Slovenija

Opozicija Janševi vladi očita 424, koalicija pa Šarčevi vladi 252 kadrovskih menjav

Ljubljana, 02. 11. 2020 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Poslanci so na pobudo opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB na izredni seji razpravljali o vladnem kadrovanju v državnih institucijah in gospodarskih družbah. Opozicija vladi očita "brutalno kadrovanje" in spodjedanje neodvisnosti organov, vlada pa zagotavlja, da so bile menjave zakonite in da je za učinkovito delo vlade nujno, da določene položaje zasedajo ustrezni kadri. Predstavniki koalicije in opozicije so si izmenjali tudi podatke o številu kadrovskih menjav v času Šarčeve in Janševe vlade. Koalicija jih Šarčevi vladi očita 252, opozicija pa Janševi 424.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: vladno kadrovanje
    10:48
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje: vladno kadrovanje
  • Iz 24UR ZVEČER: Vladno kadrovanje
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Vladno kadrovanje
  • Iz 24UR: Seja na daljavo
    03:19
    Iz 24UR: Seja na daljavo
  • Iz SVETA: Seja na daljavo
    03:18
    Iz SVETA: Seja na daljavo

Poslanec LMŠ Nik Prebil je v imenu predlagateljev današnje izredne seje DZ izrazil ogorčenje nad po njegovi oceni preobsežnimi kadrovskimi menjavami na ključnih položajih, in to v času zdravstvene krize. Boj proti epidemiji za vlado po njegovih besedah očitno ni prioriteta, pač pa je njen cilj predrugačenje družbe in spodkopavanje demokratičnih norm, je ocenil. Med spornimi je navedel menjave v policiji, zlasti v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pa v vojski, Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo, v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, na statističnem uradu in finančni upravi. 

Tudi Nataša Sukič iz Levice je vladi očitala krepitev avtoritarnosti, omejevanje demokracije, spodjedanje neodvisnosti organov in željo po obvladovanju institucij v lasti države. V Levici po njenih besedah ne sprejemajo razlage, da si vsakokratna vlada lahko na položaje v institucijah postavi njej poslušne kadre. Nekateri organi bi tudi v tem pogledu morali ostati neodvisni, je poudarila. "Kadrovska čistka" se po njenih besedah sicer odvija po predvidljivem scenariju, kljub temu pa so Levici po njenih besedah osupli in "skrajno zaskrbljeni".

Notranji minister Aleš Hojs je med drugim izrazil začudenje, da opozicija sklicuje izredno sejo samo zato, ker vlada pač opravlja svoje delo.
Notranji minister Aleš Hojs je med drugim izrazil začudenje, da opozicija sklicuje izredno sejo samo zato, ker vlada pač opravlja svoje delo. FOTO: DZ

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ocenil, da vlada "izkorišča epidemijo za obračunavanje z vsemi, ki se z njo ne strinjajo". Pri kadrovanju gre po njegovih besedah za podrejanje vseh neodvisnih in avtonomnih institucij, zlasti tam, kjer je "treba ustaviti preiskave". Pri tem pa ima poslušnost in uslužnost prednost pred znanjem in strokovnostjo, je ocenil.

Po mnenju Predraga Bakovića iz SD "kadrovski cunami" ni naključen, od vlade je bilo to pričakovati, vendar pa je zaskrbljen zaradi načina in razlogov za zamenjave vodilnih kadrov. Krivdo za posledice tega problematičnega ravnanja pa vlada išče povsod drugod, samo pri sebi ne, je dodal Baković in spomnil, da je sodišče razrešitev Darka Muženiča s položaja direktorja NPU razglasilo za nezakonito.

"Ko vlada Janez Janša, je dejansko stroka tista, ki se mora podrejati politiki," pa je dejal Boštjan Koražija iz Levice. V času zdravstvene krize obsežne kadrovske menjave ljudem po njegovih besedah ne dajejo občutka varnosti.

Vsaka vlada ob nastopu mandata na nekaterih ključnih položajih postavi ljudi, ki jim lahko zaupa, je poudarila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Vendar pa bode v oči, da so bile na nekatere od teh položajev imenovane osebe, ki so bile izrazito politično opredeljene, je povedala.

Hojs: Vlada pač opravlja svoje delo

Na očitke predlagateljev izredne seje so odgovorili predstavniki treh ministrstev. Notranji minister Aleš Hojs je med drugim izrazil začudenje, da opozicija sklicuje izredno sejo samo zato, ker vlada pač opravlja svoje delo. Po njegovih besedah je za uresničitev koalicijske pogodbe nujno, da določene položaje zasedajo ustrezni kadri. Napovedal je, da bodo očitke argumentirano ovrgli.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je dotaknil konkretnih kadrovskih menjav na njihovem ministrstvu, med drugim na mestih načelnika Generalštaba Slovenske vojske in generalnega direktorja OVS. Zatrdil je, da omenjeni menjavi v ničemer ne odstopata od dosedanje prakse na tem področju in da sta na omenjenih mestih zaradi občutljivosti položajev pomembna zaupanje in kompatibilnost z vsakokratnim ministrom.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman se je dotaknila očitkov predlagateljev glede združevanja regulatorjev v dve krovni agenciji, kot ga predvideva vladni zakonski predlog. Zagotovila je, da nihče od trenutnih direktorjev osmih agencij ne bo predčasno končal svojega mandata, pač pa bo svoje delo nadaljeval v novi agenciji.

Po mnenju Zmaga Jelinčiča iz SNS pa je še dobro, da so menjave, saj gre "za menjave nesposobnih kadrov, ki so v veliki meri škodovali tej državi". Slabe kadre je po njegovih besedah treba "odstraniti s pozicij moči, ne glede na to, kako se pišejo, katere politične strukture podpirajo in kdo stoji za njimi".

Poslanec SDS Branko Grims je logiko, po kateri vlada ne bi smela kadrovati na položaje, za katere ji to omogoča zakon, označil kot sprevrženo. Vlada mora po njegovih besedah kadrovske menjave izvesti ravno zato, da na položaje pridejo sposobni ljudje, ki so sposobni uresničevati tisto politiko, ki je Sloveniji v korist.

Današnjo sejo DZ je zaznamovala novost, ki v zaostrenih epidemioloških razmerah omogoča sodelovanje poslancev na daljavo, torej zunaj sedeža DZ. To možnost je izkoristil le en poslanec, in sicer Samo Bevk iz SD.

Da vsaka vlada ob nastopu svojega mandata opravi določene kadrovske menjave na nekaterih položajih in da ima za to tudi zakonsko podlago, pa je poudaril poslanec SMC Dušan Verbič. Tej pravici se niso odrekli niti prejšnji predsedniki in predsednica vlade. Po njegovih besedah je nerazumno pričakovati, da vlada na najodgovornejše položaje ne bo postavila ljudi, ki bodo sposobni dane usmeritve vlade oziroma ministrstev tudi izvesti.

Blaž Pavlin iz NSi pa je spomnil na besede predsednika LMP Marjana Šarca, ki je kmalu po prevzemu mandata tudi sam dejal, da so kadrovske menjave nujne, če hoče karkoli spreminjati. "Nekateri o tem odprto in transparentno spregovorimo, drugi pa to skrivajo za raznimi navideznimi nevtralnimi maskami," je pripomnil Pavlin. Če želi vlada premikati stvari naprej, morajo biti na ključnih položajih ljudje, ki jim zaupa, da bodo delo opravili strokovno in učinkovito.

Da so bila vsa imenovanja aktualne vlade izvedena v skladu z veljavno zakonodajo, pa je zagotovil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Prav je tudi, da vlada na položaj imenuje kompetentne ljudi. "Moti vas le to, s kom so v preteklosti sodelovali ali si delijo politične poglede," je opozicijskim predlagateljem seje navrgel Jurša.

Podatki o kadrovskih menjavah

Tudi poslanska razprava je sledila predstavljenim stališčem poslanskih skupin. Poslanka NSi Iva Dimic se je med drugim dotaknila nekaterih kadrovskih menjav v času vlade Marjana Šarca, med drugim v policiji, vojski, na uradu za mladino in zavodu za gozdove. Zavrnila je očitek, da vlada v minulih mesecih ni postorila ničesar, da bi se pripravila na drugi val epidemije.

Predstavniki koalicije in opozicije so si izmenjali tudi podatke o številu kadrovskih menjav v času Šarčeve in Janševe vlade. Koalicija jih je Šarčevi vladi očitala 252, opozicija pa Janševi 424.

Rudi Medved iz LMŠ je ob tem dodal, da je pri kar 98 kadrovskih menjav v času Šarčeve vlade šlo za spremenjeno sestavo pokrajinskih štabov civilne zaščite. Na drugi strani sta se Elena Zavladav Ušaj in Eva Irgl (obe SDS) obregnili ob kadrovanja in zaposlitve, ki jih je Šarčeva vlada opravila v času, ko je opravljala le še tekoče posle.

Poslanec SD Dejan Židan je poudaril, da je v času njegovega ministrovanja na kmetijskem ministrstvu v svoji ekipi obdržal tudi ljudi, ki jih je tja zaposlila druga vlada. Da so "politične čistke" v teh časih neokusne in nehigienične, je ocenil njegov poslanski kolega Marko Koprivec. Po mnenju poslanca Željka Ciglerja so zaskrbljujoči zlasti rezultati teh kadrovskih menjav, tudi v smislu trenutne zdravstvene krize. Tudi sicer je bilo iz opozicijskih vrst slišati več očitkov o nepripravljenosti vlade na drugi val epidemije.

Opozicijski predlagatelji izredne seje so sicer za obravnavo pripravili več priporočil, s katerimi bi vlado med drugim pozvali, naj se osredotoči na reševanje zdravstvene krize in vzdrži političnega poseganja v neodvisnost, avtonomijo in strokovno delo organov. Vendar pa DZ o teh priporočilih danes ni glasoval, saj jih je na seji minuli teden zavrnil že matični odbor za notranje zadeve. 

Grims: Šarčeva vlada se je delala norca, zdaj rešujemo, kar se rešiti da 

V oddaji 24UR ZVEČER sta se nato soočila Branko Grims iz SDS in Nik Prebil iz LMŠ. Če je bilo danes kaj brutalnega, je bilo brutalno sprenevedanje opozicije že s samim predlogom za to sejo in razpravo, je ocenil Grims, ki kadrovske menjave očita Šarcu. S seboj je prinesel cel seznam menjav prejšnje vlade. "Če nimaš pravih ljudi na pravem mestu, boš težko delal, je dejal. Zdaj, ko se te kadre poskuša zamenjati z ljudmi, ki bi bili sposobni se dejansko soočiti s pandemijo in odpravljanjem posledic, se pa zganja vik in krik!"

Prebil mu je odvrnil, da gre predvsem za sprenevedanje največje vladne stranke. "Govora je bilo o sposobnih ljudeh. Resnično me zanima, ali so direktor NIJZ, ki vidimo kakšne napake si privošči, in menjave na institucijah, kot sta Furs in Surs, ki so bile od nekdaj neodvisne in se jih ni nikoli nihče dotikal, sedaj pa ste tja postavili svoje ljudi, če je za vas to ta sposobnost. Jaz mislim, da ne." 

Okoli sebe moraš imeti ljudi, na katere se lahko zaneseš in s katerimi lahko delaš, je poudaril Grims. "Izjemno pomembno je, da se prave ljudi postavi na pravo mesto. Pandemija ni razlog, da se tega ne bi delalo, to je razlog, da je s tem treba pohiteti. Ker potrebujemo ljudi, ki bodo sposobni Slovenijo potegniti naprej."

Nik Prebil in Branko Grims
Nik Prebil in Branko Grims FOTO: POP TV

Kadrovske menjave same po sebi res niso sporne, je odvrnil Prebil. "Sporne pa so, če se to dogaja v takih številkah in taki intenziteti. V vladi Janeza Janše sta bili dve menjavi na dan, 60 menjav na mesec, v sedmih mesecih to znese 420 menjav. Če je normalno, da se to dogaja v tako kritičnih časih, ko je zdravstvena kriza in epidemija, potem naj bo to tako. Mi v opoziciji menimo, da je to napaka."

Glede na to, da smo prevzeli Slovenijo v času, ko je bila popolnoma nepripravljena na pandemijo, potem je jasno, da je treba zdaj pohiteti. Karkoli se je naredilo, se je naredilo premalo, je opozoril Grims in dejal, da se opozicija hudo moti, ko misli, da na ta način pridobiva simpatije. "Ljudi zanima samo eno – kdo bo Slovenijo potegnil iz krize, kako dobro bodo živeli in kako hitro bodo odpravljene posledice."

Ne moremo biti tiho pri tem, kar se dogaja, je še dejal Prebil. "Šarčeva vlada je sprejela številne ukrepe že na začetku, ko ste vi čudežno vedeli, da bo prišla epidemija. In celo Krek zdaj govori, da so bili ti ukrepi preuranjeni. Ampak takrat smo imeli 25 okuženih na dan, danes pa imamo na dan 25 mrtvih in to je zaskrbljujoče."

To pandemijo bi lahko preprečili, če bi uvedli karanteno januarja, če bi omejili potovanja s Kitajske, pa je prepričan Grims. "Šarčeva vlada se je delala norca, zato smo soočeni s posledicami in zdaj rešujemo, kar se rešiti da. Trudimo se za Slovenijo, delamo noč in dan in trdim, da smo uspešni. In bomo še bolj." 

Rešujete predvsem sedeže svojim kolegom, mu je odvrnil Prebil, ki vladi očita, da v senci epidemije izkorišča svoj položaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (486)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
03. 11. 2020 18.03
+4
grims-ali velika laž,takoj ko je izustil prvo besedo je bila to laž nato druga tretja itd
Ost1234
03. 11. 2020 17.43
+5
Kot geolog bi moral iskat veliko podzemno jamo za svojega šefa... Da bo na varnem .. Cankarjev kevder je prešvoh ..
kure bedne
03. 11. 2020 16.52
+6
Hehehe Branko show. Kaj je z jansho, da je spustil Grimsa v studio?
Hej Slovani
03. 11. 2020 13.01
+5
časa za korono nimajo, za to prepucavanje pa ga imajo???
sinhron
03. 11. 2020 12.59
+5
Grims se ima za vsemogočega retorika , pa ne zmore povedati več kot tri stavke in potem tiste ponavlja kot lajna v nedogled ! To , da ta vlada kadruje samo in izključno v smislu samo , da je naš ne glede na sposobnosti je jasno in tudi vemo zakaj počne to , kar počne . Ta vlada je izkoristila in še izkorišča epidemijo covid 19 za rušenje demokracije in uvajanje diktature , zato v vse pore javnega življenja vsiljuje svoje ljudi , ki bodo pomagali po zgledih iz preteklosti uvesti tiranijo v državo !
ina5785
03. 11. 2020 14.07
+1
SINHRON pozdravljen! A si tudi ti TO opazil? Zanimivo pri grimsu še je, da ko 3 stavke pove (eno in isto blatenje in laži), začne TAKOJ z istimi tremi stavki. Že novinarji in ostali v dialogu z njim so ga pogruntali in ga kar prekinejo. . . . . . . . . .
riss
03. 11. 2020 12.30
+2
Koalicija ustavni lok! Kaj je to za ena bedarija, to ime? Gre morda za lokostrelsko društvo, ki bo vključeno v obrambo domovine, kajti vsi "sestavljalci" tega, kar samo "KUL" ne bo, so nasprotniki obrambe domovine, čuvanja naših meja, zagovorniki uvoza migrantov,..., skratka vsega, kar je in bo izredno slabo za našo domovino. Kdo lahko to podpre?
Blokiran Drugi Človek
03. 11. 2020 12.34
+0
Zakaj tako proti? Ljudje se že od pamtiveka selimo iz kraja v kraj, zdaj bi pa se vi igrali neko severno korejo in zapirali meje?
DESNA smer
03. 11. 2020 12.19
+0
😂😂😂😂😂😁😁😁🤢🤢 ... to je res cirkus na levi ... pravijo levaki, da ni pravi čas v največji krizi Covid19, da se menja ljudi na položajih ... 😂😂🤣🤣🤣 .... ob tem pa bi oni 4je LOK kaskaderji z Damijanom P. na čelu V TEM ISTEM KRIZNEM ČASU ... MENJALI CELO VLADO !!! 😂😂😂😂😂 ... pa kdo lahko to sploh RAZUME ??!!🥵🥵🥵🥵
Blokiran Drugi Človek
03. 11. 2020 12.21
+2
Preberite kar ste napisali pa se vprašajte če razumete
Blokiran Drugi Človek
03. 11. 2020 12.31
+5
Menja ves kader zato da ga bodo drugi odstranili, daje samo nepotrebno delo naslednji vladi v kateri itak janša ne bo. Važno je da janša meša drek tko kot že zadnjih 30+ let.
Definbahija
03. 11. 2020 10.48
+2
Že trideset let ne delate nič in sedaj ste pametni. Največ cas je v takih v SDS potem SD ( no v Sd se mal spreminaj). Ma vkop niste sposobni delat 5minut v tovarni. In pol ste glasni.Marš na polje delat!!!
Berenika
03. 11. 2020 09.58
+7
Janševem Janezku slabo kaže. Sem mislila, da bo zamenjal vse državljane Slovenije. Poleg Salvinija, Orbana, Kurza bi lahko vpoklical svoje narodnjake iz Kosova, pa mu globoka država to onemogoča v njegovi plitvosti. Mogoče kdo ve kdaj bo Rupniku postavil spomenik?
borjac
03. 11. 2020 09.51
+5
Janša 424 menjav v 8 osmih mesecih, kar je 53 menjav na mesec, Šarec 252 menjav v 14 mesecih, kar je 18 menjav na mesec. Ni kaj dodati spet je diktator Janša prepričljivo zmagal, do volitev ki bodo 2022, bo Janez mogoče dosegel 1000 menjav , kar bo porušilo vse dosedanje rekorde, diktator Janša se bo zapisal v zgodovino in Giunesovo knjigo rekordov.
Bojan-F
03. 11. 2020 11.00
+0
Dopolnilo ... vlada Janša2 104 imenovanja na mesec oz. 50 razrešitev na mesec ... to bo zelo težko preseči ... ***! ...
Bojan-F
03. 11. 2020 11.05
+1
... v treh mesecih ja vlada Janša2 razrešila 150 državnih uslužbencev in imenovala 312 novih državnih uslužbencev ... torej so v treh mesecih zgenerirali 154 novih delovnih mest ... bravo!
Bojan-F
03. 11. 2020 11.35
-1
... upsss ... popravek ... zgenerirali so 162 novih delovnih mest najvišjih rangov v javni upravi ...
provni
03. 11. 2020 09.13
+13
Najslabša možna Vlada s princem teme na čelu.
fafajonka
03. 11. 2020 09.19
-5
fafajonka
03. 11. 2020 09.05
+0
predstavniki ljudstva ne delajo nič drugega kot štejejo kadrovske menjave --- levi so postavili svoje desni so jih zamenjali 171 potem so jih levi zamenjali 252 potem spet desni 424 --- kmalu bosta dva sedela na enem stolu rešitev je še nekaj ministrstev
zigajan11111
03. 11. 2020 09.03
-3
Leve in desne za resetke...dovolj je bilo kraje,lazi ....30let!!! Islandski model,pa je stvar resena. 5.11.
CIGU MIGU
03. 11. 2020 09.02
+7
operna pevka in naveza rkc je pogorela,to ni dobro za trenutno vlado,ker medij je vse kar imajo
fafajonka
03. 11. 2020 08.58
+1
tepec prepričuje tepce s številkami
kaktusar1
03. 11. 2020 08.54
+8
recimo....Tokrat na tapeti lokalni radii........zakaj se jim mudi...ker imajo nekatere radie že v rokah, sam se njihov glas ne razširja po celi sloveniji..za njihovo propagandno mašinerijo pa rabijo pokritost za celo slovenijo, da ne bo prala možgane samo nora, ampak še kak gorenjski radio in tako naprej....vse to in pa postavljanje svojih na vse položaje pa pelje slovenijo nazaj za 50 let....
resslovenka
03. 11. 2020 08.50
+6
Tolk mal nas je, pa delajo take zdrahe. A jih ni nič sram, al kaj? Vse menjave z nekimi svojimi idejami, ki da so najboljše. In kje smo? Cel svet nas gleda pomilovalno. Kako je rekel nek ameriški komentator "za eno Wallmartovo parkirišče", je velika Slovenija, katere zunanja politika, nam res ne more biti v ponos. Res, ukvarjamo se stvarmi, ki niso naša stvar, ne ukvarjamo pa se z zadevami, ki se nas še kako tičejo. Briga me, kdo je kdo in kdo je kje, če dela dobro. To bi moralo biti edino kar šteje, pa nič drugega. Kamor vtakne vmes prste politika smo priča korupciji, nepotizmu, zdraham. Dejte že mir zaboga. Dost mamo! 😎
Etienko
03. 11. 2020 08.48
+4
Samo polenčkanje kdo ma večjega. Pazite raje,da vas 3 val trol Corone ne preseneti kak cestno podjetje sneg,ki ga vremenoslovci 2 tedna v naprej napovedujejo...
brillen
03. 11. 2020 08.43
+4
Nehajmo se sprenevedat. Kadrujejo vse vlade, čisto vse, in čisto vse kadrujejo "brutalno", in ene in druge moti to samo takrat, ko so v opoziciji, ko so na oblasti pa menjavajo kot po tekočem traku. Bi bilo dobro reči bobu bob.
maxsel
03. 11. 2020 08.49
-5
Samo levaki pravijo če nismo mi na oblasti bomo uporabili vsa sredstva ,da pridemo ponovno na oblast pa četudi bojo pri tem padale žrtve
kaktusar1
03. 11. 2020 08.50
+8
problem je , ker se kadruje ljudi s kartoteko.............za nekatere se celo spremenijo pogoji..kr naenkrat je vsak, ki je blizu sđs dober..verjetno je tu razlika v kadrovanju..
brillen
03. 11. 2020 08.55
-4
Kaktursar ta problem nima samo janševa vlada ampak tudi vse prejšnje. Zatiskati si oči in reči, da prejšnji niso tako delali je neumnost.
SVOBODA 2020
03. 11. 2020 08.42
+10
klet na delu - nadure - grims itak podinteligenten siromak - PADA VLADA
brillen
03. 11. 2020 08.44
-3
Taki komentarji kažejo tipično beda...kovo razmišljanje - nihče ne sme imeti drugačnega mnenja kot jaz in moji in pika. LOL