Slovenija

Opozicija: Prvih 100 dni vlade nezadovoljivih

Ljubljana, 11. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, P.M.
Komentarji
0

Opozicijski LDS in ZLSD vladi očitata, da se je v prvih 100 dni delovanja preveč ukvarjala s kadrovskimi zadevami.

Anton Rop (LDS); Foto: Dare Čekeliš
Anton Rop (LDS); Foto: Dare Čekeliš FOTO: Dare Čekeliš

Vlada Janeza Janše v prvih stotih dneh ni pripravila konkretnega programa dela in ukrepov ter ni predstavila svojih prioritet, ampak le splošne cilje in spisek zakonov, ki naj bi jih sprejela v letošnjem letu, je ocenil predsednik največje opozicijske stranke LDS Anton Rop.

"Obdobje stotih dni je bilo obdobje izgubljenih priložnosti, obdobje velikih obljub in razočaranj," meni Anton Rop.

Kot "posebej kritična" je izpostavil tri področja slabega dela Janševega kabineta, in sicer zunanjepolitično, javno-finančno ter področje dela, družine in socialnih zadev, ki jih pokriva minister Janez Drobnič. Nekdanji premier je še napovedal, da bo vlada v senci LDS prvič "sejala" prihodnji petek.

Po Ropovem mnenju je "skrajni čas, da vlada zaviha rokave, namesto da se ukvarja s fasado, ustanavljanjem komisij, obtoževanjem in namesto da skloni glavo, ko gre za mednarodne odnose in uveljavljanje Slovenije v Evropski uniji".

Opozicija očita novi vladi tudi preslabo delo na finančnem področju in v zunanji politiki (Foto: Dare Čekeliš)
Opozicija očita novi vladi tudi preslabo delo na finančnem področju in v zunanji politiki (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Poslabšan položaj do Italije in Avstrije

Slovenija se v obdobju zadnjih treh mesecev ni uspela uveljaviti kot enakopravna partnerica v Evropski uniji ter v odnosih s sosednjima Italijo in Avstrijo, trdi Rop. Z odnosom vlade do slovenske zgodovine, preteklosti in tudi protifašističnega boja je Slovenija poslabšala svoj položaj v odnosu do Italije in Avstrije ter tudi položaj slovenske manjšine v obeh državah.

Zbiranje podatkov o optantih in preverjanje obveznosti iz naslovov, ki jih je Slovenija "že zdavnaj poravnala", je po Ropovih besedah škodljivo in nesprejemljivo ravnanje predsednika vlade. Pri odnosih z Avstrijo se je Slovenija odzvala neustrezno, prepočasi in premalo odločno. Ob srečanju s predsednikom avstrijskega parlamenta Andreasom Kohlom je Ropa začudilo Kohlovo spraševanje o obveznostih Slovenije do avstrijskih državljanov v zvezi z denacionalizacijo. "Kohl je zagotovil, da mu je vladajoča stranka SDS obljubila, da bo v najkrajšem možnem času tudi preostalih deset odstotkov nerešenih primerov denacionalizacije uredila," je dejal Rop.

Liberalna demokracija in združena lista sta v petek vložili predlog za oceno ustavnosti zakona o javnih uslužbencih, saj po njunem mnenju vladi omogoča kadrovske čistke v državni upravi.

Igranje s številkami

Na področju javnih financ se v vladi "igrajo s številko 70 milijard tolarjev", namesto da bi pripravili proračun z upoštevanjem makroekonomskih in javno-finančnih okvirov. Tudi podatki finančnega ministrstva po Ropovih besedah dokazujejo, da ima Slovenija v letu 2005 za 30 milijard tolarjev presežka. Država bi lahko zato zmanjšala primanjkljaj in zadolženost ter znižala davek na plačno listo.

Sociala ne gre v smeri evropske politike

Na področju dela, družine in socialnih zadev izjave ministra Drobniča dokazujejo, da gre Slovenija nazaj, njegova politika pa ne gre v smeri sodobne evropske socialne politike, meni Rop. Izpostavil je nesprejeti program aktivne politike zaposlovanja, zaradi česar so državljani utrpeli neposredno škodo. Tako so v LDS dobili pismo državljana, ki je zaradi nesprejetega programa izgubil štipendijo in ne more tudi delati preko študentskega servisa.

Miran Potrč (ZLSD); Foto: Dare Čekeliš
Miran Potrč (ZLSD); Foto: Dare Čekeliš FOTO: POP TV

ZLSD: Vlada premalo usmerjena v predvolilne obljube

V ZLSD ocenjujejo, da delovanje vlade v prvih 100 dneh ni bilo v zadostni meri usmerjeno v izpolnjevanje temeljnih predvolilnih obljub, je na novinarski konferenci, ki je bila namenjena oceni vlade po stotih dneh delovanja, povedal vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč. Po mnenju poslanske skupine se je vlada bolj ukvarjala s kadrovskimi popolnitvami.

S strani predlogov vlade, vladnega sveta in tudi vladnega programa pa je prihajalo do zelo velikih medsebojnih razhajanj in razlik, je dejal Potrč. Poleg tega je v prvih treh mesecih delovanja že postavila pod vprašaj tudi svoje obljube glede spoštovanja socialnega partnerstva.

Osma slovenska vlada (Foto: Dare Čekeliš)
Osma slovenska vlada (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš


Prepočasno sprejemanje zakonov

Glede predstavljenega vladnega programa za letošnje leto pa je Potrč opozoril, da je sprejem velike večine zakonov predviden v zadnjih mesecih letošnjega leta. Če bo vlada vztrajala na sprejemu zakonov s takšnim tempom, potem bodo zakoni slabi, je ocenil Potrč. Po njegovem prepričanju namreč ni mogoče sprejeti 50 do 60 kvalitetnih zakonov v dveh mesecih. Ob tem pa za približno tretjino zakonov sploh še ni določenega postopka za obravnavo v državnem zboru. Vladni predlogi pa tudi niso vedno in v celoti v skladu s predvolilnimi obljubami, da bo vlada poskušala sodelovati z opozicijo in iskati skupne rešitve, je povedal vodja poslanske skupine socialdemokratov.

Premier Janez Janša (Foto: Dare Čekeliš)
Premier Janez Janša (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
V ZLSD so zaskrbljeni, ker se na pomembnih ministrstvih, kot sta finančno in gospodarsko ministrstvo v letošnjih prvih šestih mesecih, ne bo dogajalo skoraj nič. "Na začetku pa so obljubili, da se bo prav na teh področjih veliko naredilo," je dejal Miran Potrč.

V pripravi ideološko obarvani zakoni

V programu vlade je po njegovem mnenju tudi kar nekaj zakonov, ki imajo ideološko vsebino, čeprav je predsednik vlade Janez Janša ob prevzemu funkcije obljubljal, da bo deloval predvsem v smeri povezovanja. Tako bo Slovenija v kratkem dobila zakone, ki bodo ponovno odpirali vprašanja, za katera bi bilo bolje, da jih pustimo pri miru, meni Potrč. Ob tem je omenil nekatere načrte ministrstev za šolstvo in šport ter za delo, družino in socialne zadeve.

Krčenje socialnih pravic

Poslanec združene liste Matjaž Han pa je izrazil zaskrbljenost nad krčenjem socialnih pravic, saj so bile želje vlade na področju podjetništva prevelike, zato sedaj vlada že govori o nekakšnem zategovanju pasu. Kot je povedal Han, ga v ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve v prvih stotih dneh niso prepričali, saj se je tudi to ministrstvo večinoma ukvarjalo s kadrovskimi zadevami.

Poslanca združene liste skrbijo tudi izjave vladnega strateškega sveta glede liberalizacije delovnega trga. S tem naj bi namreč lahko tudi podjetniki odpuščali delavce brez krivdnih razlogov. Vemo kam to pelje, saj bodo podjetniki odpuščali pretežno starejše in bolne delavce, je prepričan Han. Poslanec ne verjame napovedim o domnevni ugodni povezavi med liberalizacijo trga in idejami o obdavčitvi prebivalcev Slovenije brez otrok. Ne verjamem, da se bodo družine odločale za več otrok, če bosta lahko starša vsak trenutek ostala brez službe, je zaključil Han.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou