Slovenija

Opozicija meni, da Janša spreminja usmeritev Slovenije v EU, Počivalšek to zanika

Ljubljana, 20. 07. 2020 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V opoziciji so kritični do ravnanja premierja Janeza Janše na pogajanjih o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19 in opozarjajo, da prihaja do zasuka slovenske zunanje politike. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je po drugi strani prepričan, da Slovenija ostaja zavezana evropskim vrednotam. Po besedah premierja pa "vladavina prava jamči oziroma bi morala zagotavljati enake vatle za vse".

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Ljudmila Novak o vladavini prava
    09:03
    Iz 24UR ZVEČER: Ljudmila Novak o vladavini prava
  • Iz 24UR: Bo dogovor v Bruslju dosežen?
    03:01
    Iz 24UR: Bo dogovor v Bruslju dosežen?
  • Iz 24UR: O vladavini prava
    03:40
    Iz 24UR: O vladavini prava
  • Iz SVETA: Vrh EU v Bruslju
    04:37
    Iz SVETA: Vrh EU v Bruslju

 

V nedeljo je v Bruslju odmevalo dogajanje v povezavi z vprašanjem povezave vladavine prava in evropskega proračuna. Temu že vseskozi nasprotujeta Madžarska in Poljska, v razpravi na vrhu pa naj bi ju po neuradnih informacijah podprl tudi premier Janez Janša.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je danes dejal, da ta vlada Slovenijo pelje "v višegrajsko smer, kjer je očitno zaželeno, da se ne spoštuje vladavine prava". Po njegovi oceni bo ta usmeritev Sloveniji dolgoročno škodovala, saj gre za velik zasuk od usmeritve k skupini jedrnih držav.

"Vladavina prava je eno temeljnih načel EU in če bomo v Sloveniji to zavrgli in bomo v skupini tistih, ki vladavine prava ne spoštujejo oziroma je ne vidijo kot potrebne, da EU funkcionira, se nam slabo piše," je dejal Šarec.

Počivalšek na interpelaciji.
Počivalšek na interpelaciji. FOTO: Bobo

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da je EU zrasla na temeljih vrednot spoštovanja človekovih pravic, kot so dostojanstvo, svoboda, demokracija, pravna država. Zato je stran, na katero se je postavil premier Janša, napačna, je poudarila. Dodala je, da so za to odgovorne tudi koalicijske partnerice, saj predsednik vlade v Bruslju ne predstavlja svojih stališč, ampak stališča Republike Slovenije.

Koordinator Levice Luka Mesec je ocenil, da se Janša v Bruslju ni postavil na enako stališče kot Madžarska in Poljska samo zato, da bi ju podprl, temveč ker se boji, da bo sam ostal brez denarja, če bo Evropa vztrajala, da lahko pomoč dobijo samo tisti, ki dosledno spoštujejo načela pravne države.

Menil je, da gre za spremembo smeri Slovenije na evropskem parketu, ki je zanjo nevarna. "Predsednik vlade, ki noče sprejeti zavez o spoštovanju pravne države na evropski ravni, to počne, ker se zaveda, da sam spodjeda načela pravne države pri nas. Glede tega se bo treba resno pogovoriti in ukrepati," je dejal.

Po njegovem prepričanju dogajanje kliče po ostri reakciji celotne opozicije. "Menim, da je to stvar, ki kliče po tem, da se resno pogovorimo o ustavni obtožbi," je dejal Mesec.

Opozoril je, da Janša svoje koalicijske partnerje spreminja v svoje dolžnike, ter pri tem omenil predsednika SMC Zdravka Počivalška, ki, kot je dejal Mesec, računa, da ga bo Janša zaščitil pred kazenskim pregonom v aferi z maskami.

Počivalšek je sicer danes v zvezi z dogajanjem v Bruslju dejal, da Slovenija kot država ne spreminja svoje zavezanosti skupnim evropskim vrednotam."Izkrivljanje tega dejstva za potrebe dnevno političnih barometrov doma je nekorektno," je dejal.

Minister za zdravje Tomaž Gantar iz vrst DeSUS je ob robu obeležitve obletnice članstva Slovenije v OECD na Brdu pri Kranju v izjavi za medije dejal, da povezava vladavine prava in evropskega proračuna za Slovenijo ne bi smela biti problematična. "Slovenija je sodobna družba in pravna država, ki spoštuje človekove pravice," je dejal in izrazil prepričanje, da pogajanja zaradi stališča Slovenije ne bodo ogrožena.

Poteza premierja Janše ga je sicer presenetila, je pa poudaril, da ni pričakoval niti razgovorov na to temo nasploh. "Očitno so pogajanja težka," je dodal. 

Janša: Vladavina prava bi morala zagotavljati enake vatle za vse

Vladavina prava je besedah našega premierja eden od razlogov za nastanek EU in tudi eden od razlogov za vključitev Slovenije v unijo. "Vladavina prava jamči oziroma bi morala zagotavljati enake vatle za vse in s tem tudi temelj svobode posameznika in normalnega razvoja posameznika in države," je poudaril.

Vladavina prava po Janševih besedah pomeni, da institucije do vseh ravnajo enako, da so sodišča nepristranska, da se ne krade volitev ali mandatov, da v EU ne more oziroma ne sme biti političnih zapornikov ter da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev.

Vladavina prava je nenazadnje tudi to, da se evropska in davkoplačevalska sredstva v kateri koli članici unije uporabljajo za blaginjo tistih, ki ta sredstva prispevajo, je še izpostavil. "Recimo, če namenimo na desetine milijonov evrov za izboljšanje oskrbe starejših, da ta sredstva gredo v izgradnjo domov za ostarele, ne pa, da se 70 milijonov nameni za študije, za raznorazne prijateljske zveze ali pa tako imenovane nevladne organizacije, ki od tega pravzaprav živijo," je ponazoril.

Tako da tudi ta razprava v zvezi z vladavino prava, ki se je odvijala ob robu pogajanj na vrhu v povezavi z alokacijo ter obsegom sredstev, tako v večletnem finančnem okviru kot v skladu za okrevanje, je bila po Janševih besedah izjemno koristna. "Razčistilo se je marsikaj, tudi za nazaj, in odslej naprej bo tudi bistveno teže graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma," je sklenil Janša v izjavi ob prihodu na današnje zasedanje v Bruslju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1036)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sre?ko Šoji?
21. 08. 2020 10.54
janša bi hotel državo kot je srbija da nadzira vse medije in da samo njihovi dobivajo glavne funkcije v držav poglejte kaj vučič dela ,ali pa orban .sploh ne slišiš opozicije nikjer .vučič je hujši kot miloševič to pa nažalost prihaj k nam če se ne bomo uprli temu avtokratu in izdaajalcu
o22
18. 08. 2020 17.20
-5
Vladavina prava je tedaj ,ko so enaki vatli za vse ...Ko sodstvo ni pristransko ,ko ni političnih zapornikov, sem zagovornik sodobne družbe ,pravne države in td.. PRAVI JANŠA!.Kaj Je Tu Spornega ???PA SAJ SE JANŠA BORI ZA PRAVNO DRŽAVO ?KAJ VAM TU NI JASNO?
Boris Valen?i? 1
21. 07. 2020 14.02
-5
ZADNJA SVETOVNA TOTALITARNA UTRDBA – V EVROPI ! Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: Boris Valenčič, slovenski KRALJ Ta skrajno ekstremen OSTUDNEŽ Janez Janša, je za vekomaj zapečatil SLOVENSKI NAROD v genocidno pozicijo in s svojim povsem banditskim početjem, podredil še presostale avtohtone Slovence brutalnemu VELIKO SRBSKEM komunističnem APARTHAIDU, pod vodstvom Milana Kučana. Sokrivci ste vi vsi, kateri ste nasedli že v letih 90 DEMOSU in njihovi uničevalski tolpi. Jaz sem že takrat močno deloval proti njim, kakor proti tolpi Milana Kučana. Tukaj ni več kaj dodati, več kot razvidno je da sta Janez Janša in Igor Bavčar le vojna žločinca in zločinca proti človeštvu. Njuno "herojstvo" se izraža le v izropanju in uničenju SLOVENIJE. SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!
MladInPerspektiven
21. 07. 2020 11.01
+5
Uh, ko bo ta naši g. nekoč potegnil glavo iz r..i JJ bo čudno gledal in dišal.. To bo šok.
komercialka
21. 07. 2020 10.12
+12
A bo že kdo tega basemajstra Zdravca ustavil, al' bo še kar naprej škodo delal?
sinhron
21. 07. 2020 10.10
+8
Počivalšek je vzel v bran Janševo in SDS-ovsko politiko , ki negira vladavino prava , kot proti utež temu , dag a je ta vlada vzela v bran pri korupcijskih dejanjih in zavrnila interpelacijo tudi s poaredkom poročila o nabavi zaščirnih sredstev ! Ta vlada je samo še formalno koalicijska , je vlada ene stranke s pridruženimi oprodami , ki imajo samo eno nalogo potrjevati dekrete in to pelje v enoumje in diktaturo , pa lahko Počivalšek še tako zatrjuje svoje , saj mu nihče več nič ne verjame !
krokarka
21. 07. 2020 11.16
+5
Veliko ljudi,ki razmišlja s svojimi možgani(ne z ovčjimi)vi),ve da sedanje vladanje pelje v neko zelo nevarno smer.Na naslednje volitve moramo vsi,ne samo tisti,ki so privrženi obstoječi vladi.
Kstane
18. 08. 2020 17.34
+3
Spremembe so nujno potrebne! Kdor koli jih bo naredil mu bo ljudstvo zelo hvaležno
Ashleey
21. 07. 2020 10.07
+8
Ta pravi bojo govoril o clovekovih pravicah ja..
felix58
21. 07. 2020 09.53
+9
Spet se oglaša ta počivek, pa ga nihče nič ne sprašuje
Marjan Krajnc
21. 07. 2020 09.11
+11
Ti počivavšek si pravi burek,nor si kot zemlja.Kdo je tebe sploh volil ta je res malo čez les,sami lopovi na vladi z janšom na čelu,morali bi te mrhovinare nagnati samo ni takega otoka velikega ker je teh lopovov preveč.
krokarka
21. 07. 2020 11.17
+6
Kdo jih voli.Tisti,ki gredo na volitve in volijo obstoječe.Ostali ostajamo doma in jim omogočimo zmago.
apodgra
21. 07. 2020 09.03
+2
Balki Janez danes tebi ponuja prazen bazen, v katerega moraš skočiti na glavo. Odločitev je tvoja , ker pa verjameš v njegove besede, te bo prepričal . Odloči se čimprej in ga ne razočaraj. Anekdota , samo "Bosanci" so včasih skakali na glavo in to zato, ker so imeli trde glave. Trde glave so dobile novega sponzorja.
provni
21. 07. 2020 08.15
+10
Princ teme se mora takoj umakniti in dati možnost drugemu in objaviti volitve. Pa srečno Slovenija.
zajebant2
21. 07. 2020 08.05
-9
saj pa te levaki nimajo s čim ražmišljat, če bi imeli nebi odstopili
cool1
21. 07. 2020 08.05
+14
Počivalšek lahko tupi in naklada kolikor hoče, sedaj mu tako in tako nihče več nič ne verjame, kakor odpre usta , tako se zlaže. Nihče več mu ne verjame nič, zato bo SMC na volitvah samo še spomin, da je nekdaj bila...nekaj časa!
Bassettt
21. 07. 2020 08.04
+13
Avgust bo kmalu in z njim september, konec teh igric! Nasvidenje
nadali
21. 07. 2020 08.02
+12
Nič ne vidi, nič ne sliši....
Kekec 007
20. 07. 2020 21.59
+20
Veliki Rdeči Cmer v Bruslju uničuje pozicijo Slovenije. Zgleda treba poplačat forinte in usluge velikemu demokratu Orbanu.
Heretik1
20. 07. 2020 21.58
+16
Počivalšek rezerviraj si sobo na Dobu!
lotmerzanec
20. 07. 2020 21.53
+2
Kako vas ni sram pisati "enake vatle za vse"?? Prosim vas komu od ljudi ste odpisali 100 000 evrov kredita medtem ,ko ste levaku Jankoviču 29 miljonov!? Te "enake vatle" si lahko nekam porinete!!
poneumljanje
20. 07. 2020 21.55
+14
Pojdi na janezovo pravosodje to vprašat, tudi njega so oprostili !
sambalatino
20. 07. 2020 21.56
+19
apodgra
21. 07. 2020 08.17
+9
Kekec 007
20. 07. 2020 21.52
+21
Tale Kradivalšek je pravi hlapec Jajota. Oni dela škodo naši domovini v Bruslju in klati totalne neumnosti, Tomčeva pa pravi , da se sliši glas iz Slovenije. Očitno ji ni jasno, da glas šteje če je dober predlog ali pogajanje. Jajo pa dela samo škodo in je v posmeh celi razviti Evropi.
Balki30
20. 07. 2020 21.50
-18
Ewo jansa vas vse lepo pozdravlja....tule zravn sedi....pa se smeje....nebulozam lewih...nc pridni bodite....jansa ma vas rad...pa to
poneumljanje
20. 07. 2020 21.53
+11
Ubožček res se mi smiliš, molil bom zate in za tvojo dušo !