Slovenija

Opozicija bo poskusila prodajo Save Madžarom preprečiti še na izredni seji DZ

Ljubljana, 16. 02. 2022 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Skupina poslancev večjega dela opozicije s prvopodpisanim poslancem LMŠ Branetom Golubovićem na čelu je v DZ vložila zahtevo za sklic izredne seje na temo prodaje deleža sklada York v družbi Sava Madžarom. Na njej se bodo vnovič zavzeli za to, da vlada kot skupščina Slovenskega državnega holdinga (SDH) doseže uveljavitev predkupne pravice. S tem namenom so v SD medtem zagnali tudi spletno peticijo Podpis za Slovenijo. Za uveljavitev predkupne pravice ima sicer država časa še 13 dni.

Kot so opozicijski poslanci spomnili v zahtevi, je v začetku meseca v DZ že potekala seja komisije za nadzor javnih financ na temo ukrepov za zavarovanje slovenske strateške turistične infrastrukture.

Tudi tista seja je bila sklicana z namenom preprečitve prevzema Save s strani madžarskega projektnega podjetja Prestige Tourism oz. madžarskega sklada Diofa Asset Management, njeni predlagatelji pa so pričakovali odgovore, ali bo SDH uveljavil predkupno pravico in od sklada York odkupil 43,2 odstotka Save.

"Skladi nikoli niso bili dolgoročni lastniki in tudi York si že nekaj časa želi izstopiti iz tega lastništva, sploh, ker z dobrimi 43 odstotki nima dejanske upravljavske moči. In kje je smisel, da bo delež Yorka prodan spet naslednjemu finančnemu skladu?" se sprašujejo vlagatelji zahteve za izredno sejo DZ. Pri tem so izpostavili, da finančni skladi vedno zasledujejo finančni interes in da se običajno z osnovno dejavnostjo ne ukvarjajo. Kot argument za to so navedli usodo letalskega prevoznika Adria Airways.

Hoteli Sava Bled
Hoteli Sava Bled FOTO: Luka Kotnik

V zahtevi za sklic izredne seje je mogoče brati tudi, da je turizem ena ključnih gospodarskih panog, ki je pred epidemijo covida-19 prispevala skoraj 13 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), (ne)posredno zaposluje 12 odstotkov aktivne delovne populacije in predstavlja 40 odstotkov izvoza storitev.

"Velik del k temu prispeva prav Sava oz. njena hčerinska družba Sava Turizem, saj je ta največja ponudnica turističnih storitev v Sloveniji," so poudarili opozicijski poslanci in spomnili, da smo podjetju v zadnjih dveh letih davkoplačevalci pomagali tudi s turističnimi boni. V tej luči je po njihovem nedopustno, da bi država zdaj izpustila priložnost za uveljavljanje predkupne pravice.

Pri tem so se obregnili ob odsotnost predstavnikov SDH na nedavni seji komisije DZ za javne finance ter ponovili takratne besede predsednika upravnega odbora Save Klemena Boštjančiča, da so pred tremi meseci začeli testirati trg z zbiranjem nezavezujočih ponudb za nakup Save, pri čemer naj bi jih prejeli več kot deset, od katerih jih je nekaj presegalo 200 milijonov evrov. Madžari medtem za 43,2 odstotka Save ponujajo 38 milijonov evrov.

Glede na to, da je bilo združevanje turističnih zmogljivosti v državni lasti glavni projekt gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, odkar je pred osmimi leti prvič zasedel ministrski položaj, se v opoziciji sprašujejo, kakšni motivi ženejo SDH, da dopušča, "da nek zaseben investicijski sklad pridobi 43,2-odstoten delež strateške turistične družbe v času, ko je cena za nakup ugodna".

V primeru, da SDH ne bo uveljavil predkupne pravice "in bo še naprej tiščal glavo v pesek, bo to pomenilo nepovraten korak v smeri prodaje zemljišč in turističnih kapacitet na najlepših delih naše države, hkrati s številnimi vrelci in geotermalnimi vrtinami", se bojijo.

Prav zato DZ predlagajo sprejetje priporočila vladi, naj kot skupščina SDH in Kapitalske družbe (Kad) zagotovi povečanje njunega deleža v Savi, pri tem pa zasleduje cilj konsolidacije državnega premoženja v turizmu, kot je to storila v primeru odkupa lastniškega deleža v Termah Olimia. Pod zahtevo za sklic izredne seje DZ so se podpisali poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NP.

SD s spletno peticijo za uveljavitev predkupne pravice za Yorkov delež v Savi

V SD so zagnali spletno peticijo Podpis za Slovenijo, s katero lahko državljani po besedah poslanke Meire Hot zahtevajo, da država uveljavi predkupno pravico za Yorkov delež v družbi Sava. "Čas hitro teče," je opozorila poslanka. 

"Vlada je nekako neaktivna, državljani pa nas sprašujejo, kaj lahko naredijo, da izrazijo svojo voljo, ki je jasna - to je zaščita slovenskega turizma in zaščita slovenskih strateških turističnih destinacij," je v izjavi za javnost v Portorožu poudarila Hotova. Kot je izpostavila, je časa za uveljavitev predkupne pravice še 13 dni, a nameravajo s peticijo nadaljevati tudi po tem roku: "Da bo jasno razvidno, kakšna je v resnici volja državljanov, tudi glede nadaljnjega razvoja slovenskega turizma."

O odločitvi sklada York, da svoj 43-odstotni delež v Savi proda projektnemu podjetju Prestige Tourism, za katerim stoji madžarski kapital, je prejšnji teden razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. Hotova je spomnila, da je komisija vlado k uveljavitvi predkupne pravice pozvala tudi s sklepom. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je na seji dejal, da uveljavitev predkupne pravice na ministrstvu pričakujejo. "Ampak nekako nismo trdno prepričani, da bo tega res prišlo, ker s strani vlade prihajajo različne informacije," je danes dejala Hotova.

Spomnimo

Zgodba glede prodaje 43-odstotnega deleža sklada York v Savi, ki je prek podjetja Sava Turizem lastnica pomembnega dela turistične infrastrukture na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije sicer v medijih odmeva že nekaj časa. York je dogovor o prodaji sklenil s projektnim podjetjem Prestige Tourism, za katerem stoji madžarski kapital, ki pa naj bi bil po medijskih navedbah blizu Orbanovi stranki Fidesz, ki vlada vzhodni slovenski sosedi.

Gre za 18 hotelov, pet apartmajskih naselij, štiri kampe in dva glampinga na Obali, Bledu, Ptuju, Radencih in Moravskih toplicah. Če država ne bo izkoristila predkupne pravice, bo vse kmalu v lasti madžarsko-francoskih investitorjev. Delež Američanov, imajo ga od leta 2016, je 43-odstoten, pogodba o prodaji podjetju Prestige Tourism je že sklenjena. Najprej bi madžarsko-francosko podjetje plačalo 38 milijonov za delež, nato 200 za investicije. 

Vodje poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v petek napovedal, da pripravljajo predlog sprememb zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki je podlaga za delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank. To bi poslali v predčasno likvidacijo, uvedli moratorij na prodajo premoženja in tega prenesli na SDH oziroma stanovanjski sklad. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kiropraktik
18. 02. 2022 11.31
+0
Kje pa so bili, ko so njihovi prodajali sami sebi? Po tem se vidi koliko so ZAOSTALI!
serumresnice
17. 02. 2022 09.03
-1
Janša je pošten in bo dolgove Orbanu povrnil, pa še kaj raven dodal, tako za dobro mero!
slovenc59
17. 02. 2022 08.51
+0
30 let že samo prodajate, ko bo zmanjkalo kaj prodati, boste prodali še parlament ! Gospodarji pa taki......
Sputnik8
17. 02. 2022 11.46
+1
Vidiš kako si zaslepljen s levimi lažmi. Levičarji so že pred leti Savo turizem prodali skladu York, ki ni Slovenski temveč tuji. Kaj ima Slovenija veze, če si dva tujca med seboj prodajata podjetja?? Mogoče zato, ker so lastniki Yorka pa Slovenski levi tajkuni in bi radi prodali nazaj v Slovenijo za več kot so ven pokradli. Ko bi prišli pa na oblast pa ponovili. To se reče izčrpavanje države legalno. In to ves čas levičarji stranka milijonarjev podpirate.
jodr
16. 02. 2022 21.59
+5
Opozicija je Sava hotele že prodala; nima več kaj preprečiti. Bohorič član Foruma 21 jih je zafural in posledično prodal.
pkj
16. 02. 2022 21.56
+1
In kdo bo placal to nacionalizacijo? Mladi brezposelni socialisti?
Kr en tam dol
16. 02. 2022 21.42
+0
Smrt janschizmu
kajpavzdevek
16. 02. 2022 21.32
+0
Kaj pa če kupi to vsak slovenec ? Dajmo vsak par evrov in smo pol vsi solastniki. Un i ki je to hoto prodat pa naj vrne podkupnino pokvarjenec
ssbobo
16. 02. 2022 21.35
+6
Hja ..... tako kot smo dokapitalizirali tajkunske banke aliaa šiviljine kamerate......
pkj
16. 02. 2022 21.58
+4
Lastnik je hoto prodat. Kaj je tu spornega? A ce ti prodajas avto, a racunas da ti bo vsak slovenc dal en cent?
Sputnik8
17. 02. 2022 11.49
+0
V Sloveniji je 134000 turističnih postelj. Tu se razpisujete o 2700 posteljah. Ali boš kupil avto, ki ima ceno 1000 ojrov, da bo vozen moraš van vložiti še 800 ojrov. Njegova vrednost je pa na 500 ojrov??
ssbobo
16. 02. 2022 21.29
+11
A niso lewaki ko so bili na ablasti prodl Savo Yorku....... kaj sedaj vekajo da naj uno kar so prodali pod ceno sedaj sedanja ablast kupi nazaj....... konec je komunizma ....... že dve leti nazaj..... ko so vrgl koruzo v puško...... zgube uboge..... pa še sodnike imajo na vajetih pa to kar brez jasnih dokazov zakaj so tam kjer izpolnjujejo ukaze revolucionarjev iz Laž.z.goše...... dost so zavozil v imenu kaviar socialističnih potomcev stalina i lenina
Sputnik8
17. 02. 2022 11.52
+0
Ukradli so Sava Turizem. Za kreditirali in izželi ter se šli kapitaliste. Ker po njihovi maloumni pameti kapitalist samo pobira denar ven in nič ne vlaga. Doživeli pa polom na vseh nivojih. Ne razumejo trga in, da je potrebn denar ustvariti ne samo krasti iz proračuna.
ValterUdovernik
16. 02. 2022 21.27
-5
Nato, ko bodo slovenske hotele prodali Madžarom, bodo Janševci in njihovi otroci, v teh hotelih dobivali lepe službe. Ob letu osorej se spomnite na ta, moj zapis.
marker1
16. 02. 2022 21.06
-1
Če bo delež Yorka prodan državi, bo tranzicijska levica iz Yorka dobro zaslužila. Sava hoteli bodo spet v 100% državni lasti in naenkrat ne bo več interesa prodaje, kar bodo dosegli levičarji. Zato se bo krog izčrpavanja Sava hotelov spet ponovil. To ne vodi nikamor.
ssbobo
16. 02. 2022 21.33
+4
Po minusih sodeč imaš zelo prav ...... zahojenci pač ko konji z stremeni stremijo v pisane stavke katerih nočejo in nesmejo razumeti ker jim to STA ni obrazložila po navodilih paradržave....... nekateri še vedno živijo v diktaturi neobvečšanja....... komsomolci
marker1
16. 02. 2022 21.00
-7
Dr. Bogomir Kovač iz EF želi prednostni državni nakup deleža od Yorka. Vendar naj bi država potem prodala takoj naprej strateškemu partnerju, ki se ukvarja s hotelirstvom. Če bo že zdaj država preplačala ta delež, ali bo lahko dal dr. Kovač garancijo, da ga bo lahko država čim hitreje in vsaj za enako ceno prodala naprej.
Enadvatristiripet
16. 02. 2022 20.56
+0
V Jansi je tolk levicarja kot v vecini poosamosvojiteljev. Kapitalisti opurtunisti ki so poskrbeli za svoj zep. Jansi ocitno se ni dosti ali pac vraca dolgove Orbanu za ucne ure o spremembi demokracije v avtokracijo.
Marleneroya
16. 02. 2022 20.54
-4
Opotzicija..pa saj niso resni prodali so sami..in naj JANŠA reši to Kocjančičevo rdečo BURESKO....Danes rdeč kriminal poznajo še otroci v vrtcu...
Ici
16. 02. 2022 20.45
+0
Zakaj pa opozicja ne kupi hotelov Sava? Saj so naprodaj. A niso?
za naše
16. 02. 2022 20.36
+0
Kaj bo opozicija preprečila?! Saj opozicija je že davno prodala savo
Mamuth
16. 02. 2022 20.35
-1
Levaki sami prodali Savo tujcem ,kriv pa Janša.....bolano
poper00
16. 02. 2022 20.44
+0
Ja ti imaš Šrota,Bavčarja in podobne tudi za Levake.Seveda stoji za vsem skupaj Janša in to se bo pokazalo ampak bo na žalost prepozno.Bolano pa je to ,da zagovarjaš komunističnega politkomisarja ne glede kako svinjarijo naredi.
CIGU MIGU
16. 02. 2022 20.32
+0
največji hospitalni objekt na obali ima rkc,pa tega ne bojo pustili hunom,tako,da nekaj postelj v razkošnem hotelskem postoperativnem kompleksu bo ostalo,seveda s pogledom na bivši zaliv
srebrnibreg
16. 02. 2022 20.22
+2
Delavci so se odrekali delu svojih plač, da so se gradili hoteli. Sedaj bodo pa delavski žulji odšli kot plačilo in obresti za denar kateri je bil podarjen janšistični noratv in za plakate s katerimi je sds sekta ter lažniva cerkvena Tincina NSi zasvinjala celotno Slovenijo.
TEHNOVED
16. 02. 2022 20.13
+4
Še pomnite tovariši ELAN? Tudi tam se je prodajalo in kupovalo nazaj in kje je zdaj ELAN
ValterUdovernik
16. 02. 2022 20.11
+3
Ne bo vam uspelo. Naš madžarski prostitut Ivan mora Orbanu vrniti uslugo za madžarske investicije v Janševistične medije.
Miha_K
16. 02. 2022 20.30
-2
prodaja York, za katerim naj bi stali RDEČI TAJKUNI, - - - ali morda ti trdiš, da Janša prodaja madžarom ???
poper00
16. 02. 2022 21.23
-1
Miha _k ja točno to za tem stoji Janša in tu bo padla tudi nagrada za Počivalškovo izdajstvo.Medtem pa odveniški botoksiranec lomasti po slabi banki kolikor le gre.