Slovenija

Opozicija: Nasilje je bilo zrežirano, čas je, da Janša zapusti vlado

Ljubljana, 06. 11. 2020 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V LMŠ, SD, Levici in SAB so se ogradili od četrtkovih nasilnih protestov in tudi od namigovanj, da bi bili krivi za izgrede. Ocenjujejo, da je bilo nasilje na protestih zrežirano, in napovedujejo, da bodo v DZ na odboru za notranje zadeve in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb raziskali ozadje dogajanja na ulicah prestolnice. Nasilje v prestolnici so obsodili tudi v koaliciji.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Odzivi na četrtkove izgrede
    01:48
    Iz SVETA: Odzivi na četrtkove izgrede
  • Izjava Alenke Bratušek
    02:21
    Izjava Alenke Bratušek
  • Izjava Marjana Šarca
    03:23
    Izjava Marjana Šarca
  • Izjava Luke Mesca
    02:50
    Izjava Luke Mesca
  • Izjava Tanje Fajon
    02:54
    Izjava Tanje Fajon

Po nasilnih izgredih v prestolnici, v katerih je bilo poškodovanih več policistov in fotoreporter, je predsednica SD Tanja Fajon sporočila, da nobeno nasilje, ne fizično in ne verbalno, nima prostora v svobodni demokratični družbi. "Obžalujemo izgrede. Ti nasilni izgredi so žal posledica večmesečnih napetosti, ki jih ustvarja vlada, zlasti predsednik vlade, z vnašanjem razdora med ljudmi, z vnašanjem napetosti in z napadi na medije in novinarje," je dejala. Izjava Hojsa, da so za izgrede krivi mediji, novinarji, je po njenih besedah velika laž. Javnost je pozvala, da naj bo strpna in zaščiti tiste, ki se v prvih vrstah borijo za zdravje ljudi. V opoziciji bodo storili vse, da zamenjajo vlado, je napovedala.

Kritičen je bil tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki meni, da so protesti zrežirani. Na to po njegovi oceni nakazuje prisotnost ministra Aleša Hojsa, ki se, kot je spomnil Šarec, ni "pojavil na kateremkoli mirnem petkovem protestu". Prepričan je, da gre za preusmerjanje pozornosti in poskus diskreditacije mirnih petkovih protestnikov. "Ne nasedajmo provokacijam in bodimo pozorni na morebitne bodoče poskuse huliganstva, ki bi ga potem pripisali vsem dobro mislečim ljudem," je pozval Šarec.

"Ob več kot 20 petkovih protestih je Državni zbor normalno obratoval, poslanci, vključno z mano, smo se protestom večkrat pridružili direktno iz Državnega zbora. Včeraj pa smo prvič dobili poziv iz generalnega sekretariata, da moramo vsi poslanci in zaposleni Državni zbor zapustiti najkasneje do 16h. Razlog? S policije so jih obvestili, da na večernih protestih pričakujejo nasilje. Kako so vnaprej vedeli, da bo na protestih izbruhnilo nasilje? To je vprašanje, na katerega bosta morala odgovoriti Aleš Hojs in Janez Janša," pa je sporočil koordinator Levice Luka Mesec. "Vse skupaj močno spominja na leto 2012. Takratna razpadajoča vlada Janeza Janše je obupano poskušala s pomočjo provokatorjev, ki so izzvali spopade s policijo na protestih, uprizoriti predstavo za javnost, naslikati podobo nasilnih protestnikov in opozicije. Kako se je končalo, vemo: s padcem vlade. Tudi tokrat ne bo nič drugače. Dogajanje zadnjih dni – od tega, da se Janša osramotil zaradi tvitanja ob ameriških volitvah do včerajšnjega obupanega poskusa podtikanja nasilja na protestih opoziciji, medijem in petkovim kolesarjem –, so znanilci pomladi. Janši popuščajo živci, išče izhode v sili, padec vlade je blizu," je še dodal.

V SAB jih nasilni izgredi po številnih mirnih petkovi protestih navdajajo z mislijo, da so četrtkove demonstracije nekateri želeli izkoristiti in da so bili izgredniki tja poslani z namenom, je opozorila predsednica SAB Alenka Bratušek. V SAB pravijo, da ostro nasprotujejo nasilju in izgredom, kakršnim smo bili priče včeraj. "Protesti močno spominjajo na leto 2012, ko se ve, katera stranka je med množico poslala izgrednike z granitnimi kockami. Če želimo državi dobro, je čas, da Janez Janša čim prej zapusti vlado." 

Obsodbe nasilja tudi iz koalicije 

Tudi v koaliciji ostro obsojajo četrtkovo dogajanje v prestolnici. Kot je poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, je neodgovorno in nedopustno, da se v času največje zdravstvene krize v centru Ljubljane organizirajo nasilni izgredi. Predsednik DZ Igor Zorčič je izpostavil, da krivdo za nasilne proteste nosijo tisti, ki so nasilje izvajali. Policistom je čestital za odločno ukrepanje. "Iskanje krivde v vladi, opoziciji ali medijih nas odmika od pomiritve in od reševanja stisk, ki jih povzroča epidemija", je opozoril. 

Premier Janez Janša je že četrtek zvečer izrazil podporo policiji za njeno "profesionalno opravljeno delo, za varovanje premoženja in ljudi". Zapisal je tudi, da so mirni protesti, ko ni epidemije in nevarnosti okužb, ustavna pravica. "Razgrajanje in fizično nasilje ter napadi na policiste pa so vedno in povsod kriminalna dejanja, ki bodo kaznovana," je dodal. 

"Odločno zavračam nasilje za dosego političnih ali drugih ciljev. V Sloveniji kljub omejitvam zaradi epidemije delujejo vse demokratične institucije. Njihova stališča ali ravnanja je legitimno kritizirati, proti njim na primeren način protestirati, vselej pa je nedopustno poseči po nasilju," se je na izgrede odzval predsednik Borut Pahor. 

Delovanje policije je pohvalil tudi minister za notranje zadeve Hojs. Policija je bila po njegovi oceni "zelo dobro pripravljena, izgrede je v največji možni meri zajezila". Kot je zagotovil, bo policija še naprej varovala življenja, zdravje, premoženje, proti kršiteljem pa sprožila ustrezne postopke. Ob tem je obsodil vsakršno nasilje.

Nasilje je obsodil minister za gospodarstvo in predsednik koalicijske SMC Zdravko Počivalšek. "Zdaj potrebujemo mir in sodelovanje, ne glede na razlike v pogledih na trenutne razmere. Slovenija je država, zavezana mirnemu reševanju konfliktov, slovenska družba pa skupnost, zavezana sožitju in medsebojnemu spoštovanju," je pozval.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin pa je opozoril, da razbijanje, uničevanje in pretepanje ne bo premagalo novega koronavirusa. Tudi on je najostreje obsodil proteste in nasilje. "V času, ko se borimo z virusom, ko vse sile napenjamo za pomoč ljudem in zdravstvu, je takšno ravnanje najmanj neodgovorno. Nasilje v slovenski družbi nima prostora in tudi kot izražanje nestrinjanja ne sme biti sprejemljivo," je še poudaril in dodal zahvalo "zdravstvenim delavcem, ki skrbite za naše zdravje, ter vojski in policiji, ker skrbita za našo varnost".

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1401)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aurelius
10. 11. 2020 14.24
Vse to, kar se dogaja, je enostavno nova kaviarkomunajzarska revolucija, saj vsi krvavordeči privilegiziranci ne morejo doumeti, da za njih ni več prostora pri davkoplačevalskem koritu. Janša dela napake v zunanji politiki, doma pa bo hvala bogu naredil red in najprej se bo to zgodilo na NPU in policiji, nato pa bo v normalne okvire treba še spraviti sodstvo in to bo lustracija po slovensko !
-6
Na tem portalu se pa zaradi objav členkov ter komentarjev lahko nasmejiš,da ti poči želodec.Hahahahaha Napadalci so bili SDS-sovci.Hahahahaha Če bi napadalci bili SDS-ovci ne bi napadali policije ampak protestnike kar bi moralo biti vsakomur jasno z vsaj malo pameti. Vem sam po sebi,če bi se udeležil protestov reševalna vozila protestnikov ne bi utegnila voziti v bolnišnice.In ne mi spet nekateri z napačnimi odgovori,ker obvladam nekaj borilnih veščin in ne pišem brez veze ampak sem preveč oddaljen od Ljubljane.
Walter Pravicek
05. 12. 2020 12.17
Če Hojsa OBKOLI in PO POTREBI BI GA braila elita Policije Rdeči Panterji se ta počuti ustrahovan,živčen,in ne gre kot si je domislil režiser iz ozadja.Hojs nima te pameti!Vsekakor vodni top ni za takšno priliko!Izgredniki so bili plačanci,raznih mnenj,raznih veroizpovedi!Šlo ni za rušenje Vlade,Janše ali delanje kravala,šlo je za POKAZATI RAJI SLOVENIJE KAJ BO,ČE NE BOMO TIHO IN PRIDNI!Se imam kam umakniti,če bi bilo tako potrebno,a vsaj milijon in nekaj stotisoč nima kam.EDINA JE SLOVENIJA TEM LJUDEM.DOMOVINA!TEGA PA TI STRICI IZ OZADJA IN VSI PROVOKATORJI,TER TRENUTNA POLITIKA NE RAZUME!ŽAL!
xyxyxx
07. 11. 2020 16.20
+2
osebna izkusnja: prijatelj ki je BIL clan Slovenske __________ Stranke, mi je pokazal sms pogovor, kako so novacili ljudi ki ne spadajo v ogrozene skupine, da bi zaigrali obolelost in naredili clanek o njegovem primeru... v zameno so mu ponudili imuniteto na ukrepe in nadaljne ukrepe ki bi utegnili obveljati... Nimam namena nobenega prepricevat, ker ne morem dokazat tega kar sem napisal... ampak v upanju da ljudje spregledajo razliko med tem, kaj je resnica in kaj USTVARJANJE REALNOSTI s pomocjo zastrasevanja in preporcoiniranja nevarnosti ki naj bi ga ta bolezen predstavljala... Lep dan vsem
User768643
07. 11. 2020 16.53
+2
In ti verjameš v te zgodbice? Kolk si ti neumen. In seveda ne moreš dokazat. Vidiš tako se je ustvarilo to vzdušje v Sloveniji. Ko neumneži nasedajo in širijo neresnice. In potem še večji neumneži v to verjamejo.
-1
sinhron
07. 11. 2020 15.48
+5
Morda je pa šlo v tem primeru za testiranje v primeru večjih nemirov in tisti , ki so povzročili nemire so bili SDS- ov pomladek , sedaj pa poleg njih še rumeni jopiči , kot takrat , ko so metali jajca in granitne kocke v parlament in potem je vodja teh ( Šoba )dobila takoj službo ZA NAGRADO na gospodarskem ministrstvu pri ministru VIZJAKU !
echa
07. 11. 2020 15.58
+0
Čista laž! T. Fajon se javno zahvaljuje izgrednikom!
-4
sinhron:Na tem portalu se pa zaradi objav členkov ter komentarjev lahko nasmejiš,da ti poči želodec.Hahahahaha Napadalci so bili SDS-sovci.Hahahahaha Če bi napadalci bili SDS-ovci ne bi napadali policije ampak protestnike kar bi moralo biti vsakomur jasno z vsaj malo pameti. Vem sam po sebi,če bi se udeležil protestov reševalna vozila protestnikov ne bi utegnila voziti v bolnišnice.In ne mi spet nekateri z napačnimi odgovori,ker obvladam nekaj borilnih veščin in ne pišem brez veze ampak sem preveč oddaljen od Ljubljane.
Walter Pravicek
05. 12. 2020 12.36
V Večeru(Janševi imenujejo ta časopis levičarski)v soboto v prilogi ,dne 5.12 2020-risba:Merklova Angela za injekcijami,KOT KOMANDUJOČA INJEKTIČARJEM,ter pove NEMŠKO:Alle zusammen!Mit dem Impfstof gegen virus!Wir schaffen es!=slovensko:VSI SKUPAJ !Z CEPIVOM PROTI VIRUSU!ZMOGLI BOMO!INJEKTORJI:Jawohl Mutti,wir sind bereit!=slovensko:DA MAMI.PRIPRAVLJENI SMO! SPODAJ JANŠA JAHA KURO(SLOVENIJO),TER Z PALICO UDRIHA PO PREŠERNU:CRKNI PROKLETI PARAZIT!Z PRIPONKO:TRUMP 4 EVER PRECEDNIK SLOVENSKO = TRUMP ZA VEDNO PREDSEDNIK!Še tabla v roki Prešerna z napisom:CIVILNA DRUŽBA IN KULTURA.KURA PA SE POKAKA NA KNJIGO POEZIJE.TAKEGA SMEHA NI BILO DOLGO V MOJEM DOMU!!LEVIČARSKI ČASOPIS?NEKOČ JE ZGORAJ NA PRVI STRANI PISALO:ČASOPIS SOCIALISTIČNE ZVEZE DELOVNIH LJUDI!JANŠA NI NIKOLI PRIPADAL K NAM!ZATO NE VE,DA SO LEVIČARJI KOMUNISTI,TO PA JE ON!VEČER NI LEVIČARSKI,JE NAŠ ŠTAJERSKI!
Huggo
07. 11. 2020 15.41
+0
gusar.
07. 11. 2020 14.45
-1
He he,vlada mora ostati še vsaj nekaj časa.. Namreč sedaj je ta vlada ravno uzela kredit, mogoč še ni prišel ves denar,a treba ga bo še vložiti na pravo mesto in še kaj prodati... Ne vem če spreobrnjenci to obvladajo.. lp
resnicaosvobaja
07. 11. 2020 14.38
+4
Janša je že marsikaj organiziral proti Sloveniji, tudi incidente na morju po dogovoru s Sanaderjem , ki pa za razliko od našega falota že sedi...
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.43
+1
hehe, fotografijo Galeta na protestih in potem mislite, da so desni organizirali protest proti svoji desni vladi? Res ste v glavi bogi, ker verjamete
-2
osvobajar:Ja Janša je že proti Sloveniji organiziral tudi 3.svetovno vojno.Hahahahahahahahahahahaha
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.31
+0
Hehe, po vseh forumih so vabili na četrtkove proteste, vsi vemo, da je bilo nasilje zrežirano iz leve strani. Zrežirano pa zato, ker so hoteli, da z nasiljem vržejo vlado. Anarhija, hehe. Samo neumneži želijo anarhijo, ker ne vedo, kaj prinaša. Revolucija žre svoje otroke, pouči se iz zgodovine.
periot22
07. 11. 2020 14.39
+7
TA VLADA JE V 8 MESECIH UNICILA SLOVENIJO! TISTI KI TO ZAGOVARJATE VAS JE LAHKO SRAM!!!!!!!!!
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.42
-5
hehe, sram je lahko tebe. Le kaj si imel več od leve vlade? Iranski oprani denar? Več denarja za lenuhe umetnike? Le zakaj se tako bojiš? Delat pojdi in služi pošteno svoj kruh.
Trgo_mk3
07. 11. 2020 15.04
+5
Fanta, kradejo vsi, preko raznih trikov in provizij. Ljudje gredo v politiko zato, da bodo pridobili finančno korist. Povzročajo zmedo, ščuvajo nas en proti drugemu, levi proti desnim, tako ali drugače, slovenija je popolnoma razčetverjena, na koncu pa skupaj večerjajo s polnimi žepi denarja in se nam smejijo kako smo zabiti. Bodimo pametnejši! Zahtevajmo transparentnost in kredibilne posameznike, pa če se za to naredi referendum in prepove vsem trenutnim članom vlade vstop v politiko. Slovenija bi končno zaživela, ko bi se znebila vseh teh parazitov, levih, desnih, velikih ali majhnih drekačev.
User768643
07. 11. 2020 16.58
-3
Periot. Zakaj ni leva vlada ostala? Imela je vse možnosti. V lepem vremenu je lepo biti kapitan. Z viharjem na obzorju so stisnili rep med noge in pobegnili. In sedaj rušijo to vlado in njene ukrepe na vsakem koraku. In s tem so LEVI uničevali Slovenijo. Zelo hinavsko početje. Žalostno je, da takšni še vedno premamijo ljudi, da jim sledijo.
perotoviću22:Đe si bre jupo?Sem mislil,da si se že stegnil pa vidim,da še migaš.Hehe
Aurelius
07. 11. 2020 14.29
-3
Bravo, spet ste pokazali novinarsko profesionalnost in seveda najprej dali opoziciji priložnost, da udriha po vladi in šele nato pridejo na vrsto predstavniki koalicije, ki pa so dejansko podali politično korektne in uravnotežene izjave.
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.31
-5
točno tako, lepo je Hojs povedal, da mediji podpirajo ta nasilja in zato so delno odgovorna.
periot22
07. 11. 2020 14.23
+17
JANŠA LETA 2012 IN LETA 2020 ISTA SLIKA!
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.32
+2
Le da je bil 2020 malo bolj pripravljen. Lepo, da se uči iz zgodovine.
xyxyxx
07. 11. 2020 15.45
+7
ko bo konec, bos videl da se ni nic naucil :)
User768643
07. 11. 2020 14.17
+1
Lukec. Kako so vedeli, da bodo protesti nasilni? Eni so opravili svoje delo. Tako kot vedo, da roza maskice ob petkih niso sposobni nasilja. Vam pa je Gale malo pokvaril vso sliko s pozivanjem in z udeležbo na protestih.
unclub
07. 11. 2020 14.16
-3
Čas bi tudi bil, da se zgoraj naštete stranke postavite ogledalo! Koliko škode ste levičarji naredili Sloveniji! Od gospodarstva pa do ilegalnih prehodov in promoviranja multikulturnosti v Sloveniji!
ROMELS
07. 11. 2020 14.07
+0
Tile štirikolesniki iz opozicije so zavozili v globoko blato.
ni_mi_vse_eno
07. 11. 2020 14.44
-2
Res je, ne vem kako se bodo izmotali. Laž na laž se jim nabira.
CtrlDelete
07. 11. 2020 13.58
+7
Janši svobodna $lovenija nikoli ni bila intimna opcija!
Kollerik
07. 11. 2020 14.07
+3
Bleki1
07. 11. 2020 13.41
+5
Vlada, politiki, stranke razno razne, to so huligani, v finih o blekah
TerminatorX
07. 11. 2020 13.41
-4
Ti serpentinškovi zajci so vsi že pod odrom.
Jožajoža
07. 11. 2020 13.10
+10
SDS-daljši naziv;sloveniji delajo sramoto
Batman1974
07. 11. 2020 12.55
-6
Pa saj ti mediji niso normalni. Od marca naprej so podpirali proteste ter nagajali ko je bilo najhuje sedaj si je pa Janša sam zrežiral proteste. Pa, saj ne veš kdo je sedaj tu nor!!!! Opozicija pa tako ni vredna ni peščenega groša v tej naši državi. Poden od podna . Vse za oblast pa magari preko mrtvih Slovencev, ki sedaj umirajo za covidom
Miss YAY
07. 11. 2020 12.52
+10
"Protesti močno spominjajo na leto 2012, ko se ve, katera stranka je med množico poslala izgrednike z granitnimi kockami. Če želimo državi dobro, je čas, da Janez Janša čim prej zapusti vlado." Saj bi Lenčica, sam pol bi se ti in tvoji metalci puške zopet med sabo poklal, narodu pa bi blo še slabše, kot je sedaj. Veš med dvema slabima opcijama se kljub temu da izbrat. In narod to dobro ve.
eurosapiens
07. 11. 2020 12.28
-5
levica počne vse da se prigrebe nazaj na oblast ... to smo že večkrat videli ... potem pa krivdo vali na druge ... so odstopli zdaj bi pa radi spet nazaj