vedno bo strošek teh komisij pljunek v morje glede na prišparano v državnem proračunu. V naši državi policija in kriminalisti ne opravljajo svoje naloge, zato so le komisije priložnost da takšne legalne kraje pridejo na dan.
staridida
05. 12. 2018 10.19
-1
Ko jim bo Godčeva zaigrala -Tišino-takrat se bo kaj spremenilo....
komarec
04. 12. 2018 22.57
+4
Za red v zdravstvu bi potrebovali posebej za to usposobljene kriminaliste. Ti bi imeli dela za par let.
slovenskidelavec
04. 12. 2018 19.52
+4
Me zanima ali to delajo v rednim delovnim časom ali so posebaj plačani z dodatki.
staridida
05. 12. 2018 10.12
-1
Bojan-F
04. 12. 2018 19.05
+0
Odlicno! Komisija bo zacela delo z branjem onega pisma Brecelj dr. Erika.
Bojan-F
04. 12. 2018 19.16
-2
Terenske vaje bo imela na Pediatricni kliniki in Onkoloskem institutu.
Brakedirt
04. 12. 2018 18.45
-5
komunisti bi spet radi nekaj preiskovali, se ve zakaj, primankuje forintov...
staridida
05. 12. 2018 10.21
+0
srebrnibreg
04. 12. 2018 18.11
+0
Saj ste pa imelu Bručana za ministra pa naj bi uredil zadeve vendar jih ni bil sposoben rešiti. Sedaj jih pa spet žep srbi, da bi si pod krinko neke kvazi komisije nabijali plačo.
Recenzor
04. 12. 2018 18.20
+0
Tolk sposobnih levih zdravstvenih ministrov je bilo, da si precednik Tuerek ni upal pri nas niti dokolenke popraviti
Brakedirt
04. 12. 2018 18.48
+3
trdovrat
04. 12. 2018 18.01
+1
Kdo je kriv? Ja gugalnica, ker se ni utrgala, ko sta se na njej afnala dva, vsem znana primerka!
SabincaH
04. 12. 2018 17.59
-3
Res vsa čast Jelki Godec, ki je vodja vsega tega skupaj!
mallonge
04. 12. 2018 17.50
-1
Saj je jasno. Bivši direktor, ki je klečeplazil po magistratu namesto, da bi delal.
komarec
04. 12. 2018 16.53
+2
Če hočeš stvari "zabrisati" ustanoviš komisijo, za več področij več komisij. Še nobena do sedaj ni bila uspešna. Rekli bi tresla se gora rodila se miš.
Darko32
04. 12. 2018 16.44
+8
DRAGA JELKA GODEC saj ne vem ali misliš resno ali ne. V zdravstvu je potrebno rešiti konflikte interesov in prepovedati delo dvoživkam. Prav tako je potrebno omejiti in strogo nadzirati delo zdravnikov, kateri celo svetujejo vladi kako naj sprejema zakone in sočasno v tej skupini so ljudje, katere POLICIJA preganja zaradi podkupovanja. Zato ne vem ali se delaš norca ali pa tega ne veš. Prosi POLICAJE za seznam oseb proti katerim so podali pregone in poglej kdo so izvedenci ter poglej kdo so v konfliktu interesov. Zato ne vem ali se delate norca in sprejemate delo nekih komisij, katere bodo samo prirkile lumparije.
drofel 1
04. 12. 2018 17.29
+0
SDS (JJ) je spet našla osebo (JELKA GODEC), ki jo bo "žrtvovala" za svoje interese in si spet dvigovala svoj ego. Verjamem, da so nepravilnosti v zdravstvu. To vemo vsi. Ni pa SDS tista, ki sama opozarja na nepravilnosti. Bili so tudi drugi, ki so naVeliko je bilo ovadb, ki so še v preiskavi
SabincaH
04. 12. 2018 18.05
-4
Tvoja naperjenost je usmerjena bolj v stranko, kot dejansko v Godčevo. Žalostno je, da si stvari raje razlagaš posplošeno, kot da bi se poglobil in potem razglabljal tukaj. V glavnem nimaš pojma. Si zgolj eden tistih naperjencev, ki je proti SDS pa če gre za dobro ali slabo tebe (Slovenskega državljana).
trdovrat
04. 12. 2018 18.13
+2
Sabinca, tale komisija, cvet slovenskega parlamentarizma, bo pa res tista odrešilna bilka za slovenskega državljana!