Slovenija

Del koalicije si je premislil: predloga kazenskega zakonika ne bodo podprli

Ljubljana, 25. 01. 2022 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
647

Sprejetje predloga kazenskega zakonika na odboru DZ za pravosodje je v opoziciji sprožilo presenečenje in ogorčenje. Predlagala ga je SNS, čeprav je predlog prejel odklonilna mnenja stroke. Kot pravijo v opoziciji je pritisk javnosti prepričal poslanski skupini DeSUS in Konkretno, da zakona ne bosta podprli. Enako je sporočila tudi NSi. V primeru pa, da DZ vseeno potrdi zakon, kar je sedaj malo verjetno, opozicija napoveduje referendum.

Opozicija je vložila zahtevo za umik točke z dnevnega reda seje DZ, hkrati pa so vložili tudi amandmaje s katerimi predlagajo črtanje vseh členov zakona.

Kot je povedala Tina Heferle (LMŠ) je povedala, da gre za izredno škodljiv predlog sprememb. Absurd je tudi, da so spremembe objavljene v napačnem zakonu, je dejala in to označila za blamažo. "Pritisk javnosti, stroke in nas v opoziciji je očitno bil močno utemeljen, da so se nekateri v koaliciji premislili. Danes lahko berem tvit poslanca Periča, kako predloga ne bodo podprli, kljub temu, da jih je njegov poslanski kolega na odboru zagovarjal. Gre za dvoličnost, ki me močno žalosti," je dejala in koalicijo označila za oportunistično.

Povedala je, da so vložili tudi amandmaje, da se vsi členi zakona brišejo, da se prepreči "kazenskopravna in tudi družbena katastrofa". V primeru, da bi zakon šel skozi DZ, v LMŠ napovedujejo referendum, je še povedala.

"Sredin odbor pa je še en dokaz, kako so rokohitrske novele škodljive," pa je dejal Predrag Baković (SD). Tovrstno početje je označil za izjemno nevarno. "Prav takšne spremembe, ki niso premišljene in pri njih ne sodeluje stroka, pripeljejo do tega, da se ustvari platforma, kjer se pojavljajo nove določene procesne ovire na podlagi katerih posamezne pravne zadeve tudi padajo," je poudaril.

Povedal je, da ga veseli dejstvo, da v dveh vladnih strankah predloga ne bodo podprli. "Bi pa bilo zanimivo vprašati, kaj se je do danes spremenilo, da so tako radikalno spremenili svoje mnenje. Če so ga spremenili zaradi pritiska javnosti, potem jih ne vodi stroka ali zdravorazumsko prepričanje, pač pa nekaj drugega." 

Matej T. Vatovec (Levica) je povedal, da bi predlog omogočil razširitev gospodarskega kriminala. Spomnil je na vpletenost posameznikov iz vladajoče koalicije v nekatere sporne posle. "Danes moramo kljub vsemu vse skupaj smatrati kot uspeh opozicije, strokovne javnosti in civilne družbe," je dejal v odzivu na uspešen pritisk javnosti, ki je, kot kaže, prepričal poslanski skupini DeSUS in Konkretno, da novega zakona ne bosta podprli. 

Maša Kociper (SAB) je sicer skeptična glede napovedi DeSUS in Konkretno, saj da njene izkušnje govorijo drugače. "Dokler tega glasovanje ne bom videla, ne bom verjela." Povedala je, da so se v stranki že dlje časa zavzemali za ureditev področja in podaljšanje zastaralnih rokov. "Da ne bi imeli primerov, ko odmevni kazenski primeri zastarajo in odgovornega storilca ne najdemo." 

 

Podporo zakonu umika tudi NSi

Poslanska skupina NSi je na seji sklenila, da sprememb Kazenskega zakonika ne podpre, so zapisali na družbenem omrežju. "Čeprav podpiramo vse korake v smeri pospešitve in učinkovitosti kazenskega pregona, smo pred odločanjem na plenarni seji presodili, da določene rešitve vseeno prinašajo prevelika in nepotrebna tveganja."

Že pred tem je Gregor Perič (Konkretno) zapisal, da so se v stranki odločili, da novele ne podprejo. "Absolutno zagovarjamo skrajšanje sodnih postopkov, nikakor pa ne moremo dopustiti, da bi zaradi sprejema te novele nekateri sodni postopki iz danes na jutri zastarali."

Spomnimo, parlamentarni odbor za pravosodje je z glasovi poslancev vladajoče koalicije potrdil predlog dopolnitve kazenskega zakonika. Ta skrajšuje zastarane roke pri pregonu gospodarskega kriminala, s čimer bi čez noč zastarali številni odmevni primeri. Brez epiloga bi tako lahko ostala denimo korupcijska afera, ki je zaznamovala gradnjo TEŠ-6, že čez nekaj mesecev bi zastarale tudi preiskave domnevno spornih poslov pri dobavi zaščitne opreme. Stroka, ki je glasno nasprotovala predlogu, ki ga je vložila Jelinčičeva SNS, je nad odločitvijo odbora ogorčena.

Da je predlog v nasprotju s spoštovanjem načela pravne države, je sicer poslance opozorila tudi zakonodajno-pravna služba državnega zbora.

Koalicija si sicer prizadeva za skrajšanje rokov za pregon kaznivih dejanj, s čimer pa bi v vodo padlo več tisoč predkazenskih postopkov s področja gospodarskega kriminala, korupcije in drugih kriminalnih dejanj. "To bi pomenilo, da bi ostali neraziskani tudi številni primeri umorov, ropov, posilstev," je opozorila Mirjam Kline, vodja Oddelka za kazenske zadeve na Vrhovnem državnem tožilstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (647)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
28. 01. 2022 21.07
+1
Tak zakon lahko predlaga samo Jelinčič in samo v Sloveniji
jahta
26. 01. 2022 19.31
+1
VSE JE MOGOČE ,SAMO IZID GLASOVANJA JE RELEVANTEN,SPOMNITE SE TONINA S FIGO V ŽEPU:NE PODPIRAMO VIZJAKA AMPAK SO SE GOSPODJE FARIZEJSKO VZDRŽALI IN GA S TEM PODPRLI(DENAR ŠE VEDNO KROŽI,SAJ VENDAR NAPREDUJEMO V KORUPCIJI)!
reket
26. 01. 2022 08.26
+5
Naj se Jelincic, kar pripravi, da bo varnostnik jj po volitvah, kajti oba bosta v hudih tezavah. Sicer bo slika jj visela na marsikaterem oltarcku ostarelih zenick, ampak to je tudi vse. Temu se rece spodletel poskus dveh nepridipravov, lepo receno.
?ebula
26. 01. 2022 08.21
+6
Ne veselimo se prezgodaj - beseda teh koalicijskih partnerjev je kot vrbov klin!
provni
26. 01. 2022 08.10
+12
Ko je storjen sum storitve kaznivega dejanja, zadeva ne sme zastarati, če se dokaže, da je obtoženi kriv. Dejanje lahko morda zastara, če storilec ni znan. Sploh pa ne sme dejanje zastarati, če storilec ne prihaja na obravnave zaradi različnih razlogov, kot npr. da mu je crknil akumulator in podobno.
provni
26. 01. 2022 08.01
+11
Čim prej se je treba znebiti Vlade princa teme. Ko že misliš, da se bodo zadeve do volitev končno umirile, da ne more biti več presenečenj, pride spet na dan nova škodljiva stvar.
?ebula
25. 01. 2022 21.59
+12
Smrt janšizmu!
slohren
25. 01. 2022 21.59
-3
Jelinčič vam je dal možnost, ki ste jo zapravili, oboji levi in desni. To, da je poljski študent slikal fabrike in se delal norca z banke Slovenije, da je miki miška nakazovala denar, tole bo mogo narod naredit sam preizkavo, da o NKBM ne govorim.
?ebula
25. 01. 2022 21.58
+9
Smrt janšizmu grozi iz vseh strani!
Luther
25. 01. 2022 21.53
+5
Zastaralni roki so morda res predolgi. Potrebno bi bilo urediti, da bodo krajši. Vendar ta ureditev ne sme biti retrogradna. Zakon bi moral začeti veljati recimo čez 3 leta in to samo za primere, ki bi jih odkrili po uveljavitvi zakona. Z zakonom poseganja za nazaj, je pa goljufija, ki jo je zmožen samo Jelinčič in Janša.
piu
25. 01. 2022 21.53
-15
lewaci........ura je odbila, pojdite spat
srebrnibreg
26. 01. 2022 09.07
+4
Bedaci dobro jutro. Ste se v kleti na Trstenjakovi zbudili?
Jožajoža
25. 01. 2022 21.52
+7
Na naših cestah je lani umrlo 115 ljudi. Neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil prednosti ostajajo glavni vzroki nesreč. Med umrlimi skoraj polovica ni uporabljala varnostnega pasu, številni umrli mopedisti in kolesarji niso nosili čelade. Za volan še vedno sede neverjetno veliko opitih voznikov.zato pa,aprila veliki NÈEEEE janšistom
MucaNeGrize
25. 01. 2022 21.47
+11
ta vlada lažnivega janše je politično truplo...hitrost ohlajanja tega trupla je odvisna od cenika priveskov in jelinčiča ....za katerega je janša že objavljal cenik ...Zakaj ga ne sedaj je poslovna skrivnost jansevizma ?! ...Mislim , da marsikoga zanima cenik jelinčiča zato bi bilo najmanj vljudno , da ga janša objavi ...ponovno
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 21.45
+11
Rumenagarda plačanih in izdajalskih hlapcev je doživela potres 10.stopnje . Očitno je želja Rushitija narediti iz Slovenije banovino Viktorja Ogrskega . Kakor so predniki teh hlapcev prodajali narod za denar , je ta plevel , ki je ostal za njimi strupen in zrel za pospravt . Enkrat izdajalc , vedno izdajalc
MucaNeGrize
25. 01. 2022 21.44
+14
strah jih je , kot stekle pse ...( za helikopterskega alpinista je to sicer konstanta in normalno stanje kletnega bivanja in skrivanja ...bil je strahopetni skrivač , je strahopetni skrivač ...in bo ostal - strahopetec in skrivač ....ki se ne upa pri belem dnevu niti na sodnijo ...niti izstopiti iz varovanega vozila...
MucaNeGrize
25. 01. 2022 21.41
+16
kot glavni akter PV ( plešasti vodja ) bo kmalu dobil trajni mandat na dobu
bad-grandpa
25. 01. 2022 21.39
+10
Koalicijski parntnerji se zavedajo da so volitve cez 3 mesece in ne upajo podpreti! Jaz samo upam da narod ne pozabi za vse kar so držali štango JJ in se izživljali nad narodom. Nsi, Kokretno, Desus...
MucaNeGrize
25. 01. 2022 21.39
+12
švic groze in strahu teče v potokih od sekte helikopterskega alpinista in njega osebno .... in priveskov ...Čas teče...še 88 dni in 8 ur
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 21.35
+12
zdrava pamet 20;52: oče Janeza Janše je bil 2.10.1957 (arhiv UNZ) aretiran in odpeljan v zapor zaradi vlomnih tatvin na okoliških kmetijah . obsojen je bil na 6 mesecev zapora in v plešivec nad mlačevim in plešivcem se je vrnil aprila 1958 leta . torej tudi teoretično ni mogel biti oče malemu janezku . kdo je torej osemenil francko , ko je bil stari ivan v zaporu ??? ko je bil stari v zaporu se je francka zapletla z albancem , ki je imel v grosuplju manjšo prodajalno . pisal se je rushiti , danes ima na taborski cesti pri želežniški postaji grosuplje prodajalno bureka in kebaba . rushiti je osemenil francko in na svet je privekal največji sin slovenskega naroda . družinski posel danes vodi vnuk gjelfije rushitija , torej janezov nečak
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 21.37
+9
nalijmo si čistega vina
25. 01. 2022 21.38
+7
LokoCoko
25. 01. 2022 21.31
+7
Kjer je mrhovina, tam se zbirajo jastrebi...