Slovenija

SDS vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o dohodnini

Ljubljana, 17. 11. 2022 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ je opravil razpravo o predlogu novele zakona o dohodnini, glasovanje o njenem sprejemu pa bo opravil na eni od prihodnjih sej. Pred tem mora namreč odločiti glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je tik pred glasovanjem vložila poslanska skupina SDS. "Nekateri se ne morejo sprijazniti s porazom na volitvah," je komentiral premier Robert Golob.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDS s pobudo za posvetovalni referendum
    03:30
    Iz 24UR: SDS s pobudo za posvetovalni referendum
  • Iz SVETA: SDS za nov posvetovalni referendum
    04:03
    Iz SVETA: SDS za nov posvetovalni referendum

 

Preden bodo poslanci glasovali o sprejemu novele zakona v celoti, morajo odločiti o zahtevi za razpis posvetovalnega referenduma, ki ga je vložila SDS, je pojasnila predsedujoča na seji DZ Urška Klakočar Zupančič. "Nekateri se ne morejo sprijazniti s porazom na volitvah in uporabljajo vsa sredstva za blokado česarkoli," je na dogodku ob zaključku kampanje pred lokalnimi volitvami v Ljubljani v odzivu na predlog SDS dejal premier Robert Golob. Po njegovih besedah je zato toliko bolj pomembno, "da ljudje na referendumu čez teden dni ponovijo, da je bilo dovolj - dajmo delati v dobro ljudi in nehajte se zafrkavati".

 Davčna zakonodaja oz. dohodnina je po premierjevih besedah ena tistih vprašanj, kjer si želijo čim večjega konsenza. Ob tem je spomnil, da so bili na sredinem odboru DZ za finance sprejeta tudi dopolnila, ki so jih k predlogu novele vložili v NSi in SDS.

"Ko opazimo, da je opozicija s svojimi amandmaji konstruktivna in deluje v korist državljanov, jih podpremo. Potem pa je nekoliko nenavadno, da ta ista opozicija nasprotuje celoti," je še dejal Golob.

Kot so v SDS zapisali v sporočilu za javnost,  "v poslanski skupini zagovarjajo stališče, da naj skladno s temeljnimi demokratičnimi načeli o prihodnji davčni politiki, ki tako neposredno kot tudi posredno vpliva na ekonomsko svobodo vsakega državljana in državljanke Republike Slovenije, odloča slovensko ljudstvo samo. S tem namenom Državnemu zboru RS predlagajo, da v zvezi s Predlogom zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini razpiše posvetovalni referendum, na katerem se bo slovensko ljudstvo odločilo, kakšno smer razvoja Republike Slovenije si želi in pričakuje."

Glede predloga novele zakona o dohodnini so zadržani tudi v SD.
Glede predloga novele zakona o dohodnini so zadržani tudi v SD. FOTO: Dreamestime

V razpravi so predstavniki vlade predlagane spremembe izpostavljali kot enega od ključnih instrumentov za zagotavljanje javnofinančne vzdržnosti v teh negotovih časih. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je danes dodatne prilive od dohodnine v letu 2023 ovrednotil v višini 70 milijonov evrov.

V sredo so člani odbora za finance v zakonsko besedilo zapisali nekaj opozicijskih predlogov, a so mu poslanci SDS in NSi v današnji razpravi vseeno nasprotovali. "Nižanje plač v času visoke inflacije je nesprejemljivo," je opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS). Jernej Vrtovec (NSi) je sicer povedal, da se bodo poslanci njegove poslanske skupine glasovanja vzdržali.

Zadržani so tudi v SD, katere poslanec Soniboj Knežak je opozoril, da je koalicijska pogodba bolj ambiciozna, podpora opozicijskim dopolnilom v zadnjem hipu pa pomeni še dodaten odstop od danih zavez. Da bodo glasovali za, so tako napovedali le v poslanskih skupinah Levica in Svoboda.

Kaj prinaša novela?

Vlada s predlaganimi spremembami zakona o dohodnini predlaga ustavitev načrtovane rasti splošne olajšave, in sicer se bo le še prihodnje leto zvišala s sedanjih 4500 evrov na 5000 evrov, nato pa ne bo več dodatnih postopnih zvišanj na 7500 evrov do leta 2025, kot določa veljavni zakon.

V predlogu novele zakona o dohodnini vlada predlaga ustavitev postopnega zviševanja splošne olajšave do leta 2025 ter odpravo nekaterih razbremenitev, potrjenih spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta.

Med poglavitnimi predlaganimi rešitvami so še zvišanje skupnega dohodka, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, dvig stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu nazaj na 50 odstotkov in nova olajšava za mlade do dopolnjenega 29. leta. Stopnja obdavčitve oddajanja premoženja v najem se vrača na 25 odstotkov.

Precej pozornosti so bile v javni razpravi deležne spremembe glede obdavčitve samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Odbor za finance je glede teh določb podprl dopolnilo NSi, da se jim priznani normirani odhodki znižajo z 80 na 40 odstotkov, če dosegajo 50.000 evrov prometa in ne že pri 35.000 evrov prometa, kot je predlagala vlada.Na predlog SDS pa je odbor zvišal posebno olajšavo za mlade, ki jo kot novost dohodninske zakonodaje predlaga vlada. Namesto za 1000 evrov se bo davčna osnova od dohodka iz delovnega razmerja zavezancem do dopolnjenega 29. leta starosti znižala za 1300 evrov.

Za približno 7,5 odstotka se bodo v letih 2023 in 2024 zvišali tudi zneski posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Dopolnilo s takšno vsebino so vložili poslanci NSi, ki so poskušali to olajšavo zvišati s svojo novelo zakona, ki pa jo je DZ v začetku tedna ocenil kot neprimerno za nadaljnjo obravnavo.

V skladu s poslovnikom DZ bo zdaj predlog za razpis posvetovalnega referenduma uvrščen na dnevni red redne seje državnega zbora, lahko pa se skliče tudi izredna seja. Če ga bodo takrat poslanci zavrnili, bo lahko sledilo glasovanje o predlogu novele zakona. Biti pa mora sprejeta do konca leta, če želi vlada njeno uveljavitev s 1. januarjem 2023.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (172)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osatec
18. 11. 2022 11.12
+4
SDS pač drugače ne zna, saj se je šef učil pri Kardelju. Žal pa je od tam odnesel malo slabih reči, anpak tiste pa čisto vse in še malo je dodal!
pekoči paradižnik
18. 11. 2022 12.37
+5
Ko omenjaš Kardelja, ne pozabi, da je oče ustave iz leta 1974, ki je trasirala pot slovenske osamosvojitve.
pekoči paradižnik
18. 11. 2022 12.41
+2
Katalonci niso imele te bonitete, da bi imeli svojega kardelja v španski politiki in nimajo določila o samoodločbi v svoji ustavi, kaj se je dogajalo naprej, pa upam da veš.
Osatec
18. 11. 2022 13.23
-3
No Frenk, malo bolje prečitaj in boš morda razumel, kaj sem hotel povedati!
pekoči paradižnik
18. 11. 2022 15.22
+2
Osatec,... moj komentar je bolj na prvi del tvojega, ko nekako slabšalno omenjaš Kardelja, z drugim drugim delom se pa strinjam in sem razumel, kaj si želel povedat.
yanay
18. 11. 2022 10.47
+5
Predlog SDS za posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, je povsem mimo. S temi parcialnimi ukrepi ne bo dosežena dolgoročna rešitev. Bi se pa zelo strinjal, če bi SDS začel zbirati podpise za referendum o ponovni vzpostavitvi SDK-ja, z enakimi pooblastili kot pred ukinitvijo, leta 1994. Do takrat so bile javne finance pod strogim nadzorom, zakon je bil jasen. Po ukinitvi je nastal kaos. Pokradene so bile milijarde, delavcem niso izplačevali prispevkov in še marsikaj negativnega se je začelo dogajati. Enormno se je povečala korupcija, kar se ob strogem nadzoru denarnega toka, ne bi dogajalo v taki meri, kot se dogaja sedaj. Kar se mene tiče, je takrat parlament z ukinitvijo SDK, povsem legalno uzakonil kriminal belih ovratnikov! Dr. Robert Golob, če mislite resno z urejanjem razmer v državi, potem nam je taka institucija krvavo potrebna, kot je bil takrat SDK. Sedanja davčna zakonodaja ni vredna tega naziva. Ko poslušam zgodbe ljudi, ki pošteno delajo, pa za svoje delo ne dobijo zasluženega plačila, mi gredo lasje pokonci. Vem za privatnika, ki je v preteklosti delal za Vegrad, pa še do danes ni dobil skoraj 100.00€ za opravljeno delo. Naša znana medijska hiša, že mesece zavlačuje plačila za delo, ki so ga izvajalci opravili na scenografiji ob snemanju serije in še neke druge oddaje, ki se sedaj že nekaj časa predvajata na tej televiziji. Največja neumnost pa je ta, da mora nekdo, ko izda račun, že takoj plačati davek, ni pa še dobil plačila za opravljeno delo. Če ne dobi plačila, kje bo vzel denar za davek. Mi lahko to nekdo pojasni? Katastrofa. Je pa še ena možnost. Enostavno bi morali v našo zakonodajo prenesti nemški ali avstrijski davčni model, ki je strog, ne dovoli popuščanja in je enak za vse. Še enkrat, dr. Robert Golob, mislite resno?
yanay
18. 11. 2022 10.52
+4
Je pa najbrž res, da stranke nimajo nobene volje za zavzemanje za SDK, saj bi tako precej težje manipulirale s sredstvi, ki pritečejo po skritih obvodih.
Osatec
18. 11. 2022 11.20
-2
V celoti podpiram predlog glede SDK-ja, ampak to je misija nemogoče, celo za Levico!
Slava b
18. 11. 2022 08.25
+9
Superman iz Trstenjakove ne more preboleti 24.4.Sedaj nima več nobenih položajev,bo pa hodil na referendume ,da se bo kazal med ljudmi.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.57
+9
Kardelj je prisotnim diktiral svojo politično oporoko: »Z Jugoslavijo ne bo nič, spravite Slovenijo ven.« Temu imperativu je Kardelj z novo jugoslovansko ustavo trasiral odprto pot, pet let prej. Spomnite se, Bučar in tovarišija so se pri odcepitvenem manevru v letih 1990 in 91 sklicevali prav na Kardeljevo ustavo iz leta 1974. Ne more biti dvoma, da je Pučnik parafraziral Kardelja.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.56
+8
Nova Ustava SFR Jugoslavije iz leta 1974, katere oče je bil Edvard Kardelj, je omogočala odločitev jugoslovanskih republik o izstopu iz federativne Jugoslavije, kar smo Slovenci z referendumom in osvoboditveno vojno tudi izkoristili in po osamosvojitveni vojni leta 1991 dosegli svojo samostojnost.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.59
+6
Slovenska osamosvojitev je bila partijski projekt, pri katerem so Demosovci odigrali vlogo koristnega i.d.i.o.t.a.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.55
+6
Janševci, janšistični biseri, oprane ovce,... vsi skupaj se gnetete kot prepoznavna vsebina sds latrine in ste presežek škodljivih izpustov v okolje naša Slovenije.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.54
+7
Če bi se slovenska politika in družba osamosvojili od osamosvojiteljev, bi politika tudi pri nas postala blj normalna.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.54
+6
Slovenija dobiva moderno, k ljudem, blaginji, vladavini prava in človekovim pravicam usmerjeno gibanje, ki mu zaupamo in ga podpiramo,... zato so dobili mandat 24.4.2022, koalicija pa 53 poslancev. Živela vlada Roberta Goloba. Hvala vam, da ste!
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.53
+5
sds je diagnoza,... janševec je karakter,... terapija: izolacija, volitve ... Na lokalnih volitvah volimo župane, ki niso iz janšističnega gnezda,.... na referendumu glasujemo 3 x ZA,... to bo najboljša terapija, bo sicer trajalo, ampak je vredno vztrajati.
pekoči paradižnik
17. 11. 2022 21.53
+5
3 x ZA na referendumu je naše geslo, da nas ne bo uneslo,... če nas bo pa uneslo, je pa 3 x ZA na referendumu, naše geslo.
neobremenjen_
17. 11. 2022 21.50
-1
A teli se ne mislijo ustavit? Še kar trošijo naš denar? Jim pokažemo konec meseca.
Mi Slovenci 111
17. 11. 2022 21.28
-3
Levaki, dolgočasni ste, nimate pametnih argumentov in predvsem ne sledite, da bi, pametne argumente sploh lahko podajali! Vrtite se okrog vaših argumentov, kot so kletarji, svečkarji, janšisti itd., drugega vaš intelekt ne premore!
komarec
17. 11. 2022 21.40
+5
Kako veš da so od desnih argumenti pametni? Kako veš da so tvoje ocene pravilne. A vam niso še volivci pokazali dovolj, ja no še na referendumu bo veselica.
mackon08
17. 11. 2022 21.40
+4
ZavednaSlovenka nisi normalna s tem tvojim SDs v par mesecih že četrti referendum bolniki.
St. Gallen
17. 11. 2022 21.50
-3
zato, ker ker ne mores nasteti vsaj 5% uspesnih drzav, kjer je levica pretezno na oblasti zadnjih 7o let
Bombardirc
17. 11. 2022 21.22
+6
Tale sekta prav uživa ko jih dobiva po buči.
ac nigga
17. 11. 2022 21.21
+6
A bo referendum o ukinitvi sds stranke?
amedeo
17. 11. 2022 21.13
+9
Ga ni bolj destruktivnega človeka v Sloveniji od janše in njegove sds...
komarec
17. 11. 2022 21.42
+3
Ampak ne popušča ker je prepričan da se bo stvar obrnila pa je vedno slabše za njega.
Sickk 2
17. 11. 2022 21.05
+6
Uh, letos pa drug let se nm pa kr obeta referendumou pa pa pustosenje davcne blagajne, supr ni kej
zajebant1
17. 11. 2022 20.29
-11
Pravilno, čim več takih dejanj
Holy50
17. 11. 2022 20.19
-6
Ta zakonodaja je slaba, ker različne dogodke različno obdavčuje. Vsak dohodek bi moral biti enako obdavčen in s tem nižja davčna stopnja.
ŽigaLausegger
17. 11. 2022 20.11
+10
A se ti hecaš? Zdaj bo SDS s pomočjo neskončno referendumov bankrotiral republiko Slovenijo. Takih kretenov pa res ne moremo več volit. Najbolje, da niti v parlament ker samo serjejo... Beda res.
jank
17. 11. 2022 20.05
+8
To janšistično norost, ki temelji samo na rušenju in uničevanju, moramo zatreti in uničite na voliščih. Zato bomo na BLEFERENDUMIH glasovali 3X ZA in s tem tudi 3X ZA PROPAD SDS in 3X ZA JANŠEVO PENZIJO.