Slovenija

Opozicija: Tajno glasovanje je pokazalo na trdnost koalicije

Ljubljana, 16. 06. 2020 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V opozicijskih strankah so po neizvolitvi Andraža Terška za ustavnega sodnika spomnili, da so mu poslanske skupine javno obljubljale dovolj glasov. Da je tajno glasovanje pokazalo na trdnost koalicije, saj SDS Teršku nasprotuje, tako ugotavljajo v opoziciji. V SMC medtem pravijo, da so nad izidom razočarani. Sluga obenem priznava, da so bila na zadnjem vrhu koalicije "precej glasna" opozorila predsednika vlade Janeza Janše o tem, kako bi bilo treba glasovati.

Današnja neizvolitev Andraža Terška za ustavnega sodnika odmeva tako v koalicijskih strankah kot v opoziciji, kjer pravijo, da je tajno glasovanje pokazalo na trdnost koalicije. 

Poslanci SMC so Terška  v skladu z napovedjo podprli in so nad izidom razočarani, pa zatrjuje Janja Sluga. V izjavi v državnem zboru je tako spomnila na jasno sporočilo SMC, da Terška podpirajo. "Glasovanje je tajno. Vsi bi lahko glasovali drugače, a nismo. Dogovorili smo se, da ga podpremo," je dejala.

Povedala je še, da so bila na zadnjem vrhu koalicije "precej glasna" opozorila predsednika vlade Janeza Janše o tem, kako bi bilo treba glasovati. "A to v ničemer ne spremeni dejstva, da smo se v poslanski skupini SMC odločili, da kandidata podpremo," je zagotovila Sluga. Na vprašanja novinarjev o pritiskih predsednika vlade je dodala, da so pritiske doživljali z vseh strani. "Ne samo na Brdu, tudi sicer. Naša odločitev je bila jasna in je nismo spremenili. Kdo pa jo je spremenil, verjamem, da boste prešteli," je še dodala.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi spomnil, da so poslanci DeSUS v skladu z napovedjo glasovali po svoji vesti. Zaradi tajnega glasovanja njihove odločitve ne pozna in tudi ne more reči, ali so oni oddali neveljavne glasovnice. Tudi svojega glasu Jurša ni želel razkriti.

Na vprašanje, ali je nanje vplival Janša, pa Jurša ni konkretno odgovoril. Če bi bil sam predsednik največje koalicijske stranke, bi v zvezi s tem verjetno kaj povedal, je dejal. Po njegovih besedah bi vsak v tej vlogi povedal po svoje. Je pa Jurša zatrdil, da je koalicija ves čas trdna, saj če že po treh mesecih ne bi bila, bi čez kakšno leto razpadla.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović ugotavlja, da je včasih v DZ javno dana beseda nekaj veljala, od danes naprej ni več tako: "Danes vidimo, kakšen je ta novi krasni svet, ki nam ga slika ta koalicija."

Golubović je spomnil, da so v LMŠ že ob predstavitvi stališč poslanskih skupin napovedali podporo Teršku. "Dali smo 14 glasov. Verjamem, da so tudi vsi tisti iz opozicije, ki so dali besedo, to besedo držali. Na žalost smo dobili samo 42 glasov, morali bi jih imeti 45, osem glasovnic je bilo neveljavnih. Kdor je dal neveljavne glasovnice, kdor ni znal odločiti, ali je Andraž Teršek človek, ki zagovarja, da je revščina neustavna, primeren kandidat za ustavnega sodnika, ta mogoče ni primeren, da sedi v DZ," je dejal.

Izid današnjega glasovanja po oceni Golubovića pomeni tudi sporočilo morebitnim bodočim kandidatom za ustavnega sodnika, da dana beseda te koalicije ne velja.

Andraž Teršek.
Andraž Teršek. FOTO: Bobo

Podobno meni vodja poslancev SD Matjaž Han, ki zagotavlja, da je Teršek prejel vseh njihovih 12 poslanskih glasov. Če bi vse poslanske skupine glasovale tako, kot so napovedale pri Pahorju, bi bil izvoljen, je v izjavi spomnil Han. Po njegovem mnenju je današnje tajno glasovanje pokazalo, da je koalicija zelo trdna.

Razočaran je, ker danes po njegovem mnenju niso glasovali o človeku, argumentih, znanju in izkušnjah. Po Hanovih ocenah bodo verjetno za ustavne sodnike zdaj težje dobili kandidate, saj se bodo častni ljudje težko prijavili, če bodo v javnosti slišali, da imajo podporo, na tajnem glasovanju pa ne bodo dobili glasov.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je ocenil, da je bilo v zadnjem času veliko javnih pritiskov, predvsem "desnih medijev in očitno SDS". "Ne bom rekel, da sem presenečen. Očitno je Janša s svojimi pritiski uspel in pokazal, da v tej koaliciji njegova beseda velja kot prva in zadnja. Glasovanje je dokaz tega," ugotavlja Vatovec. Rezultat tako po njegovem mnenju ni Pahorjeva krivda.

"Slišali smo veliko obljub poslanskih skupin in načeloma bi moral Teršek prejeti več kot 50 glasov. V igri je dvoličnost, ki smo se je v zadnjih mesecih precej nagledali," je dejal Vatovec. So pa po njegovem mnenju danes izgubili enkratno priložnost, da bi na ustavnem sodišču videli sodnika, ki bi se boril za najranljivejše v naši družbi.

V poslanski skupini SAB so po trditvah poslanca Andreja Rajha v skladu z napovedjo podprli Terška. Je pa žalosten, da poslanske skupine niso glasovale tako, kot so najavile. Po njegovem mnenju je bilo ustavno sodišče zdaj nekako uravnoteženo. "V katero smer se bo nagnilo v prihodnje, ne vem, obstajajo pa neki indici, da se lahko nagne tudi na desno stran. V luči gospodarske krize lahko to pomeni krepitev teženj po privatizaciji zdravstva, šolstva in jaz sem zaradi tega zaskrbljen," je povedal Rajh.

Glede špekulacij, kdo bi lahko bil tisti, ki je glasoval proti Teršku, ter da bi to lahko bili ravno poslanci SAB, je Rajh dejal, da sam nima nobenega razloga, da ne bi verjel poslanskim kolegom.

Podporo Teršku so napovedali tudi v SNS. SDS mu je javno nasprotovala, pa tudi na podporo NSi ni mogel računati.

Njegovo imenovanje je od 88 prisotnih podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Osem glasovnic je bilo neveljavnih. Za izvolitev za ustavnega sodnika bi potreboval 46 glasov.

Predsednik republike Borut Pahor je napovedal, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (528)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BrNuS
28. 07. 2020 15.29
Pravilno! Poslanci imajo po 3jurje place in oddajajo neveljavne glasovnice kar je otrocje smesno in nezaslisano. Tersek je dober pravnik v mojih oceh ampak naiven kot so po vecini bili izjemno pametni ljudje v zgodovini. Ustavni sodnik ne postanes zaradi znanja in osebne integritete ampak zaradi lezenja v tazadnjo in seveda, ce pokleknes in naredis za koga kaj izven okvirja lastne morale in etike ipd... ne bodi naiven!! Sigmund Freud je verjel, da mu cigare pomagajo sirit um in imajo zdravilne ucinkovine, na koncu je imel raka na grlu a ni opustil kajenja. Nikoli ne bos izbran g.Tersek, premalo si pokvarjen!
cakra
17. 06. 2020 16.45
+0
Da ni bil izvoljen si je dosti kriv sam, zadnja leta njegovih izjav v javnosti ne vodijo k izvolitvi za U..S..
gekados
17. 06. 2020 18.05
-3
vomo
17. 06. 2020 16.25
-2
Frajer živi v oblakih.
vinogradnik33
17. 06. 2020 13.14
+16
Tajno glasovanje je razgalilo vso podlost in brez hrbteničnost strank SMC in DESUS , pokazalo , da so Počivalšek in kompanija brez morale in drugih obče človeških vrednot in da so se prodali Janši, na zahtevo katerega so oddali neveljavne glasovnice in s tem preprečili izvolitev Teršaka za ustavnega sodnika , ker ni njihov človek ! V drugo je pokazalo to glasovanje trdnost koalicije odpisanih , ker so v tej koaliciji same stranke , ki jim javno mnenjske ankete kažejo , da ne bodo več prišle v parlament ( satelit sekte NSI , SMC , DESUS ) in opozicijska SNS , KI DAJE GLASOVE KOALICIJI in zato ker se vsi bojijo za svoje sedanje stolčke in dobre plače plešejo kot igra Janša , če Janša kihne vsi zbolijo !
Sowkenc
28. 07. 2020 13.20
Točno tako!!! Žalostno v kašni družbi živimo.
Karantanija
17. 06. 2020 12.21
+18
Kakor ata rečejo, tako mora bit.
Maks Novak
17. 06. 2020 12.05
-11
Opozijacija izvaja tajne akcije code name: ulični bojevnik ,aw,aw boli.
01xxy
17. 06. 2020 12.03
+23
Sramu pa g. Pivec in g. Počivalšek nimata. Za nekaj plač bosta uničila tudi stranki, saj nikoli več ne bosta prišla v parlament.
vinogradnik33
17. 06. 2020 13.08
+22
To so ljudje brez hrbtenice , brez morale in etike , brez obče človeških vrednot , gre jim samo za lastne stolčke in lahek zaslužek !
Nidani
17. 06. 2020 13.13
+6
In to možnost jima je ponudil..kdo že? Še nekdo, ki jima je enak? :)
staridida
17. 06. 2020 15.02
-9
lakala28
17. 06. 2020 16.32
+9
Saj ga je sram, saj ga je. Svoje čase je verjel Počivalšku in Alexandri. Res, sram ga bodi. Njiju pa še bolj!
Nidani
17. 06. 2020 11.46
+15
Navadno se zgledujemo po razvitem svetu, recimo med drugimi tudi Nemcih in njihov notranji minister pravi: Prava nevarnost prihaja z desne! Jaz mu zelo verjamem! :)
Maks Novak
17. 06. 2020 11.55
-5
Se pravi ,da so se Francoski mediji zmotili in v mestu Dijon ne divjajo oborožene migrantske tolpe ampak desničarji?
Nidani
17. 06. 2020 13.12
+11
Migrantske tolpe? Hehe...misliš prebivalce bivških francoskih kolonij, katerih domovine so izčrpali do konca in jih potem pustili v nemilosti? Te misliš? No, temu jaz pravim, da ima vsaka palica dva konca... :)
Malinha
17. 06. 2020 11.34
+11
Vrhovno sodišče v obrazložitve primera pritožeče "odslužene prostitutke", v navedku "preko razsvetljenstva" in "javnega dialoga" ter "skozi približevanje resnici" eksplicira končno resnico, da je novinarka - v resnici - odslužena prostitutka, vanjo implicira žrtveno logiko čistega obskurantizma totema in tabuja, da žrtev mora pasti na oltarju razsvetljenstva (kjer žrtev nikoli ne so-vpade v od-rešilno gesto, zato jo je potrebno "odsluženo" ponavljati"), če naj deluje in sploh z-drži sistem, kjer je moška avtoriteta fašizma upravičena do svojega statusa vladavine, ter seveda sprevrnjeno sama igra vlogo žrtve ženske kot take in grozljivega, neznosnega družbenorealnega, ki je dejansko čista sekularizirana gesta jokajoče cerkve; okoli tabuiziranega očeta horde (janše ali vrhovnega sodišča) vračevska simbolika zapoveduje nenehen ples čaščenja nadzemsko duhovnih sil vseh božanstev, čeprav je posredi in v sredi le jajčasta forma s psihopatološko vsebino. Drugače povedano: od kar je Bog padel dol iz križa (in se s tem izničil) krščanstvo že 2000 let pričakuje odgovor nemogočega Boga, ki je pač sam padel, zakaj je Zemlja ravna, zaradi te prazne forme, še bolj pa prazne padle vsebine je posredi in v sredi že zgoraj napisano. Ne preostane mi drugega, kakor da kleknem.
Maks Novak
17. 06. 2020 11.18
-10
Ha,ha opozicija pokvarjenci,da jim ni para za priljubljenost in glasove so pripravljeni storiti marsikaj ,kot v primeru Tanje Fajon ,ki se naga razkazuje na balkonu svoje vile na morju in cilja na volilce tipa spolni perverzneži pod od podna.
Darko32
17. 06. 2020 11.03
+16
TERŠEK jeedini prieren kandidat in zanimivo bi bilo dobiti poimenski seznam kdo je glasoval proti njemu. Namreč določeni govorijo, da s eborijo za pravno državo in člvoekove pravice in sočasno delajo vse, da se dela škoda na tem področju. Zato ne razumem, da SDS-ovci javno v komentarjih so proti človekovim pravicam in soačsno govorijo, da se borijo za njih. Po slišanem in videnem je sedaj vse jasno. So navadni bleferji in nič drugega.
gekados
17. 06. 2020 18.07
-2
darko32, tersek in pravna drzava? en pravnik in dva pravna mnenja.
Uporabnik113189
17. 06. 2020 10.45
+14
Potem ko je Janez "opozoril" kako pomembna je izvolitev ustavnega sodnika, se je nenadoma zgodil val neveljavnih glasovnic. Tisti ki ne znajo izpolniti glasovnice niso bili iz vrst opozicije, pa menda tudi ne iz vrst kupljenih neoliberalnih poslancev. Torej so bili lahko samo iz SDS. Jasno da ni dokazov, ker so volitve tajne.. Stalna praksa Jovana.. Obljubi lepo pravljico, potem pa se zgodi nekaj brez dokazov in prav nasprotno od dobrega za državo. Ta bo našo državo res pošteno spravil na beraško palico..
frnandl
17. 06. 2020 11.33
-7
Ti pa res pametno razmišljaš,SDS javno ni podprla Terška,zdaj bi pa dali neveljavne glasovnice,to je igra levice,če trezno razmišljaš.
Opazujemvas
17. 06. 2020 10.35
+15
Ja gospod ni bil Janšev, zato ni uspel. Janševi prijatelji na US, se pravi sodniki so dokazano delali v prid Janeza v primeru Patrija , moje mnenje je, da bi moral priti čas, da bi tudi zato nekdo odgovarjal in primer znova odpreti.
mali.mato
17. 06. 2020 11.51
-10
Sowkenc
28. 07. 2020 13.21
CRUSADER
17. 06. 2020 10.14
-12
SMRT TIŠLERIZMU !
CRUSADER
17. 06. 2020 10.14
-3
Maks Novak
17. 06. 2020 11.39
-7
Sowkenc
28. 07. 2020 13.22
PA DODAMO PRIMITIVIZMU ŠE SMRT JANŠIZMU!!!
resslovenka
17. 06. 2020 10.12
+13
Zdej so našli "našo ". Po volji JJ. Gospo Trstenjakovo. Da pa en predsednik vlade rohni proti predlaganemu kandidatu in zato ta kljub vsem dobrim referencam in poštenosti ni potrjen, je pa višek. Ste brali kam nas uvrščajo v svetovnih medijih? Nekateri pa še kar blodite. Kaj sledi? Diktatura in ukinitev človekovih pravic in svoboščin ?? Očitno! Hja, ne bo šlo JJ. Pa če se postavite na glavo. To ni vaš d. o. o. In vi niste naš avtokratski direktor. Sicer pa... Bo čas pokazal kam sodite s svojimi koalicijskimi partnerji vred. 😎
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 06. 2020 09.57
+19
A Pivčeva je še podpredsednica vlade? Očitno ima visok prag tolerance do "ideologije".
korintos25
17. 06. 2020 10.09
+10
Daj ti naši prleški Aleksandro lepo pri miru, ona bo sedaj slovensko kmetijstvo potisnila v višave, se že bojim.
EnKandidatDosmrtniMandat
17. 06. 2020 11.56
+13
Sowkenc
28. 07. 2020 13.23
+1
Ima že oprane možgane velikega vodjo JJ. Ne računaj več nanjo !!!
Walter Pravicek
17. 06. 2020 09.52
+15
Ljudje,naj bo opozicija ali pozicija MORA biti trdna,pritiskanje na tipko:za ali proti,pred sejo je že medsebojno usklajeno.Ampak NEKATERI,že več ne ubogajo predsednice ali predsednika stranke.Mnenje LJUDMILE NOVAK(Wajnhadlove Milike iz Marije Snežne v Slovenskih Goricah),bivše predsednice Nove Slovenije pove,TOČNO,kar jaz že dolgo trdim:V Ona okus z dne 2.6.2020 piše:Najbolj sprevrženo je,da se nad komunizmom zgražajo tisti,ki so ne sami bili v partiji,temveč v njej celo zasedali funkcionarske položaje.Tako manipulirajo z ljudmi in zbirajo politične točke,ustvarjajo delitve med levimi in desnimi.Na koncu se izkaže,da so bili desni nekoč levi,sovražniki partije pa njeni člani.To ni nič drugega kot zloraba teme.Konec citata!---------------Kot,da bi to jaz izpovedal!Ko Janši ni uspelo,(pred leti,da bi obstal na vladi)je njegova "šola izobraževanja,mehkih,voljnih dela v drugih strankah,hitro IZŠOLALA te ljudi".TONIN.POČIVALŠEK,PIVEC,MOGOČE TUDI FAJONOVA,(se bo še kaj iz EU razkrilo?)SO BILI VNAPREJ PREDVIDENI,DA NA "USPEŠNIH,LEGALNIH VOLITVAH ZMAGAJO"ter zamenjajo stare predsednike strank.Cerar si je polomije sam kriv,Korel bi obstal,a ni bilo podpore iz Desus ljudi,niti tistih,ki so poslanci v Parlamentu,vprašanje ostane ZAKAJ je Fajonova zamenjala Židana?Kiks z merlotom?Ali še ni obelodanjeno?.Vsekakor je "NASTAVLJENI"kader toliko voljan,koliko so"požrešni"na plačo in bonitete,ki jih poslanci imajo.In nova služba:POLITIK.Jasno,da deluje Janšev aparat,ki skomiganja z rameni ne trpi,neposlušni se morajo vesti,kot hoče Janša,privatno,v Parlamentu pa se VNAPREJ ve na katero tipko bo kateri pritisnil.Nekoč komunisti,sedaj zopet komunisti,a "SAMO IN LE DEMOKRATI"VMES PA ILEGALA!OD PAHORJA NAVZDOL.SAMO ZATO"MINIRAJO"IMENOVANJE ZA USTAVNO SODIŠČE KANDIDATE,KER NISO PO MERI SDS-MOREBITI BI JANŠA NE IZŠEL IZ ZAPORA,NITI PRIHAJAL KOT ZAPORNIK V PARLAMENT,ČE SODNIK NI"TA PRAVI"KAKŠEN CINIZEM.PODN OD PODNA!
resslovenka
17. 06. 2020 10.15
+12
resslovenka
17. 06. 2020 10.15
+4
zibertmi
17. 06. 2020 09.35
+13
čistka se nadaljuje.vlada je razrešila predsednika in članico sveta javne agencije za knjigo.verjetno kaplarju niso dovolili natisa njegove knjige
maršal Broz
17. 06. 2020 09.29
+16
Komaj čakam na volitve, da vidim povešene ksihte Počivalška in Pivke, ko ne bojo več prestopili praga parlamenta.
resslovenka
17. 06. 2020 10.18
+10
To bo nov državni slovenski praznik. Vreden 1 prostega dneva. Za proslavljanje. Komaj čakam. Naj si nihče ne domišlja da ima Janševa vlada dosmrtni mandat. Plesala bo največ 2 poletji in nikoli več. Pa upam, da tudi to ne! 😎
zibertmi
17. 06. 2020 09.25
+9
tu je edina trdnost takole bo kot reče šef.ker tako mora bit drugače bodu posledice in ljudi ne bo mogoče držat v šahu. na naslednjih volitvah pa baj baj desus ,smc pa še kdo.tonin pa najbolš da se skrije pred ljudmilo ,da jih ne bo dobil po riti