Slovenija

Opozicija vložila predlog za ustavno obtožbo predsednika vlade

Ljubljana, 02. 04. 2021 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Mirko Vorkapić, Urša Vrečar
Komentarji
2394

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v skladu z napovedjo vložile predlog državnemu zboru, da pred ustavnim sodiščem obtoži predsednika vlade Janeza Janšo. Kot je že pred dnevi povedal prvak LMŠ Marjan Šarec, mu med drugim očitajo "opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv, uničevanje STA in poseganje v tožilstvo".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ustavna obtožba zoper Janšo
    02:05
    Iz 24UR ZVEČER: Ustavna obtožba zoper Janšo
  • Iz 24UR: Kakšne so možnosti, da ustavna obtožba uspe?
    01:18
    Iz 24UR: Kakšne so možnosti, da ustavna obtožba uspe?
  • Iz 24UR: Ustavna obtožba zoper Janšo
    02:40
    Iz 24UR: Ustavna obtožba zoper Janšo
  • Alenka Bratušek o predčasnih volitvah
    02:50
    Alenka Bratušek o predčasnih volitvah
  • Luka Mesec "o poskusih vlade, da bi pri nabavi vojaške obreme zaobšla voljo ljudstva"
    05:30
    Luka Mesec "o poskusih vlade, da bi pri nabavi vojaške obreme zaobšla voljo ljudstva"
  • Tanja Fajon o dopolnilih ustavne obtožbe, ki jih je vložila SD
    03:30
    Tanja Fajon o dopolnilih ustavne obtožbe, ki jih je vložila SD
  • Marjan Šarec o ustavni obtožbi
    05:30
    Marjan Šarec o ustavni obtožbi

Marjan Šarec je predlog ustavne obtožbe predsednika vlade napovedal sredi marca, po novici, da država decembra lani v drugem krogu nabave ni naročila cepiva BioNTecha in Pfizerja. 

Premier Janez Janša pa se je na Šarčevo napoved še isti dan, in sicer po posvetu politike in stroke o soočanju z epidemijo covida-19, odzval posredno. Zatrdil je, da je ob prevzemu funkcije ministra za zdravje po odstopu Tomaža Gantarja vsem pristojnim naročil, naj Slovenija kjerkoli in za kakršnokoli ceno naroči dodatne količine cepiva.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je tedaj menil, da je predlog za ustavno obtožbo neutemeljen.

Tedaj so bile tudi nekatere opozicijske stranke do predloga zadržane, neuradno so nekateri povedali, da pri tem ne bodo sodelovali. Kot kaže, pa se je četverica strank dogovorila in bodo vse štiri sopodpisnice predloga.

Sicer je Šarec pozneje razkril še nekatere druge vsebine, ki bodo del predloga. To sta nefinanciranje Slovenske tiskovne agencije in poseganje v tožilstvo. "Žalostno je, da tisti, ki se imajo za osamosvojitelje Slovenije, na predvečer 30. obletince, uničujejo Slovensko tiskovno agencijo STA," je na novinarski konferenci ob vložitvi ustavne obtožbe dejal Šarec.

 Na pobudo SAB je v predlogu tudi očitek glede "ogrožanja zdrave pitne vode", ki ga vidijo v nedavno sprejeti noveli zakona o vodah. Alenka Bratušek pa je opozorila na slabo spopadanje z epidemijo, ki da je Janez Janša ne zna obvladovati, "podobno kot ni znal obvladovati finančne krize, ki je pripeljala do njegovega meta puške v koruzo leta 2013". "Gre za 'najbolj uspešno' vlado, z najslabšimi rezultati," je ocenila delo aktualne vlade. Pozvala je k predčasnim volitvam.

Tanja Fajon je na novinarski konferenci dejala, da more aktualna vlada prenehati s kršitvami pravnega reda. Ob tem je omenila že znane tri točke ustavne obtožbe ter del, ki so ga dodali v SD. Gre za očitke glede pozivanja k nasilju.

Nov predlog ustavne obtožbe je glede na prvotno besedilo tako razširjen tudi z očitki na račun javnega komuniciranja predsednika vlade. Pri tem opozarjajo, da je Janša poobjavil zapis uporabnika družbenega omrežja, ki je poslanki Janji Sluga sporočil, da bi se ji "dve, tri okol' kepe lepo prilegli". "Če Janša dve, tri okol’ kepe razume kot vladavino prava in svobodo izražanja, jo predlagatelji ustavne obtožbe razumemo kot nasilje, za katerega ni mesta ne za štirimi stenami, ne v javnosti, ne v politiki. Zato je ustavna obtožba nujna, da zaščitimo vladavino prava."

Janši očitajo, da s poobjavljanjem tovrstnih vsebin spodbuja k nasilju do poslanke, hkrati pa sam od generalnega državnega tožilca zahteva, da preganja drugače misleče. "Da ima Janša težave s samokontrolo, je pri vodenju druge javne razprave Evropskega parlamenta o razmerah v Sloveniji, spoznala tudi vodja skupine Sophie in 't Veld, ki je potem, ko je Janša prekinil povezavo, zaključila - To ni v duhu vzajemnega spoštovanja," navajajo avtorji predloga ustavne obtožbe.

Prepričani so, da Janševi napadi na novinarko Politica Lili Bayer in obtožbe, da laže niso ostali neopaženi. Ob tem omenjajo tudi Janševe povezave s pranjem denarja v navezi državljani BiH in Rokom Snežičem.

V peti točki avtorji predloga omenjajo tudi "protiustavno prepoved referenduma in kršitev sklepa ustavnega sodišča". Gre vsebino, ki je bila dodana na pobudo Levice. S sprejetjem sklepa o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma je, tako Državni zbor onemogočil pravico pobudnika zakonodajnega referenduma Luke Mesca, ki je 26. 11. 2020 s podpisi državljank in državljanov v zakonskem roku vložil pobudo za razpis zakonodajnega referenduma ter pobudo volivkam in volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma o vojaških nabavah, opozarjajo.

Mesec je na današnji tiskovni konferenci opozoril, da vlada ne bi smela posegati v človekove pravice, ki so ustavno določene. "Vse to, kar gledamo iz dneva v dan, se dogaja zato, ker nekdo hoče imeti monopol oblasti v državi." Še enkrat je poudaril, da so v petih dneh zbrali 30.000 podpisov za sklic referenduma o nabavah vojaške opreme, vlada pa želi "preskočit referendum". Z enim samim dejanjem je vlada načela pet kršitev ustave, je še dejal Mesec.

Šarec je povedal, da nova poslanska skupina, ki jo tvorijo Janja Sluga, Jurij Lep, Igor Zorčič in Branislav Rajić, ni prispevala podpisov, niso pa se z njimi pogovarjali o potencialni podpori na glasovanju

Po poslovniku DZ lahko najmanj deset poslancev predlaga DZ, da obtoži predsednika vlade pred ustavnim sodiščem. DZ po zakonu o ustavnem sodišču o predlogu obtožbe odloča z večino glasov vseh poslancev, in sicer najpozneje v 60 dneh po vložitvi predloga. Če odločitve v tem roku ne sprejme, pa se šteje, da je predlog zavrnjen.

Predlog obtožbe predsednika vlade ali republike pred ustavnim sodiščem je bil do danes vložen že večkrat. Največkrat zoper premierja Janeza Drnovška. Večino predlogov doslej so vložili v SDS, nobenega pa DZ ni sprejel, zato je bil postopek končan. Danes vložen predlog zoper premierja Janeza Janšo je tako sedmi.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Profimedia

Janša predlog ustavne obtožbe označil za novo patetično potezo prvorazrednih za destabilizacijo države v času epidemije

Premier Janez Janša je glede predloga ustavne obtožbe, ki so ga zoper njega vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, na družbenem omrežju zapisal, da gre po destruktivni nezaupnici, medijskih umorih koalicijskih partnerjev DeSUS in SMC ter seriji propadlih interpelacij za novo patetično potezo prvorazrednih za destabilizacijo države v času epidemije."Kolikor slabše za Slovenijo, toliko bolje za stranke SD, LMŠ in Levica," je v zapisu dodal Janša.

V ločeni objavi se je odzval tudi na navedbe predsednice SD Tanje Fajon ob predstavitvi predloga obtožbe predsednika vlade pred ustavnim sodiščem, da je dovolj sistematičnega kršenja demokratičnih in ustavnih načel, podrejanja države, napadov na medije, spodbujanja nasilja in nestrpnosti. "Drži. Tako jasne samokritike od Tanje Fajon iz stranke SD še nismo slišali. Bodo sledila dejanja? Izselitev iz ukradene judovske vile? Nič več prepovedi sodelovanja medijem na njihovih novinarskih konferencah? Nič več klanjanja množičnim morilcem? Nič več nestrpnega zavračanja vabil predsednika države?" je zapisal.

Koronavirus pasica nova

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.18

Poslanska skupina, ki jo vodi Janja Sluga, ni prispevala podpisov

Šarec je povedal, da nova poslanska skupina, ki jo tvorijo Sluga, Lep, Zorčič in Rajić, ni prispevala podpisov, niso pa se z njimi pogovarjali o potencialni podpori na glasovanju.

11.15

Alenka Bratušek za predčasne volitve

Alenka Bratušek pa je opozorila na slabo spopadanje z epidemijo, ki da je Janez Janša ne zna obvladovati, "podobno kot ni znal obvladovati finančne krize, ki je pripeljala do njegovega meta puške v koruzo leta 2013". "Gre za 'najbolj uspešno' vlado, z najslabšimi rezultati," je dejala o aktualni vladi. Pozvala je k predčasnim volitvam.

11.09

Mesec o referendumu o nabavi opreme za vojsko

Koordinator Levice Luka Mesec je opozoril, da vlada ne bi smela posegati v človekove pravice, ki so ustavno določene. "Vse to, kar gledamo iz dneva v dan, se dogaja zato, ker nekdo hoče imeti monopol oblasti v državi." Še enkrat je poudaril, da so v petih dneh zbrali 30.000 podpisov za sklic referenduma o nabavah vojaške opreme, vlada pa želi "preskočit referendum". Z enim samim dejanjem je vlada načela pet kršitev ustave, je še dejal Mesec.

11.04

Fajon: Vlada naj preneha s kršitvami pravnega reda

Tanja Fajon je dejala, da more aktualna vlada prenehati s kršitvami pravnega reda. Ob tem je omenila že znane tri točke ustavne obtožbe ter del, ki so ga dodali v SD. Gre za očitke glede pozivanja k nasilju.

11.01

Uničevanje STA na predvečer 30. obletnice samostojnosti

"Žalostno je, da tisti, ki se imajo za osamosvojitelje Slovenije, na predvečer 30. obletince, uničujejo Slovensko tiskovno agencijo STA," je dejal Marjan Šarec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2394)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zlati70
04. 04. 2021 21.13
-1
Gre za še en obupni legitimni poizkus leve opozicije V primeru ustavne obtožbe bi moralo iz njene vsebine izhajati, da je aktualna vlada naredila grobo, naklepno kršitev Ustave, “a jaz tega v teh primerih ne vidim. Gre za zasledovanje političnih ciljev, agend.” Voditelj Luka Svetina je sicer opozoril, da so sedaj sile v državnem zboru veliko bolj izenačene. V primeru, da bi dejansko državni zbor izglasoval ustavno obtožbo proti predsedniku vlade Janezu Janši, bi sledil javni proces pred Ustavnim sodiščem. Razprava poteka po pravilih kazenskega postopka. “Obtoženi bi imel status obdolženca,” pove Zobec. Le-ta bi imel pravico do zagovora. Ustavna odločba bi bila uspešno izglasovana, če bi se z njo strinjalo šest od devetih ustavnih sodnikov. Vendar je to zelo težko, da bi do tega prišlo. Del slovenske opozicije bo uporabil le še eno legitimno možnost, da zamenjajo sedanjo vlado. Zadnja glasovanja ob treh vloženih interpelacijah in konstruktivni nezaupnici so lep pokazatelj, da se bo tudi zadnjih poskus z instrumentom ustavne obtožbe klavrno končal za del leve opozicije.
zlati70
04. 04. 2021 21.13
-1
Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec o ustavni obtožbi premierja Janše: “Ob hitrem branju dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženega. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredi” Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec ne vidi tehtnega razloga, da se je vložila ustavna obtožba proti predsedniku vlade Janezu Janši. “Ob hitrem branju dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženih. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredijo,” opozarja strokovnjak za ustavno pravo. Instrument ustavne obtožbe se je do sedaj uporabil šestkrat, a vedno neuspešno, vsakič doslej ga je sicer vložila SDS. Trenutna opozicija se je po neuspešnih vloženih interpelacijah proti trem ministrom aktualne vlade in vloženi konstruktivni nezaupnici odločila, da poskuša menjavo oblasti doseči z ustavno obtožbo. V oddaji Tema dneva z voditeljem Luko Svetino je predlog ustavne obtožbe komentiral nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec. V dosedanji tridesetletni parlamentarni demokraciji se še ni zgodilo, da bi se moral predsednik vlade zagovarjati pred Ustavnim sodiščem. To se je v preteklosti večkrat poizkušalo, a so se vsi poskusi končali z neuspelim glasovanjem v Državnem zboru. “Težko špekuliram, kakšno bo glasovanje. Intimno prepričanje je, da s to ustavno obsodbo ne bo nič in zadeva ne bo prišla pred Ustavno sodišče,” pove Zobec. Nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec ne vidi tehtnih razlogov za vloženo ustavno obtožbo V demokratičnih procesih večina v parlamentu izvoli vlado. Proti njej nastopa več ali manj manjšinska opozicija. Eno od parlamentarnih orodij predstavlja instrument ustavne obtožbe proti najvišjim predstavnikom v državi. Enako kot v preteklosti tudi ustavni sodnik Jan Zobec ne vidi, da bi se sama možnost ustavne obtožbe zlorabila za politične namene. Za zlorabo bi jo lahko tolmačili, če bi dejansko državni zbor izglasoval in “bi ustavno sodišče presodilo, da gre za zlorabo.” Dolgoletni strokovnjak na področju slovenske ustave ne vidi tehtnih razlogov za uspešno izvedbo ustavne obtožbe. “Ob hitrem branju, dobiš vtis, da gre za globoko averzijo do obtoženih. Eno globoko nestrinjanje z vsem, kar naredijo.” To predstavi z zadnjim primerom, ko del parlamentarne opozicije očita predsedniku vlade Janezu Janši, da ni naročil zadosti količine cepiv. Zobec ne pozabi dodati, da so bile v preteklosti vložene zelo resne ustavne obtožbe, kjer vladajoča oblast ni spoštovala odločb Ustavnega sodišča. Ena izmed teh se je zgodila v času prejšnje vlade, ko se je nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec moral zagovarjati zaradi neimplementacije odločb US o financiranju zasebnih šolskih zavodov. Prav neizvrševanje odločb Ustavnega sodišča pomeni, da gre za hudo kršitev Ustave RS.
Kletizopozicije
04. 04. 2021 20.45
Jajo je usmeriu use svoje trole na tale članek, naj vas ne straši slovenci , večina komentarjev je zlaganih. Nihče ne podpira teh mafijcev na oblasti. Počasi se bomo zbudili in vrnil se bo na Dob.
zlati70
03. 04. 2021 18.25
-1
Proti Jankoviću ustavna obtožba, ker je preprečeval pomoč vojske pri cepljenju čakajočih starejših?
Smalcat
03. 04. 2021 21.08
Ti ne veš dobro kaj je ustavna obtožba eh? Samo predsednika republike in vlade jo lahko dobita.
zlatko#8
03. 04. 2021 17.58
-1
Koliko le tile štirje klovni plačujejo Rtv naročnino ,ko jih vsak dan ta komunistični medij oglašuje.A to je demokracija ,da moramo plačevati rtv prispevek ,gledamo pa vsaki dan te grde face.Kot opozicija niso naredili za narod nič.Zanima jih samo korito.
storž 43
03. 04. 2021 15.41
-1
Kaj se Šarec oglaša? Je bil predsednik vlade zaradi nesposobnosti odstopil sedaj pa nagaja, Zadnji čas, da se vrne med komike, kjer bo mogoče bolj uspešen
BelgradeBoy
03. 04. 2021 09.58
+3
Poglejte Bratuškovo z birglo na napačni strani, ob nepoškodovani nogi!! hahahah, pa dejte no, da nam tele 4.je maškare vodijo državo potem smo pa res dno dna!
zlati70
03. 04. 2021 11.54
ja ce je magistra plagijatorstva bo pa ze vedela katera noga jo boli..ha,ha
Dark Knight
03. 04. 2021 13.25
Sem ravno hotel komentirati to njeno strokovno uporabo bergle :).
Smalcat
02. 04. 2021 21.59
+2
boljši je ta ki sem ga že prej dal: Ivan Kramberger je leta 1991 preroško povedal: "Ljubi moji Slovenci! Hudi časi vas čakajo. Službe boste izgubili, nič ne boste imeli, vse vam bodo pokradli. Komunisti bodo storili vse, da se zadržijo na oblasti. Bojte se jih! Pa ne tistih komunistov, ki bodo ostali to, kar so, ampak tistih, ki se bodo spreobrnili in postali strašni antikomunisti, pa v cerkve bodo leteli in se delali vernike. Pazite se njih, ljubi moji Slovenci. Vse vam bodo pobrali. Kajti, kar se Janezek nauči, to Janezek zna."
Blokiran Drugi Človek
02. 04. 2021 21.59
-2
Smrt janšizmu!
Smalcat
02. 04. 2021 21.58
+1
Slovenija je demokratična država. Ponosen sem nanjo.
lustracija
02. 04. 2021 21.58
+1
Janez hvala ker rešuješ Slovenijo. 💜💛❤💚💙❤💚💙❤💚💙
Blokiran Drugi Človek
02. 04. 2021 21.59
+2
junij66
02. 04. 2021 21.57
+1
PREROŠKE BESEDE L.1992 IVAN KRAMBERGER nekdanji predsedniški kandidat; IN KO NE BODO VLADALI TAKRAT BODO PROTESTIRALI IN POZIVALI K SMRTI TISTIH,KI VLADAJO ,PA NISO IZ NJIHOVIH VRST.
muci007
02. 04. 2021 21.56
+0
lustracija
02. 04. 2021 21.55
+3
V imenu vseh komentatorjev tuki iskrene čestitke vladi za odlično delo ❤💙💚💜💛
Smalcat
02. 04. 2021 21.58
+0
v imenu vseh komentatorjev tukaj ti želim veliko pirhov @lustracija
Gsmm
02. 04. 2021 21.59
Blokiran Drugi Človek
02. 04. 2021 21.59
Belibog
02. 04. 2021 21.50
-2
Zgodovinsko srečanje treh domoljubov v Budimpešti: Salvini, Orban in Morawiecki so odločeni ubraniti krščanstvo, narod in družino!
Blokiran Drugi Človek
02. 04. 2021 21.56
+1
To kar te pajaci izvajajo je daleč od domoljubja. Primerjava: tako kot so v križarskih vojnah pobijali nedolžne v imenu vere!
Smalcat
02. 04. 2021 21.56
+0
Tebi bi bilo tudi 1938 zelo všeč se mi zdi. No pa počakaj par let se stvari obrnejo.
Belibog
02. 04. 2021 21.49
+1
Ustavna obtožba leve opozicije je nov strel v koleno: Slovenija med uspešnejšimi državami pri cepljenju prebivalstva!
Smalcat
02. 04. 2021 21.51
-1
Uspešni smo bolj samo pri številu mrtvih od korone na prebivalca!
Smalcat
02. 04. 2021 21.49
-1
Vladi tiktaka. Desus ji daje umetno dihanje, Jelinčič pa dnevno draži postavke na ceniku.
Belibog
02. 04. 2021 21.48
+3
Boris Tomašič v poduk novinarjem RTV: Tudi oni so prejemali dodatke, čeprav se niso ukvarjali s covid bolniki!
niktalop
02. 04. 2021 21.47
-1
Še boljše bi bilo da bi Janša dobil poziv da se zglasi na Dobu kamor sodi za vsaj 10 kratkih let.
Belibog
02. 04. 2021 21.46
+2
PISNI DOKAZI: LEVICA PRI ZBIRANJU REFERENDUMSKIH PODPISOV MNOŽIČNO KRŠI VARSTVO OSEBNIH PODATKOV?!